Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 И да је Владика то рекао, а мислим да Владика не користи такав речник, нека је. Има потпуно право у својој Епархији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 И да је Владика то рекао, а мислим да Владика не користи такав речник, нека је. Има потпуно право у својој Епархији. Владика има потпуно право да поступа канонски. Али постоје владике које су приморавале свештенство да у случају богослужења да поступају мимо канона и против одлука Сабора! Владике немају овлашћења да уносе промене у богослужења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 pa dajte tekst da procitamo...... tih ``proverenih`` informacija je dosta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 И да је Владика то рекао, а мислим да Владика не користи такав речник, нека је. Има потпуно право у својој Епархији. Владика има потпуно право да поступа канонски. Али постоје владике које су приморавале свештенство да у случају богослужења да поступају мимо канона и против одлука Сабора! Владике немају овлашћења да уносе промене у богослужења. Промена и нема, већ је све питање праксе, никакве догматске промене нису уведене и не завлачите људе више са том причом. То је још једно оправдање за прављење раскола у Цркви, али Богу хвала одавно је то прозрено. Владика има "овлашћење" (говориш као да ниси у Цркви него у некој судској дворани) да благодари у својој Епархији на свој начин све дотле док не задире у суштину Литургије. Владика је тај који началствује у Литургији а не Синод или Сабор. И један Епископ нема право да се меша у Епархијудругог Епископа. Имаш одличан пример Светог Кипријана Картагинског који је и Папи рекао да му се не меша у Епархију. Другим речима: "Руке к себи" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 И да је Владика то рекао, а мислим да Владика не користи такав речник, нека је. Има потпуно право у својој Епархији. Владика има потпуно право да поступа канонски. Али постоје владике које су приморавале свештенство да у случају богослужења да поступају мимо канона и против одлука Сабора! Владике немају овлашћења да уносе промене у богослужења. Промена и нема, већ је све питање праксе, никакве догматске промене нису уведене и не завлачите људе више са том причом. То је још једно оправдање за прављење раскола у Цркви, али Богу хвала одавно је то прозрено. Чему овакав речник? Што самном овако разговараш? ЈА завлачим људе!? Зашто је Сабор три пута доносио одлуке о богослужењима? Зашто су поједине владике после тих одлука повлачиле наредбе којима су приморавали свештенике да гласно читају молитве Епиклезе и служе са отвореним дверима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Тај речник користим јер га једино тако разумете. Видиш како си ме лепо схватио. Хајде Ти мени покажи све те три одлуке, једну, другу и трећу па да поразговарамо о томе. Покажи шта је то догматски промењено и који је Владика санкционисан због тога што молитве чита наглас или препоручује својим свештеницима да отворе двери у Литургији? Иначе, не слажем се да ишта буде на силу, па ни литургијска обнова коју подржавам. То свакако није прави начин, но и ту треба да се зна ко је Епископ. Наш проблем је брате у томе што смо Цркву претворили у протестантску скупштину и молитвену конференцију и што све време бежимо од есхатолошке структуре Литургије- Цркве. Зато се јављају сви ови проблеми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Тај речник користим јер га једино тако разумете. Видиш како си ме лепо схватио. Хајде Ти мени покажи све те три одлуке, једну, другу и трећу па да поразговарамо о томе. Покажи шта је то догматски промењено и који је Владика санкционисан због тога што молитве чита наглас или препоручује својим свештеницима да отворе двери у Литургији? Иначе, не слажем се да ишта буде на силу, па ни литургијска обнова коју подржавам. Што се речника тиче, како вам драго. Ваша ствар. Што се тиче Одлука Сабора, чуди ме да се нисте сретали са њима. Изволите. • Одлука Св. арх. Сабора од 6. октобра/23. септембра 2006. г. под АСБр. 8/ зап. 55: "На основу члана 70. тачка 6. Устава Српске православне Цркве, образовати Комисију за проучавање литургијских питања... Умолити Високопреосвећену и Преосвећену Господу епархијске архијереје да се, у погледу служења Свете Литургије и других богослужења, држе – до даљњег – устаљеног црквеног поретка." • Одлука Св. арх. Сабора од 15/2. и 24/11. маја 2007. г.- под АСБр. 48/ зап. 24 и АСБр. 80/ зап. 166: "Ставити у дужност Комисији Светог архијерејског сабора за проучавање литургијских питања да настави започети рад, и да резултате до којих буде дошла достави Светом архијерејском сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовна искуства осталих помесних Православних Цркава... У међувремену, док се не дође до прихватљивих резултата рада Комисије, у свим епархијама Српске православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве. Истовремено умолити преосвећену Господу епархијске архијереје да ову одлуку проведу у својим епархијама, претходно обзнанивши је свештенству и верујућем народу." • Одлука Св. арх. Сабора од 29/16. маја 2008. г. подАСБр. 762/ зап. 529: Поновљен је потпуно исти текст одлуке са мајског Архијерејског Сабора из 2007. У Саопштењу за јавност са редовног заседања Св. Арх. Сабора у мају 2008. у вези са богослужењем се каже: "У циљу, пак, очувања вековног молитвеног предања и живог сведочења Цркве у савременом свету, Сабор је потврдио свој став у погледу служења Свете литургије и других богослужења у духу вековног литургијског предања наше Цркве." Надам се да није потребно да вам на увид стављам Наредбе неких владика - испрва о гласном читању молитава на Литургији и отвореним дверима, а по доношењу горе наведених саборских Одлука и наредбу о суспензији претходне, тј. о пракси која подразумева тихо читање молитава... Те наредбе сте добили... Што се тиче опаске да ниједан владика није кажњен и поред очигледне самовоље у изменама поретка, довољан је доказ о селективној ''правди'' која важи у унутарцрквеним односима. То што ви лично подржавате ''литургијску обнову'' то сматрам такође за пример личне самовоље. Ако вам није довољно примера да је ''реформа'' беспотребна и неблагословена и да није, како су њени промотери наглашавали, приближила Литургију и напунила цркве верницима - напротив и да је, што је најгоре, донела многе поделе међ верним народом и свештенством и показала нехајан однос које владике имају према Сабору и његовим одлукама, џабе онда да се подсећамо поука отаца које обавезују на чување предања. Литургија (условно речено) стара, предана је на служење свим владикама па и онима који су се дрзнули да је прекрајају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 па да, за ''ревновање'' и прекиде су увек криви они који служе Литургију, логика ти је удри ме до зоре :cheesy: :cheesy: :) клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Литургију је прво прекинуо онај који увео новотарије. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Литургију је прво прекинуо онај који увео новотарије. :cheesy:А шта ћеш рећи за новотарије од пре триста године , јел је и то новотарија :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Наум-"То што ви лично подржавате ''литургијску обнову'' то сматрам такође за пример личне самовоље. Ако вам није довољно примера да је ''реформа'' беспотребна и неблагословена и да није, како су њени промотери наглашавали, приближила Литургију и напунила цркве верницима - напротив и да је, што је најгоре, донела многе поделе међ верним народом и свештенством и показала нехајан однос које владике имају према Сабору и његовим одлукама. " ______________ Можеш Ти драги мој такође да сматраш шта хоћеш, разумем ја људе који иду на Литургију обичаја ради или што се тако ваља... ја ето нисам један од тих, као и моја породица. Шта могу- грешна ми душа, али бар се помало трудимо да Евхаристију свхатимо како су је схватали и Свети Оци. Бар мало. Нема ту самовоље- то је наш свештенички крст, самовоља је одбијати људе од Евхаристије. Све време се врше замене теза. И сада на крају, који је Владика санкционисан зато што је и даље наставио да служи са гласним молитвама и препорукама свом свештенству да отварају двери и читају молитве гласно? Изгледа да сам Сабор, по теби више не зна шта ради? Зар ниси мало дубље тумачио ову одлуку? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Оче Иване: Потруди се да дознаш став патријарха Иринеја о литургијским реформама...јер волиш да се позиваш на патријарха у многим питањима, па ајде испоштуј и његово мишљење о литургији гдје он управо говори шта је и брат Наум рекао- да је због обновљенства дошло до поделе код народа, свештенства и Епископата. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Литургију је прво прекинуо онај који увео новотарије. :cheesy: :cheesy: :)кад би ти за почетак знао шта је уствари новотарија ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Можеш Ти драги мој такође да сматраш шта хоћеш, разумем ја људе који иду на Литургију обичаја ради или што се тако ваља... ја ето нисам један од тих, као и моја породица. Шта могу- грешна ми душа, али бар се помало трудимо да Евхаристију свхатимо како су је схватали и Свети Оци. Бар мало. Не сматрам ја ништа нити сам позван да сматрам као ни ви што нисте. Ту сте да се не издвајате појединачним умовањем и тумачењем, него да будете послушни Сабору све док је Сабор послушан канонима. Ово о ''људима који иду на Литургију обичаја ради...'' је ван теме... Све време се врше замене теза. И сада на крају, који је Владика санкционисан зато што је и даље наставио да служи са гласним молитвама и препорукама свом свештенству да отварају двери и читају молитве гласно? Изгледа да сам Сабор, по теби више не зна шта ради? Зар ниси мало дубље тумачио ову одлуку? Ви сте ти који мењате тезе. Тумачите одлуке како вама одговара. Триста година... песто година... први векови хришћанства... устаљена пракса - ова, устаљена пракса - она... Одговорни сте за поделе, таман нико не био осуђен или прозван од владика који су се самовољно понели. То што ниједан владика није кажњен не значи да поступа исправно! Требало је да буде кажњен! Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Е та реформа , слатка ка торта Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука