Jump to content

Потпишите петицију против смртне пресуде хришћанки у Пакистану

Оцени ову тему

Препоручена порука

јане, ништа нисам прескочио.

мој залог љубави већ има, милост и добро дело већ чиним што се молим да јој се умилостиве.

петиције нешто не видим као смислене иначе, а и скептичан сам коме дајем своје податке.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325643151' post='553439]

јане, ништа нисам прескочио.

мој залог љубави већ има, милост и добро дело већ чиним што се молим да јој се умилостиве.

петиције нешто не видим као смислене иначе, а и скептичан сам коме дајем своје податке.

Ок, разумели смо се. И ја сам скептичан по том питању, ал` опет..."Нема ништа тајно што неће бити јавно". Много мојих података је изнешено, чега да се бојим- да ће ми неки муџахедин по адреси стићи кући и побити мене или моју породицу јер сам гласао. Ето прилике за страданије... Како рече Тихон Петрович у Острву: ја сам моје давно одбојао.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

о Боже, таман и првој реченици помислим да се најзад разумемо а онда видим да је разговор отишао у екстрем.

не, не плашим се ни муџахедина ни страдања ни неке мега скривене организације параноје која скупља ко хрчак о мени, није ми страх мотивација у животу.

једноставно, не видим петицију као смислену, из већ поменутих разлога, а Бога сматрам већим од сваког суда и превасходно ми је Њему да се молим за њену душу, а не да лупим потпис и молим очигледно неумољиве ...

мислим, јел схваташ да би рокнули и председника коме је и намењена петиција, после претходно двоје (гувернера покрајине и еминентног политичара) и оборили владу ти екстремни људи само да могу да наставе да славе сој крвави пир и редаљку смрти?

такве никакав разум ни притисак изнутра и споља не може да умири, само Бог.

понајмање не видим поенту твојег инсистирања на мом потпису, нити себе видим као заговарача непотписивања.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ма нисам нигде инсистирао на твом потпису, ток је отишао овако јер си негде поменуо да би потписао ако би видео да је њој стало до тога или тако некако, небитно у сваком случају. Видим да говоримо о истим стварима из различитих углова, ја осветљавам један, ти други. Често препознам ту потребу код себе-да осветлим проблем са свих страна. А да је отишло у екстрем, далеко од тога-ја причам о себи, а ти мислиш да причам о теби. Праштај, бзвз закомпликовах...

"мислим, јел схваташ да би рокнули и председника коме је и намењена петиција, после претходно двоје (гувернера покрајине и еминентног политичара) и оборили владу ти екстремни људи само да могу да наставе да славе сој крвави пир и редаљку смрти?

такве никакав разум ни притисак изнутра и споља не може да умири, само Бог."

Потпуно схватам и скроз се слажем.

.molitva.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

извини, али тако сам схватио твоје писање ... и немам ништа против што си осветљавао углове, мада сам их већ разматрао :)

мада, моја размишљања остају ... а и сваки коментар ми помаже да се подсетим да постоји један коме је потребна молитва :)

Подели на овим сајтовима

Ајд Милане, објасни ми, кад ја рекох на једној од тема

Моћници не желе здраве људе нити квалитетне државе...

ти ми одговори

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324349940' post='545913]

није ли ђаво био пре њих?

није ли ђаво присутан и данас?

ал јел крив ђаво или сам човек?

или родитељ човека?

ако оптужимо родитеља, нисмо ли тако довољно уназад оптужили Бога, као Адам?

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324478242' post='546487]

не крећем никад од тога да су људи зли.

може ли се на твоје

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325699247' post='553680]

јел схваташ да би рокнули и председника коме је и намењена петиција, после претходно двоје (гувернера покрајине и еминентног политичара) и оборили владу ти екстремни људи само да могу да наставе да славе сој крвави пир и редаљку смрти?

одговорити исто?

Немој да схватиш ово као неку провокацију али ми није било јасно шта си хтео рећи...

Подели на овим сајтовима

не брини, не схватам :)

ја их и даље не сматрам злима.

најкраће речено, како свети Јустин каже у беседи о блудном сину: Ја сам ођаволио душу коју си ми Ти дао да буде света и бесмртна; ја сам упрљао тело, осмртио тело, упропастио тело!

па мало даље: Јер човек који је залутао у грехе, то је брат Анђела. Сетио се човек који је у гресима живео да је он Анђелима брат и похитао к Небу.

и онда: јер себе ођаволих, себе бацих у крдо свиња, у крдо страсти. И ево ме сада сав подеран, сав одрпан: и душа одрпана и тело, све осиромашило. Гле, шта је покајање? Господ трчи у сусрет покајаном сину, грли га и целива, и сва се небеса узбуђују, сви се Анђели радују. "Стадоше се веселити..." вели се у дивној Спаситељевој причи. Ради чега се веселите ви Свети Анђели, Арханђели? Ви који стално тугујете за земаљским светом, гледајући своју палу браћу, људе, као се даве у гресима и сластима и страстима, и разним смртима овога света, зашто се радујете? "Радујемо се Васкрсењу, оживљењу мртвога брата нашег, човека, јер - мртав беше и оживе". Мртав беше блудни син кад је био далеко од Бога, Извора живота, далеко од Неба. Мртав беше и оживе. Гле, васкрсење из мртвих бива на очи свих Небеских Сила. Све се Силе Небеске томе радују. Изгубљен беше и нађе се.

http://www.svetosavl...tiJustin135.htm

ништа мање потресна је и од светог Григорија Паламе :)

http://www.svetosavl...o/Pokajanje.htm

не бих да схватиш као млакост неку или релативизацију, па ћу ти детаљно објаснити мој поглед.

прво, како су то неки фамозни моћници, у конкретном примеру? чак су два моћника, гувернер и политичар изгинули као мученици на правди Бога! то је група заведених људи која прави крвави пир мислећи да службу Богу чини. ако ћемо истини за правду, Савле, потоњи Апостол Павле, је био вероватно најистакнутији гонитељ хришћана и масовни убица свог времена, па кад се покајао постао човек који је, бројећи покрштене, највећи број међу првих 70 Апостола привео вери и заслужио надимак Апостол незнабожаца јер је највише међу њима обратио људи Христу.

и да јесу група на неким одлучујућим местима, шта је 1 наспрам 1 свесног који му се успротиви и има разума за разум придобити још једног, још двоје, троје? а шта ли је тек 1, који Богу стоји с десна, који ће да придобије још једног за Христа, ко ће том стати на пут? да то не би схватио као релативизацију, поента је да су и те групе од данас до сутра, а сви мисле да службу Богу, или неком начелу, принципу, идеологији мислећи да је најбоље, тако и чине. заиста мислим да су ретки који су ван домашаја Бога, већина људи је само превише упетљана у крпљење сопствених рупа и страх да се не открију.

бити праведан само значи бити мање пријемчив на грех, мање бушан а са више покрпљених рупа, а не некакав апсолут безгрешности, савршен и непотонуо, дотле да хода на води природом, а не вером у коју поверова.

друго, и даље их не сматрам злима, страх ме је неког назвати злим, убицом, или како другачије јер је то осуда а сам Христос са крста не назива нас, ниједног, ни левог ни десног разбојника, ни покајаног ни не покајаног, злима - већ неукима, незналицама, неког ко не познаје шта је добро и зло. Господ није распет између једног праведника и једног разбојника, већ између два разбојника од којих се један у последњем трену избавио покајањем, по милости Божјој а не по правди што је распет за своја злодела. ту се огледа правда људска, реципрочна и која захтева залог у казни тела, и Божја, милостива која опрашта све згрешено према сваком и Њему за свега пар речи блудног сина - Устаћу, идем Оцу своме и рећи ћу му: Оче, сагреших небу и теби, прими ме као једног од својих најамника, па онда још издалека виче: Оче, опрости, сагреших небу и теби, нисам достојан да се назовем син твој!а Бог Отац, будући љубаван, скроман, милостив и молитвама Свог Сина и благодаћу Духа Светог исказује радост прања од свих греха и обожење такве личности, слободном вољом уздиже палог човека до усправног бога.

и то не само верницима, већ СВИМА пружа свест о покајању и грешкама. друго је питање хоће ли и обожење, одатле и потреба за Црквом. Суд не знамо, па ћу се узджати од одговора има ли спасења и ван Цркве, мада не знамо само за једно крштење жељом по сведочењима разних житија, ал то је на Свемилостивом Богу :)

треће, истина је да зло чине, али увек се надамо нечијем покајању и обраћењу Христу 7 пута 70 опраштајући, до последњег даха. и се само обраћењу, већ и усиновљењу.

четврто, ако их оптужимо за зле, а Бог виде да нас је добро направио, нећемо ли тако и Бога оптужити да нас је направио злима, као Адам што је оптужио Бога за сопствено зло правдајући се Евом коју му Бог даде? дакле, с једне стране, имамо ли права самооправдавајући се за "праведност" крштења или дела а с друге стране имамо ли право мерити један другог - упозорава ли нас Господ да камен бацимо само ако смо без греха, знајући наше грехе. уколико ли не бацимо камен, бришу нам се греси, Његовом руком однети, Оног који има право и власт да брише, па и пише, грехе.

па чак и свети Јован Крститељ, кад тера од крштења фарисеје (преводи се као издвојени, они који мисле и понашају се као да су својим знањем узвишени од осталих) и садукеје (преводи се као праведни, они који практично нису веровали ни у Васкрс, ни у анђеле ни у Духа Светог јер су мислили да се по правди крштења и дела улази у Бога) као пород аспидин (ђаволски), не ради то ради правде већ што их не види покајанима и не видећи их са искреном намером.

меритократија, сваком према својим делима, не постоји у Богу. постоје покајани, којима се опрашта и више него ишту јер им се по милости придодаје не би ли били спашени, и они непокајани, који остају са теретом и муче се са њим.

пето, можемо ли сагледати унутарње мисли неког, мотивацију из које чини, да кажемо да неко чини из неког разлога а ни своје унутрашње пориве не познајемо довољно па се каткад и изненадимо шта смо тражили а шта смо добили?

шесто, то све укупно позива на нужност овог телесног битисања, али и про-активно деловање према свима људима, не само према неверницима или верницима посебно, а не на пасивност или хипи-комунизам где ћемо сести и чекати да нас време и туђа "истина" прегази. зато се хришћанин бори против мисли, идеологија, демагогија, и сличног а не против човека, уколико није у беспомоћној ситуацији живота или смрти.

дакле, корен искушења и падања на зло је ђаво, и наша борба јесте против ђаволштине, греха и демона, а не против људи.

чак и кад си приморан да се бориш за голи живот, у самоодбрани, чак и кад убијеш.

зато Црква ни под разно не прихвата праведништво у убијању (мислим и кад убијеш физички и кад начиниш смртни грех којим на себе дижеш руку), већ тражи од верника покајање за преступ Божје заповести.

како је отац Иван, живо објаснио на теми о снајперисти, у Цркви ништа не бива без покајања.

све укупно, треба бити много мудар кад смо приупитани за кројење нечијег мишљења, не треба бити лак на коментару кад не знамо шта ће да роди.

нажалост, људска слабост пале природе некад ни не зна шта је паметно, па чинимо шта знамо, а то не можемо да кажемо да је велико или цело знање, па смо отуд и незналице ...

укруг, али чинити се мора, зато се и трудимо да узрастемо у све бољем и бољем добру, да бисмо мање грешили уз помоћ Божју :)

а они који неће покајање, Бога? они ће проћи као усахла смоква ...

остало је до Бога, Он зна и шта нама и шта другима треба, само треба прво да Му не сметамо да делује.

пс. ово је неки уопштен поглед, сваки пример има свој изузетак ...

Подели на овим сајтовима

Милане, хвала ти на труду и исцрпном одговору... ан не хвала на спиновању твоме. .smesko.

Јер ја нисам нигде помињао зле људе већ си ти на основу твоје констатације да "не крећеш никад од тога да су људи зли." написао све остало. Па ми сад није јасно кад констатујемо исту ствар да

Моћници не желе здраве људе нити квалитетне државе...

тј.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325699247' post='553680]

јел схваташ да би рокнули и председника коме је и намењена петиција, после претходно двоје (гувернера покрајине и еминентног политичара) и оборили владу ти екстремни људи само ...да могу да наставе да славе сој крвави пир и редаљку смрти?

како из првог коментара видиш између редова зле моћнике, док их у твом коментару нема?

љуби те брат :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

potpisao

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

Милане, хвала ти на труду и исцрпном одговору... ан не хвала на спиновању твоме. .smesko.

Јер ја нисам нигде помињао зле људе већ си ти на основу твоје констатације да "не крећеш никад од тога да су људи зли." написао све остало. Па ми сад није јасно кад констатујемо исту ствар да

тј.

како из првог коментара видиш између редова зле моћнике, док их у твом коментару нема?

љуби те брат :drugarstvo:

:drugarstvo: :drugarstvo:

онда се нисмо разумели :)

не констатујемо исту ствар, нимало се не слажем да моћници не желе здравље и квалитет себи и становништву.

не видим их, нитими је била намера ни посредно да те набедим да си неког назвао тако, већ таквим нечим (да неко жели робље) сматрам злом. одатле и мој коментар да их не видим да су зли, већ у горњем посту образлажем да чине зло. за мене су то две одвојене ствари.

не мислим да моћници не желе здраве људе и квалитетне државе, јер управо мисле да служе Богу, идеологији или чему год се већ клањају ... они сматрају да је то здравље и квалитет, све друго сматрају недостојним човека. једноставно, желе најбоље што знају (што је очигледно премало у неким случајевима), па нас све због тога Христос и оправдава незналицама, због тога колико знамо или не знамо. исто тако, онима којима знају је то у исти мах и упозорење да се не боре против тела, већ против греха, који се обично огледа у неким погрешним, застрањеним или неуким ставовима, идеологијама и сличним.

проблем је у сагледавању подобија, према коме или према чему се равна. због тога сам и поменуо да не желим да спинујем или релативизујем већ да могу да сагледам да они то чине из једне, из наше перспективе, лошег перспективе и мотива.

тако се трудим и да се понашам према свима, па и према самом себи колико ми то сујета дозвољава.

нормално, има људи којима је моћ изговор за лично дивљаштво, али не бих генерализовао већ бих то поименце обележавао. и то искључиво само за то дело или догађај, тај временски интервал у нечијем животу, не за цео живот уназад и напред.

слично као кад неки владика направи неку глупост, сматрам да нема места да цела СПЦ испашта због тога, већ само поименце личност.

лична одговорност, никако колективна.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...