Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости

Лазарице, па ти већ говориш значи о ономе ко чита. Погрешно, површно, али чита...Боље и то него ништа...Шалу на страну, да ли делиш моје мишљење да неписменост и бахатост у опхођењу често иду заједно, као и да одражавају карактер личности?

(Мислим да нешто слично пише испод твог аватара)

"Волим да читам Толстојевског"  :cmizdrenje: eheeeej :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

Mi smo jos dobri sto se tice pismenosti...treba da sacuvamo bar deo naseg skolskog sistema (ne mislim da je sve u redu sada) da bi i naredne generacije imale mogucnost da se obrazuju, ne po nekom zapadnom sistemu, vec da kad zavrse skolu mogu da ispune recimo formular. Ovo govorim zato sto je danas (na zalost) sve vise zastupljeno zaglupljivanje i u Srbiji po principu zapada. Moja deca su zavrsila srednju skolu i nisu cule za Dostojevskog, Puskina, Tolstoja, necu ni spominjati Ivu Andrica, itd....naravno jesu od mene cule za njih ali mi nije jasno da ama bas ni jedan ruski pisac nije zastupljen kroz 12 godina skolovanja...

Zalosno je da danas u Severnoj Americi ima vise nepismenih ljudi nego u 19 veku...Nedavno sam trebala ispunjavati formulare za pasos, i moja cerka sva u panici da ne pogresimo, kaze da idemo platiti nekom jer je njena drugarica ispunjavala to tri puta i uvek joj je bilo vracano...ona je stekla dojam da je to toliko tesko i komplikovano...ima 2-3 stranice da se ispune sa osnovnim podacima...i sta dalje reci....

Nisam ni ja puno bolja od njih sada,  0913_sport ali evo i ovaj forum mi pomaze da obnovim svoj jezik i pismo. 

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Mi smo jos dobri sto se tice pismenosti...treba da sacuvamo bar deo naseg skolskog sistema (ne mislim da je sve u redu sada) da bi i naredne generacije imale mogucnost da se obrazuju, ne po nekom zapadnom sistemu, vec da kad zavrse skolu mogu da ispune recimo formular. Ovo govorim zato sto je danas (na zalost) sve vise zastupljeno zaglupljivanje i u Srbiji po principu zapada. Moja deca su zavrsila srednju skolu i nisu cule za Dostojevskog, Puskina, Tolstoja, necu ni spominjati Ivu Andrica, itd....naravno jesu od mene cule za njih ali mi nije jasno da ama bas ni jedan ruski pisac nije zastupljen kroz 12 godina skolovanja...

Zalosno je da danas u Severnoj Americi ima vise nepismenih ljudi nego u 19 veku...Nedavno sam trebala ispunjavati formulare za pasos, i moja cerka sva u panici da ne pogresimo, kaze da idemo platiti nekom jer je njena drugarica ispunjavala to tri puta i uvek joj je bilo vracano...ona je stekla dojam da je to toliko tesko i komplikovano...ima 2-3 stranice da se ispune sa osnovnim podacima...i sta dalje reci....

Nisam ni ja puno bolja od njih sada,  klapklap ali evo i ovaj forum mi pomaze da obnovim svoj jezik i pismo. 

A cudno je da se Nobelove nagrade ( ne mislim na ovu od malocas za mir) dodeljuju bash nekim

nauchnicima iz USA. Ne verujem da su nepismeni ti ljudi.Josh je cudnije da majka dvoje dece bere

brige i studira statistike o pismenosti u USA. To sto ruski pisci nisu zastupljeni ( valjda u srednjim

poljoprivrednim skolama jer u gimnazijama jesu) trebalo bi da se brizna majka zali ministarstvu prosvete u Srbiji

a ne u Vashingtonu ili Moskvi.

U i na srpskom glagol "trebati " se ne konjugira. Znachi, " trebalo je" da ispunjavam...

Licno sam misljenja da deca od 15-16 godina i ne mogu da razumeju ( a i ne zanima ih) Dostojevski,

Tomas Man ili Stendal.

Подели на овим сајтовима

??? ?? ??? ???????? ???? ?????, ??? ???????. ???? ??? ??? ????? ????, ??????? ?? ?? ??? ???????? ?? ??? ??????? ?????? ? ??????, ? ????? ?? ??????????? ?? ??????? ????????? ? ??????? ??????. ??????? ??? ??????, ?? ??? ???????.  ???? ?? ?? "?????????????" (??????? ???? ?? ??? ?????? ??????? ???? ?????), ???? ?? ?? ?????????????? "????????", ????????? ????? ?????????? ? ???????.

Osnovna skola sluzi za opismenjavanje,nikako za neke retoricke akrobacije.

A uzeti ingenioznog M.Kapora kao neki reper za Demostenovu retoriku, stvarno je bash

off. On je sirovina i to jako neprijatna i providna.Ne,ne bih zelela da bilo koje dete u Srbiji

cita njegove gluposti i uchi njegove retorike.

Подели на овим сајтовима

Draga sestro Rayela,

Napomenula sam da i ja treba da se popravljam...znam da pravim greske i hvala ti na ispravkama...ja zivim u Severnoj Americi i zato sam i navela podatke odavde...da li su ruski pisci zastupljeni u Srbiji ne znam...kad sam ja isla u skolu bili su i obozavala sam da citam knjige koje su bile lektira a i one koje nisu ...sad sam opet narucila Zlocin i Kaznu da citam nakon 20 i kusur godina...i to najvise zahvaljujuci ovom forumu i Dedi koji mi je predlozio da pocnem sa Dostojevskim.

I jesam brizna majka jer bih zelela da moja deca znaju vise od mene...da ne ovise samo o tome sto im kazu u skoli...a to je nazalost sve najgore o Rusiji...

klapklap

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Draga sestro Rayela,

Napomenula sam da i ja treba da se popravljam...znam da pravim greske i hvala ti na ispravkama...ja zivim u Severnoj Americi i zato sam i navela podatke odavde...da li su ruski pisci zastupljeni u Srbiji ne znam...kad sam ja isla u skolu bili su i obozavala sam da citam knjige koje su bile lektira a i one koje nisu ...sad sam opet narucila Zlocin i Kaznu da citam nakon 20 i kusur godina...i to najvise zahvaljujuci ovom forumu i Dedi koji mi je predlozio da pocnem sa Dostojevskim.

I jesam brizna majka jer bih zelela da moja deca znaju vise od mene...da ne ovise samo o tome sto im kazu u skoli...a to je nazalost sve najgore o Rusiji...

klapklap

:smiley: :smiley: :smiley:

Ma ako zivish tamo, a ne morash bash da budesh prevodilac za srpski, onda ti skidam kapu,

jer ti je srpski za desetku :smiley:

Ja nemam dece, ali sam studirala , recimo svetsku knjizevnost, zato i citam puno, ali

i pratim tzv.trendove medju mladim ljiudima. Mladi ljudi ne citaju, i to nije slucaj samo u USA,

nego bash i u majcici Rusiji, ili u jako kultivisanoj zemlji u kojoj ja zivim, a to je Nemacka.

Ne mozesh silom da naterash decu da citaju. Dodushe, sve se silom moze, ali ni deca ni ti nemate nista od toga. i Veruj mi, cesto,jako cesto sam i u Francuskoj, Isto je sve.

Подели на овим сајтовима

Nisam prevodilac na Srpski...ali bih rado videla moju decu da mogu da citaju i pisu Srpski bar priblizno kao ja....ma da citaju uopste....valjda se takav rodis...moja starija cerka voli da cita i interesuje je dosta stvari da sazna...pogotovo istorija...mladja ne voli da cita...jedino sto mora...opet iz njihovog primera vidim koliko je vazno citati knjige...oseti se razlika...i to drasticna... klapklap

Zbog toga bih zelela da se u nasoj Srbiji odrzi praksa citanja knjiga i njihova zastupljenost u skolama...zato i navodim primere odavde jer ovde to nije uopste forsirano...ovde i profesor engleskog ne zna spelovati...to mu je slabija strana...tako mi je objasnio...jako mi je tesko kad vidim da sve sto ne valja na zapadu, ima plodno tlo u Srbiji...zato sto volim Srbiju ne zelim da ide stopama zapada samo po onom sto ne valja...

Svako dobro od Gospoda!

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Nisam prevodilac na Srpski...ali bih rado videla moju decu da mogu da citaju i pisu Srpski bar priblizno kao ja....ma da citaju uopste....valjda se takav rodis...moja starija cerka voli da cita i interesuje je dosta stvari da sazna...pogotovo istorija...mladja ne voli da cita...jedino sto mora...opet iz njihovog primera vidim koliko je vazno citati knjige...oseti se razlika...i to drasticna... klapklap

Zbog toga bih zelela da se u nasoj Srbiji odrzi praksa citanja knjiga i njihova zastupljenost u skolama...zato i navodim primere odavde jer ovde to nije uopste forsirano...ovde i profesor engleskog ne zna spelovati...to mu je slabija strana...tako mi je objasnio...jako mi je tesko kad vidim da sve sto ne valja na zapadu, ima plodno tlo u Srbiji...zato sto volim Srbiju ne zelim da ide stopama zapada samo po onom sto ne valja...

Svako dobro od Gospoda!

Naravno da mozemo  Srbiju da dizemo u nebesa i da prichamo kako se u Srbiji citalo barem poslednjih 1000 godina i to sve na starogrckom i latinskom. Ali nije tako.Niti bilo, niti ce biti.

Sa Zapada je u Srbiju stizala pismenost. Vuk Karadzic i Knjaz Mislosh su pismenost uchili i uvozili

iz Becha ,a ne iz Moskve. Mislim, cemu ovo zamajavanje sa Rusijom?

Koga bre Dostojevski zanima? Ni ja ga ne volim ( iako je obavezna lektira i u gimnazijama

i na faksu, jer je beskrajno mrachan i strashan, a osim toga i podseca me na nas klapklap).

Ako zelim vec pusto balkansko , onda mi je Mesha Selimovic prvi izbor , a to bih i tebi savetovala

za tvoje devojcice.

Подели на овим сајтовима

Nije mi namera dizati Srbiju u nebesa a ni forsirati samo Rusiju. Namera mi je jedino da svojim skromnim i siromasnim iskustvom kazem iz licnog primera da treba da se citaju knjige i da to ne treba da bude proslost nego i sadasnjost i buducnost.

Samim citanjem svih pisaca...ne samo ruskih ili samo srpskih ili americkih...stice se znanje pa mozda nesto predje i u saznanje.... klapklap

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Nije mi namera dizati Srbiju u nebesa a ni forsirati samo Rusiju. Namera mi je jedino da svojim skromnim i siromasnim iskustvom kazem iz licnog primera da treba da se citaju knjige i da to ne treba da bude proslost nego i sadasnjost i buducnost.

Samim citanjem svih pisaca...ne samo ruskih ili samo srpskih ili americkih...stice se znanje pa mozda nesto predje i u saznanje.... klapklap

Ko ce sestro slatka sve da ih procita :smiley:

Pa samo onaj Prust napisao  1 roman u 30 knjiga.

Tvoja deca zive u USA. Da sam na tvom mestu ja bih ipak pokusala

da im americku literaturu uchinim privlachnom. Ima finih knjiga i sa tog kontinenta.

O Juznoj i Srednoj Americi i da ne govorim, ali bi im to bilo josh nekako vishe strano

i tudje nego knjizevnost na srpskom.

Teshko je, jako teshko biti pametan i smisliti neku strategiju kako da da danas

detetu objasnish da treba da chita.

Подели на овим сајтовима

Hahaha...nisam mislila bukvalno sve i jednog pisca...ali kad sam rekla sve naravno da sam mislila i na americke pisce.

PS; Zivim u Kanadi...ali nema velike razlike od USA.

Ucim ih da citaju a i slusaju i gledaju i donose svoje licno misljenje i stav o svim stvarima...da budu svoj covek a ne da stvore misljenje na osnovu onog sto im je servirano...sto je nazalost veoma zastupljeno ovde...

I najbolje da se vratimo na temu.  klapklap

My wish for you

Подели на овим сајтовима

Sta je vaznije obracati paznju na pravopis ili cistotu duse?

Potenciranje ove teme mi bas farisejski,pa normalno da ne mogu svi pisati na nekom zelejnom nivou ibiti mnogorecivi il da imaju bogat vokabular.Nije svima dato od Boga da budu "intelektualci" klapklap

Najveci od svih nam je dao primer, nije se razbacivao sa nekim bespotrebnim recima vec je pricao da ga svi razumeju i pismeni i nepismeni.Na su potencirali fariseji, moglo bi se reci da pismenost kod hriscana se ogleda u cistoti duse , a ne u praznoslovlju i mudrovanju.Naravno ne mislim sad da covek ne treba da se usavrsava, vec je besmisleno komentarisati takve stvari...Ako smatras da si pametan, nacitan,pismen zadzi za sebe, a ne trubi pred sobom

Sad paljba, ocekujem..a

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Potenciranje ove teme mi bas farisejski,pa normalno da ne mogu svi pisati na nekom zelejnom nivou ibiti mnogorecivi il da imaju bogat vokabular.Nije svima dato od Boga da budu "intelektualci" klapklap

Najveci od svih nam je dao primer, nije se razbacivao sa nekim bespotrebnim recima vec je pricao da ga svi razumeju i pismeni i nepismeni.Na su potencirali fariseji, moglo bi se reci da pismenost kod hriscana se ogleda u cistoti duse , a ne u praznoslovlju i mudrovanju.Naravno mislim sad da covek ne treba da se usavrsava, vec je besmisleno komentarisati takve stvari...Ako smatras da si pametan, nacitan,pismen zadzi za sebe, a ne trubi pred sobom

Sad paljba, ocekujem..a

Ja uvek prva potezem teshku artiljeriju, al te brate dibiduz nisam razumela.

Sta si hteo da kazesh? Razumesh ti i sam sebe , narocito ovu boldovanu rechenicu?

Preskochio si neki prilog, glagol jer ti  je ceo ovaj post otisao da ne kazem kuda.

Tvoje pisanije nije ni nedostatak stila, ponajmanje je nepristojno, nego ti je pismenost malo strana? 0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Potenciranje ove teme mi bas farisejski,pa normalno da ne mogu svi pisati na nekom zelejnom nivou ibiti mnogorecivi il da imaju bogat vokabular.Nije svima dato od Boga da budu "intelektualci" 0409_feel

Najveci od svih nam je dao primer, nije se razbacivao sa nekim bespotrebnim recima vec je pricao da ga svi razumeju i pismeni i nepismeni.Na su potencirali fariseji, moglo bi se reci da pismenost kod hriscana se ogleda u cistoti duse , a ne u praznoslovlju i mudrovanju.Naravno mislim sad da covek ne treba da se usavrsava, vec je besmisleno komentarisati takve stvari...Ako smatras da si pametan, nacitan,pismen zadzi za sebe, a ne trubi pred sobom

Sad paljba, ocekujem..a

Sta si hteo da kazesh? Razumesh ti i sam sebe , narocito ovu boldovanu rechenicu?

Preskochio si neki prilog, glagol jer ti  je ceo ovaj post otisao da ne kazem kuda.

Tvoje pisanije nije ni nedostatak stila, ponajmanje je nepristojno, nego ti je pismenost malo strana? 0104_cheesy

ispravio sam..desi se greska pri brzom kucanju, nije mi prvi put.Eto, blago s enam kad imamo tako dobrog lingvistu kao sto si ti da nam ukazes gde gresimo 0110_hahaha

Nego, jel ti ovaj komentar kao na tetrisu, sledeci nivo zadovoljstva 0110_hahaha

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Potenciranje ove teme mi bas farisejski,pa normalno da ne mogu svi pisati na nekom zelejnom nivou ibiti mnogorecivi il da imaju bogat vokabular.Nije svima dato od Boga da budu "intelektualci" :drugarstvo:

Sad paljba, ocekujem..a

Preskochio si neki prilog, glagol jer ti  je ceo ovaj post otisao da ne kazem kuda.

ispravio sam..desi se greska pri brzom kucanju, nije mi prvi put.Eto, blago s enam kad imamo tako dobrog lingvistu kao sto si ti da nam ukazes gde gresimo 0442_feel

Nego, jel ti ovaj komentar kao na tetrisu, sledeci nivo zadovoljstva 0442_feel

Tetris, ne znam sta je to. Testis si mislio? Hahahhaha, bash si iz Zemlje smehska 0104_cheesy

Tvoj je post malkice ( ovo sam sada samo pristojna i lepo vaspitana ,krotka) nerazumljiv.

Nezavisno od ove nebulozne rechenice. Pozdravljas pismenost , ali savetujesh da je bolje da je

covek zadrzi za sebe. Valjda se to odnosi i na obrazovanje. I sta je sada poenta tvoje

priche? Da svi cutimo i  ne javljamo se, svako od nas da uziva u svojoj pismenosti. Pa ovo je bre internet,

a to znachi diskusiju.

Ako ja zadrzim svoje znanje lingvistike za sebe ( a slali me u skole da kao uchim druge ljude jeziku,

ne bash srpskom, al nema veze) kako bi ti onda pokapirao da pishesh kojeshta?

Usput, opet nisi uspeo da objasnish svoju misao.

Rekao si sledece:(ja sam ubacila u recenicu " ne" jer si to prevideo).Naravno  ne mislim sad da covek ne treba da se usavrsava, vec je besmisleno komentarisati takve stvari.

Kakve stvari da se ( ne ) komentarishu? Znash ti za izraz Lamartinov "l art pour l art" ( umetnost radi umetnosti= laprdanje= trla baba lan da joj prodje dan)?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...