Jump to content

Кардинал Кох - дијалог са Православном Црквом у ћорсокаку

Оцени ову тему

Препоручена порука

На екуменском састанку у Инзбруку, у Аустрији, председник Папског савета за јединство хришћана, кардинал Курт Кох рекао је за Kathpress да је дијалог између Римокатоличке и Православне Цркве ушао у ћорсокак. Он је рекао да обе стране имају непомирљиве ставове по питању места епископа Рима у Цркви.

http://eparhijaniska.rs/rs/%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/963-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D1%83-%D1%9B%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%83

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Коначно да видимо мало искрености у екуменском дијалогу...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Коначно да видимо мало искрености у екуменском дијалогу...

Баш тако.

То би заправо био почетак екуменског дијалога.

Подели на овим сајтовима

Не могу да верујем да се Западна Црква свела на инсистирање да се обожава Папа...А било је тако великих теолога и подвижника...Тужно.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Не могу да верујем да се Западна Црква свела на инсистирање да се обожава Папа...А било је тако великих теолога и подвижника...Тужно.

Баш вала!

Њихови велики теолози 20. века су више утицали на наше најправолсавније теологе и оце, него што је то био случај са званичним вероучењем римокатоличке Цркве.

Исто и литургијски покрет, патристички, итд.

Али, како знам из прве руке, њихова мишљења (великих западних теолога) нису много цењена у Риму.

Тачно си рекао, папска идиолатрија је изнад Цркве.

Шта тек рећи за папу Рацингера? Онакав потенцијал богословља и одмерености и осећаја за Евхаристију и Цркву, али све то је спреман да баци под ноге Ватиканске курије.

Туга.

Подели на овим сајтовима

Да,папа Рацингер свакако.Мада његова писанија тешко проналазим,евентуално хрватски извори.Пошто би ја као лаик тек имао проблем да разумем шта пише, када не би било на "нашем" језику.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Да,папа Рацингер свакако.Мада његова писанија тешко проналазим,евентуално хрватски извори.Пошто би ја као лаик тек имао проблем да разумем шта пише, када не би било на "нашем" језику.

На српски језик је преведен први део његове књиге "Исус из Назарета" .... и мислим да је то све.

На хрватском има скоро све и може се наћу у библиотеци ПБФ-а.

Ја се спремам да предложим да се његова књига "Увод у хришћанство" (ако се сагласе издавачи у Хрватској) мало прилагоди српском, да се преведе нови Предговор (који је Рацингер написао 2000. године) и да се овде код нас изда као посебна монографија.

Зашто? Па чини ми се (не знам) да је то једна (и даље) од најсвежијих књига на тему хришћанства и да би била од користи свима.

Као друго, видело би се јасно колико је баш та књига утицала на једног нашег великог православног теолога данашњице.

Па би заједно са свим овим стварима, излазак те књиге био један конкретан и добронамеран икуменски потез, без лажних флоскула и шећерасте љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...