saznace se istina Написано Септембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2009 Pomaze Bog, Vladiko blagoslovi na ovo pitanje zelela bih da dobijem odgovor od vladike,moze da mi odgovori vladika iz bilo koje eparhije,a moje pitanje glasi. Da li nekoga intresuje kako zive seoski svestenici?Svugde se pominju gradski svestenici,zatim njima je sve dostupno,cim su u gradu oni sve imaju,a seoski svestenici su gledajuci sa srane jad i beda.I oni imaju decu koju zele da skoluju,al to nemogu uciniti zbog materijalne strane,i njihova deca zele da imaju kompijuter al nemogu i njihova deca zele samo jedno da zive normalno kao i sva ostala svestenicka deca,al nemogu.Moje prve komsije su svestenik i njegova porodica,godinama sam gledala kako oni od nicega uspevaju da u kuci naprave nesto da bi njihovoj deci sutra bilo bolje.Jednoga dana pitala sam svestenika zasto netrazi premestaj od vladike ?On mi je odgovorio''Ja nikada nemogu otici u grad,u selu sam 30god,nemam zavrsen fakultet,kad sam ja upisao bogosloviju,tad je bilo malo vernika ,a danas svako je poslao dete u bogosloviju da bi sutra bolje zivelo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 13, 2009 Pomaze Bog, Vladiko blagoslovi na ovo pitanje zelela bih da dobijem odgovor od vladike,moze da mi odgovori vladika iz bilo koje eparhije,a moje pitanje glasi. Da li nekoga intresuje kako zive seoski svestenici?Svugde se pominju gradski svestenici,zatim njima je sve dostupno,cim su u gradu oni sve imaju,a seoski svestenici su gledajuci sa srane jad i beda.I oni imaju decu koju zele da skoluju,al to nemogu uciniti zbog materijalne strane,i njihova deca zele da imaju kompijuter al nemogu i njihova deca zele samo jedno da zive normalno kao i sva ostala svestenicka deca,al nemogu.Moje prve komsije su svestenik i njegova porodica,godinama sam gledala kako oni od nicega uspevaju da u kuci naprave nesto da bi njihovoj deci sutra bilo bolje.Jednoga dana pitala sam svestenika zasto netrazi premestaj od vladike ?On mi je odgovorio''Ja nikada nemogu otici u grad,u selu sam 30god,nemam zavrsen fakultet,kad sam ja upisao bogosloviju,tad je bilo malo vernika ,a danas svako je poslao dete u bogosloviju da bi sutra bolje zivelo. ?? , ?? ?? ????..... 0409_feel ????? ??????.0110_hahaha?? ??????, ???? ?? ? ????? ??????????? (?? ?? ????? ????????????????) ????????? ???? ????????? ??? ????? ?? ??????? ?? ?? ???????? ??????? ???????... 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Септембар 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 13, 2009 Ово је, у великој мери истина, мада не мора да буде правило. Ја сам свештеник на селу, завршио сам Богословију, апсолвент теологије са просечног оценом 8,7, ако Бог да уписујем студије на психологији, саградио са мојим пројатељима парохијанима манастир, па сам на најмањој парохији. Они који су били на сабору и сами су видели, неки су у мојој кући и спавали . Но, ја никада не очајавам, мада сам могао милион пута да паднем у тешку чамотињу, дошавши у село где сам живео са мојом Драганом (тада је имала 20 година, ја 25) удаљен два и по километра од села, нигде живе душе, само сеоско гробље. Бог нам шаље искушења јер неће од нас амебе, већ јаке и стабилне личности, војнике Божије спремне на рат са духовима таме. Зато сам благодаран и Богу и Епископу на овом дару. Да нисам овде где сам, не би ви данас гледали сајт Поуке.орг, форум Живе Речи Утехе, ја не бих завршио школу за web design и photoshop. Поручи баћушки да не очајава, нека умножи дарове које му је Господ даровао, а Бог види труд и рад, види и Владика, виде и парохијани. Ми не треба да бежимо са села, села су била главна духовна чворишта у најтежа времена. И у селима живе људи који верују, који се труде, који поштују свештеника, који знају који је свештенички крст. Ето, као што ваш сештеник има вас. Ко зна да ли би вас икада упознао да није дошао у ваше село. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Септембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2009 Шта би тек на ову тему рекао парох Витине на КиМ ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2009 Hvala na vasim odgovorima ali ja bih i dalje zelela da mina ovo pitanje odgovori vladika Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 14, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2009 Како да ти одговори владика кад није на форум чоек? Знаш како:ај остави број мобилног па да му речемо ђе поруку да искуца па да ти је пошаље....тако ти је најлакше...билив мени.... pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2009 Dolazi on na forum,samo ti nisi o ovome obavesten Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Септембар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 14, 2009 Hvala na vasim odgovorima ali ja bih i dalje zelela da mina ovo pitanje odgovori vladika???? ????? ???? ???????, ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 14, 2009 Нису ни све сеоске парохије лоше, напротив има и одличних парохија на селу-у сваком погледу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Септембар 14, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2009 Dolazi on na forum,samo ti nisi o ovome obavesten 0202_238 ???? ???????? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 Na pocetku sam rekla da moze da mi odgovori vladika iz bilo koje eparhije.Ako je tako dobro na selu zasto gradski svestenici neustupe svojim kolegama parohije i neodu na selo.Koliko sam cula jedino svestenici koji sluzbuju u gradu dobijaju premestaj po KAZNI u selo,a oni mucenici kojima je to prva seoska parohija u nekoj zabiti nikada se odatle nepomeraju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 15, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2009 Помаже Бог! Ја нисам ни владика, ни свештеник, али некако осетих потребу да напишем своје мишљење о питању које си задала, драга сестро. Прочитавши све до сада написано по овој теми,мислим да се може разговарати у два смера. Један је разлог за избор да неко постане свештеник. По мени ниједан други разлог не би требао бити, осим љубави према Богу и жеље да ту исту Љубав преда што већем броју људи, а ради почетног а и коначног задатка који нам Христос постави -Спасење и Место у Царству Небеском. Када је наведено разлог онда свештеник зрачи из себе Радошћу Спаситељском, Благодаћу Духа Светог стиче и енергију и знање,да сваком човеку са своје парохије приђе и пренесе му Сазнање које сам већ има, а ни из једног другог разлога, већ само оног првог и коначног да му помогне на Путу Спасења. Колико се само труде разни надри лекари да што више људи "убеде" да имају травку за сваку болест, а сами не да не верују већ знају да његов "лек" није лековит.А затим још интересантнији је маркетинг самог народа који је за такав "лек" само чуо а "није још стигао да га проба". Када направимо поређење са свештенством и ширењем православља сама увиђаш шта хтедох рећи. Значи није битно где се нешто ради, већ да ли се ради из срца с љубављу. Онда ће од двоје бити четворо, од четворо осморо...Без љутње, не хтедох рећи да се то директно односи на свештеника за кога Ти постави питање, већ потпуно уопштено, али из мог искуства проверено. Други смер јесте сам број популације при некој парохији, а одмах затим и "оданост" парохијана својој парохијској цркви, као и солидарност осталог клира. Овај први део јесте заиста битан, јер ако не заживи Црквена, Христова заједница при парохијској цркви, илузија је да ће заживети било где и било када. Народ одлази у Цркву да буде са Богом а не са свештеником, и зато не треба да хрле тамо или вамо. Када буду редовно у својој цркви, заживеће заједница јер ће Христос бити са њима, а онда ће и свештенику и на најмањој парохији бити дато свако и земаљско добро, јер Небеско поче да се остварује. Солидарност међу свештеницима не треба бити материјална, мада би и то било Богуугодно, већ помоћ у оживљавању неке парохијске заједнице. Како? Врло једноставно, ако Љубави имамо. На пример, за време Трпезе Љубави у мојој псрохијској цркви, договоримо да ће нас двадесетак ићи идуће недеље код Тебе у цркву. Свештеници договоре између себе шта им ваља договорити, код Тебе Ти све обавестиш да ће доћи гости и да их буде што више, па Литургија, па Трпеза Љубави, па опет за коју седмицу и то је то.... Ето, испричах подуже, као и увек, али веруј ми све је опробано и проверено само Љубави и Воље да имамо, Боже Дај!!! Нема везе где си, већ ко си и са ким си! Праштај сестро "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 16, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 16, 2009 Bog ti pomogao, Drago mi je da si napisao svoje misljenje iako kao sto rece;; nisi ni vladika ni svestenik;; Iskrena da budem ti si nesto napisao i ja se slazem sa tobom,ali kad dvoje svestenicke dece koji su dobri djaci zele da upisu fakultet u gradu a njihov otac posle dvadest tri godine nemoze da im to obezbedi onda je to zalosno.Ima taj svestenik i njegova porodica ljubavi i volje,al nema para.Kad sam malo vise usla u ty problematiku saznala sam sokantne stvari i zato sam zelela na ovo pitanje da mi odgovori vladika a ne svestenici.Naime u Beogradu postoje dva lobija istinito ali zalosno.Prvi lobi je bosanski a drugi kosovarski.Sta to znaci za neupucene?U Beograd mogu doci na parohiju samo ljudi iz Bosne ili sa Kosova.A svestenici koji su rodjeni u Srbiji oni tu nemogu da rade.Boze me sacuvaj.E sad jos jedna sokantna stvar,svestenici koji imaju radnoga staza preko dvadest,trideset i vise godina oni su zaboravljeni.Jer sad postoji neko nepisano pravilo da moras da imas fakultet da bi bio gradski svestenik.Kad su ti svestenici poceli da rade,oni tad nisu isli u bogosloviju iz materijalne strane vec su to bili ljudi koji su iz poboznosti i u najtezem vremenu ucili i sluzili u crkvi.A danas su njihova deca najveci pacenici bez nade da ce biti bolje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Септембар 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 16, 2009 Сестро, ја разумем Твоју намеру да истераш правду, али не можеш рећи да неко ко има факултет га је завршио да би био материјално обезбеђен, без грама вере у себи. Тако би то неко могао да разуме. Додуше, тачно је да постоје разне побуде да неко буде свештеник, али то не умањује његову молитву и чинодејства која обавља. Марао бих и ово да кажем: Завршити факултет није шала и није лако. Наш факултет је врло озбиљан и тежак, професори су најбољи стручњаци из својих области, тако да треба уложити пуно труда и зноја да би се завршио. Да, постоји неко неписано правило да свештеници у граду (а и на селу) теба да имају факултет. Зар је то нешто чудно? Наравно, од тога треба да буду изузети они који су већ напунили 30 и више година службе. Свештеник треба да буде образована и свестрана личност, данас се људи не задовољавају са одговорима "ваља се и не ваља се", а да би дали истинит одговор морамо да будемо образовани, начитани, спремни на изазове, јер хтели-не хтели ми живимо у 21 веку. Наравно, Твој свештеник није могао да заврши факултет из оправданих разлога, али увек може да ради на себи, у шта не сумњам. У нашој епархији има доста свештеника (чак већина) који немају факултет, а свештеници су у граду. Дакле, није неко слепо правило да мора имати факултет, већ је битан и труд, креативност... Биће боље, нека лепо напише молбу за премештај, нека напише искрено разлоге, Владика ће размотрити и биће премештаја сигурно, а деца ће завршити факултете и све ће бити како треба. Не треба очајавати већ делати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
chkaloff Написано Септембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2009 У нашем селу в России, такође, живели свештеници. Један свештеник има 5 деце, други 10, трећи - 18 година. Живе за себе, бави се пољопривредом. И у Сибиру, као уживо, али топлоту само 4 месеца, а остало - зима. Искључености деце много задовољства - за корист своје душе. Шта је Бог дао, и шта треба да буду срећна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука