Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Нпр. нашао сам код тебе када си као "православни мотивациони постер" објавио слику некаквог надрогираног репера, уз поруку како је у Православљу могуће не испунити ниједну заповијест а спасити се. И нашао сам код својих познаника у Бањалуци, многи од њих студенти богословије а неки и свештеници (знаш, као што сам рекао, ово дуго траје, па су многи у међувремену постали свештеници) који отворено признају да нпр. не читају молитве прије Причешћа. Једном сам ти на Фејсбуку рекао, док те нисам уклонио са листе пријатеља, да имам друга који, подучен својим братом који је свештеник, не упражњава никакву припрему за Причешће него ће најнормалније изаћи у град, пити и проводити се цијелу ноћ, доћи и причестити се, а онда послије тога причати двосмислене секси вицеве у кафани. ТО НИЈЕ ПРАВОСЛАВЉЕ. па што не кажеш да си то ти јел знаш шта значи испунити једну заповест, јел си некад размишљао о томе? опет, зна ли тај свештеник шта ради његов брат и да ли тај дечко има исповедника? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ја не демагогишем, него упозоравам на погрешне закључке. Свети Кољивари не би подржали данашње новотарство. Да се разумијемо, ја немам ништа против да се људи причешћују и на свакој Литургији, али НЕ СВИ. Односно, редовно причешћивање захтијева један посебан начин живота, а не приступ "лако ћемо". Познајем неке људе који се баш редовно причешћују и, мада нисам ја позван да судим о некоме коме нисам духовник, видим да је ту све у реду, да живе Литургијски и како вјерују - тако се причешћују. С друге стране, многи су у праксу честог причешћивања улетили "као Пилат у Вјерују". Занимљиво ми је било чути у једном предавању јеромонаха Рафаила Бољевића да често приступање Причешћу може да буде и по наговору демонском.Како ниси приметио да смо се на форуму већ бавили том тематиком? Како су форумаши исписали тоне текста против литургијског утопизма (причешћивати се без подражавања Христа) и православног атеизма (веровати у Бога а живети као да Га нема)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ма дај, молим те?! Ко овде промовише такве ствари? Нека ти Милан Меденица покаже тај мотивациони постер који је објавио на Фејсбуку, или нека ми каже да лажем. А што се тиче осталих ствари које сам написао, нисам написао да ти, или неко други на овом форуму, ПРОМОВИШЕТЕ такав однос, али народ неупућени изводи такав закључак чим му кажеш "не можеш ни бити достојан, све је то само заслуга милости Божије". То одговорно тврдим да људи усвајају такав "лако ћемо" однос јер живим у Цркви, познајем људе и слушам њихове приче и коментаре скоро сваки Божији дан! Добро је владика Атанасије Јевтић рекао на једном предавању које сам недавно слушао - да највећи проблем представљају, како ли их је назвао, људи који мисле да "слиједе учење" некаквог свог учитеља, а заправо су погрешно схватили то учење и праве проблем гдје не би требало да га буде. Један млади свештеник је нпр. својевремено читајући Шмемана дошао до става да апсолутно не постоји причешћивање на осуду. Не знам да ли је у међувремену промијенио став, а за ово знам јер сам му био у кући више пута. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 , мада нисам ја позван да судим pa ti si vec presudio :smile: Ово је доминантно новотарски форум, није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Како ниси приметио да смо се на форуму већ бавили том тематиком? Како су форумаши исписали тоне текста против литургијског утопизма (причешћивати се без подражавања Христа) и православног атеизма (веровати у Бога а живети као да Га нема)... Одушевљен сам ако је то истина. Не пратим форум редовно, него ми на Фејсбуку "искачу" теме које модератор одабере. Чини ми се су те одабране теме увијек неке у стилу "треба се причешћивати на сваких пола сата". Опет кажем, пресрећан сам ако гријешим. Онда би ваљало да и те озбиљне теме крену мало ка врху и да буду "sticky". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 иначе, ради се о овом постеру који симболизује покајаног разбојника који открива Бога и нема шта друго да да сем своје љубави и воље сем тога што је DMX (црнац са постера) открио Бога после добро нездравог живота, чисто да добије мало на тежини дојам ... Анастасија, nishizawa, malina :) and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 pa ti si vec presudio :smile: И гдје ти ту видиш пресуду? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Одушевљен сам ако је то истина. Не пратим форум редовно, него ми на Фејсбуку "искачу" теме које модератор одабере. Чини ми се су те одабране теме увијек неке у стилу "треба се причешћивати на сваких пола сата". Опет кажем, пресрећан сам ако гријешим. Онда би ваљало да и те озбиљне теме крену мало ка врху и да буду "sticky". ништа, онда мало загреј столицу па немој више бити површан и уживај https://www.pouke.org/forum/topic/17203-evharistijski-utopizam-ne-lol/ nishizawa је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 И гдје ти ту видиш пресуду? slusaj momak sam si rekao : Не пратим форум редовно a i zakljucio si : Ово је доминантно новотарски форум, kako te nije sramota ? stidi se ! није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341077082' post='670135] па што не кажеш да си то ти јел знаш шта значи испунити једну заповест, јел си некад размишљао о томе? Ово је опет провидан софизам. Од тврђења да је немогуће савршено испунити ни једну заповијест до става "значи, не треба ни покушавати" само је један мали корак и многи су га начинили. Нпр. милиони протестаната који сматрају да су већ спасени. Џаба је још Свети апостол Јаков посланицу писао... опет, зна ли тај свештеник шта ради његов брат и да ли тај дечко има исповедника? Овај свештеник сада живи у једној прекоокеанској земљи, а иначе нема неки посебан став према исповијести, а камоли да некоме савјетује да треба да има исповједника. А тај његов брат кад се исповиједа, углавном се заврши тако да се и он и свештеник који га исповиједа насмију. То сам му директно рекао и човјек уопште не негира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 slusaj momak sam si rekao : a i zakljucio si : kako te nije sramota ? stidi se ! Да не будем вулгаран, рећи ћу - откачи. Није џабе апостол Павле рекао да жене не треба да се петљају у разговоре у цркви. Кад баш хоћеш жестоко да разговараш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Тања понашај се домаћински, немој да ја тебе питам како те није стид тако дочекивати госте? Има ко води бригу ако неко почне да се прави мангуп! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341077693' post='670145] ништа, онда мало загреј столицу па немој више бити површан и уживај https://www.pouke.org...topizam-ne-lol/Ima razbacano posvuda, nije sve koncentrisano samo na toj temi... Pogotovo je Lazar Nešić pisao o mlakosti, konformizmu, hipokriziji i ateizmu današnjih pravoslavaca. Evo samo jednog od mnogih njegovih sjajnih poruka na ovom forumu: Ово објашњење светог владике Николаја је феноменално! Али, као што рекох, овде се не ради о томе. Ено тамо напред је Никола поставио тему о христологији умирања Сина Божијег на Крсту. Хм, па види, одговор је наравно не. Али, проблем је неких савремених теолога који су "поступке живота" (или етику) свели на некакву отрцану моралност, давши предност онтологији (и притом рекавши како је баш то "прави живот"). Обично се колеге теолози позивају на светог Максима (и друге), те на његову "онтолошку иконологију" (термин који је настао на основу читања Максимовог списа "Мистагогија"). Све је то тачно, али они заборављају једно: иконолошкој онтологији претходи (и сам Максим то говори и експлицитно каже) МИМЕЗИС = подражавање! Дакле, мимезис (етика, поступци живота) претходи иконолошкој онтологији (љубав=биће=заједница=личност) и без мимезиса нема онтологије, просто речено. Па ће Максим исто рећи (парафраза): "Јесте епископ икона Христова, али само ако се уподобљује истом Христу". Иначе, без мимезиса иконолошка онтологија може постати и пакао. Дакле, тиме "етички нормативизам" није исто што и поступци живота, тј. сама феноменологија верског искуства. О чему је заправо реч у овоме што сам написао: ради се о томе да је живот хришћана изнад И етике И онтологије, превазилазећи и једно и друго, тиме што и једно и друго испуњује и подразумева, али иде ИЗНАД. Ово изнад је у искушавању ћутања Другог, у подношењу Његовог неприсуства као једног Бога од кога смо направили идола (чувени критичари овог места су Ниче и Хајдегер)! И не само то, идоолизовање Бога (да тако кажем) је Његова смрт. Тиме такви хришћани постају атеисти, већи од свих других атеиста. Дакле, поступци живота: то је живот са Другим као сасвим радикално Другим, подношење Његове другости. А та другост се искушава у животу, изван затворених шема етике и онтологије. Подразумева се да је Други сам Христос. И да завршим, ми (данашњи хришћани) још нисмо ни на нивоу мимезиса, а камоли онотологије. Будите трезни nishizawa је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341077471' post='670142] иначе, ради се о овом постеру који симболизује покајаног разбојника који открива Бога и нема шта друго да да сем своје љубави и воље сем тога што је DMX (црнац са постера) открио Бога после добро нездравог живота, чисто да добије мало на тежини дојам ... Проблем је у томе што огромна већина људи који виде тај постер нема појма ко је човјек на слици, нити их занима, нити ће то потражити. Постер, по својој природи, нуди кратку и свима разумљиву поруку. Опште образовање нам свима даје некакво знање о протестантском хришћанству. Углавном се кроз поп културу зна да је у афро-америчким протестантским заједницама доминантан тај дух: "Исус ме воли, спасен сам вјером, спасен сам и то је то. Сад могу да се вратим блудничењу и дувању траве." И то је оно што се на том постеру види као порука. Осим тога, човјек на слици је ваљда још жив, те ако је одлучио да постане хришћанин пред њим је испуњавање заповијести прије него што "оде у Рај". N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Није џабе апостол Павле рекао да жене не треба да се петљају у разговоре у цркви. Кад баш хоћеш жестоко да разговараш. Ovo napisano ovde ćeš malo da izvineš.Žene ovde i te kako učestvuju u razgovoru.Ravnopravno. Tanja,spuštaj loptu . “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука