Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Pozadina razmišljanja jeste ta da smo i pokrenuli ozbiljnu proizvodnju domaćih aviona, teško da bi imali kapacitete i resurse da napravimo nekoliko stotinu aviona (navodno su nam trebali preko 500 lovačkih aviona), te bi se - da se moglo - moralo nabaviti ponešto i sa strane. I avioni koji su se tad nudili bili su britanski Hurricane MK1, američki P-36 Hawk, dalje francuski MS.406 itd. Министарство војске и морнарице је имало у плану, према неким подацима, набавку 800 авиона свих типова и намена, с` тим што је ловаца што се тиче, акценат "бачен" на увоз летелица из Британске и Немецке, тј. Харикена и Месера, а један мањи део, због економске кризе која је пољуљала почетни елан наше авио-индустрије 30-их година, рачунало се првенствено на легендарни ИК-3 из фабрике Живојина Рогожарског. Нажалост, предвечерје рата је прво ускратило испоруку од стране Шваба, а онда су и Брити због својег спремања за рат престали са испоруком Харикена, док је Живојин успео да направи само предсерију од 12 ИК-3, док је серија од 25 летелица уништена у априлском бомбардовању... Месера је било 100-ак, Харикена 30-ак и то је то... Остало није могло да пружи адекватну ловачку заштиту, односно пресретачку функцију, јер су то просто били инфериорни ловци у односу на Швабине... Само су се звали ловцима, уз након до земље и дивљење пилотима који су летели на њима... Нарочито мученицима са Режановачке косе... А што се тиче Харикена, ја му не видим мане obi-wan and Dragi је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Da, Nemci su imali dobre avione, a do 1943-e su dominirali u svim avionima.. Naš neprijatelj 1941-e! Mada smo i mi imali nekih 70 aviona ovog tipa, eli eksportnu verziju E3a.. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 А што се тиче Харикена, ја му не видим мане Hurricane nije loš, ali ja se ugledam na Jakovljeve.. Ne samo da su domaći IK-3 i Jak ličili bezobrazno jedni na druge, barem po izgledu, prva Jak-serija je poletela dve godine posle našeg - ko se na koga ugledao ako se ugledao - a i motori su bili srodni, naši su imali francuski Hispano-Suiza 12-kinju, dok Rusi modifikovanu verziju iste hispano-svice 12-kinje.. Posleratni rezultat kombinacije naše IK-trojke i ruske JAK-trojke bio je domaći S-49. Ovde leti Jakovljeva devetka... http://www.youtube.com/watch?v=22vsHF_DB24 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Hurricane nije loš, ali ja se ugledam na Jakovljeve.. Ne samo da su domaći IK-3 i Jak ličili bezobrazno jedni na druge, barem po izgledu, prva Jak-serija je poletela dve godine posle našeg - ko se na koga ugledao ako se ugledao - a i motori su bili srodni, naši su imali francuski Hispano-Suiza 12-kinju, dok Rusi modifikovanu verziju iste hispano-svice 12-kinje.. Posleratni rezultat kombinacije naše IK-trojke i ruske JAK-trojke bio je domaći S-49. Ovde leti Jakovljeva devetka... http://www.youtube.com/watch?v=22vsHF_DB24 Све је могоче... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Jedini snimak S-49 iz Novog Sada na youtube, 0:07-0:11 Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 I našli su baš tango za prateću muziku.. Ovo nas neko zeza, samo što su neki naši piloti u egzilu bili švaleraši po Jerusalimu te su kao više ovo nego ono, navodno i sa egipćanskom kraljicom... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Ovo nas neko zeza, samo što su neki naši piloti u egzilu bili švaleraši po Jerusalimu te su kao više ovo nego ono, navodno i sa egipćanskom kraljicom... Одакле ти та информација... Мислим на Јерусалим... Колико знам, они који се нису прикључили РАФ-у, били су у избегличким камповима по Египту и Либији, а за Израел први пута чујем... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Bilo u nekoj dokumentaciji. A negde, ne na srpskim izvorima!, sam čitao da je i Favzija koja je tad važila za najlepšu kraljicu imala neke ljubavne veze sa jugoslovenskim pilotima. Možda Samardžić zna više o ovome. Svakako, kao zbog tih švaleracija i pasivnosti u borbi naši piloti nisu bili na dobrom glasu kod Engleza. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Колико ја знам и колико сам учио, наши уопште нису били на лошем гласу код Енглеза, нити су били пасивни у борби. Напротив! За швалерације не знам, нити ме интересује... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Evo, pitao sam Samardžića... Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Evo, pitao sam Samardžića... Отиш`о Милослав, не одговара... Нема везе одговориће сутра, а питаћу и ја неког од ових дедица... Али си ме у први мах "збунио" са Јерусалимом!? Дакле, не знам за швалерацију, а да су били пасивни-нису били пасивни у борби, значи имаш на десетине сведочанстава... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Možda je samo prepričavanje, mnogo se pričalo ko je sa kim a pogotovo sa lepoticom o kojoj su mnogi maštali.. Možda i nije ona u pitanju nego njena majka, ne znam, nisam se tim dalje bavio, samo sam zapamtio. Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Ок! За то не знам, а у прилог "непасивности" у борби, значи говоримо о РАФ-у, после када је створена Прва и Друга ескадрила НОВЈ то је већ друга ствра, тада су се борили на југословенском војишту и ослобађали своју земљу, али што се тиче ратовања за рачун Савезника на Медитерану, ево неких текстова: о Милети Протићу, https://www.pouke.org/forum/topic/31029-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%9B-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D0%BA/ о 212. групи РАФ-а са нашим пилотима https://www.pouke.org/forum/topic/24711-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%84%D0%B0%D1%98%D0%B5%D1%80%D1%83/ има и преко 800 дејстава "антисумаренских" и извиђачких у 201. групи РАФ-а - 2. југословенски сквадрон... Морам мало прекопати књиге.. а и овде негде од 30-ог минута Бојан Димитријевић и професор Рендулић причају о ангажовању у склопу РАФ-а на Блиском Истоку и у Африци... http://www.youtube.com/watch?v=Le_IOn6908A Тако да свакако нису били пасивни... Једино су можда "сметали" Енглезима онако кршни и наочити Dragi је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragi Написано Децембар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Šta ti je vojni starešina, odmah skače i pazi na moral.. Dakle, čuvajte se mladi vojnici i oficiri, nema slatkiša a da ne bude svadbe kao u Kuragina kod Tolstoja. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2013 Šta ti je vojni starešina, odmah skače i pazi na moral.. Dakle, čuvajte se mladi vojnici i oficiri, nema slatkiša a da ne bude svadbe kao u Kuragina kod Tolstoja. "Иди" бре Драги... Насмеја ме баш... Dragi је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука