Jump to content

Неписменост, недостатак стила, непристојност у писаном и говорном језику

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости

Сестро Рајела, драго ми је да си у порукама које си написала у овој теми "школски" показала све на шта сам желела да кажем и критикујем. Показала си и ниподаштавање према другим члановима форума, тако да су се све време у ствари бранили од тебе.

Мени би било изузетно задовољство да наставим тему, али ти си мајсторски све показала, почев од несувислих реченица, чудног писма (можда је фонетско?), до нетолеранције.

Што се школског програма тиче, он овде није тема, мада и ја сматрам да је неодговарајући, али то бих изложила засебно.

Једно од основних правила које би прво требало да профункционише је култура дијалога, уважавање другачијег мишљења, а потом и остало што сам навела.

Констатине, наравно да се слажем да је битнија намера од правописа. Реч највише повреди. Али то не значи да на овом питању не треба да се ради и да и са завршеном основном школом имамо писмену и културну децу.

Поздрав за PD, имам и ја рођке у Канади, девојчице су отишле када су биле су у другом разреду основне школе. Летос су биле у посети, завршиле су факултете тамо и дивно причају наш језик. Ми смо им увек слали актуелну литературу а једна од њих јако воли руску културу. Њен лични избор  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Tetris, ne znam sta je to. Testis si mislio?

Ne valja sestro bas tolikoz agoreti...

Pa ovo je bre internet,

a to znachi diskusiju.

Ako ja zadrzim svoje znanje lingvistike za sebe ( a slali me u skole da kao uchim druge ljude jeziku,

ne bash srpskom, al nema veze) kako bi ti onda pokapirao da pishesh kojeshta?

0304_smile4 0304_smile4 0304_smile4

Nijesam inteletukalac,

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=uPzMWU8ZUXU

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости

Moram da napomenem još jednu pojavu. Naime, u Internet (konstantine, Internet se piše velikim slovom) komunikaciji dolazi do pojave pojednostavljivanja pravopisa. Tako su mi bar kolege informatičari obavestili. Brzina nameće svoje i postaje uobičajeno da se koriste samo mala slova (velika označavaju vikanje), kao i otsustvo znakova interpunkcije. Mislim da je to donekle razumljivo u okviru njihove struke. Jedino da ne dođe do toga da nam to postane uobičajeno u pisanoj komunikaciji. Dakle, sa njihove tačke gledišta, sasvim je u redu da iskucam konstantin, jer je uostalom, on sebe tako nazvao. 0304_smile4

Ovde se ne zalažem za "visokoumnu" pismenost, naprotiv, za elementarnu. To bi za početak bilo sasvim dovoljno. To konkretno znači, da nema ogromnih grešaka kave svi primećujemo. Samo sam na to mislila, ništa dalje od toga.

Подели на овим сајтовима

Moram da napomenem još jednu pojavu. Naime, u Internet (konstantine, Internet se piše velikim slovom)

Malo smo zbunjeni, ono makice  vise...to treba da akzes svojoj nadprosecno pismenoj drugarici, jer sam  nju citirao....

Ne primetih da sam ja to negde napisao...toliko 0110_hahaha 0202_238

P.S.

Cujem da dele karte za raj iskljuvo pismenim...sta ce ovi svi nepismeni Boziji ugodnici, jadni oni.... :cheesy2:

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,свима Вама,,како у самом излазу у етер,човек мора бити спреман за комуникацију,како одређеном вокабуларном културом,тако и темом на коју се позива,да одговори са речима или ријечима,каквим жели,водећи рачуна, о не псовању,образовању и свему ономе што једна цивилизована комуникација захтјева или захтева.Интернет систем комуникације,како човека може унапредити тако и понизити и осрамотити, сам себе својим незнањем,а незнање је најгоре,такви нас данас гуше и својом глупошћу успоравају.Фонд или дијапазон ријечи,или речи, са којима располажемо, у директној су вези, са читаности самог појединца,али не романа или стрипова,него правог дјела или дела књижевне квалитете,тако и оног самог образовног статуса.Веома је поражавајуће и смијешно,срамотно,како се неки оглашавају,зрели и читави људи,да тако кажем,а још већа срамота и Хришћани,па би да држе нека предавања полуписмени и у сваком погледу, мученици, ограничених схватања,јер школе су и данас отворене и увек биле,али детињство и оно из куће прошло,још до седме године.Данас постоји језик мржње,незнања и глупости,част јединкама,па зато срљају многи и падају.Није лако бити интелектуалац и академски грађанин овог све више пропалог друштва,нема више књижевних норми,а кодекс понашања је сведен на увреде и све у одичном облику у комуницирању са другим.

Подели на овим сајтовима

Moram da napomenem još jednu pojavu. Naime, u Internet (konstantine, Internet se piše velikim slovom) komunikaciji dolazi do pojave pojednostavljivanja pravopisa. Tako su mi bar kolege informati?ari obavestili. Brzina name?e svoje i postaje uobi?ajeno da se koriste samo mala slova (velika ozna?avaju vikanje), kao i otsustvo znakova interpunkcije. Mislim da je to donekle razumljivo u okviru njihove struke. Jedino da ne do?e do toga da nam to postane uobi?ajeno u pisanoj komunikaciji. Dakle, sa njihove ta?ke gledišta, sasvim je u redu da iskucam konstantin, jer je uostalom, on sebe tako nazvao. 0202_238

Ovde se ne zalažem za "visokoumnu" pismenost, naprotiv, za elementarnu. To bi za po?etak bilo sasvim dovoljno. To konkretno zna?i, da nema ogromnih grešaka kave svi prime?ujemo. Samo sam na to mislila, ništa dalje od toga.

Zasto bi se internet pisao velikim slovom? Stvarno ovo cujem prvi put. Valjda bi po toj logici sve

umotvorine iz modernih tehnologija trebalo pisati velikim slovom.Po toj logici bi trebalo da pishemo velikim

slovom i Mail  ili Email, ali se to sve pishe malim slovom.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Рајела, ево одакле забуне (прочитај до краја), извор сајт Вокабулар (за правопис, граматику, итд.)

Suština je, dakle, da li se reč Internet piše s malim ili velikim početnim slovom. Donedavno je ovde važio dubletizam jer pitanje nije bilo razmatrano; kasnije je novi Matičin rečnik naveo samo veliko slovo.

(Мисли се на речник Матице Српске)

Подели на овим сајтовима

Moram da napomenem još jednu pojavu. Naime, u Internet (konstantine, Internet se piše velikim slovom) komunikaciji dolazi do pojave pojednostavljivanja pravopisa. Tako su mi bar kolege informati?ari obavestili. Brzina name?e svoje i postaje uobi?ajeno da se koriste samo mala slova (velika ozna?avaju vikanje), kao i otsustvo znakova interpunkcije. Mislim da je to donekle razumljivo u okviru njihove struke. Jedino da ne do?e do toga da nam to postane uobi?ajeno u pisanoj komunikaciji. Dakle, sa njihove ta?ke gledišta, sasvim je u redu da iskucam konstantin, jer je uostalom, on sebe tako nazvao. dada

Ovde se ne zalažem za "visokoumnu" pismenost, naprotiv, za elementarnu. To bi za po?etak bilo sasvim dovoljno. To konkretno zna?i, da nema ogromnih grešaka kave svi prime?ujemo. Samo sam na to mislila, ništa dalje od toga.

Zasto bi se internet pisao velikim slovom? Stvarno ovo cujem prvi put. Valjda bi po toj logici sve

umotvorine iz modernih tehnologija trebalo pisati velikim slovom.Po toj logici bi trebalo da pishemo velikim

slovom i Mail  ili Email, ali se to sve pishe malim slovom.

??????, ?? ?? ?? ?????, ????? ?? ????. ????????? ?? ?? ????????? ???? ??? ???? ?????????, ??? ??????? ??? ?? ?? ???????? ??? ??? ??? ?????? ? ????????????? ??????, ??. ???????????? ?????. ??????? ??? ????? ?? ?????????, ??? ??? ??????,  ? ???? ???? ?????? ????? ????????? ??????????? ??? ??????. ? ?? ???? ????????? ?????? ?? ??? ?????? ?? ????? ? ???? ?? ?? ??????...?? ??? ???????? ??????????, ????? ????? ?? ?? ???????? ??? ?????? ??? ?????? ???????...??? ?? ???? ??? ??? ???? ??? ?? ??? ???????????? ???? ??????. ? ??????? ?? ????? ??????, ???? ?? ???????. ? ?? ????? ?? ????... :smiley:

Imam ja neprestano nedoumica u vezi pravopisa,a pravo da ti kazem taj internetski jezik me i nervira jer je i meni recheno da se recimo moj nik ( ili bilo ciji), ali i imena gradova ,drzava , pishu malim slovom i da je to

u takvoj vrsti komunikacije prihvatljivo.

Ja pishem i dalje kako sam nauchila. U zadnje vreme se cak i aplikacije za posao salju mailom i pishe se sve malim

slovom. ( ovde sada govorim o Nemackoj gde je to sa velikim slovima i katastrofa).Kazu oni koji moraju da ih citaju,

da im je potrebno duplo vishe vremena da i shvate sta je ko hteo da kaze u svojoj aplikaciji pa mole da se aplikacije mailovima pishu korektno ( malo i veliko slovo).

Подели на овим сајтовима

• Гости

Па да, драга Рајела, то ти и кажем...ствар избора. Само мислим да се треба држати једног принципа, да не испаднеш неписмен. Овако, информатички, ако теби одговара, сасвим је у реду. Наравно да то не важи за писану реч...Ту треба држати до себе и није то тако тешко...

Подели на овим сајтовима

Кад су у питању непристојност и некултура и друге за то везане ствари, често се сматра да смо ми дивљаци у односу на Европу, на свет, или у односу на Запад, за који можемо сматрати да почиње већ од Чешке или Мађарске. То није баш тачно, али можда и има нешто у томе...

Мислим да је то питање на које треба да дамо одговор. (овде се говори само о комуникацији, писменој и усменој, тако да нећу помињати пљување по улици, бацање смећа којекуда и уринирање на неодговарајућим местима)

Може се посматрати и наше понашање у саобраћају...

Ту је један од главних разлога исфрустрираност. Одавно сви имамо кратак фитиљ, а и тешко је некад бити човек у нељудским условима.

Другим речима, ко још може бити господин док путује возилом ГСП-а, компресован од стране (физички) ближњих, који су уз то неретко (физички) нечисти и док се удише мешавина аутобуских гасова, нечистоћа и зној околине, и док у тој околини људи осећају очигледну изражену нетрпељивост једни према другима...

Можда ме је инспирација понела, па сам скренуо са теме, али мислим да све ставке из наслова теме људи неретко показују у зависности од ситуације у којој се налазе... (Кад су јача искушења, често више грешимо...)

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости

Да, наравно да си мало скренуо са теме, кад су ова два појма уско повезана. Да заиста ме, пошто живим у Београду, фасцинира готово физичка опипљивост непријатељства међу људима. Додуше, и услови превоза су нехумани. Сигурна сам да ова два појма иду заједно. Али ја о овоме пишем не злонамерно, напротив, из најбоље воље. Невоља је у томе кад "фини" буду агресивни према онима који нису "фини". То је узајаман процес...

Подели на овим сајтовима

evo nešto taze,iz žikine šarenice  319.gif 319.gif joooj

sad u nedelju bio gost djule,van gog...i žika ga,onako samouvereno,pita-šta ima novo kod vas...čujem krčka se već....

a djule kaže-ne,ne krčka se ništa,nije u pitanju djuveč već note...mi se bavimo muzikom...ali ok,jeste nov album...blabla... dada 0110_hahaha 0110_hahaha

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...