Srdjan Kotur Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Nigde ne mogu da nađem zadovoljavajuć odgovor. Uglavnom se u knjigama opisuje sama Liturgija ili njena istorija nastanka, mada su tu podaci poprilično šturi. Ono što mene zanima je zašto se danas u Crkvi najčećešće vrši baš Liturgija Jovana Zlatoustog, odnosno kako mogu da znam da je Isus imao baš to na umu, da Liturgija baš tako treba da izgleda kad je istu ustanovio? Nekako mi deluje da u današnjoj Liturgiji ima previše čovečijeg uticaja, kao neka drama u tri čina. I kad pitam, obično dobijem odgovor koji je u stvari ponavljanje onog što sam pročitao u knjigama ili netu. Imam utisak da i ljudi koji dolaze na Liturgiju slabo razumeju šta ona zaista predstavlja, a meni je nekako glupo da učestvujem u nečemu što ne razumem. I svi su nešto oduševljeni, a ja ne kapiram zašto. Deluje mi nekako kao da se samozavaravaju. A s obzirom da je njih mnogo i da su svi srećni, onda shvatim da mora da nešto sa mnom nije u redu, da ja nešto tu ne kapiram ili šta već?!? Da li je sve u veri? Hvala Vaske and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Evo pravog Izrailjca u kome nema lukavstva. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Литургија у преводу значи "народно дело". Кроз историју је постојали више типова Литургије. У Православној пракси превладале су две: Златоустог и Василијева. Литургисјки типови се међусобно тазликују у неким детаљима. Међутим, суштина Литургије је увек иста (што ти рече, "оно што је чинио Христос"). Шта је суштина Литургије. Она је показана на Тајној Вечера. Дакле, без чега Литургија не би могла бити Литургија? 1. Литургија=Црква 2. Сабрање Цркве на једно место (епископ, свештенство, ђаконство и верни народ=Црква) 3. Предстојатељ или Први (=епископ) 4. Приношење дарова природе Богу (хлеб и вино) 5. "Ломљење хлеба" 6. Једење од хлеба и пијење вина (=Тело и Крв Његова) То је суштина Литургије. И она је у сваком литургијском типу иста. Све остало има функцију, како каже Свети Никола Кавасила, да нас усмери, да нас уведе у ову суштину - богослужбени покрети, Апостол, Јеванђеље, бигислужбене химне, појање,... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Filozofija Liturgije ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Април 15, 2012 Пријави Подели Написано Април 15, 2012 Vidim da je ova tema iskusila dosta vremena,pa se mozda,dogodilo da vec do sada ti razumes ''filosofiju liturgije'' ,ak' ne, ja bih dodala neku,onako iz licnog iskustva! Vala da znas na samom pocetku hriscanskog zivota,bez adekvatne pouke,prisustvo liturgiji ume da bude vise svetovno nego duhovno,jer um analizira ,uporedjuje i radi sve ono sto je naucen.Pa misli lete,pa sve deluje kao u pozoristu,jer nesto se desava pred i van nas,ali onda...kada um,srce kako god zelis da koristis tu antropolosku kategoriju spoznaje,otvoris prisustvu Sv.Duha,e onda ti postajes deo te ''predstave'' i ona je u tebi,a sve spolja je ikonizuje u najlepsem ljudskom htenju da oslika buduce carstvo Bozije.Ovo buduce je veoma vazan momenat u pravoslavnoj liturgiji jer ona predstavlja ikonu-sliku carstva Bozijeg,onako kako mi izgledamo i kako cemo izgledati u vecnoj zajednici ljubavi pod jednim imeniteljem,a to je Gospod Isus Hristos.E sada dodjosmo do toga da je nekad na samim pocecima hriscanske vere i zivota, postajala obaveza poduke i pouke onima koji se zele krstiti tajnama vere hricanstva,i oni su na jedan prirodan i autentican nacin ulazili u nov zivot i novo rodjenje svojim krstenjem.A sad smo svedoci da su se stvari drasticno promenile u korist kvantiteta,a ne kvaliteta ...Ali to ne znaci da su vrata zatvorena,razgovori sa svestenikom,organizovane veronauke pri hramovima su takodje adekvatna podrska na tom putu.Neki divni ljudi umeju srcem punim Duha Svetog da shvate liturgiju bez znanja o dogmatici i liturgici pravoslavlja i Hvala Bogu na tome,ali oni drugi koji imaju potrebu da umom dokuce pocetne staze puta duse traze ukaze koje nam je dala svetootacka literatura i odlicne dogmatske textove koje mozes naci kako na ovom tako i na sajtu verujem i na netu,ali uvek uz oprez jer ima tu dosta i stranputica,pa je zaista bitno da imas svog parohijskog svestenika koji cete voditi na tom putu.Sve u svemu,molitva je neophodna za vreme liturgije,i to je jedino sto treba da te ''okupira'' za vreme sluzbe,a umu daj hrane kada se ona zavrsi i imaj poverenja da sve ono sto se desava za vreme svete liturgije itekako ima znacaja i znacenja za sve nas! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Април 15, 2012 Пријави Подели Написано Април 15, 2012 e da,ovo je nesto sto bi ti itekako objasnilo sto sta vezano za radnje u samoj liturgiji i ne bi trebalo da je zaobidjes! СВЕТИ НИКОЛА КАВАСИЛА ТУМАЧЕЊЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Април 15, 2012 Пријави Подели Написано Април 15, 2012 Nigde ne mogu da nađem zadovoljavajuć odgovor. Uglavnom se u knjigama opisuje sama Liturgija ili njena istorija nastanka, mada su tu podaci poprilično šturi. Ono što mene zanima je zašto se danas u Crkvi najčećešće vrši baš Liturgija Jovana Zlatoustog, odnosno kako mogu da znam da je Isus imao baš to na umu, da Liturgija baš tako treba da izgleda kad je istu ustanovio? Nekako mi deluje da u današnjoj Liturgiji ima previše čovečijeg uticaja, kao neka drama u tri čina. I kad pitam, obično dobijem odgovor koji je u stvari ponavljanje onog što sam pročitao u knjigama ili netu. Imam utisak da i ljudi koji dolaze na Liturgiju slabo razumeju šta ona zaista predstavlja, a meni je nekako glupo da učestvujem u nečemu što ne razumem. I svi su nešto oduševljeni, a ja ne kapiram zašto. Deluje mi nekako kao da se samozavaravaju. A s obzirom da je njih mnogo i da su svi srećni, onda shvatim da mora da nešto sa mnom nije u redu, da ja nešto tu ne kapiram ili šta već?!? Da li je sve u veri? Hvala Ма, видиш да се фолрају... Само читај и слушај Св. Николаја Велимировића и Св. Авву Јустина и не треба ти Литургија. Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Април 15, 2012 Пријави Подели Написано Април 15, 2012 i nek te Bog sacuva od 'vakih teologa,osim ako imaju neverovatan smisao za humor! w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 e da,ovo je nesto sto bi ti itekako objasnilo sto sta vezano za radnje u samoj liturgiji i ne bi trebalo da je zaobidjes! СВЕТИ НИКОЛА КАВАСИЛА ТУМАЧЕЊЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ Стварно, читам баш ових дана Кавасилу и мислим да је то врх врхова светотајинског Догађаја и евсхаристијске антропологије сутелесништва са Христом. Права еротика литургијског сједињавања са Богом и ближњима. Наспрам Кавасиле, Максим Исповедник је живи смор МОже ли ми неко наћи какву икону овог светитеља?!? раб.аџија and ivona је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 МОже ли ми неко наћи какву икону овог светитеља?!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
раб.аџија Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 w.a.mozart and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Вау, хвала ти пуно, баш сам радостан раб.аџија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Наспрам Кавасиле, Максим Исповедник је живи смор Ууу брате, немој тако. Литургија је главна инспирација богословља светог Максима. Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 30, 2012 Пријави Подели Написано Мај 30, 2012 Ууу брате, немој тако. Литургија је главна инспирација богословља светог Максима. Ма шалио сам се, наравно, видиш да сам ставио смајли Само, Кавасила је ближи мом сензибилитету. Смор је Тома Аквински! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука