Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Nisi odgovorio, Stojadinovic te 100 puta pitao neke stvari i ti nista. Moras da obezbedis podrsku pre nego sto udjes u raspravu sa njima. Ne secam se da je bilo pitanja na koja nisam odgovorio. Ako ti znas, navedi. A i k'o da je sad bitno... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Onda reci sta predlazes? Da prihvatimo tumacenje prema kojem je Bog neko antropomorfno bice koje se ljuti i koje radi nekakvog zakona pravde, salje ljude u pakao(na jedno konkretno mesto) gde oni dozivljavaju mucenja? Ili imas nesto drugo na umu? Nego sta Dzehenemska vatra greengrin greengrin greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Na njihovom forumu je bio neki Apologeticus tako nesto koji je nasao da prica Stojadinovicu teologiju Svetog Isaka Sirina. Tako je. Justinus Apologeticus je izlozio to ucenje na jednoj temi koju je Pedja otvorio. I ja se secam. Samo ne vidim kako nam to pomaze u vezi ove teme. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tako je. Justinus Apologeticus je izlozio to ucenje na jednoj temi koju je Pedja otvorio. I ja se secam. Samo ne vidim kako nam to pomaze u vezi ove teme. Samo sam rekao da je bio, ne znam da li je on sa ovog foruma? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Samo sam rekao da je bio, ne znam da li je on sa ovog foruma? Jeste. U pitanju je Andrej a tema je ova. http://forum.ateisti.com/forum/topic/77 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Jeste. U pitanju je Andrej a tema je ova. http://forum.ateisti.../forum/topic/77 Petar M u akciji http://forum.ateisti.com/forum/topic/107?&page=1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tokom rasprave na forumu "Ateista", jedan clan je na moj komentar kako opstenje sa Bogom nije prisilno, dao sledeci odgovor: Da. Jer ako to ne budem ucionio u x vremenskom roku opstenje sa bogom koje ce on sam nametnuti (bez da me pita hocu li ili necu) ce izazvati mucenja koja inace ne bih nikada osecao da me bog svojim nasilnickim ulaskom u to opstenje ne prisiljava. Idealna analogija koja perfektno oslikava koliko je ta vasa ontologija divljacka i predatorska i vredna svakog prezira je kad neki covek kaze nekoj zeni "Imas 2 meseca da se zaljubis u mene slobodno. A 62. dana cu poceti da vodim ljubav sa tobom. Ako ne budes bila zaljubljena u mene ti ces to doziveti kao silovanje i sama ces biti kriva sto ti je taj odnos mucenje a ne blazenstvo. A sto vise budes zaljubljena u mene vece ce biti blazensto sa tim sto maksimum nikad ne mozes dostici.Ergo seksamo se kroz ceo eshaton. " Iskren da budem, retko kad sam naisao na teze i komplikovanije pitanje. Na vas ja red. problem nastaje kada se zauzme to glediste o apsolutnoj odvojenosti Boga i Coveka, pa sa tog stanovista gledano onda Bog ispada mucitelj, jer eto covek nema ljubav i zajednicu sa Bogom. medjutim, stvar je u tome sto to zajedinstvo je ZADATI CILJ, cilj je BogoCovek (sve izvan toga je promasaj), e sad ako se tako gleda onda to jedinstvo TEK treba da se zbude PO LJUDSKOJ SLOBODI. ukoliko to covek ne ostvari kazna nije neko Bozije silovanje (zbog ne ostvarenja tog cilja), vec je kazna sam ljudski promasaj da ostvari taj cilj, to jedinstvo (koje Bog naravno zeli, ali ne moze naterati coveka). zato kazna ne moze biti odgovarajuca rec vec upravo ono kako su hriscani to i definisali PROMASAJ CILJA. naravno covek moze da postoji na kojem got nivou izabere, ali gledano sa Bozanske visine koja mu se nudi (za dzabe), to njegovo postojanje slobodno moze da se oceni kao pakao. zakljucak: Bog niti uslovljava coveka da nesto mora, niti ga kaznjava ako nesto ne ostvari, BOG JEDNOSTAVNO NUDI coveku (i to iz ljubavi) a termini kao "kazna" i "pakao" samo opisuju velicinu propustene sanse i promasaja toga sta jedan covek moze biti (Bozijom Blagodacu i licnom slobodom). Bog ne kaznjava. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Primorava ih, jer moraju da budu u ljubavnoj zajednici sa njim i da je osete kao mucenje. Da nema te ljubavne zajednice ne bi bilo ni mucenja. Ziveli bi isto kao i sada, tj. ne bi osecali mucenje. po toj izvrnutoj logici, kao da bi bolje bilo umjesto toga seciranje, objesenost za jezik i krckanje... Poenta je sto nas na ljubav niko i nista ne prisiljava, biramo je svojom voljom, i posljedicno bastinimo blazenstvo; oni zbog svoje neljubavi, koju su slobodno izabrali, bastine svoje. U cemu je tu prinuda na ljubav? Kad se druga djeca igraju, a ti se u cosku duris, jer ti se tako prohtjelo, a niko te nije istjerao, ko ti je pa kriv? ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Pa koliko je meni poznato, i mnogi drugi oci pakao tumace kao stanje, kao odnos prema Bogu, a ne samo Isak. Naravno, ima i onih koji izlazu juridicko tumacenje, a koje ne verujem da ces uvaziti. Јесам ли ти управо објаснио несливено сједињење свих, а они који се не желе сјединити остају са својом слободом...тако да не видим проблем. Љубав и благодат се бесплатно нуде свима, али си ти слободан да то одбијеш...неће Бог на силу да те такорећи упије... dusha је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Јесам ли ти управо објаснио несливено сједињење свих, а они који се не желе сјединити остају са својом слободом...тако да не видим проблем. Љубав и благодат се бесплатно нуде свима, али си ти слободан да то одбијеш...неће Бог на силу да те такорећи упије... Ne, ne ostajes sa svojom slobodom, posto nisi izabrao da li zelis da budes proziman bozanskim energijama(kako kaze Maksim "sve i u svemu ce biti Bog"). Niko od nas nema slobodu da to bira. Ono gde mi odlucujemo jeste da li cemo da zavolimo Boga, kako bismo tu zajednicu, tj. to prozimanje tvorevine bozanskim energijama doziveli kao blazenstvo a ne kao mucenje. Treba razlikovati ta dva tipa slobode. E sad, mozda se mi i ne razumemo, ne znam... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 problem nastaje kada se zauzme to glediste o apsolutnoj odvojenosti Boga i Coveka, pa sa tog stanovista gledano onda Bog ispada mucitelj, jer eto covek nema ljubav i zajednicu sa Bogom.medjutim, stvar je u tome sto to zajedinstvo je ZADATI CILJ, cilj je BogoCovek (sve izvan toga je promasaj), e sad ako se tako gleda onda to jedinstvo TEK treba da se zbude PO LJUDSKOJ SLOBODI. ukoliko to covek ne ostvari kazna nije neko Bozije silovanje (zbog ne ostvarenja tog cilja), vec je kazna sam ljudski promasaj da ostvari taj cilj, to jedinstvo (koje Bog naravno zeli, ali ne moze naterati coveka). zato kazna ne moze biti odgovarajuca rec vec upravo ono kako su hriscani to i definisali PROMASAJ CILJA. Pa upravo postojanje tog zadatog cilja i jeste problem. Sta god neko ucinio, on ce dospeti u tu ljubavnu zajednicu sa Bogom, bez da ga je iko pitao da li zeli ili ne. Tu nema slobode. Bog moze da ucini da ti ljudi ne dospeju u takvu vrstu opstenja sa njim, vec da ono vazi samo za one koji su izabrali da ga vole, i tako ne bi bilo paklenih muka. Ti koji ne bi izabrali zajednicu sa Bogom bi ziveli isto kao i sada, tj. ne bi se mucili. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 po toj izvrnutoj logici, kao da bi bolje bilo umjesto toga seciranje, objesenost za jezik i krckanje... Niko nije rekao da je ta opcija bolja. Poenta je sto nas na ljubav niko i nista ne prisiljava, biramo je svojom voljom, i posljedicno bastinimo blazenstvo; oni zbog svoje neljubavi, koju su slobodno izabrali, bastine svoje. U cemu je tu prinuda na ljubav? Nisi prinudjena da volis ako to pitas. Ali jesi da budes u zajednici sa Bogom. Poenta je sto smo prinudjeni da ucestvujemo u kosmickoj liturgiji. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 E sad, mozda se mi i ne razumemo, ne znam...Нисмо се разумели. Ја тврдим да неће све бити Бог (можда и хоће сва небоголика твар, али не и сви људи), него да ће неки [људи] остати ван Цркве, без општења са Богом, изван Заједнице Светих и да је управо то Пакао... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Нисмо се разумели. Ја тврдим да неће све бити Бог (можда и хоће сва небоголика твар, али не и сви људи), него да ће неки [људи] остати ван Цркве, без општења са Богом, изван Заједнице Светих и да је управо то Пакао... A sta ce izazvati muke ako to nije Bozija ljubav? Ako se odgovor nalazi u samoj cinjenici da su van crkve, moracu da se ne slozim, jer je i danas mnogo ljudi van crkve pa nesto se bas i ne muce(barem ne u tom smislu). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 A sta ce izazvati muke ako to nije Bozija ljubav? Ako se odgovor nalazi u samoj cinjenici da su van crkve, moracu da se ne slozim, jer je i danas mnogo ljudi van crkve pa nesto se bas i ne muce (barem ne u tom smislu).Овај свет тј. Историја је као сан, а Есхатон ће бити јава, истинита реланост... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука