Grizzly Adams Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ne mora da bude stetno po njega samog, ali ono sto te pokrece na neku aktivnost ne moze da bude egoizam. To je sustina. Kao sto se Hristos ovaplocuje i predaje radi svih, bez ikakve licne koristi. A kol'ko je meni poznato, nama je Isus uzor. Али шта је тачно "егоизам"? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Фебруар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Али шта је тачно "егоизам"? samoljublje Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 ОК, да ли је свака "љубав према себи" негативна? Свако воли свој живот, то би требало да буде позитивна ствар. Проблем јесте патолошка љубав, опсесија, где човек због нечега (у овом случају себе) заборавља на ближњег. То је онда егоизам у негативном смислу речи. Ја мислим да ако човек воли, он воли сав живот и сав свет - укључујући и себе. Јер Господ каже: "Љуби ближњега свога као самога себе", а не каже "љуби ближњег свог, а мрзи себе". Хришћанин мрзи свој грех, али не мрзи свој живот. Sinergija and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Фебруар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 ОК, да ли је свака "љубав према себи" негативна? Свако воли свој живот, то би требало да буде позитивна ствар. Проблем јесте патолошка љубав, опсесија, где човек због нечега (у овом случају себе) заборавља на ближњег. То је онда егоизам у негативном смислу речи. Naravno da nije. Moj utisak je da, kad cinimo dobra dela, mi smo na prvom mestu a tek onda drugi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 kad god ucinim (nesto kao ) dobro uvjek poslije toga mi dolaze pomisli,kako sam eto ucinila to i to,kako je to lijepo,i td,bla,bla,bla...i tek poslije,kad se osvijestim,zahvaljujem Njemu,sto mi je dao takvu jednu priliku...dakle,to uvijek bude praceno gordoscu...pa zar nisam djubre sHa_sarcasticlol Sinergija је реаговао/ла на ово 1 ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Sve je to ok, samo sto je to toliko nedostizno za 99,9% ljudi, da prakticno mozemo reci da je nemoguce(cak i kad govorimo o svetiteljima)... toliko nedostizno da svaka dalja borba postaje besmislena... Достићи Узор, како Ти пишеш, заиста је немогуће, али то знамо већ на самом почетку. Али "радити" на себи ради Њега у себи, тако што ћемо у сваком другом видети Њега, чак кад га тај други сам не види, није лако, али сигурно није немогуће.Заиста, зависи искључиво само од нас. Васкрсење је мотив, Христос Је и Пут и Снага, Дух Свети Је константна подршка, а потпуно сједињење са Светом Тројицом је Циљ. JESSY је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Ovo je tema koje me muci vec neko vreme. Dakle, da li uopste postoji nesebicno ponasanje? Sto vise razmisljam, sve vise mi se cini da je odgovor negativan, tj. da je sve sto cinimo zasnovano na egoizmu. Ako nista drugo, barem postoji osecaj unutrasnjeg zadovoljstvo zbog ucinjenog dobrog dela ili zato sto se ponasamo u skladu sa vrednostima i moralnim nacelima koje zastupamo. Ma koliko se trudili, izgleda kao da nismo sposobni da se odreknemo egoizma, sto znaci da u duhovnosti ne postoji stupanj sina koji izvrsava volju ocevu iz ljubavi prema njemu... a samim tim, nema ni hriscanstva. Постоји "несебично понашање." Када нелогично волиш - "љубав која не тражи своје." "Љуби непријатеље своје", је одличан пример. "Несебично понашање", "љубав која не тражи своје" је, заправо, права слобода. Да ли такви постоје? Наравно да постоје. Немој на основу свог искуства да генерализујеш хришћанство. Јеси ли читао старца Порфирија Кавсокаливита? Ако ниси, читај. Он је пример наших дана. anajrim and Sinergija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Достићи Узор, како Ти пишеш, заиста је немогуће, али то знамо већ на самом почетку. Али "радити" на себи ради Њега у себи, тако што ћемо у сваком другом видети Њега, чак кад га тај други сам не види, није лако, али сигурно није немогуће.Заиста, зависи искључиво само од нас. Васкрсење је мотив, Христос Је и Пут и Снага, Дух Свети Је константна подршка, а потпуно сједињење са Светом Тројицом је Циљ. Није немогуће. Бог не тражи немогуће. Има људи који су достигли слободу обожења. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Није немогуће. Бог не тражи немогуће. Има људи који су достигли слободу обожења. Претпостављам да ме ниси добро разумео, јер не говорим о немогућности достизања обожења, већ о достизању, потпуном изједначењу са Јединим Безгрешним Христом. Петар пар постова раније пише, да је хришћанима узор Исус. Но свеједно, у потпуности се слажем са Твојим претходним постом. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 @ petar m Ma, kakvi... Nesebicno ponasanje, dobrocinstvo, milosrdje i tako to jesu, uistinu, to samo kad nisu ''od suviska'', ako ih cinis i kad nemas pa das, i kada ne mozes pa ucinis i kada treba tebi al' ti ponudis drugome i... Ja to dozivljavam kao trenutak ljubavi prema Bogu, a pokazujes je kroz ljubav prema bliznjem... Tako se u pravoslavlju i smatra da ...cinis Bogu. Kratko traje, kao bljesak, ali...postoji. nema to veze dal imas ili nemas, ne radi se o tome uopste, imao ili nemao kad dajes nekome da ga usrecis to radis samo zbog toga, on biva radostan i pocne da se smeje i onda i ti pocnes da se smejes, to je, i veze nema sa tvojim materijalnim stanjem a kad te raduje radost drugih onda je to altruizam, srecan si kad vidis srecu, onda si srecan i sto je on srecan i srecan si sto si ti srecan, znaci kad dajes imas dvostruku radost, i uvek onaj koji daje ima vecu radost od onog koji prima, a u sustini to onda biva zajednicka radost koja je ustvari najveca radost, a to moze svako ili recimo, sta znaci biti sluga, to znaci upravo nesto najuzvisenije, kad ti dodju gosti i sednu za sto ,ti njima postajes sluga iako si gazda, al ti njima postajes sluga da im ugodis, i tad nisi vise ti gazda nego sluga, a ustvari si najbolji moguci gazda bas zato sto si sluga, i kad im ugodis onda se tek osecas kao car, a ustvari si sluga, e to je Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 А шта радите кад вам на улици неко тражи помоћ - новац уз неку уверљиву причу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Претпостављам да ме ниси добро разумео, јер не говорим о немогућности достизања обожења, већ о достизању, потпуном изједначењу са Јединим Безгрешним Христом. Петар пар постова раније пише, да је хришћанима узор Исус. Но свеједно, у потпуности се слажем са Твојим претходним постом. Па обожење и јесте управо то: потпуно изједначавање са Христом. Но, не изједначавање само тако што ћемо се понашати као он. Изједначити се са њим значи утемељити своје "ја" на његовом (=Црква, Евхаристија). Апостол Павле каже: "Не живим више ја него живи у мени Христос." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 А шта радите кад вам на улици неко тражи помоћ - новац уз неку уверљиву причу? ako sumnjam dam pare, ako sam siguran da lupa onda nedam Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Па обожење и јесте управо то: потпуно изједначавање са Христом. Но, не изједначавање само тако што ћемо се понашати као он. Изједначити се са њим значи утемељити своје "ја" на његовом (=Црква, Евхаристија). Апостол Павле каже: "Не живим више ја него живи у мени Христос." Претпостављам да због своје непрецизности се не разумемо. Тачно је да је обожење потпуно изједначавање са Христом, и то је коначни Циљ, Спасење. Само утемељење свог "ја", на Цркви и Евхаристији, јесте слободном вољом начињен избор човека да свој живот Христу преда, и отуда и могућност да свако ко је такав избор начинио понови речи Св. апостола Павла: "Не живим више ја него живи у мени Христос." Али то је есенција ка обожењу, коју човек услед своје слабости може својом вољом напустити...Бог неће напустити човека ни тад, али човек се удаљује од Бога...Знам да и даље не успевам да будем прецизан, али се, познајући Те, надам да ме разумеш. "Подобије оних који се причешћују Оним од Кога се причешћују значи остварени идентитет кроз подобије оних који се причешћују Оним који им даје да се причесте онолико колико је могуће. А остварени идентитет кроз подобије оних који се причешћују са Причешћујућим, јесте обожење оних који се удостојавају обожења. Обожење, да кажем сажето, јесте средина и крај свих времена и векова и свега онога што је у времену и у веку" (Свети Максим Исповедник, Одговори Таласију, 59, Рум. филок., том III, стр. 315). "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Фебруар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Постоји "несебично понашање." Када нелогично волиш - "љубав која не тражи своје." "Љуби непријатеље своје", је одличан пример. "Несебично понашање", "љубав која не тражи своје" је, заправо, права слобода. Да ли такви постоје? Наравно да постоје. Немој на основу свог искуства да генерализујеш хришћанство. Јеси ли читао старца Порфирија Кавсокаливита? Ако ниси, читај. Он је пример наших дана. Citao sam. Ali, kao sto rekoh, 99,9% nas nikada nece dostici bilo sta slicno tome. Pritom ne govorim o ljudima uopste vec o onima koji su evharistijski hriscani. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука