Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tokom rasprave na forumu "Ateista", jedan clan je na moj komentar kako opstenje sa Bogom nije prisilno, dao sledeci odgovor: Da. Jer ako to ne budem ucionio u x vremenskom roku opstenje sa bogom koje ce on sam nametnuti (bez da me pita hocu li ili necu) ce izazvati mucenja koja inace ne bih nikada osecao da me bog svojim nasilnickim ulaskom u to opstenje ne prisiljava. Idealna analogija koja perfektno oslikava koliko je ta vasa ontologija divljacka i predatorska i vredna svakog prezira je kad neki covek kaze nekoj zeni "Imas 2 meseca da se zaljubis u mene slobodno. A 62. dana cu poceti da vodim ljubav sa tobom. Ako ne budes bila zaljubljena u mene ti ces to doziveti kao silovanje i sama ces biti kriva sto ti je taj odnos mucenje a ne blazenstvo. A sto vise budes zaljubljena u mene vece ce biti blazensto sa tim sto maksimum nikad ne mozes dostici.Ergo seksamo se kroz ceo eshaton. " Iskren da budem, retko kad sam naisao na teze i komplikovanije pitanje. Na vas ja red. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Pitali su oni tebe jos sto sta pa nisio odgovorio, zato su te i iscerali sa grupe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Ne znam gdje u toj ogavstini vidis pitanje, ali da probam da ga preobratim u slican, a malo ljepsi jezik: To je takva ljubav, nimalo prisilna, takvo uzivanje, da uvijek molimo za jos... Jer je silno zelimo, zato je imamo, a nikako zato sto se neceg bojimo. Ali zasto zamjeriti nekom sto na nekom svom stupnju razvoja ne moze to da shvati... lijepo je rekao vladika Nikolaj, moracu parafrazirati jer se ne sjecam tacno: 'i odlazi Bog iz onih koji ga ne zele, i odnosi svoje darove - mir, radost, zdravlje, ljubav, i sa zaljenjem gleda na njihovo samoubistvo...." ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Pitali su oni tebe jos sto sta pa nisio odgovorio, zato su te i iscerali sa grupe. Sa njihove fb grupe sam banovan, to je tacno. Doduse, ja sam odgovorio al' ocigledno nisu bili zadovoljni pa sam izleteo napolje. greengrin U svakom slucaju, ovo je sa foruma a tamo nisam banovan. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tokom rasprave na forumu "Ateista", jedan clan je na moj komentar kako opstenje sa Bogom nije prisilno, dao sledeci odgovor: Da. Jer ako to ne budem ucionio u x vremenskom roku opstenje sa bogom koje ce on sam nametnuti (bez da me pita hocu li ili necu) ce izazvati mucenja koja inace ne bih nikada osecao da me bog svojim nasilnickim ulaskom u to opstenje ne prisiljava. Idealna analogija koja perfektno oslikava koliko je ta vasa ontologija divljacka i predatorska i vredna svakog prezira je kad neki covek kaze nekoj zeni "Imas 2 meseca da se zaljubis u mene slobodno. A 62. dana cu poceti da vodim ljubav sa tobom. Ako ne budes bila zaljubljena u mene ti ces to doziveti kao silovanje i sama ces biti kriva sto ti je taj odnos mucenje a ne blazenstvo. A sto vise budes zaljubljena u mene vece ce biti blazensto sa tim sto maksimum nikad ne mozes dostici.Ergo seksamo se kroz ceo eshaton. " Iskren da budem, retko kad sam naisao na teze i komplikovanije pitanje. Na vas ja red. Па наравно да неће наметнути општење. То управо и јесте Пакао: вечност без општења са Богом, вечност изван communio sanctorum... Зато се Пакао и назива Друга Смрт јер је Бог Живот, па је таква вечност, без Живота, вечна погибао... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Ne znam gdje u toj ogavstini vidis pitanje, ali tim zargonom: To je takva ljubav, nimalo prisilna, takvo uzivanje, da uvijek molimo za jos... Jer je silno zelimo, zato je imamo, a nikako zato sto se neceg bojimo. Ali zasto zamjeriti nekom sto na nekom svom stupnju razvoja ne moze to da shvati... lijepo je rekao vladika Nikolaj, moracu parafrazirati jer se ne sjecam tacno: i odlazi Bog iz onih koji ga ne zele, i odnosi svoje darove - mir, radost, zdravlje, ljubav, i sa zaljenjem gleda na njihovo samoubistvo...." Odgovor na to je veoma bitan, zato sto nas ponovo vraca na ono pitanje: da li Bog stvara pakao, tj. izaziva mucenje gresnika ili ne? Hriscanski oci su na to odgovorili negativno, objasnjavajuci da mucenje gresnika u paklu ne predstavlja fizicku odvojenost od Boga, vec nacin na koji ti ljudi dozivljavaju Boziju ljubav, koja ce nakon drugog dolaska i vaskrsenja mrtvih, prozimati celokupnu tvorevinu( sv. Isak Sirijski). Medjutim, to Boga i dalje ne oslobadja odgovornosti u "stvaranju" pakla, jer tih mucenja ne bi ni bilo da im Bog ne namece svoju ljubav i zahteva da ga vole. U suprotnom- to je mucenje, sto veoma lepo oslikava primer koji je on dao. Mozda je ostar, ali oslikava sustinu ovog teoloskog problema. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Extra Ecclesiam nulla salus сви који су спасени су у Цркви - и они су светитељи (чак и ако неко ко је спасен није био члан цркве за живота, ако је милошћу Божијом ипак спасен), и сви су једно биће, у Есхатону... претпостављам да они који нису спасени да су они заправо изван тог бића, појединачне јединке... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Па наравно да неће наметнути општење. То управо и јесте Пакао: вечност без општења са Богом, вечност изван communio sanctorum... Зато се Пакао и назива Друга Смрт јер је Бог Живот, па је таква вечност, без Живота, вечна погибао... Primorava ih, jer moraju da budu u ljubavnoj zajednici sa njim i da je osete kao mucenje. Da nema te ljubavne zajednice ne bi bilo ni mucenja. Ziveli bi isto kao i sada, tj. ne bi osecali mucenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Primorava ih, jer moraju da budu u ljubavnoj zajednici sa njim i da je osete kao mucenje. Da nema te ljubavne zajednice ne bi bilo ni mucenja.Гледај саборно учење цркве, а не само мишљење Светог Исака Сирина... Да ли је он беше веровао у апокастазу? "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Гледај саборно учење цркве, а не само мишљење Светог Исака Сирина... Pa koliko je meni poznato, i mnogi drugi oci pakao tumace kao stanje, kao odnos prema Bogu, a ne samo Isak. Naravno, ima i onih koji izlazu juridicko tumacenje, a koje ne verujem da ces uvaziti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tacno zasto se gleda samo misljenje Svetog Isaka Sirina kada ima drugih Svetih otaca koji uce suprotno od njega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Да ли је он беше веровао у апокастазу? Mozda. Nije sigurno da li je uopste napisao delo koje mu se pripisuje. http://www.svetosavl...oslovlje.htm#08 Mada, napominjem da se nisam sire bavio tom problematikom pa ne mogu da garantujem da su te informacije tacne. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Sa njihove fb grupe sam banovan, to je tacno. Doduse, ja sam odgovorio al' ocigledno nisu bili zadovoljni pa sam izleteo napolje. greengrin U svakom slucaju, ovo je sa foruma a tamo nisam banovan. Nisi odgovorio, Stojadinovic te 100 puta pitao neke stvari i ti nista. Moras da obezbedis podrsku pre nego sto udjes u raspravusa njima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Tacno zasto se gleda samo misljenje Svetog Isaka Sirina kada ima drugih Svetih otaca koji uce suprotno od njega? Onda reci sta predlazes? Da prihvatimo tumacenje prema kojem je Bog neko antropomorfno bice koje se ljuti i koje radi nekakvog zakona pravde, salje ljude u pakao(na jedno konkretno mesto) gde oni dozivljavaju mucenja? Ili imas nesto drugo na umu? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2011 Na njihovom forumu je bio neki Apologeticus tako nesto koji je nasao da prica Stojadinovicu teologiju Svetog Isaka Sirina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука