Jump to content

Teorije države - sajt o vrstama državnih uređenja

Zayron

Препоручена порука

States by organization

http://glavo.net/

Sajt jednog mog prijatelja, za sada je gotov samo diio koji se bavi državom, taj dio o vojjsci biće gotov poslije. Klikajte na te simbole lijevo, ne na tekst naslova. A više teksta nađete također pod More...

Poruka adminima: molim vas, ne prebacujte ovaj post i link u "Politiku". Ovo je teoretski rad, spada u filozofiju države, a lakše ga je i naći ovdje nego među takvim tim tamo efemernim, brzoprolaznim političkim temama iz savremene svakodnevnice kojih je tamo mnogo i ovaj rad, vrijedan pokušaj politikološke i sociološke klasifikacije bi se tamo sasvim "utopio" i izgubio. Hvala.

Подели на овим сајтовима

Брзо прелетевши погледом преко поруке пре него што сам је прочитао, наводници су ми привукли пажњу и учинило ми се да пише utopia уместо utopio. ^_^

Какогод....

Тема у суштини јесте политичка, али не дневнопилитичка.

Него да пређем на ствар.

Највише ми се свиђају Плава, Бела и Зелена држава. Црвену и Монархију бих могао да сварим, док не бих могао да прихватим Смеђу, Теократију и Црну државу. Наравно, не бих могао да прихватим ни да Србија буде зелена држава, то је примењиво само на муслиманске земље.

Остали? Зар никога не интересује?

Подели на овим сајтовима

Sjat je poprilichno plitak sadrzajem. Ne znam dakle mu ovakve podele.

Ja znam da se drzave dele na razne nacine ali ovaj priv put vidim. Inace sajt mi privukao paznju jer me zanima teorija drzve i prava (naucna disciplina )

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Сајт, ако сам ја добро разумео, није подела држава по уређењу. То је ауторово виђење успешних остварења држава различитих уређења или тако нешто, ако сам ја добро разумео и ако разумеш шта причам. :huh:

Добро признајем, нисам сигуран шта јесте, али сам сасвим сигуран да није подела. ;)

Подели на овим сајтовима

Sjat je poprilichno plitak sadrzajem. Ne znam dakle mu ovakve podele.

Ja znam da se drzave dele na razne nacine ali ovaj priv put vidim. Inace sajt mi privukao paznju jer me zanima teorija drzve i prava (naucna disciplina )

Autor je politologijom mnogo dublje, šire i svestranije obeznamen nego što to s tog sajta izgleda. sajt mu služi samo k polularizaciji aktivnog stava mladih ljudi i građana uopšte prema tome što se oko njih dešava i namjera sata je isprovocirati javne diskusije o državotvornosti i teorijama državotvornosti što mu ustvari i polazi za rukom. Namjerno je napisan "tabelarno" jer u takvoj jasnoj razumljivoj formi su državotvorne teorije, inače vrlo teška materija bar o nešto bliže velikoj većini čitaoca koji se zanimaju o politologiju a pri tom nisu ni istudiranim sociolozima ni politolozima. Inače njegova znanja na području militarija - vojske, vojnih doktrina, istorijata itd. su stvarno vrlo velika i meni je šteta da nije započeo prvo od njih. Još na kraju usput rečeno on kao Slovak je velikim prijateljem Srba i Srbije, vrlo dobrim poznavaocem toga svega što se u Srbiji dešava, naučio se sam srpski i ćirilicu tako da sve vijesti o Srbiji već nekoliko godina čita direktno iz srpskih izvora. I velikim je supporterom Srba u njihovoj pravednoj stvari tičući se srpskog Kosova i Metohije.

Подели на овим сајтовима

Ne znam dakle mu ovakve podele.

Ja znam da se drzave dele na razne nacine ali ovaj priv put vidim.

Ne radi se o "podjelama" država prema njihovom faktičkom državnom uređenju već prema raznim hipotetičikim mogućnostima koje nam je pružila teorija države kroz istoriju sve do danas. A sve su uzete teoretski ekvipotentnim, jednako vrijednim i zaslužujućim našu pažnju i analizu. Njihove razlike i sličnosti, prednosti i nedostaci, popularnim rječnikom rečeno "plusovi" i "minusi" su potom uvedeni u preglednom tabelarnom šematizmu sajta a sve to ima samo poslužiti kao osnova i inspiracija za dalju raspravu na Forumima i FB grupama gdje taj sajt bude moguće citirati ili uvesti u raspravu kao link. Kao što sam napisao odmah gore na početku radi se o teoretskom razmišljanju na temu državotvornosti.

Подели на овим сајтовима

Autor je politologijom mnogo dublje, šire i svestranije obeznamen nego što to s tog sajta izgleda.

U to nisam nikad izrazio sumnju al sam se nadao da cu da dobijem sajt koji se bavi teorijom drzave (naucnom disciplinom ) :)

Pa sam malo "razocaran" zato ova reakcije.

Ovo sam ocekivao da vidim:

http://www.jurlandia.org/TSL.htm

http://www.bsos.umd.edu/gvpt/lpbr/subpages/reviews/kelsen0307.htm

, inače vrlo teška materija bar o nešto bliže velikoj većini čitaoca koji se zanimaju o politologiju a pri tom nisu ni istudiranim sociolozima ni politolozima.

Ili filozofije i prava.

Nego, slazem se. Materija je "zeznuta" mnogima teska za shvatanje posebno jer ima vise gledista na jednu te istu stvar npr "suverenitet"

Ako bude hteo da radi nesto na termin filozofije teorije drzave i prava mogu da mu se prikljucim.

Ne radi se o "podjelama" država prema njihovom faktičkom državnom uređenju već prema raznim hipotetičikim mogućnostima koje nam je pružila teorija države kroz istoriju sve do danas.

Na to sam i mislio, samo sto bi ih ja grupisao na razlicite nacine. Po ekonomiji, sekularnosti, politickom sistemu, birackom sistemu, sistemu vlasti, uredjenju drzavnih organa etc. Ima dosta podela. pa mi ova nije jasna jer ukljucuje par tih podela i sve to bazira u istu grupu. Naprimer pod Teokratska bi mi islo Islamska.

Подели на овим сајтовима

Da, to nije podela država koja se koristi u savremenim pravnim udžbenicima teorije države i prava.

Npr. u jednom udžbeniku teorije države i prava koristi se podela po četiri kriterija: oblik vladavine, državno uređenje, organizacija izvršne vlasti s obzirom na odnos središnjih i nesredišnjih organa i uticaj stanovništva na vlast. Ovo je iz knjige Duško Vrban, Teorija države i prava; knjiga se koristi na pravnim fakultetima u Hrvatskoj.

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

Da, to nije podela država koja se koristi u savremenim pravnim udžbenicima teorije države i prava.

Npr. u jednom udžbeniku teorije države i prava koristi se podela po četiri kriterija: oblik vladavine, državno uređenje, organizacija izvršne vlasti s obzirom na odnos središnjih i nesredišnjih organa i uticaj stanovništva na vlast. Ovo je iz knjige Duško Vrban, Teorija države i prava; knjiga se koristi na pravnim fakultetima u Hrvatskoj.

Zanimljivo, znači on je taj sajt uradio na osnovu toga ili su oba, i on i taj Duško Vrban to uradili na osnovu nekoga trećega, najvjerovatnije nekakvog teoretičata s Yale ili slično u cilju popularizacije istih tih njegovih ideja, mišljenja i nazora.

:)

Подели на овим сајтовима

i u Srbiji i u svim ostalim evropskim zemljava verovatno koriste slichne stvari. U Anglosaksonskom pravu se ne bave na taj nacin tom temom, oni koriste termin Jurisprudentia za tu "opustu pravnu nauku"

Подели на овим сајтовима

Mi Slaveni/Sloveni smo poznati po tome što imamo takve te životne istorijske cikluse: iz duboke letargije se probudimo direkt do euforije, iz euforije to ide do anarhije a iz anarhije padamo opet do letargije i potpune hibernacije i mrtvila dok se ne probudimo opet, hahahaha! I tako to ide stalno u krug, kolem do kola, hahahaha!

Ovo je ta faza gdje se budimo iz totalne hybernacije ko međedi u proljeće a letimo direkt u euforiju, hahahaha! :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...