Jump to content

“Бол за отачаством”

Оцени ову тему

Препоручена порука

опет релативизација :

То је речено за ближње. Ако неко мрзи на ближњега, кога види, како може љубити Бога кога не види.

Ближњи су људи, појединци, а не колектив.

Али не вриједи говорити, јер биће ако није тако, ти онда ниси родољуб....али шта да се ради.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 44
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То је речено за ближње. Ако неко мрзи на ближњега, кога види, како може љубити Бога кога не види.

Али не вриједи говорити, јер биће ако није тако, ти онда ниси родољуб....али шта да се ради.

Шта лупаш !

Ближњи , па ти не знаш ко су теби ближњи ,човјече страшно !

Значи ближњи су ти 6 милијарди људи и сви су ти близо ?

Хахахахахаха!!!

Ближњи су ти они који су ти блиски .

То је поанта тог термина.

Да је хтео Христос рећи људи он би рекао људи а не ближњи.

Подели на овим сајтовима

Ја у клин ти у плочу ?

Какви националисти ?

Југословенски ?

О.ц. онда оптужуј југословене за све а не Србе.

Па шта ако су били Југословени, то значили да нису били и српски националисти. Дража и Љотић, нпр. су били за Југославији а били су и српски националисти. То се не искључује.

И ко оптужује Србе? Где сам тако нешто написао?

Просто разговарамо, размењујемо мишљења. Та сам си се жалиоо како нико не коментарише ништа. Ја ти учинио плезир, а ти тако.

Подели на овим сајтовима

Па шта ако су били Југословени, то значили да нису били и српски националисти. Дража и Љотић, нпр. су били за Југославији а били су и српски националисти. То се не искључује.

И ко оптужује Србе? Где сам тако нешто написао?

Просто разговарамо, размењујемо мишљења. Та сам си се жалиоо како нико не коментарише ништа. Ја ти учинио плезир, а ти тако.

Па да ни они нису били на српким позицијама само Динарска Дивизија поп Ђујића.

С тим што је југословенство Драже и Љотића куд и камо другачије од оног титоистичког југословенства и оно није морало искључити и српски национализам, међутим као што знамо ти људи су побијени или протерани после рата.

Слобин југославизам није био тог типа , јер је био титоистички а он је и текако искључивао било какво србовање, а Шешељев је тек неки посебан, он га је именовао српски именом а све остало је задржао .

Но у сваком случају ми нисмо имали једну озбиљну националну идеологију и причу после првог светског рата до данас.

Ма јок , брате ниси ти мене разумео , уопте се нисам жалио , а не постоји смајли за цинизам , па се нисмо разумели .

У сваком случају извини за прејаке речи , нисам требао ал заиста ако ико овде разуме оно што ја причам барем делимично онда си то свакако ти.

Подели на овим сајтовима

Шта лупаш !

Хахахахахаха!!!

Иде бегај, ја о врату, он о шији. Па да ближњи су ми сви они који су ми блиски. Сви добри људи око мене, без обзира на вјеру, нацију или држављанство.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Шта лупаш !

Хахахахахаха!!!

А прича о милосрдном самарићанину?

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Иде бегај, ја о врату, он о шији. Па да ближњи су ми сви они који су ми блиски. Сви добри људи око мене, без обзира на вјеру, нацију или држављанство.

Не , ти си рекао сви људи.

Људи , ближњи, пријатељи , рођаци, непријатељи, демони, ангели, Бог, то су различити појмови и различите категорије.

Причаш офрље и инсистираш да си у праву, е па ниси.

Јер по теби и твом тумачењу Писма испада да је цело писмо требало реформисати и на сваком месту где пише људи, рођаци, пријатељи, ангели, да стоји ближњи.

Међутим то тако не стоји и постоји разлог зашто је то тако.

А разлог је врло прост то нису исти појмови нити имају исто значење .

Дакле нису сви људи моји и твоји ближњи , него само они који су ти блиски.

А прича о милосрдном самарићанину?

Ајмо по стоти пут на овај линк:

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?p=61788#p61788

Ајде да видиш да Жељко зна можда и боље од тебе у ком контексту је поменут у Писму милостиви Самарићанин, човек из племена које се одродило од Јевреја и које је вазда стајало на страну непријатеља Јевреја.

И сад да те питам , шта са милостивим Самарићанином ?

Шта си хтео рећи ?

У чему је проблем ?

Подели на овим сајтовима

Не , ти си рекао сви људи.

Људи , ближњи, пријатељи , рођаци, непријатељи, демони, ангели, Бог, то су различити појмови и различите категорије.

Причаш офрље и инсистираш да си у праву, е па ниси.

Јер по теби и твом тумачењу Писма испада да је цело писмо требало реформисати и на сваком месту где пише људи, рођаци, пријатељи, ангели, да стоји ближњи.

Међутим то тако не стоји и постоји разлог зашто је то тако.

А разлог је врло прост то нису исти појмови нити имају исто значење .

Дакле нису сви људи моји и твоји ближњи , него само они који су ти блиски.

Твоја наглост са којом се обраћаш неистомишљеницима мене само утврђује у ставу да твоја верзија националзма је управо оно што не треба човјеку у животу, као и уопште сви националисти тог кова, просто кад свама човјек крене у дискусију најмање што може да очекује да избјегне тензије.

Мало сутра сам рекао у контексту у коме ти хоћеш да ми подметнеш.

Прво сам рекао људи, правећи дистинкцију у односу на идеологију и колективистичку свијест. Даље сам рекао сви људи око мене, ако како си ти то схватио да се односи на 7 милијарди становника планете само ти знаш. Да близак ми није неко само зато што је Србин, него зато што је човјек. Близак око мене, значи управо то, бити човјек.

Подели на овим сајтовима

Твоја наглост са којом се обраћаш неистомишљеницима мене само утврђује у ставу да твоја верзија националзма је управо оно што не треба човјеку у животу, као и уопште сви националисти тог кова, просто кад свама човјек крене у дискусију најмање што може да очекује да избјегне тензије.

Мало сутра сам рекао у контексту у коме ти хоћеш да ми подметнеш.

Прво сам рекао људи, правећи дистинкцију у односу на идеологију и колективистичку свијест. Даље сам рекао сви људи око мене, ако како си ти то схватио да се односи на 7 милијарди становника планете само ти знаш. Да близак ми није неко само зато што је Србин, него зато што је човјек. Близак око мене, значи управо то, бити човјек.

Ај шта си бре тако саблажњиве природе, па је се овде саблажњавам свакодневно па нисам одустао од свих људи који су овде.

Ђе ти је ту осећај за ближње, како ме одма само тако етикетира.

Рекао си људи:

Сасвим сигурно је да су ближњи и људи, свакако нису магарци , значи реч ближњи односи се и на реч људи, али појам људи и појам ближњи нису истоветни појмови и не могу се једначити.

Ево питања за тебе:

Да ли сам ја твој ближњи ?

Да ли смо ми блиски ?

Не мислим физички ( то свакако нисмо у смислу растојања између нас) , него душевно, духовно, генетически, језички , културно итд. ?

Ако нисмо, зашто ?

Ако јесмо, како ?

Подели на овим сајтовима

Ево питања за тебе:

Да ли сам ја твој ближњи ?

Да ли смо ми блиски ?

Не мислим физички ( то свакако нисмо у смислу растојања између нас) , него душевно, духовно, генетически, језички , културно итд. ?

Ако нисмо, зашто ?

Ако јесмо, како ?

Ја сам већ једном одговарао на ово питање на драгијевој теми. Можда ниси стигао да прочиташ, елем.

Ја тебе не познајем довољно. Не знам те у животу. Једино те познајем овако виртуелно. У томе свему имамо кроз дискусије мало тензија, али није то никад било озбиљно. Са многим твојим ставовима се слажем. Ми смо уједињени око истог путира, дакле духовно смо блиски, јер смо исте вјере. Душевно можда нисмо, јер на различит начин доживљавамо историју, садашњост, а можда и будућност. Генетска сличнист је ирелевантна, јер за однос људи потпуно је небитно ко је какве расе и које хаплогрупе су процентуално заступљене у генима. Језички јесмо блиски, али и језик није пресудан такођер за однос људи. Тако да све укупно не могу другачије него да те сматрам него ближњим. Првенствено јер вјерујем да си добар човјек, знамо се помало, а и исте смо вјере.

Подели на овим сајтовима

Ја сам већ једном одговарао на ово питање на драгијевој теми. Можда ниси стигао да прочиташ, елем.

Ја тебе не познајем довољно. Не знам те у животу. Једино те познајем овако виртуелно. У томе свему имамо кроз дискусије мало тензија, али није то никад било озбиљно. Са многим твојим ставовима се слажем. Ми смо уједињени око истог путира, дакле духовно смо блиски, јер смо исте вјере. Душевно можда нисмо, јер на различит начин доживљавамо историју, садашњост, а можда и будућност. Генетска сличнист је ирелевантна, јер за однос људи потпуно је небитно ко је какве расе и које хаплогрупе су процентуално заступљене у генима. Језички јесмо блиски, али и језик није пресудан такођер за однос људи. Тако да све укупно не могу другачије него да те сматрам него ближњим. Првенствено јер вјерујем да си добар човјек, знамо се помало, а и исте смо вјере.

Види вако да не завлачимо за голеш планину , прво да ти речем у вези овог твог одговора, наиме два пута си поменуо да смо блиски зато што смо исте вере.

То није случај код "милостивог Балије"( илити Самарићанина) , он је био друге вере.

Али ипак Христос узима баш њега за пример да неко и друге вере може бити близак.

Ево цитираћу сам себе:

Милостиви Балија.

И гле ,један вероучитељ устаде да га куша и рече:"Учитељу Спасоје, шта треба да учиним, па да наследим живот вечни?"

А Он му рече:"Шта је написано у Светом Писму? Како читаш?"

А овај одговори и рече:"Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом,и свом снагом својом , и свом мишљу својом", и " Љуби ближњега свога као самог себе."

Рече му :"Право си одговорио;чини то па ћеш живети."

Он пак желећи да се оправда, рече Спасоју:"А ко је мој ближњи?"

Спасоје прихвати и рече:"Један Србин је ишао ауто-путем(Хоргош -Пожега) из Београда за Нови Сад и на путу га пресретну неки Земунци ,који га извуку из кола истуку ,свуку и опљачкају , аутомобил му узму и оставе га поред пута полумртва и оду. А случајно за њима тим путем , у бесним колима, наиђе један свештеник ,међутим угледавши овог полумртвог јадника, само још дода гас.Исто тако и један народни посланик у скупштини Србије дође на то место, па кад виде прође. А неки балија из Босне шверцер путујући туда кад га виде сажали се , приђе, указа му прву помоћ, преви му ране, па га унесе у свој комби и одвезе га до прве гостионице. Ту му нађе слободну собу плати гостионичару и рече му :"Побрини се за њега , и што гођ болан да потроши док се ја невратим из Суботице , платићу ти ." Шта дакле мислиш који је од оне тројице био ближњи ономе Србину што је пао у руке Земунских разбојника?"

А он рече :"Онај који му је учинио милост."

Спасоје му пак рече:"Иди па и ти чини тако."

Зашто је Спасоје узео баш Балију за пример милостивости, када знамо да су Балије вазда на страни наших непријатеља ?

Овде се сад јавља нови појаам - појам непријатеља.

Дакле и непријатељ постоји и нико не негира такав однос ( непријатељски) међу људима у Светом Писму, чак шта више ако читаш редовно псалме , мало-мало па се помиње непријатељ или непријатељи окружише душу моју и сл.

Непријатељи су људи или духовна бића (демони) који нам чине нешто нажао, чине нам зло.

Дакле они постоје.

Битно је ово нагласити ма колико да то смешно звучи али данашњи Хришћани су посвађани са појмовима.

Значи шта , Балије су традиционални непријатељи Србима ( као Самарићани Јудејима) и баш таквога узима Спасоје за пример ближњега.

Сад ћете имати могућност да генерализујете и кажете - ето одлично значи сви наши непријатељи су наши ближњи .

Али да ли је то тако ?

Да ли ће сви људи ући у Царство Небеско?

Неће.

Да ли су сви људи наши ближњи ?

Нису.

Па које онда мој ближњи?

Ево шта каже поука из приче Спасоја Спасића:

Он пак желећи да се оправда, рече Спасоју:"А ко је мој ближњи?"

" Шта дакле мислиш који је од оне тројице био ближњи ономе Србину што је пао у руке Земунских разбојника?"

А он рече :"Онај који му је учинио милост."

Спасоје му пак рече:"Иди па и ти чини тако."

Ево да скратим целу причу, дакле ко је ближњи - онај који му учини милост.

Ето ко је ближњи.

Ко је Ближњи овоме Србину ратнику Славку Рашевићу ( http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/304844/Bosnjacki-i-hrvatski-ratni-veterani-napravili-fond-za-pomoc-srpskim-veteranima ) ?

Држава или Балије ?

Па сигурно да су у овом случају Балије, јер му учинише милост, међутим да су га ухватили пре 15 година кад је био рат међу њима тешко да би му они били ближњи, били би му непријатељи.

Порука приче Спасоја Спасића о милостивом Балији је та да ми никада не знамо ко може бити наш ближњи и да због тога не можемо имати предрасуде о другим људима због њихове вере, културе , нације и других различитости па чак ни због тога што су нам традиционално непријатељи.

А зашто је то Христос у оно време морао да каже?

Зато што је Јеврејски народ тврдоврат и зато што није хтео ни да помисли како би му могао неки преверица бити ближњи.

Контра Јеврејима су Срби , по речима св. владике Николаја Срби су мековрати , и као што су Јевреји пропали због тврдовратости своје тако ће Срби због своје мековратости .

Наиме нама су сви ближњи , ми немамо предрасуде о другима осим о себи самима.

И никада нам непријатељ није крив , него смо увек сами себи криви.

То је на неки начин свесловенска одлика , код нас Срба некако најизраженија.

У сваком случају питање ближњег и питање непријатеља ни издалека није тако просто , као што се углавном у Хришћанству упроштава , овоме данашењем хипи Хришћанству, старо Хришћанство је умело добро да разликује непријатеља и ближљега.

Али увек стоје речи Христове из ове поуке да - Ми никада не знамо ко може бити наш ближњи.

Подели на овим сајтовима

"Један народ не може постићи много само националним идејама, нити ми хришћани можемо говорити о националној религији или националној теологији. О националним црквама да, али свакако не и о националној религији. Појединци, чак и у наше хришћанско доба, мешају ова два појма. У свом шовинистичком настојању, они желе да оживе богове својих многобожачких предака, па макар то чинили и у машти. Јер национална религија не може бити другачија него безбожничка.

Први српски архиепископ је ово врло добро знао. Кад је он стварао Српску националну цркву, он није тиме желео да распламсава шовинизам међу Србима, а још мање да подгрева њихову бившу паганску веру. Он је само желео да кроз национално организовану цркву учини свој народ достојним чланом универзалне православне Христове породице. Он је лично био прожет духом хришћанског екуменизма. Као такав, он се осећа као код куће, у свакој православној заједници сваке расе и језика."

http://www.svetosavl...va/svsava39.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...