Jump to content

Духовност без Бога...Да ли је сваки човек у својим дубинама религиозан? Да ли је сваки човек способан да буде хришћанин?

Препоручена порука

Plus neki ljudi iz mog okruzenja kojima je vera svedena na nesto skroz intimno a u cemu drugi ne smeju da ucestvuju. Dakle, individualizam najgore vrste+odbrana onoga sto se i ne poznaje.

Totalno suprotno od Božijeg zakona o zajedničkom sabranju, jer Bogu smo podobni, samo  ako nismo smo "sami svoji" i ako ljubimo bližnjeg svoga!Dakle to su njihovi zakoni po kojima žive.... ekstra

Драга моја Милева,у исто време смо писале,а и на исто мислиле (видиш и сама).Бићу са вама,то је сигурно јер угледах пут којим треба кренути.Ништа није случајно... stadaradim .mislise. .mislise.

ne_shvata 1405_love 1405_love spavanje1 ekstra

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

А ја их све волим,али стварно,најискреније...Индивидуализам се устоличио у народу и зато сви све знају и баве се тиме што (мисле) да знају и онда настаје овај хаос...свуда... dobar decko

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Daće Bog sestro da će biti bolje svima nama.Na nama je da ličnim primjerom poštovanja Zakona Božijih, trpeljivošću,i molitvom pomognemo bližnjima da pođu putem Istine i otvore srca svoja za Ljubav Božiju!

Подели на овим сајтовима

Да и ја се томе надам.Али је питање да ли су сви људи отвореног срца да приме ту љубав која им се безусловно пружа?Али то је већ друга тема или...није!?! 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Stvoreni smo kao slobodna bića i možemo da biramo,a sve po promislu Božijem,a bližnje naše prihvatajmo takve kakvi jesu iskreno i čistog srca i pomozimo bez nametanja,a sve ostalo prepustimo Gospodu ! 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

драге моје, свака вама част што сте се најзад пустиле по форуму да коментаришете.

имате далеко здравије и веселије, христијанскије, коментаре него пола нас мушких  greengrin greengrin greengrin

што се мене тиче - зле у главу, остале по дупету. па грлити наизменично  0442_feel

Подели на овим сајтовима

Хвала на подршци 319.gif Ја не волим много да коментаришем,више волим да слушам и да учим,а тога,хвала драгоме Богу,овде доста има. bendoff Волим да узмем,ако ми се пружа,а овде има и те како тога што треба узети к памети :) Иначе,мислим да људи нису зли,само су можда мало више разочарани,па ту своју негативну енергију не знају да искористе другачије... 0110_hahaha :)

Подели на овим сајтовима

Чињеница је само да, хтели то или не, долазимо у додир са људима. Неки су овакви, неки онакви, али је чињеница да ти који не желиш да икога одмераваш колико је хришћанин или не, сам долазиш под питање онога ко те одмерава, јер, по дифилоту, постајеш им чудан. Неки те, дакле, прихвате какав јеси, неко не, ту је нека златна средина са атеистима или традиционалистима којима и ниси баш пејн ин ди ес. Али, неминовно је да долази до сукоба тамо где неко други има свој лични проблем који покушава да рефлектује на Бога, Цркву или хришћане. Сулудо је помињати број оних са којима се срео и који, ничим изазвани, посматрају веру као неки вид холивудске инквизиције где се аргументи махом заснивају на неморалу оних који чине Цркву. А сваки помен о енергијама Божијим своде на ранг митолошког бића који једе своју децу.

Намерно бих поменуо лично искуство, да сам 5 година радио по кафетеријама како бих се издржавао за време студирања. За то време, никоме нисам за све то време ниједном поменуо име Божије, како ниједног тренутка никоме не бих дао повод да ме клевеће за наметање вере. И оно што ме је ипак поразило, то је што за све те године нико и није показао упитаност. То ме је изгризало изнутра јер сам радо хтео да говорим о томе (Њему). Касније, када сам постао вероучитељ, у сусрету како са ђацима тако и са колективом, показало се да "прича о сејачу" може бити итекако погрешно протумачена. Јер, ако неко не жели да прими семе, почињеш да се рвеш са кукољем а што је противуречно самом концепту Хришћанства које поштује први постулат Богом-дароване слободе код другог. Чак и да хоћеш да ућутиш, други ти не да да ућутиш а опет не жели да се сложи са основама вере.

Подели на овим сајтовима

Иако је већ сличних одговора било... crvenilo

Ја сам потпуно убеђен да је сваки човек способан да буде хришћанин.

Када постоји непресушни извор питке воде, онда не постоји разлог да ико буде жедан.

Ако неко не зна где се налази извор, а жели да окуша питку воду, онај који зна ће га упутити.

Ако неког не интересује питка вода, онај који већ пије са извора, својом задовољношћу и заузетошћу да редовно одлази на извор, или ће заинтересовати, или неће тог неког, али засигурно сам неће престати у свом одлажењу на извор. Истрајаће, чак и кад га тај неко спутава, јер зна да сопствену жеђ може угасити само на том извору.

Мишљења сам да хришћанин не би никад смео имати осећање увреде, а посебно

Ако жели да разговара са другима о хришћанству, а они то игноришу. Требао би бити тужан због њихове тврдоглавости, али из љубави према њима прихватити њихову одлуку, али умножити свој труд још чешћим одласцима у цркву, не само на Литургије већ на сва Богослужења, умножити и оснажити своју молитву Богу за њих.

Ако неко због своје несреће, незнања или несагласности са нама, изговора разне у вези Бога и вере. Требао бити стрпљив са њим, јер у њему се бори за и против/Добро и зло, зато има жељу да то избаци из себе. Јаке речи неће умирити зло, већ хладнокрвност кроз смиреност из љубави Његове створене, ради циља Његовог нам дароване. Јер не гаси олуја ватру, већ вода хладна.

Морамо потпуно прихватити да се ништа случајно не догађа, већ дословце све је по Његовом промислу, или допуштењу, па самим тим енергију коју би искористили за самоутехе и самосажаљења, преусмерити на остварење циља Његовог (а то и јесте да свако буде хришћанин), на стицање још више Љубави, још јачег сједињења са Њим, како би би били истрајнији и успешнији "сејачи", а  што је једино могуће што чешћем "дружењу" са Њим у Дому Његовом (Богослужењу) и што чешћем "разговору" са њим (молитвом).

tuzansmajli8904

1405_love

7896634

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

U kontaktu s ljudima,ja lično nemam problem, ako naiđem na ne prihvatanje pogleda i stavova, ili bar nastojim da tako bude.Smatram da nemam pravo mijenjati nečije mišljenje, ili slobodu izbora, ali isto tako smatram, da koliko sam u mogućnosti, trebam ponuditi svoje mišljenje,ako sam utemeljena u njemu i ako smatram da bi bilo od pomoći nekome ko traži objašnjenje.Češće pak, neke stvari koje radim i način na koji živim uopšte ne komentarišem, već prepuštam onome ko posmatra, da prema svojoj slobodnoj volji rasuđuje.Mislim da do sada kada sam  morala objašnjavati, da li sam nekome čudna ili ne,polazila sam od toga da li je to negativna osuda ili odobravajuća znatiželja,pa prema tome i određivala svoj odnos prema toj osobi.Ako oko sebe imate ljude koji vas osuđuju i na tome grade svoj odnos sa vama, vrlo teško ćete se razumjeti po bilo kom pitanju sa njima, što opet ne znači da ih trebate izbjegavati.Ako kod bližnjih osjetite zainteresovanost i radoznalost, mislim da im treba razjasniti sve što ih interesuje, poštujući opet njhovu slobodnu volju da biraju.Priču "O sejaču" sam razumjela tako, da svako lično obrađuje tlo na koje sjeme pada i od toga zavisi da li će donijeti plod.Da se obradi tuđa njiva, mi možemo pomoći,ali nije nam moć tolika da je možemo i obrađivati stalno bez truda onog čija je.Čini mi se da se ovdje i krije odgovor na pitanje u naslovu teme.Dakle,čovjek je sposoban da bude hrišćanin samo ako je sposoban da svoju dušu doživi kao tlo, koje treba stalno obrađivati i truditi se  da na njega padne sjeme,koje će dati plodove.  

Подели на овим сајтовима

Иако је већ сличних одговора било... 0442_feel

Ја сам потпуно убеђен да је сваки човек способан да буде хришћанин.

Када постоји непресушни извор питке воде, онда не постоји разлог да ико буде жедан.

Ако неко не зна где се налази извор, а жели да окуша питку воду, онај који зна ће га упутити.

Ако неког не интересује питка вода, онај који већ пије са извора, својом задовољношћу и заузетошћу да редовно одлази на извор, или ће заинтересовати, или неће тог неког, али засигурно сам неће престати у свом одлажењу на извор. Истрајаће, чак и кад га тај неко спутава, јер зна да сопствену жеђ може угасити само на том извору.

Мишљења сам да хришћанин не би никад смео имати осећање увреде, а посебно

Ако жели да разговара са другима о хришћанству, а они то игноришу. Требао би бити тужан због њихове тврдоглавости, али из љубави према њима прихватити њихову одлуку, али умножити свој труд још чешћим одласцима у цркву, не само на Литургије већ на сва Богослужења, умножити и оснажити своју молитву Богу за њих.

Ако неко због своје несреће, незнања или несагласности са нама, изговора разне у вези Бога и вере. Требао бити стрпљив са њим, јер у њему се бори за и против/Добро и зло, зато има жељу да то избаци из себе. Јаке речи неће умирити зло, већ хладнокрвност кроз смиреност из љубави Његове створене, ради циља Његовог нам дароване. Јер не гаси олуја ватру, већ вода хладна.

Морамо потпуно прихватити да се ништа случајно не догађа, већ дословце све је по Његовом промислу, или допуштењу, па самим тим енергију коју би искористили за самоутехе и самосажаљења, преусмерити на остварење циља Његовог (а то и јесте да свако буде хришћанин), на стицање још више Љубави, још јачег сједињења са Њим, како би би били истрајнији и успешнији "сејачи", а  што је једино могуће што чешћем "дружењу" са Њим у Дому Његовом (Богослужењу) и што чешћем "разговору" са њим (молитвом).

trening

:nene:

0442_feel

Када те човек чита, осећа се једна здрава радост поимања и учествовања у православној вери. Просто се питам, онако срдачно, да ли ово из тебе говори једноставност или Дух Свети. мајкл

Међутим, колико год ја као ја желео да се сложим са тобом, јер се проналазим у многим твојим ставовима, моје животно искуство са људима показује да им баш та перспектива и не одговара. Био хришћанин или не, добар или не, увек ће се тражити длака у јајету.

До скоро сам живео (да ли у обмани?) у жељи да све људе видим кроз Христа и као Христа, чак и злураде атеисте (има и оних ок), али од како сам почео отворено да улазим у дијалог са људима који отворено мрзе Бога и Цркву, све се више питам да ли је прича о сејачу икако могуће применити на њих. Ето, на форуму Крстарица има и таквих који Богородицу доводе у ранг са проституцијом, мошти са обожавањем мртвих, итд, и бојим се да они сами, како кажу, мрзе молитве за њих. Шта год рекао, као да ништа ниси рекао. Аутоматски си идиот само зато што јеси хришћанин макар и ништа не рекао. А да их оперишеш од предрасуда, чини се немогућом мисијом.

А што се тиче приче о сејачу, која би се могла фино инкорпорирати у ову тему, имам свој став овде http://upodobljavanje.wordpress.com/2011/02/18/%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bc-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%83/  али нико није способан да буде хришћанин ако то не жели.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...