Гости Guest Светлана Написано Јун 17, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 http://www.vokabular.org/gramatika/doku.php Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 17, 2009 Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 Постоји добар програмчић Иван Клајн - Речник језичких недоумица међутим нисам успела да га нађем на нету, а на овом компјутеру то немам... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 17, 2009 Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 ???????? рече: http://www.vokabular.org/gramatika/doku.phpuuuu bas dobar sajt клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 17, 2009 Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 ?????? рече: ??????? ????? ?????????? ???? ????? - ?????? ???????? ????????? ??????? ????? ?????? ?? ?? ????? ?? ????, ? ?? ???? ?????????? ?? ?????... torrent link za knjigu u PDF formatu, nisam uspeo da nadjem programhttp://www.torrentreactor.net/torrents/3151979/Recnik-jezickih-nedoumica-Ivan-Klajn-pdf клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 И ја сам успела да нађем торент, али пошто то не могу одавде да користим нити се разумем који ваља, нисам ни постављала линк. Хвала, Медо. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 ovaj je ok posto ima i "direct download" link, mogu da skinu ljudi i koji ne koriste torent, kao ti. malo je sporo, ali dostizno клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aleksandarkg Написано Јул 13, 2009 Пријави Подели Написано Јул 13, 2009 обрисан рапид линк, Меда "И све што погледам - све је песма, и чега год се такнем - све је бол." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Октобар 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 Сви ми смо завршили неку школу, бар основну. Како јој сам назив каже, требало би да нас оспособи за оне основне ствари у животу, а једна од најважнијих је свакако писменост и култура говора. Истичем ову област, не без разлога. На томе се темеље наши односи према другим људима, показујемо своју основну културу и на крају крајева, постајемо правници, лекари, службеници, свштеници итд. У свим професијама је, дакле, неопходно знање културног дијалога, поштовање саговорника, одсуство ниподаштавања истог (иако се не слажемо у ставовима). Нажалост, није тако. Познајем многе људе, који су образовани (бар тако кажу, или заиста јесу), али ето, нпр. не знају да пишу. Хтели би да изразе мисао, али је упопашћена основним незнањем, било граматике, било интерпукције у писању. Да се разумемо. Градиво основне школе из ове области конципирано је тако, да уколико га савладамо, све остало је надограђивање. Стога је то знање довољно. Посебна ствар, која се, нажалост не учи у школама, већ у кући или просто самоконтролом је култура дијалога, која подразумева јасно и концизно изражавање, избегавање података личног карактера (Ја сам), као и избегавање употребе непристојних, за друге људе вулгарних израза, који у култури дијалога немају баш никаквог значаја, осим да увреде саговорника особе са којом се не зсалже, као и прикривање сопственог незнања под плаштом увреда. Ова појава нема никакв локални карактер (типа Београд - култура, провинција - некултура). Напротив. Појава је подједнако изражена у свим срединама. Тако можете срести шумадијског сељака изванредне интелигенције и културе изражавања и квази "интелектуалца", од чијег вам се писања и говора диже коса на глави. Сматрам, међутим, да нема такве школе и такве средине, која ће од "малограђанина" (усмислу како је тај термин одредио Момо Капор), која ће од неодговарајуће "сировине", направити нешто квалитетно и обратно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 nepismenost, nepristojnost i nedostatak stila nepismenost nema nikakve veze sa pristojnošću, poznajem dosta osoba koje su nepismene ali su pristojne, poznajem osobe koje su "pismene" ali su nepristojne pa danas nam je bar trećina prosvetnih radnika nepismena, šta da onda(K) očekujemo od ostalih Andjelka Milenkovic and ST.IVANA је реаговао/ла на ово 2 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 da, mnogi sa puno reči ne kažu ništa, uvek su me fascinirale osobe koje u malo reči kažu puno, a najviše me fasciniraju oni koji iz malo izgovorenih reči shvate poruku ST.IVANA and Andjelka Milenkovic је реаговао/ла на ово 2 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajani razbojnik Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 EVO JEDAN SKOLSKI PRIMER: САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ “ВАПАЈ БИГОРСКОЈ ОБИТЕЉИ“ Видјевши све коментаре који су дошли на моје име и блога чији сам администратор и уређивач, сматрам да треба да се огласим о отклоним неколико недоумица. Као прво, не знам зашто некоме представља проблем то што је текст потписан иницијалима? Наводим примјер, на монашењу сам добио име по св. Науму охридском, који је како добро знамо већину сојих дјела која је написао, потписивао иницијалима или на разне друге начине, па тако не видим ни проблем везан за аутора и иницијале овог текста. Друга једна ствар, везана за комуникацију, овај текст не представља некакво средство за комуникацију како се каже у једном од коментара. Такође није нам јасно ни то, гдје се у тексту неко вређа, гдје се неко клевеће, у којем дјелу се аутор сити несрећи која је задесила бигорску обитељ. На жалост, мислим да је текст схваћен као надмен и као неискрен и поред тога што аутор моли да не буде тако схваћен, вјероватно имајући на уму да би могао да буде управо тако, неправилно схваћем. Не спорим да игуман Партениј има неко искуство, да је био и на Светој Гори и да је учен човјек, ево ја лично мислим да би овај текст најбоље разумјео управо он, игуман у расколу, Партениј, за којег не знам да ли га је прочитао, да ли је чуо за њега али који увјерен сам неби остављао овакве коментаре као што то раде његова “духовна чеда“ о којима и нисам чуо баш љепе ријечи. Ја рекох и спасих себе, но само се питам једно: ВРИЈЕДИ ЛИ ЋОРАВОМЕ НАМИГИВАТИ??? јеромонах Наум http://manastirtrojerucica.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Октобар 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 Мислим да је Нандор схватио баш оно што сам мислила. Лазарица је рекла другу паметну ствар. Да. постоје људи "природно" учтиви, писмени и мудри. У теми коју сам поставила "Енглески језик - глобализација и?, поставила сам чланак из кога се види колко се држава брине о књижевном језику. Друга ствар, оно што је лепо приметио Нандор, телевизија нам васпитава децу. Зашто је то тако, не знам, предпостављам да им је досадно у школи. Е сад, шта промовише телевизија? Водитеље, који као да никад у школу нису ишли (погрешни акценти, мелодија реченице итд.). Треба напоменути да српски језик има четири мелодијска акцента и као такав је изузетно топао и пријемчив за слушање. Друго, недостатак правих лектора (изузетак је популарна Милка Цанић). Учила сам руски књижевни језик, и на њиховој телевизији разумем све, апсолутно сваку реч, укључујући и Медведева и Путина, који се јасно изражавају. Треће, и најважније "несвест" неписмених о споственој неписмености. Интересантно је да уз то обавезно иде и бахатост у писању и говору, недостатак самокритичности. А хтели би да пишу. Е, па не може. У свакој културној земљи да би писао, мораш бити и писмен и културан. Питање дијалеката је нешто сасвим друго и то бих издвојила из ових наших разговора о српској писмености и неписмености, некултури говора (само што те не туче што не мислиш исто). Дакле, једно вуче друго. Ова питања су уско везана са општом некултуром, што често видимо, нажалост и на овом форуму. Али, то је тренутно стање. Један од узрока је свакако и недовољна начитаност, јер управо читањем стиче се и култура и писменост. И зато је удар на писменост, најјачи ударац који можеш задати једној нацији и помоћ губитку њеног идентитета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 nepristojnost je već tema za sebe ne znajući za tvoj post jutros ostavih u ćaskanju uz kaficu sledeći post Zanimljivo je pitanje da li psovke, skaredni i ružni izrazi predstavljaju deo repertoara uvreda ili su tek izraz nepristojnosti i nekulture. Svejedno šta su, šta s njima: pod nož represije ili biti tolerantan prema tim pojavama u govoru kao prema benignoj varijanti bolesti, koja se ne tretira ozbiljno dok ne eskalira u malignu varijantu? no izgleda da je sve bitbije od onoga što je tako očigledno, i pismenost, i nepristojnost eheeeej p.s ja samo permutujem slova to mi je zaštitni znak Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Октобар 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 Па могла би Светлана да објасни како је то у Грчкој... Лазарице, само сам рекла да често, што није правило, уз непристојност, бахатост и остало иде и овај проблем. Поштоје људи "оштри" духом, бритког језика и ума, али они нису непристојни...Непристојност иде често са задовољством самим собом, ретко ћеш срести културног човека да се тиме хвали...Зашто? Непотребно је. То је њему задовољство. Да не залазимо и у област психологије па да кажем да те особе имају комплекс "више", а не "ниже" вредности. Извини, могу да проценим човека и без самохвалисања... Стицајем околности, радим у научној установи и имам прилику да посматрам врхунске стручњаке, носиоце Легије Части (не хвалим се ), они су стално у журби, замишљени, немају времена за то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Октобар 8, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2009 naravno da često ide taj problem, međutim i nepismenost je širok pojam....ljudi ne čitaju, ili suviše površno čitaju, ili još gore u onome što čitaju ne vide suštinu, vade stvari iz konteksta Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука