Jump to content

Ateisticki pogled na brak - ima li ga?

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

Iskoristicu prisustvo ateista na forumu da postavim i ovo pitanje.

Vec smo u drugim temama naceli pomalo od ovoga, ali bi bilo dobro da sintetizujemo malo celu pricu.

Dakle, kako vi ateisti gledate na brak, vezu, bezbracnost?

Eto, da krenemo polako...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nema ga... :)

Ateiste povezuje neverovanje u Boga... o svim drugim temama imaju međusobno različite stavove...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Upravo tako. Pitati ateiste o braku je isto kao i pitati kamiondzije o kafi - pripadnost grupi nema veze sa predmetom pitanja.

Ako te interesuju licna misljenja, evo mog. Zajednica dvoje odraslih je neophodna i vazna pojava u ljudskom drustvu, ali je brak pomalo zastarela institucija sto se i vidi kroz gotovo potpuno izjednacavanje zajednickih prava vanbracnih i bracnih zajednica u svakodnevnom zivotu. Hocu reci da mislim da je bitnija sama zajednica nego ozvanicavanje te zajednice pred drzavom. Ozvanicavanje zajednice u crkvi mi je nebitno - ko voli nek izvoli.

Подели на овим сајтовима

Zavisi od politickog mislejnja. Ja se zalazem za gradjanski nacionalizam te je meni pogled na brak kao na vid zajednice, ortakluka usled zajedicnkog interesa ( zajednicekog zivota )

Pri tom ne bih izjednacavao brak i porodicu, neke brakovi bi mogli da se smatraju porodicama dok drugi ne. Brakove bez boloske dece ne bih pravno karakterisao kao porodica.

Porodica bi trebalo da ima poseban status. Takodje bih ubacio i termin Kvazi-porodice t.j grupa ljudi nalik na porodicu ti bi recimo bili bracni partneri sa usvojenom decom.

To je neko moje misljenje ali nedovoljno izgradjeno i poprilichno laicko.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...