Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Без обзира какве ставове имамо о начину служења литургија, треба погледати ову емсију:

http://video.google.com/videoplay?docid=-1002859822285048825#

Владика Атанасије о Светој Литургији

mense0198626478946378946
Подели на овим сајтовима

Помаже Бог !

Можда сам некоме досадан, али ја и даље очекујем одговор о. Ивана на МОЈЕ постављено питање.

можда ниси видео да је већ одговорио.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1786.msg248458.html#msg248458

Подели на овим сајтовима

Пошто сам јавно поставио питање желео бих да ми о. Иван јавно и одговори...

Одговор типа ''служим како сам научио'' или наглашавање чињенице да због таквог служења нико до сада није санкционисан несматрам озбиљним одговором .

То није одговор на постављено питање.

Подели на овим сајтовима

ова Литургија коју ви називате ''светосавском''(по старом) није ни видело светосавски типик јер је тада Св.Сава користио Јерусалимски типик а типик или служебник на који се ви позивате је Кијевски(настао у крајем 18 и почетком 19 века) од стране унијата и зато су убачене неке новотарије а владике: Атанасије,Амфилохије,Иринеј,Игнатије,Јован,Григорије,Хризостом(жички) управо покушавају да својим личним примером избаце новотарије унијата и поједине молитве које нису постојале у типику Св.Саве а ви њих из незнања осудисте као новотарце ...уби нас незнање!!!! Што се тиче ЧИТАЊА МОЛИТВИ НА ГЛАС да видимо шта каже СВ:АПОСТОЛ ПАВЛЕ :‎(1. КОР 14) 15. Шта треба, дакле? Молићу се Богу духом; а молићу се и умом: хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.16. Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима мјесто обичног вјерника рећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?17. Јер ти добро благодариш, али се други не изграђује. Па и СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ:И оне молитве о Благодарењу опет су заједничке.Јер не благодари свештеник сам него и сав народ.Јер када он испред њих подигне глас(речима:Забалагодаримо Господу!),затим се и они сагласе да:Достојно је и праведно!: бива то,тада он започиње Благодарење(започиње Евхаристију=АНАФОРУ).И зашто се чудиш ако негде народ са свештеником говори,када и са самим Херувимима и Вишњим Силама,заједнички узноси оне свештеничке химне?!У Омилији18,3 на2Корићанима(PG61,527-528)СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ 0212_rolleyes

Хоћеш да кажеш да је служба на којој се Двери отварају и затварају,завеса навлачи и развлачи у одређеним деловима службе и на којој свештеник молитве у олтару чита тихо а не гласно унијатска и да је у праксу дошла пре два три века преко Кијева ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Нешо, имате књигу владике Атанасија, имате теолошке форуме о литургици, а на крају крајева имате и писмено обраћање Сабору ако сматрате да нешто није у реду.

Писање по форуму дефинитивно није мјесто гдје ћете наћи рјешења,

најбоље да то препустите архијерејима који су добили послушање од Сабора да се тим питањима баве,

те кад Сабор потврди недвосмислене закључке литургијске комисије, добићете и праве одговоре.

До тада овакве врсте препуцавања неће засигурно донијети благословене плодове.

Подели на овим сајтовима

• Гости

ова Литургија коју ви називате ''светосавском''(по старом) није ни видело светосавски типик јер је тада Св.Сава користио Јерусалимски типик а типик или служебник на који се ви позивате је Кијевски(настао у крајем 18 и почетком 19 века) од стране унијата и зато су убачене неке новотарије а владике: Атанасије,Амфилохије,Иринеј,Игнатије,Јован,Григорије,Хризостом(жички) управо покушавају да својим личним примером избаце новотарије унијата и поједине молитве које нису постојале у типику Св.Саве а ви њих из незнања осудисте као новотарце ...уби нас незнање!!!! Што се тиче ЧИТАЊА МОЛИТВИ НА ГЛАС да видимо шта каже СВ:АПОСТОЛ ПАВЛЕ :‎(1. КОР 14) 15. Шта треба, дакле? Молићу се Богу духом; а молићу се и умом: хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.16. Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима мјесто обичног вјерника рећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?17. Јер ти добро благодариш, али се други не изграђује. Па и СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ:И оне молитве о Благодарењу опет су заједничке.Јер не благодари свештеник сам него и сав народ.Јер када он испред њих подигне глас(речима:Забалагодаримо Господу!),затим се и они сагласе да:Достојно је и праведно!: бива то,тада он започиње Благодарење(започиње Евхаристију=АНАФОРУ).И зашто се чудиш ако негде народ са свештеником говори,када и са самим Херувимима и Вишњим Силама,заједнички узноси оне свештеничке химне?!У Омилији18,3 на2Корићанима(PG61,527-528)СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ 4chsmu1

Хоћеш да кажеш да је служба на којој се Двери отварају и затварају,завеса навлачи и развлачи у одређеним деловима службе и на којој свештеник молитве у олтару чита тихо а не гласно унијатска и да је у праксу дошла пре два три века преко Кијева ?

Заборавио си за ЗВОНЦЕ  4chsmu1

Био сам у једно манастиру и сад када је дошао ред за звонца,искрено ја сам заборавио јер у мојој цркви 16.год,нема,ка мени једна од монахиња улете у олтар и мени ће - што касниш,ти си заборавио, обавезно звонца иначе НЕИСПРАВНА ЛИТУРГИЈА а ја штаћу  :bla: 

После Литургије ми одржала десетоминутну лекцију да ми после глава звонила  dada

Подели на овим сајтовима

Нешо, имате књигу владике Атанасија, имате теолошке форуме о литургици, а на крају крајева имате и писмено обраћање Сабору ако сматрате да нешто није у реду.

Писање по форуму дефинитивно није мјесто гдје ћете наћи рјешења,

најбоље да то препустите архијерејима који су добили послушање од Сабора да се тим питањима баве,

те кад Сабор потврди недвосмислене закључке литургијске комисије, добићете и праве одговоре.

До тада овакве врсте препуцавања неће засигурно донијети благословене плодове.

Није ми намера да се са било киме препуцавам.

Реагујем на поједине неистине које се овде од појединаца пласирају као што је ова више пута у разним верзијама понављана а тиче се вековног устаљеног литургијског  поретка у нашој помесној Цркви.

Неистина је да је она двовековна,да је ''увезена '' из Кијевске Митрополије,да је унијатског духа,да је то кварење литургије итд....а све се то овде могло чути.

Начин служења литургије се кроз векове мењао и имамо разне литургијске праксе али је устаљена вишевековна пракса о којој Сабор говори у свом саопштењу о начину служења ова пракса која се усталила у нашој Цркви. Дакле већ више векова непромењена.

Стално помињете тумачење владике Атанасија а ја ћу рећи да су многи вековима пре њега тумачили поредак Литургије а већина њих су канонизовани од Цркве као нпр. Св.Никола Кавасила,Св. Дионисије Ареопагит,Св.Максим Исповедник а у ''скорије '' време Св.Јован Кронштатски.

У њихово време се служило са отварањем и затварањем Двери,са завесом,са тихим а не гласним читањем свештеничких молитава а они су живели у различитим вековима.Рецимо,Свети Максим Исповедник је живео у седмом веку, а Свети Јован Кронштатски у двадесетом...

О каквом двовековном кварењу литургије је реч ?

Зашто говорите неистину када кажете да се Сабор није јасно одредио по којој пракси треба да се служи до даљњег ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Брате Ненаде , одна заиста незнаш одакле нам ова задања тровековна пракса Литургије,то се и у средњој богословији учи!

Слабо си упућен,а толико о томе пише,сад то испаде сви који су то  о томе писали - лаж или неистина!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не бих да отварам дискусију, али многе новотарије из та последња два вијека су чист увоз из ркс:

- архитектонски тешко можете распознати католичку од православне Цркве

(звоници виши од неба над олтаром)

- барокне тродимензионалне иконе са нашминканим Богородицама и буцмастим Богомладенцима

- звончићи на освећењу Дарова

- клечање на Литургији (иако је забрањено канонима)

- укидање омилије директно након читања Јеванђеља и њено пребацивање на крај Литургије

- јавно читање приложника

- посебне столице са именом за богате

- хорско појање моцартовог четверогласног слога

- појање Оченаша и Вјерују (канонима строго забрањено)

итд.итд.

Погледајте било који храм из доба немањића па упоредите са оним грађеним у тих последњих два вијека

и биће вам јасно колико смо "напредовали" у православности и да ли је то нешто што треба да бранимо као "предање".

Подели на овим сајтовима

ова Литургија коју ви називате ''светосавском''(по старом) није ни видело светосавски типик јер је тада Св.Сава користио Јерусалимски типик а типик или служебник на који се ви позивате је Кијевски(настао у крајем 18 и почетком 19 века) од стране унијата и зато су убачене неке новотарије а владике: Атанасије,Амфилохије,Иринеј,Игнатије,Јован,Григорије,Хризостом(жички) управо покушавају да својим личним примером избаце новотарије унијата и поједине молитве које нису постојале у типику Св.Саве а ви њих из незнања осудисте као новотарце ...уби нас незнање!!!! Што се тиче ЧИТАЊА МОЛИТВИ НА ГЛАС да видимо шта каже СВ:АПОСТОЛ ПАВЛЕ :‎(1. КОР 14) 15. Шта треба, дакле? Молићу се Богу духом; а молићу се и умом: хвалићу Бога духом, а хвалићу и умом.16. Јер ако благосиљаш духом, како ће онај који заузима мјесто обичног вјерника рећи амин на твоје благодарење, кад не зна шта говориш?17. Јер ти добро благодариш, али се други не изграђује. Па и СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ:И оне молитве о Благодарењу опет су заједничке.Јер не благодари свештеник сам него и сав народ.Јер када он испред њих подигне глас(речима:Забалагодаримо Господу!),затим се и они сагласе да:Достојно је и праведно!: бива то,тада он започиње Благодарење(започиње Евхаристију=АНАФОРУ).И зашто се чудиш ако негде народ са свештеником говори,када и са самим Херувимима и Вишњим Силама,заједнички узноси оне свештеничке химне?!У Омилији18,3 на2Корићанима(PG61,527-528)СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ 4chsmu1

Заборавио си за ЗВОНЦЕ  4chsmu1

Био сам у једно манастиру и сад када је дошао ред за звонца,искрено ја сам заборавио јер у мојој цркви 16.год,нема,ка мени једна од монахиња улете у олтар и мени ће - што касниш,ти си заборавио, обавезно звонца иначе НЕИСПРАВНА ЛИТУРГИЈА а ја штаћу   :bla: 

После Литургије ми одржала десетоминутну лекцију да ми после глава звонила  dada

Искрено,не верујем да ти је та монахиња рекла да је без звонца неисправна литургија,али добро нека буде да је тако.

Владика Атанасије је као млад јеромонах једном приликом после службе у манастиру Ћелије предложио игуманији да избаце звонце пошто није у духу православља а и у Грчкој Цркви га не употребљавају, на шта је чувши то реаговао Преподобни Авва Јустин који га је благо опоменуо речима : ''Оче Атанасије не уносите туђи Типик у нашу кућу ''.

Ако то звонце није сметало Авви Јустину,Владики Николају и многом,многим другим свештенослужитељима светитељима из рода нашег и православног уопште зашто би мени сметало ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Само да додам један коментар на пост брата Evgenikа ,

и све ово што је наведено - нико од нас непориче за ту тадашњу православност,непориче тадашњу побожност , то је боло такво време и кроз такве примере смо се спашавали уводећи се у Цркву.

То је период када је тадашња црква била јако сиромашна и без књига па је тржила помоћ да се одштампа и у том периоду било је буквално тако ДАЈ ШТА ДАШ САМО ДА СЕ ОЧУВАМО , е сада у новијиј историји те ствари трба сагледати и проучити дал је исправно или не и вратити се у нормалу ПРЕ СВИХ ТИХ МУКА које су биле пре 2-3века.

Данад имамо толико преведених списа које нам то сведоче , да смо доста унели и изменили оно што пре тога није било.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Брате Нешо, може и Мартирије вама написати да не вјерује да је то рекао свети ава.

(мада мене искрено занима гдје сте прочитали ту анегдоту)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...