Jump to content

Cestice brze od svetlosti i zasto Ajstan nije pogresio -predavanje

Млађони

Препоручена порука

super predavanje, odlično, volim ovakve stvari koje ti objasne suštinu bez nekog detaljisanja ili matematike

Samo sto je to retko moguce u ovom i slicnim poljima moderne fizike. Matematika je sve. Intuicija pada u vodu jer je svet o kome se govori protivureci nasem svakodnevnom iskustvu.

Подели на овим сајтовима

Samo sto je to retko moguce u ovom i slicnim poljima moderne fizike. Matematika je sve. Intuicija pada u vodu jer je svet o kome se govori protivureci nasem svakodnevnom iskustvu.

Ovaj profa očigledno drži sve u malom prstu, pa i ume da objasni lepo i sažeto.

E, jedino nisam neki ljubitelj matematike, učio sam je samo koliko za prolaz :)

Подели на овим сајтовима

Imam uglavnom gomilu takvih predavanja ako nekgo zanima nesto neka javi.

Samo sto je to retko moguce u ovom i slicnim poljima moderne fizike.

Pa i nije bas, ukoliko se razumeju neki osnovni termini moze da se shvati.

Intuicija pada u vodu jer je svet o kome se govori protivureci nasem svakodnevnom iskustvu.

Ovo se apsolutno slazem moras da preslusas objasnjenaj i objasnjenja da bi dobio smisao. Bar ih ja shvatam koliko-toliko ali sam recimo gledoa silna predavanja i lekcije.

Kako rece jedan "sada cu da vas slazem jer cu da ispricam nesto sto se govori jezikom matematike" no, moze da se shvate osnovni principi bez problema. Samo ne moze detaljno nacin na koji je dodjeno do toga.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

"I think it is safe to say that no one understands Quantum Mechanics."

"What I am going to tell you about is what we teach our physics students in the third or fourth year of graduate school... It is my task to convince you not to turn away because you don't understand it. You see my physics students don't understand it. ... That is because I don't understand it. Nobody does."

Richard Feynman

Подели на овим сајтовима

"I think it is safe to say that no one understands Quantum Mechanics."

"What I am going to tell you about is what we teach our physics students in the third or fourth year of graduate school... It is my task to convince you not to turn away because you don't understand it. You see my physics students don't understand it. ... That is because I don't understand it. Nobody does."

Richard Feynman

Vole oni malo da se sprdaju. Medjutim poprilichno sam siguran da Feynman kaze da razumeju generalnu ideju ali ne sve aspekte iste.

Подели на овим сајтовима

Meni sada tu nesto nije jasno. Posto svetlost izgleda nije "najbrza" vwc ti neutrini, zanima me ima li sta brze od neutrina ili ce se sada oni zvati "najbrzi"? Ili moz' biti da ima jos stogod brze od njih.

A pre par dana bilo u Italiji na TV -u da su ponovili eksperiment i opet pobedili neutrini a svetlost stigla tek druga na cilj. Nije ni srebro lose ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Meni sada tu nesto nije jasno. Posto svetlost izgleda nije "najbrza" vwc ti neutrini, zanima me ima li sta brze od neutrina ili ce se sada oni zvati "najbrzi"? Ili moz' biti da ima jos stogod brze od njih.

Matematički gledano može da postoji nešto brže od neutrina.

Pogledaj predavanje koje sam postavio tu je sve objašnjeno. Inače vama po italiji treba da ima dosta o tome pošto je taj ekspriment jelte kod vas.

Подели на овим сајтовима

Matematički gledano može da postoji nešto brže od neutrina.

Ali kako Ajnstajn nije to znao?Vec je tvrdio da je svetlost najbrza?

Znaci ni formula E = mc(na kvadrat) nije tacna?

P.S.

Kako se na Apple pise "na kvadrat"?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ali kako Ajnstajn nije to znao?Vec je tvrdio da je svetlost najbrza?

Znaci ni formula E = mc(na kvadrat) nije tacna?

Tačna je. Matematički je Einstein znao da može da postoji nešto brže od svetla. Ali je prepotstavljao da ne postoji. Takodje isto važi za crnu rupu, to je takodje amtematički predvidjeno ali su mislili do relativno skoro da ne postoji već je samo produkt matematike. Skoro su našli prvu crnu rupu.

Inače e je mc na kvadrat je skraćena jednačina ima još jedan deo koji ne pišu iz raloga koji je objašnjen na predavanju onom. :)

Подели на овим сајтовима

...

P.S.

Kako se na Apple pise "na kvadrat"?

Nema veze sa mac-om, ako misliš na pisanje ovde na forumu, kada kucaš poruku stisni iznad gde piše X2 i dobićeš superskript, a da ga isključiš ponovo stisni X2 i pišeš dalje normalno

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...