Jump to content

Sudbina zajednickih dobara

Оцени ову тему

florenntina

Препоручена порука

On 19. 2. 2012. at 22:55, Auror рече

Zastita zivotne sredine, to mislim da treba tako regulisati.

Ali niposto da socijalisticka drzava to radi.

'aj malo objasni kako bi ti to uredio, ako te ne mrzi...

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2012. at 23:06, Auror рече

A je l ti spremas neki seminar na temu? :)

Ili samo proveravas da li imam kredibilitet da trolujem?

Pisem neki rad pa se pokusavam motivisati da citam sto vise, ali i da cujem sta drugi misle o tome....

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2012. at 23:24, florenntina рече

Pisem neki rad pa se pokusavam motivisati da citam sto vise, ali i da cujem sta drugi misle o tome....

Pa sad ne znam.

Posmatrano na nivou drzave ili sveta?

Pazi, ako fabrike imaju dovoljno novca, one ce moci da plate za zastitu zivotne sredine, to je poenta.

Подели на овим сајтовима

Па ево, на пример - шта би било ако доведемо у питање саму премису да научно-технолошки напредак неминовно доводи до исцрпљивања заједничких добара?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 19. 2. 2012. at 22:35, Auror рече

Koja ekonomija?

80% socijalista, jeste li tako, tavaris Ivice? :P

1532117.jpg

Приметио сам једну ствар. Не само да ови либертаријанци имају религијску ревност, него чак имају и неофите. Препознаћеш их по томе што ти буквално на све што кажеш окаче Стаљинову слику. Њихов свет је екстремно бинаран. Или си либертаријанац или си стаљиниста. Ништа између не постоји. Дечко, ако хоћеш са мном да аргументујеш, можеш. Са овим брком можеш слободно да ме заобиђеш. Узгред, то што ти радиш има и назив

http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

До душе, овде је више редукцио ад стаљинерум, али да не детаљишемо.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 20. 2. 2012. at 0:04, ZvonkoM рече

Па ево, на пример - шта би било ако доведемо у питање саму премису да научно-технолошки напредак неминовно доводи до исцрпљивања заједничких добара?

Interesantna ideja i svakako vredna preispitivanja, ako mene pitas... Medjutim, u kontekstu ove teme, smatram da premisa ne bi puno promenila stvari... Naime, cinenica je da se RZZ trose neoptimalno (taman i naucno-tehnoloski napredak ne bio dominantni uzrok tome) i da treba naci nacina da se to promeni... Pazi npr. ovaj podatak...

Svemirski brod Zemlja

"Zamislimo da je Zemlja golemi svemirski brod. Sa svim ljudima koji žive na Zemlji ovaj brod putuje svemirom. Veze s njihovim matičnim planetima su prekinute. Nema povratka. Putnici se moraju zadovoljiti zalihama hrane, vode, kisika i energije koje su preostali na brodu.

S porastom ljudi na brodu smanjuju se zalihe. Istodobno se povećavaju količine otpada i štetnih materija. Život postaje sve teži, zraka za disanje je sve menje.

Neke od putnika ovog svemirskog broda hvata panika. Oni predviđaju skori dolazak smrti od gušenja, nedostatka vode i hrane, smrzavanja. Ostali troše zalihe koje se bliže svom kraju i ne obaziru se na upozorenja. Oslanjaju se na to da će nekom nešto u posljednjoj minuti pasti na um, što će dovesti do spasenja svih."

"Za čitanje teksta 'Svemirski brod Zemlja' trebala vam je otprilike jedna minuta. U jednoj minuti ...

bull01.gif

... dogodi se emitiranje ugljičnog dioksida u ukupnoj količini od 38.000 tona.

bull01.gif

... ljudi unište 3,5 četvornih kilometara šume.

bull01.gif

... proizvedemo više od 15.000 tona smeća.

bull01.gif

... 90 novih automobila dodatno optereti našu životnu sredinu.

bull01.gif

... oko 60.000 tona zemlje biva naplavljeno

bull01.gif

... broj stanovnika na zemlji poveća se za 165.

bull01.gif

... skoro jedan četvorni kilometar prirodnih površina se izgubi gradnjom ili ograđivanjem.

bull01.gif

... oko 40 ljudi umire od gladi."

Izvor: http://www.dadalos.org/nachhaltigkeit_hr/grundkurs_1.htm#gk1

Подели на овим сајтовима

On 20. 2. 2012. at 8:10, florenntina рече

... broj stanovnika na zemlji poveća se za 165.

... oko 40 ljudi umire od gladi.

Испада да је ова задња ставка једина "добра ствар" која се дешава. Јер све и сви људи живе као светогорски аскети број људи на свемирском броду ће једног дана до те мере да се повећа да ће брод постати пренатрпан, без обзира на минималну конзумацију.

Подели на овим сајтовима

On 20. 2. 2012. at 9:52, uros рече

Испада да је ова задња ставка једина "добра ствар" која се дешава. Јер све и сви људи живе као светогорски аскети број људи на свемирском броду ће једног дана до те мере да се повећа да ће брод постати пренатрпан, без обзира на минималну конзумацију.

Jesi li siguran? :)

Ja se ne bih slozila 0202_238

Подели на овим сајтовима

On 20. 2. 2012. at 3:31, Ивица рече

Приметио сам једну ствар. Не само да ови либертаријанци имају религијску ревност, него чак имају и неофите. Препознаћеш их по томе што ти буквално на све што кажеш окаче Стаљинову слику. Њихов свет је екстремно бинаран. Или си либертаријанац или си стаљиниста. Ништа између не постоји. Дечко, ако хоћеш са мном да аргументујеш, можеш. Са овим брком можеш слободно да ме заобиђеш. Узгред, то што ти радиш има и назив

http://en.wikipedia....tio_ad_Hitlerum

До душе, овде је више редукцио ад стаљинерум, али да не детаљишемо.

A vidi ga, kako mi je rekao slusaj ovamo, decak... i da sam neofit.

Nisam uporedio tvoje glediste sa Staljinovim nego sam rekao koja je maksima tog vidjenja drustva.

No dobro, prihvatam kritiku:

Druze Ivice, izvinite zbog mog kontra-revolucionarnog humora!

bleh bleh bleh

[salim se, Ivice, relax. Vratimo se na temu.]

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Drugari, zavrsila sam pre par meseci rad na temu "Zajednicka dobra i problem efikasne alokacije resursa", pa ako nekog zanima moze ovde da ga pogleda :smile:

https://sites.google.com/site/ostromrad/home

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...