Jump to content

Хомосексуалац пред Путиром!?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ovde sam govorio o ontologiji, a ne o etici, tako da tu nema cisto i prljavo, nego: daje zivot, ili vodi u smrt...

па ништа, онда можемо да пакујемо тему - мужеложништво води у смрт, ако ћемо да банализујемо.

брате, онтологија у православљу није само духовна философија већ и телесна јер је тело неодвојиво од душе/духа/како ти воља да назовеш.

није света тајна брака исто што и свата тајна крштења или света тајна причешћа па да све сведемо на личност и јединку већ се управо ради о односу двоје и на чему се заснива и куда води.

брачна заједница двојце или две је хомосексуална у суштини и никако не може да буде света.

сасвим је друга тема што ти то изгледа не желиш да прихватиш, из којег год разлога.

Подели на овим сајтовима

bez argumenta, ovakva tvrdnja nema tezinu. verovatno si ovo nmapisao, samo da bi nesto odgovorio, jer mora tvoja bude zadnja.

руку на срце, цела ова тема говори у прилог мојој тврдњи, на страну што сам покушао да се нашалим што је смајли покушао да објасни ...

но како оћеш, можеш да схваташ колико год желиш озбиљно, само немој од мене да захтеваш да пристанем на твоје виђење мојих речи ;)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339982396' post='662102]

руку на срце, цела ова тема говори у прилог мојој тврдњи...

ah, ako je tebi lepo.

ja cu tebi reci da ti objektivnost nije jaca strana. :))

ovde zavrsavam diskusiju, jer mi se spava, a i jer sa ljudima pobut tebe ne vredi raspravljati. :)

iskreno, mnoge stvari ne razumes, a mislis da se u sve razumes... pravis neke i greske i onda ih pravdas, i prebacujes na druugu stranu, kao da se tebi ne moze desi da pogresis, ili da nesto ne razumes dobro.

eto, to je to. a ti to shvati kao bratski receno...

Подели на овим сајтовима

Lepo. Sem sto tvoja interpretacija muzeloznistva nema veze s onim kako su taj pojam poimali oci. Navodjenje citata smatram suvisnim, pa cu to i preskociti.

Da su oci zaista pravili ovu razliku koju i ti pravis, to bi nesumnjivo naslo odraza u njihovoj teologiji, a ja to do sada nisam pronasao. To bi, nadalje, imalo odraza i na crkveni zivot, sto opet ne daje nikakvu potporu tvom stanovistu.

Oci nisu mogli drugačije da shvataju homoseksualnost u svom vremenu jer civilizacija tek u naše vreme sazreva u tom smislu...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339977285' post='662066]

ала ти шалташ, свака ти част :D

прво, хомосексуалност је страст а хомосесуализам је идеологија културе која се врти око хомосексуалности.

друго, нисам нигде нашао кованицу "хомосексуална љубав" ни у једном православном тексту већ само у психологији па би волео да ме упутиш на неки текст где си то прочитао да видим о чему се ради.

треће, хомосексуални брак би морао бити обављен као света тајна у Цркви а не као грађански брак који Црква не признаје али снисходи као заједницу двоје због разноразних аспеката данашњег живота, сем ако није у питању хетеросексуални грађански брак неверника (невернице) и вернице (верника) који се сматра светим јер се не зна кад и да ли ће верни спасти свог брачног друга пошто Црква не разбија оно што Бог споји.

опет, тај мешани брак се не сматра светом тајном, то су две различите ствари.

Hvala! :D

U redu je - pomešao sam -nost i -izam ali se poenta shvata! :-P

Nećeš verovatno nigde u pravolsavnom predanju naći tu kovanicu jer smo nezreli na tom polju. Ješ mnogo će vode našim rekama proteći dok se neko ne osmeli da napiše nešto a da ga drugi shvate a kamoli svesrdno podrže... Niko se nije hvatao u koštac s tim jer ima mnogo prečih stvari itd.

Ja sam napravio jasnu razliku današnjeg vršenja svete tajne braka i te svete tajne u prvo vreme hrišćanstva... U smislu tog prvobitnog vršenja svete tajne zaključak je onaj koji sam izneo ;)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339977559' post='662068]

и не схватам буквално, ал ми је напросто фантазмагорична идеја да је Бог одабрао да се на "фундаменталисти" Павлу носи цела Црква :D

ал ајде ти мени аргументуј како замишљаш да се испрси Црква за свету тајну брака двојици или двема хомосексуалцима а да се то не уклопи у мужеложништво? :D

јел ће тај брак да буде "бесполан" или без размене телесних флуида? :D

"Prema svecu i tropar" - za Crkvu je to tada bilo najbolje. Jasno... :)

Već sam rekao - da sve što važi za hetero brak važi i za homo.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339982290' post='662100]брате, онтологија у православљу није само духовна философија већ и телесна јер је тело неодвојиво од душе/духа/како ти воља да назовеш.

није света тајна брака исто што и свата тајна крштења или света тајна причешћа па да све сведемо на личност и јединку већ се управо ради о односу двоје и на чему се заснива и куда води.

Ni sveta tajna krštenja se ne tiče jedinke nego je pre svega stvar zajednice; a pričešće tek!

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339982290' post='662100]брачна заједница двојце или две је хомосексуална у суштини и никако не може да буде света.

Bogu je sve moguće!

Ljubav sve nadilazi!

Nečistima je sve nečisto... ;)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Oci nisu mogli drugačije da shvataju homoseksualnost u svom vremenu jer civilizacija tek u naše vreme sazreva u tom smislu...

Aha, znaci niko od hiljada otaca tokom 2000 godina nije bio sposoban da se izdigne iznad civilizacijskih normi tog vremena, pa si ti danas dosao da nas prosvetlis? Lepo, bogami. :D

Nećeš verovatno nigde u pravolsavnom predanju naći tu kovanicu jer smo nezreli na tom polju. Ješ mnogo će vode našim rekama proteći dok se neko ne osmeli da napiše nešto a da ga drugi shvate a kamoli svesrdno podrže... Niko se nije hvatao u koštac s tim jer ima mnogo prečih stvari itd.

Sto nije tacno. Oci su pisali i o homosexualnosti kao i o bludu heterosexualnih. Pogledaj samo koliko kanona ima o tome.

Ja sam napravio jasnu razliku današnjeg vršenja svete tajne braka i te svete tajne u prvo vreme hrišćanstva... U smislu tog prvobitnog vršenja svete tajne zaključak je onaj koji sam izneo ;)

Sem sto se taj zakljucak odnosi iskljucivo na heterosexualnu vezu. A sad ti pokusavaj homo brak da upakujes u to koliko god hoces...

"Prema svecu i tropar" - za Crkvu je to tada bilo najbolje. Jasno... :)

Dakle, za Crkvu je bilo najbolje da nesto sto je blagosloveno proglasi za greh, a onda cemo danas posto se situacija promenila, da promenimo plocu?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

-dobro, nisam ni rekao drugacije. samo ne vidim poentu: sexualnost heteroseksualaca dobija drugu dimenziju kroz brak i liturgiju, a homosexualaca ne dobija, jer se nama tako htelo, ili postoji neki drugi razlog...

Zato sto se muskarac ostvaruje u zeni i zena u muskarcu.

jedina razlika u nasim i njihovim odnosima je tehnicke prirode. oni se mogu voleti, ko i mi, mogu zeleti zajednicu s hristom, i mogu sve ostalo...

To sto je za tebe samo stvar "tehnicke prirode" ustvari predstavlja potpuno zanemarivanje polnosti.

ja bih voleo da svi budemo heterosexualni, ali ako nismo, ne trebamo takve ljude izopstavati, nego ih prihvatiti takve kakvi su...

I niko ih ne izopstava, vec ih Crkva, kao i sve, zove na pokajanje. Ja sam prvi protiv pravljenja razlike izmedju homosexualaca i heterosexualaca u Crkvi. i Jedni i drugi su gresni, i jednima i drugima je potreban Hristos.

A to sto ti zoves izopstavanje je ustvari ukazivanje na greh, sto i jeste jedan od osnovnih zadatak koji Crkva ima na zemlji.

Sto se tice toga da ih treba "prihvatiti takve kakvi su" a ne izopstavati ih(za sta sam vec objasnio da nije slucaj), samo jedno pitanje: sta radis u Crkvi? Sto se boris protiv smrti? Sto ne prihvatis da si smrtan po prirodi i pomiris se sa time?

Подели на овим сајтовима

"Zato sto se muskarac ostvaruje u zeni i zena u muskarcu."

- mozda je malčice drugčije u praksi...

"To sto je za tebe samo stvar "tehnicke prirode" ustvari predstavlja potpuno zanemarivanje polnosti."

-pa s ontoloske strane polnost i nije bitna, jer polnos nam nece dati zivot, nego hristos.

"I niko ih ne izopstava, vec ih Crkva, kao i sve, zove na pokajanje. Ja sam prvi protiv pravljenja razlike izmedju homosexualaca i heterosexualaca u Crkvi. i Jedni i drugi su gresni, i jednima i drugima je potreban Hristos.

A to sto ti zoves izopstavanje je ustvari ukazivanje na greh, sto i jeste jedan od osnovnih zadatak koji Crkva ima na zemlji."

- to sto ja zovem izopstavanje, to je nerazumevanje necije prirode, i neprihvatanje tog coveka. on dođe da bi imao zajednicu s hristom , a neki tamo pop ako zna da je peder, uzme pa ga vrati, ne jer zeli da mu ukaze na greh, nego jer pederima nema pricesca, tako su fuj.

"Sto se tice toga da ih treba "prihvatiti takve kakvi su" a ne izopstavati ih(za sta sam vec objasnio da nije slucaj), samo jedno pitanje: sta radis u Crkvi? Sto se boris protiv smrti? Sto ne prihvatis da si smrtan po prirodi i pomiris se sa time?"

-sta radim u crkvi? ostvarujem zajednicu s hristom...

- botim se protiv smrti, jer volim da zivim, i budem vecno u zajednici sa voljenim bicima.

-jer nisam lud.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

- mozda je malčice drugčije u praksi...

Ili je ta praksa mozda promasaj cilja?

-pa s ontoloske strane polnost i nije bitna, jer polnos nam nece dati zivot, nego hristos.

To sto polnost nije izvor zivota, ne znaci da je treba zanemarivati i unizavati ulogu koju ima u nasim zivotima i po nasu licnost. Nema primaran znacaj, al' nije ni krpa.

Drugo, ne znam zasto, ali se hriscanska ontologija mnogo nesto okrenula fizickoj smrti. Kapiram da je ta tema bila zanemarena vec dugo, i da je trebalo sve to ponovo istaci(nasuprot moralizmu), ali ja mislim da je ovde mnogo bitnija tema duhovna smrt. Zato se verovatno i ne razumemo.

- to sto ja zovem izopstavanje, to je nerazumevanje necije prirode, i neprihvatanje tog coveka. on dođe da bi imao zajednicu s hristom , a neki tamo pop ako zna da je peder, uzme pa ga vrati, ne jer zeli da mu ukaze na greh, nego jer pederima nema pricesca, tako su fuj.

Sve ovo sto si napisao je i za mene neprihvatljivo pa ne znam sto meni prebacujes.

Jasno sam rekao da nam je svima potreban Hristos, pa sam samim tim i protiv odlucenja homosexualaca od pricesca.

- botim se protiv smrti, jer volim da zivim, i budem vecno u zajednici sa voljenim bicima.

Zasto se ti boris, a ne pomiris se sa time da si smrtan, dok homosexualcima savetujes da se pomire sa time da su homo?

Подели на овим сајтовима

"Ili je ta praksa mozda promasaj cilja?"

-ma kakav promasaj cilja, ako su ljudi vernici, i zivot gledaju kroz hrista i ljubav...

"To sto polnost nije izvor zivota, ne znaci da je treba zanemarivati i unizavati ulogu koju ima u nasim zivotima i po nasu licnost. Nema primaran znacaj, al' nije ni krpa."

-ne zanemajujem ulogu, vec kazem da ontolosko-eshatoloski gledano polnos nije bitna... jednog dana ce to nestati... bitno je da ljudi sebe vezu za hrista jewr on nece nikad nestati.

"Drugo, ne znam zasto, ali se hriscanska ontologija mnogo nesto okrenula fizickoj smrti. Kapiram da je ta tema bila zanemarena vec dugo, i da je trebalo sve to ponovo istaci(nasuprot moralizmu), ali ja mislim da je ovde mnogo bitnija tema duhovna smrt. Zato se verovatno i ne razumemo."

-pa hriscanska ontologija se bavi pitanjem fizicke smrti, tj problemom bica i njegovog postojanja, zato jer se etika bavi onom duhovnom smrcu. ali ne vidim eticki problem ovde... pricam o ljubavi istopolnih ljudi, a ne o nekim njihovim orgijama i bludnicenjima...

"Sve ovo sto si napisao je i za mene neprihvatljivo pa ne znam sto meni prebacujes.

Jasno sam rekao da nam je svima potreban Hristos, pa sam samim tim i protiv odlucenja homosexualaca od pricesca.''

-ok.

"Zasto se ti boris, a ne pomiris se sa time da si smrtan, dok homosexualcima savetujes da se pomire sa time da su homo?"

-manimo se retorickih trikova, tako nista necemo postici.

ja verujem da postoji bog i zato zelim zajednicu s njim,nije mi primarni cilj da sebi obezbedim besmrtnost... nije moj odnos s bogom u fazonu bicu hriscanin, govoricu o tebi boze, ici cu na liturgiju,i ciniti sta treba, a ti meni da das besmrtnos...

a oni nemaju izlaza, ako neko vidi da je homo, on ce verovatno dosta vremena provesti u negiranju toga, pokusace da resi problem, ako ne moze sta da radi... takav je... to nijer razlog da mu neko uskracuje zajednicu sa gospodom, i da ga okarakterise ko nekog bludnika, jer mozda coveku sex i nije bitan toliko, nego se zaljubi u istopolnu osobu i lepo mu je s njim, ko tebi sto je lepo kad sedis s devojkom koja ti se sviđa, i volis je...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...