Jump to content

Сурови капиталистички доктор

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Zato te i pitam koji porez bi to ljudi placali? Odakle drzavi novac za policiju, vojsku, sudstvo, organe, javnu svojinu i drzavnu imovinu koju bi morala da ima. KOnstatno ignorises sve te troskove.

Mislim da nemas jasnu viziju koliki i kakvi porezi treba da budu, jer nemas jasnu racunicu koliko trosi policija, sudstvo, vojska etc.

I totalno ignorises da ako imas kooporaciju koja je ekonomski bogatija od drzave u kojoj je moze komotno fizickom silom da se suprostavi drzavi ciji je cilj da stiti svoje gradjane.

Sto se i desava danas da kooporacija explodisu nemocne drzave da se odbrane od mita i korupcije. Ne suprostavljaju se fizicki, ali poprilichno su aktivni u "politickim aktivnostima" tih drzava.

O cooporacijskoj espijunazi i njihovim "tajnim" sluzhbama tek da ne govorim.

Sve je to produkt PREJAKIH kooporacija.

Zato drzava uvek mora da bude jaca ekonomski od kooporacija da bi mogla tome da se suprostavi.

Рекао сам лепо који порез би се плаћао - порез на тржишне трансакције, слично као што имамо ПДВ.

Држава не може да буде јача "економски". Она само може да отме људима више или мање". Мене уопште не брине да корпорација буде "економски јача" од државе, ево Apple је богатији од владе САД па не видим да су кренули у рушење државе... Људи праве и продају своје производе, њима је у интересу да влада мир.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Школовање би требало да свако себи обезбеди сам. Што се опреме тиче, то се обезбеђује из пореза.

Ne. Drzava bi trebalo da pomaze skolovanje talentovanim i vrednim a siromasnim - u nacunim temama, jer je obrazovanje vazan ljudski resurs i pomaze privredu.

Када би укинули све непотребне државне институције новца би било сасвим довољно.

To je poprilichno smela i nepotkovana izjava. Mozda o religijski ne mozemo empirijski ali o ovome mozemo.

САД нису имале порез на приход грађана све негде до прве половине XX века, па су опет биле највећа сила на свету.

Evropa ima danas poreze jace od sad, pa je jacha ekonomska sila od sad. Iako sad ima manje poreze skoro na sve od evrope.

Рекао сам лепо који порез би се плаћао - порез на тржишне трансакције, слично као што имамо ПДВ.

E sada vec imas duple standarde. Pre tri strane kada sam ja pricao o potrebi za porezom ti si rekao da je to "nesto sto drzava NASILNO otima" sada ti zastupas placanje poreza kao nesto sto bi se doborovoljno davalo. A ja sam rekao da ljudi dobrovoljno placaju porez jer zele da im drzava zastiti prava a ta zastita trazi pare. Mislim da ne mozemo da razgovaramo ako imas tako duple standarde pazi na izrazavanje.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne. Drzava bi trebalo da pomaze skolovanje talentovanim i vrednim a siromasnim - u nacunim temama, jer je obrazovanje vazan ljudski resurs i pomaze privredu.

Држава не може да им помаже. Држава може да узме новац од мене и да неком другома, а ја имам своју децу коју би да школујем.

To je poprilichno smela i nepotkovana izjava. Mozda o religijski ne mozemo empirijski ali o ovome mozemo.

Поента јесте да ће држава, као и сваки алави тинејџер, потрошити све што јој даш и тражити још. Значи твоје питање почива на погрешним премисама. Није проблем "колико држави треба", него "колико имамо и шта најбоље можемо са тим да направимо". То зна сваки добар домаћин.

Evropa ima danas poreze jace od sad, pa je jacha ekonomska sila od sad. Iako sad ima manje poreze skoro na sve od evrope.

Прво, тешко да је ЕУ "јача економска сила" од САД, а друго - за њихово тренутно стање одговорно је пуно различитих фактора, не само пореске стопе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

E sada vec imas duple standarde. Pre tri strane kada sam ja pricao o potrebi za porezom ti si rekao da je to "nesto sto drzava NASILNO otima" sada ti zastupas placanje poreza kao nesto sto bi se doborovoljno davalo. A ja sam rekao da ljudi dobrovoljno placaju porez jer zele da im drzava zastiti prava a ta zastita trazi pare. Mislim da ne mozemo da razgovaramo ako imas tako duple standarde pazi na izrazavanje.

Да си читао пажљиво ја сада не би морао да понављам...

У мом идеалном свету људи би плаћали услуге као што плаћају све друго.

Значи, идеално, људи би плаћали те услуге добровољно.

Онда сам рекао:

Пошто такав свет (тренутно) не постоји, онда сам за компромисно решење које има неколико принципа:

Значи, пошто још нисмо достигли тај ниво цивилизације, предлажем компромисно решење као што сам навео.

То нису "дупли стандарди" него твоја непажња и брзоплетост.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Држава не може да им помаже. Држава може да узме новац од мене и да неком другома, а ја имам своју децу коју би да школујем.

Dno dna. Jedan od razloga zašto većina nikada neće prihvatiti tvoj idealan sistem. Jedino što si zaboravio da dodaš je da u sistemu u kome država otima mogu da se odškoluju i tvoja deca, ali i deca siromašnih. Kao da slušam nekog Teksašanina.

Подели на овим сајтовима

Ја нисам рекао да никада не би помогао некоме ко нема, само не желим да не желим да ми пандури отимају.

Зашто стално та замена теза? Зар је Ивица Дачић моралнији и милосрднији од грађана?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nije zamena teza. Ti bi pomogao jednom detetu ili maksimum njih nekoliko. Otimanje i preraspodela omogućava da i puki siromasi budu u istoj školi sa decom najbogatijih, što je u SAD vrlo teško zamisliti. "Dačić" nije pametan, milosrdan ni bilo šta slično, već postoji zakon koji mu kaže šta da radi. Nije to isto kao intervencije na tržištu koje imaju nepredvidive efekte. Ovde se radi o biranju izmedju dva zla - oteti od "Zvonka" ili pustiti decu kojima "Zvonko" neće da pomogne da umru ili nemaju obrazovanje što će da im jednom za svagda zapečati čuvenu jednaku šansu u koju se svaki "Zvonko" toliko kune.

Подели на овим сајтовима

Nije zamena teza. Ti bi pomogao jednom detetu ili maksimum njih nekoliko.

А држава ће помоћи више?

Пази овако. Претпоставимо да је за једно дете, на пример, потребно 100 долара, а ја имам 500. То значи да могу да помогнем максимално 5-оро деце. Ако ми држава узме 500 долара они и даље не могу да са тим парама ураде више од тога. Да занемаримо што они бар 50% потроше на своје плате и ствари које везе немају са школом.

Веома је раширен у народу тај парадокс да је сума пореза који држава прикупи већа од онога што има свако од нас појединачно...

Otimanje i preraspodela omogućava da i puki siromasi budu u istoj školi sa decom najbogatijih, što je u SAD vrlo teško zamisliti.

А зашто је неопходно да буду у "истој школи"?

"Dačić" nije pametan, milosrdan ni bilo šta slično, već postoji zakon koji mu kaže šta da radi. Nije to isto kao intervencije na tržištu koje imaju nepredvidive efekte. Ovde se radi o biranju izmedju dva zla - oteti od "Zvonka" ili pustiti decu kojima "Zvonko" neće da pomogne da umru ili nemaju obrazovanje što će da im jednom za svagda zapečati čuvenu jednaku šansu u koju se svaki "Zvonko" toliko kune.

Ја верујем да би народ сам од себе направио пуно више и боље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ovo Zvonke sto kaze je super, samo treba organizovati to, a verujem da uz volju i trud sve moze da se organizuje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ма не, ми смо сви глупи и неспособни, па нам требају "мудри господари" који ће пендреком да нас натерају да радимо исправне ствари.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Naravno ukoliko taj neko ima potencijal da uradi nesto dobro za tebe ukoliko je tanletovan i radan i doprinece nauci sto da ne. Od te nauke ce i tvoje dete sutra dan da ima dobrobit. DA se razumemo ne mislim da od 700 studenata 400 da ima budzet iz tvog dzepa vec da se obezbedjuju stipendije za studente (od strane drzave ) koji ucestvuju u znacajnom naucnom radu i sutra dan ce raditi neki naucni posao koji ce doprineti drustvu u celini - kao so je naprimer tesla doprineo drustvu u celini.

To je ono sto hocu da ti kazem.

To se zove pozitivan eksterni efekat.

Поента јесте да ће држава, као и сваки алави тинејџер, потрошити све што јој даш и тражити још. Значи твоје питање почива на погрешним премисама. Није проблем "колико држави треба", него "колико имамо и шта најбоље можемо са тим да направимо".

Poenta je koliko treba. Ne slazem se da je drzava kao alavi tinejdzer, mozda drzava srbije ali to nije neko pravilo koje prati sve drzave sveta.

Прво, тешко да је ЕУ "јача економска сила" од САД, а друго - за њихово тренутно стање одговорно је пуно различитих фактора, не само пореске стопе.

Eu, po svim ekonomskim standardima ima jacu i razvijeniju privredu od SAD.

To i malo dete zna danas.

Sto se tiche SAD ona i nije nista razlicita od EU, razlika je sto je SAD pored toga sto je ekonomska unija 51 drzave takodje i drzavna unija. Eu je samo ekonomska.

Подели на овим сајтовима

Jedino što si zaboravio da dodaš je da u sistemu u kome država otima mogu da se odškoluju i tvoja deca, ali i deca siromašnih.

+1

Drzava treba da pomaze skolovanje. Medjutim meni je problematichno sto ovde vidjam dosta BOGATIH na budzetu. Deca bogatih imaju malu prednost u odnosu an siromasne, imaju manje problema pa im skolovanje lakse ide ucenje etc.

Ipak anksioznost i nesigurnost koju sa sobom donosi siromastvo utiche na svaki performas.

Zato se slazem da drzva treba pomagati siromasne i talentovane ukoliko zele da studiraju.

Naravno uz odredjene uslove.

Problem meni i tebi sa zvonkovim misljenjem reko bih da je to sto on misli da ce kapitalizam za sve da obezbedi dovoljno novca za normalan zivot - sto ne mora biti istina t.j verovatno ence biti.

Подели на овим сајтовима

Naravno ukoliko taj neko ima potencijal da uradi nesto dobro za tebe ukoliko je tanletovan i radan i doprinece nauci sto da ne. Od te nauke ce i tvoje dete sutra dan da ima dobrobit. DA se razumemo ne mislim da od 700 studenata 400 da ima budzet iz tvog dzepa vec da se obezbedjuju stipendije za studente (od strane drzave ) koji ucestvuju u znacajnom naucnom radu i sutra dan ce raditi neki naucni posao koji ce doprineti drustvu u celini - kao so je naprimer tesla doprineo drustvu u celini.

To je ono sto hocu da ti kazem.

To se zove pozitivan eksterni efekat.

То се зове "лепа прича како да вам узмемо паре". Људи знају сами да препознају шта је за њих корисно и да поступају у складу са тим. Пендрек није неопходан.

Poenta je koliko treba. Ne slazem se da je drzava kao alavi tinejdzer, mozda drzava srbije ali to nije neko pravilo koje prati sve drzave sveta.

Ма Србија је мала маца, гледај шта раде САД, ЕУ и остали... Држава је изван тржишних закона - узима и троши колико жели, не на основу стварних већ политичких потреба. Свако од нас би се исто понашао у таквој ситуацији, али нас ограничавају тржишни закони - морамо да радимо да зарадимо и трошимо колико имамо. Нема ту ништа чудно.

Eu, po svim ekonomskim standardima ima jacu i razvijeniju privredu od SAD.

To i malo dete zna danas.

Аха. Посебно знају деца у Грчкој. У Италији, Шпанији и Португалу то уче следеће године.

Sto se tiche SAD ona i nije nista razlicita od EU, razlika je sto je SAD pored toga sto je ekonomska unija 51 drzave takodje i drzavna unija. Eu je samo ekonomska.

Има још милион разлика.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Medjutim meni je problematichno sto ovde vidjam dosta BOGATIH na budzetu.

Ију... Замисли... :)

Problem meni i tebi sa zvonkovim misljenjem reko bih da je to sto on misli da ce kapitalizam za sve da obezbedi dovoljno novca za normalan zivot - sto ne mora biti istina t.j verovatno ence biti.

Па капитализам је једини који обезбеђује новац, било то довољно или не. Све што видиш око себе, а што људи миленијумима нису могли ни да замисле, обезбедио ти је капитализам. Вековима су само врло ретки појединци могли да живе колико-толико нормално, данас у развијеним капиталистичким земљама већина живи боље него аристократија пре 200 година.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То се зове "лепа прича како да вам узмемо паре". Људи знају сами да препознају шта је за њих корисно и да поступају у складу са тим. Пендрек није неопходан.

To se zove diznilend. Izvini ja sam hobista.

Homo Homini Lupis

Nezgodna je to tema.

Ма Србија је мала маца, гледај шта раде САД, ЕУ и остали... Држава је изван тржишних закона - узима и троши колико жели, не на основу стварних већ политичких потреба. Свако од нас би се исто понашао у таквој ситуацији, али нас ограничавају тржишни закони - морамо да радимо да зарадимо и трошимо колико имамо. Нема ту ништа чудно.

Ne znam za sad, ali se za veliki deo evropskih zemalja ne slazme.

Norvezani imaju poprilichno jak socijalni program sa kojim nema puno problema medju narodom. Nikom ne smeta da da tamo-vamo neki kroz poreze za to jer im ti programi donose blagodet zemlji.

Па капитализам је једини који обезбеђује новац, било то довољно или не.

To niko ne spori. Ja se sa time potpuno slazem. Ali kapitalizam ne rasporedjuje novac - t.j ne garantuje da ce da pomogne siromasnima.

Moto kapitalizma je rast privrede, sto nije bas najbolja stvar postavljam upravo temu na tu pricu ali kapitalizam se mora kontrolisati, a evo i tema zasto:

https://www.pouke.org...ija-i-energija/

Вековима су само врло ретки појединци могли да живе колико-толико нормално, данас у развијеним капиталистичким земљама већина живи боље него аристократија пре 200 година.

Ne sporim ja to nikad, samo se ne slazem za apsolutni kapitalizam koji se ti zalazes da se sve vrti oko toga da bude apsolutno kapitalisticki. Sitem mora da bude mesan, mora da postoji kolicina poreza, drzava mora da bude jaka i da dobija prihode da bi sprovodila ono sta joj je funkcija i drustvo mora da se brine o socijalno ugrozenima.

Аха. Посебно знају деца у Грчкој. У Италији, Шпанији и Португалу то уче следеће године.

To nije argument da je Eu ekonomija Slabija od USA.

Sta da kazem o USA krizama, ovim silnim odpustanjima sa posla kao i broju beskucnika, siromasnih i ubistva vatrenim oruzijem u usa. Sve problemi kapitalizma? Da li to dokazuje da je USA bolja ili losija od Eu? Ne. To govori o nekim drugim stvarima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...