Juan Valdez Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 А онда погледај Бил Гејтса чију тврдњу волиш да наводиш као пример. Зашто он не уложи у образовање? Одговор је: зато што има другачије приоритете. Наиме он сматра да је улагање у истраживање које ће омогућити лакше лечење од маларије бољи начин да потроши новац. Да се можда не слажеш са њиме? Шта вреди шта он прича када је акција (дело) оно што је битно. Он показује својим делом шта је његов приоритет, а може да прича шта год хоће по мом мишљењу. Нико га не би зауставио да је хтео тај новац да уложи у поспешивање школства уместо у то ушта је уложио. Да ли се ти слажеш да је добро што на образовање у, рецимо, америчком или финском друштву одлази толико пуно новца када би он могао да се употреби у, рецимо, добављање хране онима који умиру од глади у Африци? Да ли би имао толико смелости да тврдиш да би? 1. Бил Гејтс је улагао и у образовање; 2. Њега наводим као човека који је дао огроман део свог богатства да помогне све и свашта и и даље мисли да капитализам и филантропија нису довољно да се неке ствари реше и да се не може без владач; 3. И једно и друго. И образовање оних који не могу и помоћ гладнима су две ствари које су скоро подједнако важне. Тим пре што су они који не могу да се образују најчешће и гладни, а и остаће гладни ако се не образују. То што су они у Африци, за мене не мења ствар, јер државне границе сматрам глупошћу и политичким злом које само раздваја људе, а ништа добро не доноси; 4. Америка не улаже пуно у образовање, нешто си побркао. Можда си мислио на науку; 5. Само сам рекао да ниси класични либерал, то је све. Експлоатишеш то име, а далеко си радикалнији од једног Џеферсона, нпр. Или од Адама Смита (претече либерализма) који је и ”открио” и теоријски формулисао моћ тржишта. Можда си ти и у праву, али ниси класични либерал. Можеш да будеш неки мизесовац/хајековац или ротбардовац, али они су се мало радикализовали у односу на класичаре. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 У раду. Цела прича је кренула од тога што у Европи и у Америци термин "либерал" данас значе сасвим другачије ствари, чак и супротне. Ротбардов термин "либертаријанизам" је ужасно рогобатан на српском па сам користио "класични либерализам" (да бих га одвојио од модерног либерализма). Али да, суштински могу да кажем да се декларишем као "либертаријанац". Ето Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 државне границе сматрам глупошћу и политичким злом које само раздваја људе, а ништа добро не доноси; Hipi-komunista? bleh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Hipi-komunista? bleh Не, него 80-90% либерал, 10-20% социјалиста и 100% космполита и антинационалиста. Локалне културе свакако, етничка припадност, идентификација са овом или оном културом, то је све ОК, али националне државе сматрам злом. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Не, него 80-90% либерал, 10-20% социјалиста и 100% космполита и антинационалиста. Локалне културе свакако, етничка припадност, идентификација са овом или оном културом, то је све ОК, али националне државе сматрам злом. A verujes u socijalisticke unije/federacije/sta god? Ako ne verujes u nation states, i ako si socijalista onda si pro-EU 100%, pa taman tvrdio da si liberal. Jesam li u pravu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 A verujes u socijalisticke unije/federacije/sta god? Ako ne verujes u nation states, i ako si socijalista onda si pro-EU 100%, pa taman tvrdio da si liberal. Jesam li u pravu? Пре него што изведеш закључке, питај ме у којих 20% сам социјалиста. Залажем се да држава од пореза помогне оне који не могу да једу, да се школују и да се лече. Залажем се за некакву минималну заштиту људског достојанства радника. Такође, залажем се да образовање не буде дивље, него да постоји некаква контрола. Против сам да се родитељима дозволи да децу трују креационизмима, антимедицинским глупостима (ово последње је равно злочину) и сличном. Свакако је лоша централизација образовања. Можда да се са министарстава тежиште пребаци на универзитете (и приватне и државне) и да се што више пребаци на локалне заједнице, али не у смислу да локална зајеница може да одлучи да је математика глупост. И да, не верујем да слободно тржиште, без икаквих регулација може да реши баш све еколошке проблеме, нарочито глобалне, али о томе је ова тема. Е сад погледај шта од овога социјалистичког садржи ЕУ и с тим се слажем. Са свим осталим се не слажем (а тога је, чини ми се, мало више). Оно што обожавам у ЕУ је слобода кретања, али то је потпуно либерална тековина. Међутим, ЕУ је и даље унија независних националних држава, а ја се залажем за њихово потпуно укидање и свођење на администрационе јединице. Али је то тренутно велика утопија. Компромис би биле што либералније уније независних држава, што ЕУ не успева да буде у премного ствари. Ако ме питаш да ли сам за ЕУ, одговорио бих ти да јесам, али не овакву бриселску. Надам се да сам био довољно јасан. Ако хоћеш, можеш да коментаришеш мој пост, али те молим да не екстраполираш закључке и не лепиш додатне етикете. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Залажем се да држава од пореза помогне оне који не могу да једу, да се школују и да се лече. Jedu, skoluju i lece? Welfare, socijalizovano skolstvo i socijalizovana medicina dakle. A u cemu nisi socijalista? Mislim, sta je ostalo? To je 90-100% socijalizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Jedu, skoluju i lece? Welfare, socijalizovano skolstvo i socijalizovana medicina dakle. A u cemu nisi socijalista? Mislim, sta je ostalo? To je 90-100% socijalizam. Ostala je ekonomija, druze. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ostala je ekonomija, druze. Koja ekonomija? 80% socijalista, jeste li tako, tavaris Ivice? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Jedu, skoluju i lece? Welfare, socijalizovano skolstvo i socijalizovana medicina dakle. A u cemu nisi socijalista? Mislim, sta je ostalo? To je 90-100% socijalizam. Ako te zanimaju Ivicini licni socijalno/politicki stavovi, mozes slobodno da komentarises i njegove poglede na " Sudbinu zajednickih dobara" tako da i mi drugi mozemo da se ukljucimo... Mislim, nemoj da se stidis da nam kazes i svoje misljenje o temi https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ako te zanimaju Ivicini licni socijalno/politicki stavovi, mozes slobodno da komentarises i njegove poglede na " Sudbinu zajednickih dobara" tako da i mi drugi mozemo da se ukljucimo... Mislim, nemoj da se stidis da nam kazes i svoje misljenje o temi Ovom prilikom bih citirao jednu internet zvezdu: I to je onako, u svrsenom... onako! All jokes aside, ako bismo dali drzavi da to regulise i policajise [glagol!], to ne bio bio problem za firme i preduzeca ako bi sami imali dovoljno novca, a imali bi dovoljno novca u kapitalistickom drustvu, sa teznjom ka sto manjim porezima, neutralizaciji socijalizma, manjem drzavom aparatu, manje trzisnih regulacija, manje tzv. zakona kojima se utice na poboljsanje statusa radnika itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ovom prilikom bih citirao jednu internet zvezdu: I to je onako, u svrsenom... onako! A to znaci?... Btw, je li ti ovo Zizek na slici? https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 A to znaci?... Btw, je li ti ovo Zizek na slici? Ne, to ti je George Carlin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Meni se cini da ce se neka vidjenja ovde jednog dana sliti u maksimu tog vidjenja drustva - Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Фебруар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 All jokes aside, ako bismo dali drzavi da to regulise i policajise [glagol!], to ne bio bio problem za firme i preduzeca ako bi sami imali dovoljno novca, a imali bi dovoljno novca u kapitalistickom drustvu, sa teznjom ka sto manjim porezima, neutralizaciji socijalizma, manjem drzavom aparatu, manje trzisnih regulacija, manje tzv. zakona kojima se utice na poboljsanje statusa radnika itd. Ukratko, zalazes se za drzavnu regulaciju RZR? https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука