Предање Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Тројица владика напуштају Синод СПЦ Линк на вест: http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112542 Да ли неко зна нешто више о овоме и да ли је ово тачна вест. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Ова вијест је још јуче изашла на видјело а да ли је истина-мислим да није. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 dok se Vladike ne oglase sa svojim saopštenjima ili zvanični sajt SPC sve primam sa rezervom no ono što sam primetila u poslednje vreme je kao da su se svi udružili da što više blate po Crkvi, crkvi i kliru,, sinoć slučajno odgledah deo emisije na RTS 1, verujte mi muka mi je bilo od količine zlonamernosti u optužbama Crkve i vernika Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Септембар 26, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 dok se Vladike ne oglase sa svojim saopštenjima ili zvani?ni sajt SPC sve primam sa rezervom no ono što sam primetila u poslednje vreme je kao da su se svi udružili da što više blate po Crkvi, crkvi i kliru,, sino? slu?ajno odgledah deo emisije na RTS 1, verujte mi muka mi je bilo od koli?ine zlonamernosti u optužbama Crkve i vernika ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest nikolastojanoviccuprija Написано Септембар 26, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 moze da bude a ne mora da znaci Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
konstantin Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Mozda nema veze sa temom, a zar ne rece ono starac Gavrilo da ce 5 vladika da napusti Spc il tako nesto??? 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђакон Ненад М. Јовановић Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Леееле! Кад прелетех погледом преко наслова ове теме - у први мах ми се учини да пише: ''Тројица владика напуштају СПЦ''... http://www.czipm.org/bio-01.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Кад видим ону чувену новинарску конструкцију Наш извор из Патријаршије... одмах се запитам, колико ли то Патријаршија личи на коминтерну, или смо се већ навикли, да нам ништа свето није, па ни Црква. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 26, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Да, треба сачекати званична саопштења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђакон Ненад М. Јовановић Написано Септембар 26, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2009 Да, а дотад не можемо да се отмемо утиску да нама нису потребни ни Чанак, ни Чеда нити било које друго непомјано ''Ч'' - доста смо ми сами себи... http://www.czipm.org/bio-01.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 На последњој седници „црквене владе”, коју осим владике Иринеја бачког и митрополита Амфилохија чине још епископ захумско-херцеговачки Григорије, далматински Фотије и нишки Иринеј, који није присуствовао том заседању, незванично, владике су имале замерке на оглашавање поводом „Параде поноса”, али, како сазнајемо, нису због неслагања понудили и да иступе из овог црквеног тела. Политика Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 Члан Светог архијерејског Синода Српске православне цркве (СПЦ), епископ нишки Иринеј, рекао је Тањугу у суботу да је писање појединих медија о наводном изласку тројице епископа из црквене владе у "најмању руку пренаглашено". <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]--> Иринеј, додуше, каже да није присуствовао последњој седници Синода, одржаној у четвртак, али да зна о чему се ради и да је писање појединих медија "исувише слободно интерпретирање несугласица које објективно постоје свуда, па и у црквеној влади". <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]--> "У четвртак је дошло до неспоразума око једног питања везано за једно службено лице, али је то далеко од условљавања тројице епископа останком у Синоду", навео је Иринеј. <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]--> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Огласио се и Владика Григорије данас о томе.Ево истине. Седница Светог архијерејског синода, одржана прошлог четвртка, имала је јаког одјека у јавности: причало се и писало о поделама у „црквеној влади”, несугласицама архијереја због иступања појединих црквених великодостојника поводом „Параде поноса”, сукобима чак и око неких политичких питања, као што је посета руског председника Србији. Епископ захумско-херцеговачки Григорије, један од чланова Синода, чији је састав скоро потпуно промењен после мајског заседања Светог архијерејског сабора, у разговору за наш лист каже да је седница Синода протекла у веома доброј атмосфери, као и да није било сукоба између митрополита Амфилохија и осталих архијереја око тога да ли руски председник треба или не да посети нашу земљу. – Наш патријарх Павле је често говорио да су полуистине понекад опасније од саме лажи. О томе је било речи на Синоду и опет, како рекох, уз пуну одговорност и пуну сагласност свих, и нарочито митрополита Амфилохија, да је Србији сада, као ретко када, потребан мир и помирење и коначно надилажење подела као што су на четнике и партизане, на црвене, плаве, жуте... У том контексту је врло битна и посета председника Русије Медведева, која би, по нашем скромном мишљењу, била и требало би да буде само у служби мира и трајног учвршћивања пријатељства између српског и руског народа, поготову у лицу таквог једног човека хришћанина, као што је Дмитриј Медведев – истиче владика захумско-херцеговачки. У јавности се ствара слика о поделама у Синоду, па се митрополит Амфилохије ставља на једну, а Ви, владика бачки Иринеј и далматински Фотије на другу страну. Шта је истина? Треба овде рећи да је чиста измишљотина о подели у Синоду на митрополита Амфилохија на једној и двојицу владика и мене на другој страни, то је злонамерно. Митрополит Амфилохије и владика Иринеј бачки су епископи који се сврставају међу најугледније, не само у нашој цркви него у целом православном и хришћанском свету. Њихово образовање је надалеко познато, можда је мање познато њихово дугогодишње пријатељство и рад на обнови српске теологије и самим тим Српске светосавске цркве. Може се с правом рећи да је слушати њихове дијалоге истински празник. Међу овим заиста великим људима свакако да понекад превлада и оно људско, али њихово трајно опредељење и вера у Бога живога увек учине да победи Бог и његова милост. Тако је безброј пута било, и тако је и сада. Једном речју, дијалог међу нама у Синоду је искрен, интензиван, отворен, понекад искричав, али све у циљу и са једном жељом – да се у нашем народу, у нашој цркви, запали огањ међусобне љубави, животне радости, праштања, служења, културе која није кич и пародија, већ ред и рад и радост живота у заједници браће и ученика Христових. Када се, према Вашем мишљењу, „црквена влада” показала нарочито ефикасном? Синод и његов рад биће ефикасни када се покажу видљиве послецице нашег рада међу људима, како међу онима који нас воле, тако опет и међу онима који нас не воле, међу вернима и међу невернима. Ми треба да будемо пример свима по одговорности, искрености на делу и речи, што народ свакако очекује од нас, јер, према свим спроведеним анкетама, наш народ управо Цркви највише верује. Међутим, иако Црква има највеће поверење у нашем друштву, по мом суду она ни издалека нема очекивани утицај у том истом друштву. Какав је Ваш однос са митрополитом Амфилохијем, кога сте „грдили” у Вашем писму крајем прошле године, сада када сте заједно у Синоду? Жив, динамичан, искрен, отворен, али и пун благодатне љубави, као уосталом и са осталом браћом, члановима Светог синода и Сабора. Да ли бисте већ сада могли претпоставити шта би могле бити теме на следећем заседању Светог архијерејског сабора СПЦ? Теме би могле да буду разне. Ја бих био срећан да то буду теме другачије од „персоналних и кадровских”, дакле оне теме у којима би Црква најозбиљније проналазила своје место и улогу у просвети, култури – отварањем школа, као и кроз каритативну делатност, како бисмо створили претпоставке да помогнемо нашим болницама, те да градимо старачке домове и, наравно, да усмјеримо огромну енергију коју Црква има на образовање младих и талентованих људи, као и безброј других тема које чекају на нас. Постоји ли могућност да наредни Сабор прерасте у изборни? Мој став о томе је већ одавно добро познат и није промењен. Неспорна је љубав целокупног народа и нас архијереја према Његовој светости патријарху Павлу, и такође је јасно као дан да ни српска кућа, а камоли Српска црква не могу функционисати без домаћина. Размислите добро шта је то домаћин и ко је то. То је онај човјек у чијој кући је ред, који брине о својим домаћима, труди се да буде у сагласности са суседима, који пази на помисли непријатеља, који зна шта му је у подруму и на тавану. То је човек озбиљан, здрав, одговоран и радан и храбар, и као што знате у претходним временима такви људи су искорењивани, и ако хоћемо да се спасемо као народ, свуда су нам потребни добри домаћини – у болницама, школама, предузећима, хотелима, позориштима, у градовима, владама, у држави, и наравно изнад свега и пре свега у Цркви. То ће се десити ускоро, и чини ми се када се то догоди у Цркви, почеће и на другим местима, и то ће нам као и увек значити напредак и васкрс нашег светосавског народа. Јелена Беоковић [објављено: 29/09/2009] ovo sam nasao na forumu verujem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука