Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Иако се у оквирима "конфликата" религије и науке обично наводе проблеми типа еволуције или настанка космоса и живота на Земљи, неки радови које сам читао последњих пар дана навели су ме да се запитам какав је заиста однос хришћанства према квантној механици. Копајући по интернету нисам успео да нађем превише података о томе. Обично људи пишу како се о томе не дискутује и како нема никаквих озбиљних ставова о тој теми. Неки, пак, иду дотле да говоре како се квантна савршено уклапа у библијске оквире, предвиђа вишедимензијалност, дуалистичку природу и слично. Са друге стране, има научника који су напуштали веру јер су сматрали да је у поређењу са њиховим научним закључцима - она смешна. Ја о томе размишљам овако: Квантна теорија предвиђа да је све квантирано, тј. да предмет испитивања не може имати ма коју енергију, већ тачно одређене, дискретне, вредности енергије. То би, даље, значило да смо и ми квантирани - тј. унапред одређени. Ако смо, дакле, унапред одређени, зар то не би значило да ми НИСМО слободни? (немамо слободу коју нам Бог даје) Да ли би то, на крају, значило да је и Бог квантиран? Ако јесте - како је Он Бог с обзиром на то да може да постоји само у одређеним енергетским доменима? Дакле - није апсолутан. Колико год квантна теорија била корисна у нашим свакодневним потребама, а да ми тога нисмо ни свесни, мени се овде нешто баш и не уклапа. Исправите ме ако грешим. "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Иако се у оквирима "конфликата" религије и науке обично наводе проблеми типа еволуције или настанка космоса и живота на Земљи, неки радови које сам читао последњих пар дана навели су ме да се запитам какав је заиста однос хришћанства према квантној механици.Копајући по интернету нисам успео да нађем превише података о томе. Обично људи пишу како се о томе не дискутује и како нема никаквих озбиљних ставова о тој теми. Неки, пак, иду дотле да говоре како се квантна савршено уклапа у библијске оквире, предвиђа вишедимензијалност, дуалистичку природу и слично. Са друге стране, има научника који су напуштали веру јер су сматрали да је у поређењу са њиховим научним закључцима - она смешна. Ја о томе размишљам овако: Квантна теорија предвиђа да је све квантирано, тј. да предмет испитивања не може имати ма коју енергију, већ тачно одређене, дискретне, вредности енергије. То би, даље, значило да смо и ми квантирани - тј. унапред одређени. Ако смо, дакле, унапред одређени, зар то не би значило да ми НИСМО слободни? (немамо слободу коју нам Бог даје) Да ли би то, на крају, значило да је и Бог квантиран? Ако јесте - како је Он Бог с обзиром на то да може да постоји само у одређеним енергетским доменима? Дакле - није апсолутан. Колико год квантна теорија била корисна у нашим свакодневним потребама, а да ми тога нисмо ни свесни, мени се овде нешто баш и не уклапа. Исправите ме ако грешим. Nisi razumeo kvantnu mehaniku. Čini se da nisi imao nikakvih pravih dodira sa fizikom. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Nisi razumeo kvantnu mehaniku. Čini se da nisi imao nikakvih pravih dodira sa fizikom. Сасвим оправдано се може поставити питање колико људи на овом свету заиста разуме квантну теорију. Ипак, могао би да мало образложиш свој одговор. "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Ми, хришћани верујемо да је Бог као Бог, он самим својим бићем, самом својом суштином тј. природом, апсолутно недоступан науци, због тога што је његова природа апсолутно другачија од природе материје = супстанце + енергије. Бог није супстанца. Бог НИЈЕ енергија у природњачком значењу речи. Он је по својој природи нешто толико различито од свега осталог, да ми у том смислу не можемо нити ћемо икада моћи ни да наслутимо шта је то Божија природа "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Квантна механика може увиђати неке ствари које се из хришћанске или општерелигијске перспективе могу тумачити као "трагови" Божијег деловања. Али сам Бог остаје и увек ће остати недоступан, јер је његов контекст постојања, да тако кажем, нешто апсолутно различито од нашег контекста постојања. Тако верујемо ми, православни хришћани "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Сасвим оправдано се може поставити питање колико људи на овом свету заиста разуме квантну теорију.Ипак, могао би да мало образложиш свој одговор. Nikada mi neće biti jasno zašto se u popularnoj kulturi od kvantne mehanike pravi ne nekakav, nego toliki misticizam. Evo ti najnajosnovnije u kratkim crtama izloženi fundamenti kvante mehanike: link. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 А шта је са тим да нама квантна механика одузима слободу? "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Nikada mi neće biti jasno zašto se u popularnoj kulturi od kvantne mehanike pravi ne nekakav, nego toliki misticizam. Evo ti najnajosnovnije u kratkim crtama izloženi fundamenti kvante mehanike: link. Иако нисам експерт за квантну, нека ствари ипак знам... "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 А шта је са тим да нама квантна механика одузима слободу?Kako? Ako klasična deterministička mehanika ne oduzima slobodu, onda tek kvantna to ne čini. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Не даје ти могућност да постојиш у извесним енергетским областима. Дакле, ограничава те, спутава... "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Не даје ти могућност да постојиш у извесним енергетским областима. Дакле, ограничава те, спутава...Kakve energetske oblasti, o čemu ti to pričaš? Znaš li ti šta su uopšte ti tzv. potencijali i na šta se to odnosi? In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Како су мене учили, Планк је, да би решио проблем зрачења црног тела, предложио принцип квантираности енергије, тј, да енергија не може да има било коју вредност, већ мора да буде једнака целобројном умношку кванта енергије, тј. E = nhv где је: E - енергија система, n - цео број, h - Планкова константа, v - фреквенца, hv - квант енергије. "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Како су мене учили, Планк је, да би решио проблем зрачења црног тела, предложио принцип квантираности енергије, тј, да енергија не може да има било коју вредност, већ мора да буде једнака целобројном умношку кванта енергије, тј.E = nhv где је: E - енергија система, n - цео број, h - Планкова константа, v - фреквенца, hv - квант енергије. I kako si odatle uspeo da zaključiš ono?!? Nešto znaš, nešto si pobrkao, a ostalo skroz umislio (bez uvrede). In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lost Plato Написано Фебруар 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Дакле, ако смо установили да је енергија таласа квантирана, у разматрање можемо да узмемо још и таласно-честични дуализам. Како сва материја може да се покори овој појави, тако можемо да кажемо и за човека да је талас--честица. У ком год од ова два облика да га посматрамо он је дискретан, зар не? Ако сам ја дискретан, значи да сам ограничен. А ако сам ограничен, онда нисам слободан. "Покорни смо из страха, а послушни из љубави." - Владета Јеротић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Фебруар 25, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2012 Дакле, ако смо установили да је енергија таласа квантирана, у разматрање можемо да узмемо још и таласно-честични дуализам. Како сва материја може да се покори овој појави, тако можемо да кажемо и за човека да је талас--честица. У ком год од ова два облика да га посматрамо он је дискретан, зар не? Ако сам ја дискретан, значи да сам ограничен. А ако сам ограничен, онда нисам слободан.Svakim svojim postom na ovoj temi pokazuješ sve veće neznanje materije. Evo dobronamernog saveta: nemoj da se baviš stvarima koje ne poznaješ. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука