w.a.mozart Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 čavez,hvla za ovo....nisam znao.... veooooooma je bitno 8084.gif Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 9, 2010 čavez,hvla za ovo....nisam znao.... veooooooma je bitno 8084.gif Да,да то је поента. Целокупна Литургија је заправо освећење нас, а не само даровао. Дарови (и ми са њима), бивамао освећени и без молитва Епиклезе (призива), што и потврђују друге древне Литургије ,ко што рече Чавез. Римска литургија - Миса, нема Епиклезу, што се код нас вековима тумачи да им дарови нису освећени. Међутим, овим схватањем о освећењу, без призива , се и верификује валидност Мисе и није тачно као што се до скора мислило да католици "немају" Духа Светога на Миси, зато што немају Епиклезу.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Овим схватањем о освећењу, без призива , се и верификује валидност Мисе и није тачно као што се до скора мислило да католици "немају" Духа Светога на Миси, зато што немају Епиклезу... Они немају Духа Светога због тога што су се давно оделили од Тела Христовог. И са Епиклезом и без ње га немају. Извините због офтопика. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Овим схватањем о освећењу, без призива , се и верификује валидност Мисе и није тачно као што се до скора мислило да католици "немају" Духа Светога на Миси, зато што немају Епиклезу... Они немају Духа Светога због тога што су се давно оделили од Тела Христовог. И са Епиклезом и без ње га немају. Извините због офтопика. Није офтопик уопште, већ је лепо запажање... Мислим, што се тиче Духа Светога, мислим кад њега не би било у било ком делу света, тај део света засигурно не би постојао више..... А Дух дише тамо где Он хоће... Њега не ограничавају географске границе једне помесне Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Мислим, што се тиче Духа Светога, мислим кад њега не би било у било ком делу света, тај део света засигурно не би постојао више... Мислио сам на свеспашавајуће и благодатно дејство Духа Светога које је несумњиво присутно само у Православној Цркви. Праштајте. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Андрееј Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Они немају Духа Светога због тога што су се давно оделили од Тела Христовог. И са Епиклезом и без ње га немају. ух... прејаких ли речи... најпре ћу цитирати др Н. Милошевића: "Питање епиклезе у Римској Литургији као да је неосновано пренаглашавано. У римском канону јасно се могу препознати три епиклезе истини за вољу - непрецизне у навођењу освећујуће улоге Духа Светога, што је основни стандард епиклезе на истоку... Три епиклезе - одмах на почетку канона: "Стога те, преблаги Оче...", затим непосредно пре речи установљења: "Молимо те Господе, да благоволиш учинити...", и након речи установљења: "Усрдно Те молимо, свемоћни Боже, да руке Светога Анђела Твога, принесу ово...". То што су православни оптужили западне да су избацили епиклезу из Литургије производ је латинских тврдњи о сувишности епиклезе, јер се свети дарови осећују силом речи установљења које свештиник изговара у канону... " - о Римској Литургији детаљније види у истоименом раду др Ненада Милошевића. А што се тиче благодати Духа Светога? Па... мишљења сам да превише узимамо за право да је ограничавамо само на нас... Сматрам да то долази од наше умишљености и искључивости... Ко смо ми да ограничавамо благодат Духа Светога?... Невероватно... Увек спремни на суд и осуду других... http://upodobljavanje.wordpress.com/ "Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..." ђакон М. Лазић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Мислим, што се тиче Духа Светога, мислим кад њега не би било у било ком делу света, тај део света засигурно не би постојао више... Мислио сам на свеспашавајуће и благодатно дејство Духа Светога које је несумњиво присутно само у Православној Цркви. Праштајте. Управо тако. :smiley: Православни одговор је : ми знамо да су Истина и Дух Свети у Православној Цркви у пуноти свог постојања - засигурно. За друге цркве - не знамо, не препоручујемо нити гарантујемо... Али пошто помињеш "свеспашавајуће и благодатно дејство Духа Светога које је несумњиво присутно само у Православној Цркви ", да ли то значи да се нико неће спасити ко је ван правослане цркве и да ли то значи да ће се аутоматски спасити неко ко је рођен у православној земљи и примио крштење као мали ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Невероватно... Увек спремни на суд и осуду других... Да ли ја ако кажем да РКЦ нема свеспасавајуће благодати Духа светога некога осуђујем. Напротив, желим им све најбоље по питању њиховог спасења. А те жеље се неће остварити ако им будемо говорили како су и они Црква и чешали их по ушима говорећи неистине. Дух дише где хоће, али благодатно спасење је могуће само кроз Цркву Христову, а то је Црква Православна. Мислим да не би требало уопштавати причу о дејству Духа Светога, а нико вероватно не сумња да би било могуће да се било какав живот и постојање на Земљи оствари без Његовог дејства. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Али пошто помињеш "свеспашавајуће и благодатно дејство Духа Светога које је несумњиво присутно само у Православној Цркви ", да ли то значи да се нико неће спасити ко је ван правослане цркве и да ли то значи да ће се аутоматски спасити неко ко је рођен у православној земљи и примио крштење као мали? Спасиће се онај ко је крштен у Православној Цркви и ко својим богоугодним животом и делима то заслужи. То је моје мишљење. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Март 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Али пошто помињеш "свеспашавајуће и благодатно дејство Духа Светога које је несумњиво присутно само у Православној Цркви ", да ли то значи да се нико неће спасити ко је ван правослане цркве и да ли то значи да ће се аутоматски спасити неко ко је рођен у православној земљи и примио крштење као мали? Спасиће се онај ко је крштен у Православној Цркви и ко својим богоугодним животом и делима то заслужи. То је моје мишљење. Eвo, по мени , лепог и православног одговора на то питање... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Старац Силуан је добио одговор од Господа да ће се спасити свако ко је макар једном рекао Господе помилуј, а кад Га је старац питао зашто се онда ми толико подвизавамо, добио је одговор да није исто спасити се и бити пријатељ Божији Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Да ли то значи да ако се спасимо а нисмо пријатељи БОЖЈИ да нисмо урадили ништа? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Ја нисам баш тако разумео, мислим да је појента у томе да ће ови овде названи пријатељима Божијим бити удостојени много веће славе од ових за које је Господ рекао да су само спасени, али то не значи да ће њихово спасење бити лажно, и они ће бити увенчани славом али не као првопоменути. Тако сам ја разумео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 tako je.... neki će imati mnogo veću slobodu u Gospodu.... iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 0409_feel Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Андрееј Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Невероватно... Увек спремни на суд и осуду других... Да ли ја ако кажем да РКЦ нема свеспасавајуће благодати Духа светога некога осуђујем. Напротив, желим им све најбоље по питању њиховог спасења. А те жеље се неће остварити ако им будемо говорили како су и они Црква и чешали их по ушима говорећи неистине. Дух дише где хоће, али благодатно спасење је могуће само кроз Цркву Христову, а то је Црква Православна. Мислим да не би требало уопштавати причу о дејству Духа Светога, а нико вероватно не сумња да би било могуће да се било какав живот и постојање на Земљи оствари без Његовог дејства. Па зар има спасења изван благодати Духа Светога? Укидајући им благодат ти већ унапред узимаш на себе улогу Бога елиминишући их из спасења... И нико није причао о тзв. "чешању по ушима"... Али етос православља није у складу са твојим ликовањем над ТВОЈОМ неутемељеном констатацијом да само ТИ имаш права на спасење... Немој се зачудити ако у онај дан управо ТИ својом истанчаном неосетљивошћу будеш индиферентан на свепрожимајуће-жртвоприносеће-спасоносне трагове Сунца праведности остајући тако у муцу властите самозатворености... пс. прича о дејству Светог Духа се никако не може уопштавати... јер не постоји никаква прича постоји Живот, као и одговор на Живот... илити постоји Царство, као и одговор на Царство... http://upodobljavanje.wordpress.com/ "Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..." ђакон М. Лазић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука