Jump to content

Gramatička greška, ako želite ispravite je :)))

Оцени ову тему

Margareta

Препоручена порука

За избор придевског вида не постоје чврста правила, нити постоје доследности. Једино о чему треба водити рачуна када је у питању номинатив једнине мушког рода придева јесте да се не претерује с употребом одређеног вида и онда када је реч о још неспоменутом, неодређеном појму. То је најчешћа грешка код придева нов.

- То је нови поен за домаће. Исправно: нов

- Отвориће се нови биоскоп. Исправно: нов

- Предложено је да се донесе нови програм. Исправно: нов

Слични примери и код других придева:

- Посета ће имати несумњиви политички значај. Исправно: несумњив

- Ови уређаји захтевају стални надзор. Исправно: сталан

- Митеран је као одлично обавештени политичар... Исправно: обавештен

Разлика између одређеног и неодређеног вида се добро чува само у ном. јд. мушког рода, у осталим падежима и родовима преовлађује одређена промена.

У терминолошким синтагмама придеви морају бити у одређеном виду и наш језик ту не познаје дублете - чаша белог вина (не чаша бела вина), слободни ударац (где и нема места неодређеном виду ни у номинативу ни у косим падежима).

Нема чврстих правила за употребу неодређеног облика па кажемо

један мој добар пријатељ, али један мој стари пријатељ, овај врло занимљив пример али и овај врло занимљиви пример и сл. Налазимо и облике у косим падежима (генитив - локатив) као што су сиромашну човеку, део стричева имања и сл. Углавном, уколико неко користи косе падеже по именичкој промени, ти облици се прихватају као стилски, никако као архаизми или кроатизми.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

За избор придевског вида не постоје чврста правила, нити постоје доследности. Једино о чему треба водити рачуна када је у питању номинатив једнине мушког рода придева јесте да се не претерује с употребом одређеног вида и онда када је реч о још неспоменутом, неодређеном појму. То је најчешћа грешка код придева нов.

- То је нови поен за домаће. Исправно: нов

- Отвориће се нови биоскоп. Исправно: нов

- Предложено је да се донесе нови програм. Исправно: нов

Слични примери и код других придева:

- Посета ће имати несумњиви политички значај. Исправно: несумњив

- Ови уређаји захтевају стални надзор. Исправно: сталан

- Митеран је као одлично обавештени политичар... Исправно: обавештен

Разлика између одређеног и неодређеног вида се добро чува само у ном. јд. мушког рода, у осталим падежима и родовима преовлађује одређена промена.

У терминолошким синтагмама придеви морају бити у одређеном виду и наш језик ту не познаје дублете - чаша белог вина (не чаша бела вина), слободни ударац (где и нема места неодређеном виду ни у номинативу ни у косим падежима).

Нема чврстих правила за употребу неодређеног облика па кажемо

један мој добар пријатељ, али један мој стари пријатељ, овај врло занимљив пример али и овај врло занимљиви пример и сл. Налазимо и облике у косим падежима (генитив - локатив) као што су сиромашну човеку, део стричева имања и сл. Углавном, уколико неко користи косе падеже по именичкој промени, ти облици се прихватају као стилски, никако као архаизми или кроатизми.

Ali ne razumem čemu sva ova objašnjenja kad tema ne služi tome... mislim da smo svi ovde apsolvirali određeni i neodređeni vid prideva.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Честе су разлике у акценту придева које су везане за разлике у облицима

одређеног и неодређеног вида.

Примера ради, једносложни придеви кратког слога, нпр. здрав, имају

краткосилазни акценат у свим падежним облицима сва три рода

одређеног и неодређеног вида. С друге стране, нпр. придев го, у облику

номинатива једнине (и акузатива једнине када је једнак са њим) мушког рода

неодређеног вида има дугосилазни акценат. У свим осталим падежима, као

и у облицима женског рода (гола) и средњег рода (голо) неодређеног вида,

јавља се краткоузлазни акценат на почетном слогу. У свим облицима одређеног

вида акценат је краткосилазни.

Подели на овим сајтовима

Ali ne razumem čemu sva ova objašnjenja kad tema ne služi tome... mislim da smo svi ovde apsolvirali određeni i neodređeni vid prideva.

Понело ме. :945729:

Чисто онако:

Ја бих                     Ми бисмо

Ти би                      Ви бисте

Он, она, оно би     Они, оне, она би

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...