Emilijan Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Ovo sa Rumunima je zanimljivo. Rumunska patrijaršija je posla za vreme tzv. HPC u NDH dvojicu svojih episkopa koji su učestvovali u hirotonisanju, zajedno sa mitr. Germogenom, Spiridona Mifke za sarajevskog episkopa. Pa onda mnogi kanonski prekršaji iste patrijaršije zadnjih godina osnivanjem eparhija i parohija u tuđim jurisdikcijama. npr. koliko sam cuo ``upad`` svestenika, ili cak episkopa u timocku eparhiju.... (nisam siguran, moram da proverim) mislim da su pomagali vlasima koji su sagradili crkvu i sluze na vlaskom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Ovo sa Rumunima je zanimljivo. Rumunska patrijaršija je posla za vreme tzv. HPC u NDH dvojicu svojih episkopa koji su učestvovali u hirotonisanju, zajedno sa mitr. Germogenom, Spiridona Mifke za sarajevskog episkopa. Pa onda mnogi kanonski prekršaji iste patrijaršije zadnjih godina osnivanjem eparhija i parohija u tuđim jurisdikcijama. Поруку коју сам поставио сам добио од пријатељице из Мичигена. Она каже да су подаци 100% тачни. Наравно, верни народ равославни из Мичигена није ни једним потезом дао подршку монаху Артемију и његовим расколницима. Но, мислим да је добро да се људи подсете ко је ова госпођа Деса која организује долазак Артемија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dalmatinac Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Mislim da o. Artemije nije takva 'bitanga' kako ga mnogi predstavljaju. Za razliku od one nesreće Akakija, ne tvrdi za SPC da je bezblagodatna i sl., te tako ne pravi nikakav raskol u Božjem narodu koji i jeste Crkva. Isti ti 'artemijevci' idu i hramove SPC istovremeno. Mnogo je onih koji dele (pritajeno) Artemijeva stajališta. Uvek je u Crkvi bilo revnitelja, sitničara u propisima i sl. I oni su neophodni. Dešavalo se u istoriji i da su sabori grešili, pa čak i da su sve pomesne crkve na Istoku padale u jeres a Zapadna patrijaršija jedina ostala pravoslavna. Vreme (i dela) će tek pokazati prava lica i o. Artemija i suprotne strane. http://www.archive.org/details/psalmidavidovip00ostgoog Псалтир попут народних пјесама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Sve se slažem, ali ja ne znam za bolje sredstvo osim molitve, uostalom molitvom dobijamo od Boga ono što je dobro za nas i za njega. Slažem se da treba da se reaguje na sve ovo što se zbiva. Nekad stvarno mislim da je prema njemu pokazana tolika ljubav i trpeljivost da to prosto prevazilazi svaku moguću granicu i da donosi više štete nego koristi. На ово само треба додати 1Тим 5, 1: Старца не карај, него га саветуј као оца Btw, Румуни јесу по мало чудни.... Они имају епархију која покрива територију Србије и... није сад само то проблем, него што тај њихов епископ (Дакиа феликс... тако се ваљда зове епархија... тако некако, може да се изгугла) рукополаже и рукопроизводи кога стигне. Конкретно, у мом граду има неки лик, вла', познат по неколико ствари: 1) радио некад на бауштелу, цепнуо га неки виски напон и изгореле му ушне шкољке 2) био певач влашких народних песама 3) бавио се политиком после 2000. И сад... мислим... не кажем, не судим, али... Елем, тај се шета у мантији, јер га је овај њигов епископ рукопроизвео у ипођакона. И ту, надомак мог града, ту у једном селу, направили су цркву и било је освећење пре једно тир - четири године, био је тај епископ из румуније..... А бивши електричар - певач - политичар је скоро па старешина храма (нема презвитера, само овај несрећник... не знам да л' им и водице свети). Мислим, стварно чудно, јер нема боље речи. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Далматинац, нема ту и не може бити никаквих "страна" осим ако на твојој ваги са једне стране стоји артемије а са друге равноправно сви остали Епископи СПЦ. Артемије отворено трује народ како су сви Епископи у заблуди и како су прекшили каноне тиме што су га рашчинили. Да је мало боље проучавао каноне, знао би да врховна власт у Православљу нису никакви судови ни световни нити црквени, већ да је највиша могућа власт и управна и извршна и законодавна - сабор. Хулити на Сабор, значи оповргавати да тим Сабором управља Дух Свети и да су те одлуке од Бога. У СПЦ не постоји више тијело нити већи духовни ауторитет од одлуке помјесног Сабора, а једина инстанца изнад помјесног сабора јесте Васељенски Сабор и тачка. Ми православни исповиједамо и вјерујемо да Саборима управља Дух Свети, и онај ко шири клевете да је такав сабор "прекршио каноне" своју гордост на тај начин исказује што критику упућује Духу Светом. Свако ко у својој глави изједначава једног монаха који урокује немире и подјеле са Светим Сабором треба добро духовно да се преиспита и запита у шта то он уопште вјерује. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dalmatinac Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Prvo da naglasim da nisam nikakav 'artemijevac' i raskolnik, ali da mnoge njegove stavove delim priznajem. Artemije je dosta kritikovao pok. patrijarha Pavla, a evo još jedna (moja) kritika. 'Abolirao' je nekadašnje 'slobodnjake' bez ikakvog pokajanja i posledica, pa sad ovi misle da što god da urade jednog dana nikom ništa, ljudi se navikli. http://www.archive.org/details/psalmidavidovip00ostgoog Псалтир попут народних пјесама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Najlakse je sada optuziti rumune. Sinod je morao reagovati ranije kada je zlotvor oglasio da dolazi u USA da parca SPC. Ovde postoje likovi koji zaista veruju da je on rascinjen jer je neki navodni antiekumenista. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Prvo da naglasim da nisam nikakav 'artemijevac' i raskolnik, ali da mnoge njegove stavove delim priznajem. Artemije je dosta kritikovao pok. patrijarha Pavla, a evo još jedna (moja) kritika. 'Abolirao' je nekadašnje 'slobodnjake' bez ikakvog pokajanja i posledica, pa sad ovi misle da što god da urade jednog dana nikom ništa, ljudi se navikli. Ovde se apsolutno slazemo. To je bila nevidjena greska narocito jer se doticba mitropolija prakticno gasila jer novopridosle izbeglice nikada ne bi otisle u raskol za doticnima. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Strah portparola SPC da će se dobar dio vjernog naroda odvrgnuti od SPC (čitaj njega i još par njih) i stati na stranu vladike Artemija vidljiv je u ovom provizornom saopštenju sasvim jasno. Saopštenje je napisano po principu: Držite lopova. Okačene su čak i fotografije koje treba da potkrijepe tvrdnje. Ciljano tijelo svakako nisu više mladi bogoslovi i sveštenici, već nacionalno opredeljeni Srbi koji poslije edicije Artemije lopov trebaju da progutaju i ediciju Artemije izdajnik srpstva. Sve to ne bi ni bilo toliko neukusno i prizemno, da sam portparol SPC nema i sam podjednako bogatu, ako ne i bogatiju kolekciju sličnih fotografija. I nisu bitne fotografije već način na koji se sve to prezentuje. Ne opredjeljuje mene nečija fotografija da ga definišem kao izdajnika, već njegova konkretna djela. I ne bi saopštenja ovog ni bilo da nema straha i da stvari ne izmiču kontroli. Što znači da je taj broj ljudi koji vjeruju vladiki Artemiju, a ne vjeruju portparolu SPCa ipak malo veći od stotinjak. Ko god je imalo putovao Srbijom i Republikom Srpskom, zna da je povjerenje u Crkvu do te mjere opalo poslije smrti patrijarha Pavla da je jednako onom povjerenju koje je Crkva imala neposredno poslije Drugog Svjetskog rata. To što se ljudi krštavaju, vjenčavaju u Crkvi i što se prihodi sabiraju, ne treba da čudi, to je čisto folklorni, a ne religiozni fenomen. Dok god bude ovakvih Saopštenja koji idu direktno na štetu Crkve, stvari se neće popraviti. Ne možete na silu učiniti da vam ljudi vjeruju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Kako si ti strašno naporan čovek sa tim stavom "Kako sam ja silno pametan a vi ostali nemate pojma",pa nam stalno nešto pojašnjavaš,naravno iz svoje iskrivljene perspektive posmatranja i shvatanja stvari. Ti znaš da li je narod izgubio poverenje u crkvu?I da razočarani narod ide za monahom Artemijem?Ništa ovde do sada što si napisao nije ništa drugo do neumesna i neargumentovana kritika crkve.A saopšenje je izdato ne iz nekakvog straha ( ti ga vidiš jer sve iskrivljeno i vidiš),već da bi se upozorio tamošnji verni narod,da ne bude zaveden i to jeste dužnost crkve.Saopšenje na štetu crkve ...a po čemu ti to zaključuješ?Tvoje pisanje je pokušaj trovanja ljudi.I nije VLADIKA Artemije,već MONAH Artemije,sto puta ti je rečeno to do sada,ali ti očigledno namerno i dalje pišeš vladika.Ko smo bre to mi i vi?Stalno govoriš vi?Jel si ti u crkvi,čoveče? “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Е, па стварно срамота.... Мислим, рецепција једне идеје, једног текста увек је обојена субјективним ставом, али ти га, брате berđajev bijeli баш претера. Али, ево, да твојим језиком кажем шта мислим о твојем писанију: Ти и теби слични - даклем ВИ - сте испали из игре; ви сте друга класа; ви сте напоље. И то ништа неће моћи да промени, па ни сви маркетиншки трикови овога света; ни Сачи и Сачи да вам раде кампању, ништа вам не би вредело. А знаш зашто? Зато што сте изван Цркве, а Њу ни врата пакла неће надвладати. Док год сте изван, џаба вам све. А ти настави да прштиш, или прскаш - мен' све једно. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Август 3, 2011 Пријави Подели Написано Август 3, 2011 Е, па стварно срамота.... Мислим, рецепција једне идеје, једног текста увек је обојена субјективним ставом, али ти га, брате berđajev bijeli баш претера. Али, ево, да твојим језиком кажем шта мислим о твојем писанију: Ти и теби слични - даклем ВИ - сте испали из игре; ви сте друга класа; ви сте напоље. И то ништа неће моћи да промени, па ни сви маркетиншки трикови овога света; ни Сачи и Сачи да вам раде кампању, ништа вам не би вредело. А знаш зашто? Зато што сте изван Цркве, а Њу ни врата пакла неће надвладати. Док год сте изван, џаба вам све. А ти настави да прштиш, или прскаш - мен' све једно. A koja si ti instanca da određuješ ko je u Crkvi, a ko izvan nje. Ja ne mogu da budem van Crkve u koj su moji preci već stotinama godina, a malenih, privremenih uzurpatora je uvijek bilo i njihovo vrijeme će proći. Tačno si rekao da vrata pakla Crkvu neće nadvladati. Vas i boli što sam ja i slični meni još u Crkvi. Da opravdate sopstvenu savjest vi biste htjeli da mi odemo, da se pretvorimo u malu beznačajnu sektu, ali neće da bude. Ima nas mnogo više nego što možete i pretpostaviti, što bi braća Rusi rekli почти весь народ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Oprostite za mešanje u vaše stvari, ali...nije mi jasno kako je taj čovek još uvek monah? Već toliko vremena se predstavlja kao episkop, ide gde hoće, služi "liturgije" kad i gde hoće, priča svašta, sluđuje narod, govori svašta protiv SPC i sinoda...Šta još treba da uradi da bi bio ekskomuniciran? Ovako mi se čini da mu sam sinod daje vetar u leđa, ili da nema hrabrosti da se stvar dovede do kraja. Sve je to lepo - snishodljivost, strpljivost, ali mi se čini da pravi veliku štetu a da nema volje da se to reši. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Oprostite za mešanje u vaše stvari, ali...nije mi jasno kako je taj čovek još uvek monah? Već toliko vremena se predstavlja kao episkop, ide gde hoće, služi "liturgije" kad i gde hoće, priča svašta, sluđuje narod, govori svašta protiv SPC i sinoda...Šta još treba da uradi da bi bio ekskomuniciran? Ovako mi se čini da mu sam sinod daje vetar u leđa, ili da nema hrabrosti da se stvar dovede do kraja. Sve je to lepo - snishodljivost, strpljivost, ali mi se čini da pravi veliku štetu a da nema volje da se to reši. Stvar je prosta, o tome odlučuje Sabor, a u Saboru izgleda da jedinstvo u tom smislu nije postignuto...Svejedno hvala za brigu, ne sumnjam da biste to vi mnogo ekspeditivnije...Samo lomače danas više nisu "kul", pa se mora ovako Saopštenjima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Oprostite za mešanje u vaše stvari, ali...nije mi jasno kako je taj čovek još uvek monah? Već toliko vremena se predstavlja kao episkop, ide gde hoće, služi "liturgije" kad i gde hoće, priča svašta, sluđuje narod, govori svašta protiv SPC i sinoda...Šta još treba da uradi da bi bio ekskomuniciran? Ovako mi se čini da mu sam sinod daje vetar u leđa, ili da nema hrabrosti da se stvar dovede do kraja. Sve je to lepo - snishodljivost, strpljivost, ali mi se čini da pravi veliku štetu a da nema volje da se to reši. Stvar je prosta, o tome odlučuje Sabor, a u Saboru izgleda da jedinstvo u tom smislu nije postignuto...Svejedno hvala za brigu, ne sumnjam da biste to vi mnogo ekspeditivnije...Samo lomače danas više nisu "kul", pa se mora ovako Saopštenjima. Ne kontam zašto provociraš kad te je čovek lepo pitao. Čemu takav ton? https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука