Jump to content

Prekrstiti se u gradskom prevozu?

Препоручена порука

da završim misao,malo me nervira ovo uvođenje "svijeta" u crkvu,

i to sa svim pravima i slobodama( ovim redom)

crkva je mjesto gdje se okupljaju vjerni,oni koji tek počinju i oni koji su duže u vjeri

tako da bi ipak trebale da se znaju neke stvari

ja znam da ovo nije vrijeme od prije stotinu i prije pedeset godina,kada je vladala različita moda oblačenja nego danas,i nisam za to da se uvode pravila što se tiče oblačenja,

neko pravilo koje ja koristim je da je to što se obuče čisto,pa neka je i pocijepano

izazovno i skandalozno se ne oblačim niti na ulici a kamoli u crkvi

jednu stvar bi trebalo da imamo na pameti:

kako bi voljeli i kako mislimo da se obučemo u nekoj svečanoj prilici,npr kao hipotetička situacija da nam dolazi neki važan gost,ili bolje da mi idemo u posjetu nekoj važnoj osobi ,kako bi smo se tada obukli? vjerujem da bi probali da ostavimo što bolji utisak i svojim oblačenjem

a kamoli se nećemo upristojiti kada idemo da se susretnemo sa najvažnijom osobom uopšte

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Одговори 80
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

kako bi voljeli i kako mislimo da se obučemo u nekoj svečanoj prilici,npr kao hipotetička situacija da nam dolazi neki važan gost,ili bolje da mi idemo u posjetu nekoj važnoj osobi ,kako bi smo se tada obukli? vjerujem da bi probali da ostavimo što bolji utisak i svojim oblačenjem

a kamoli se nećemo upristojiti kada idemo da se susretnemo sa najvažnijom osobom uopšte

0212_rolleyes ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Људи, хоће ли неко да ми објасни зашто треба да се правдам због сукње, кад ја ником не тражим да ми се правда због панталона?

Апсолутно не треба да се правдаш никоме ни за шта. Ни ултра либералима она која носи сукњу не треба да се правда, ни ултра ревнитељима она која носи панталоне/фармерке не треба да се правда. Чим неко нешто од некога тражи - претерује. Живимо и пуштамо друге да живе.

Мени је лично свеједно шта ко носи/облачи. Апсолутно ми је свеједно. Шта коме чини радост нека то и ради.

све се слажем, али сам и мишљења да је неопходно да знамо ЗАШТО нешто радимо, као и да ли неке формалности служе само да стигнемо до суштине, а не да се закуцамо на њима. dada

S maramom ili bez, s ovim ili onim, prekrstiti se javno ili ne, ovako ili onako - pa dokle cete vise ljudi da se davite u tom jedu, i da trosite snagu na isprazne i nepotrebne price i razmisljanja?

Kao da smo sve druge vaznije stvari resili, pa samo nam jos ovo ostalo...

брате, морам да признам да ти је мало безвезе коментар, с обзиром да (барем) на овој теми нико никог није зезао око облачења и закрштавања, већ су неки дошли да науче, а неки и да подуче.

hajde jednom da pustimo ljude i zene da rastu sami i da im drobimo samo ako nas bash pitaju..... 0203_cool

кхм, чек да ти преформулишем шта си написала:

хајде једном да пустимо децу да расту сами и да им дробимо само ако нас баш питају ...  greengrin

није као да су сви рођени научени, јел  0205_whistling .mislise. 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Својевремено сам питао мог духовника, једног јаако старог Проту, да ли се крстити јавно, рецимо пре обеда?

Питао ме је да ли се крстим и када сам сам у кући.

"Ако се крстиш и када си сам, крсти се и јавно. Али, ако би се задесио, рецимо у некој исламској земљи или било где где би ти живот био угрожен због тога, онда немој!"

лепо је покушао прота да те натера да размишљаш, а не да слепо пратиш правило.

Ми смо Јеванђељем позвани да свуда и на сваком месту исповедамо веру. Па тако и закрштавањем јела и пића.

О томе има пар текстова на:

http://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20zakrstavanju.html

http://www.srpske-pravoslavne-ikone.com/Tekstovi/Ocrkvi/O%20krsnom%20znaku.html

пошто је прота покушавао да те натера да размишљаш, ја ћу те питати у истом маниру:

јел живиш у Чернобиљу, или није ли довољно што се помолиш искрено пре јела?

зар заиста мислиш да Бог толико пати од многоговорљивости, на шта упозорава:

А кад се молите, не говорите много ко незнабошци; јер они мисле да ће за многе речи своје бити услишени.

свето Јеванђеље по Матеју, глава 6, стих 7

нормално, мисли се и буквално и у проширеном маниру формализама типа закрштавања. а нешто и нисам информисан да неко сем свештеника закрштава храну пре јела, при молитви  0205_whistling

као и о ношењу марама које су муслиманке преузеле од православних, а не обратно, а о чему пише Патријарх Павле на:

корисно знати, ал мало има везе са суштином облачења - има цело поглавље у посланици Коринћанима у Новом Завету где Апостол Павле саветује хришћанима у Коринту да се повинују локалним правилима облачења да не би саблажњавали очи новокрштених, неверних или слабоверних, због морала, али и да би привукли друге зарад љубави према ближњем и ширења вере на тим просторима.

нисам приметио да је било којем другом становништву саветовао ношење марама женама и сличне савете мушкарцима око облачења, па ссматрам да није буквална заповест у питању, већ смисао лежи у неистицању ни за време поста, ни облачењем ни молитвама по трговима, које садрже и јавна закрштавања, између осталог.

BTW. за време Васкршњег поста у једној нашој цркви у Швајцарској свештеник је изричито рекао да НЕЋЕ ДА ПРИЧЕШЋУЈЕ жене које носе мараму на глави! Потврђено од брата у Христу који редовно иде у ту цркву!

мислим да ћу се уздржати од коментара за такве криминалне и нецрквене праксе појединих свештеника који понижавају суштину светог причешћа и Литургије која се служи. .mislise. 0409_feel 0203_cool

Подели на овим сајтовима

Prekrstiti se itd. ne iz istog razloga iz kog ne hodam naokolo recitujuci Isusovu molitvu naglas.

U suknji dugoj u crkvu obavezno da, ali tako se i inace nosim, jer to smatram zenstvenim i elegantnim. Maramu takodje ako je to izraz nekakvog postovanja  - mada, marama itekako moze da bude orudje zenske sujete, ali eto, reko apostol Pavle, pa i Patrijarh Pavle  0203_cool  S druge strane, reci mojoj cerki da ne moze u farmerkama i bez marame uci u crkvu je siguran nacin da ona tamo ne ode. Pa sta je bolje, da ode ili da ne ode? Treba pratiti i duh vremena po onome 'da kakogod koga spasem'. Sta je bitnije, forma ili sustina? Forma je bitna kao izraz sustine, i ako joj nije suprotstavljena. To je sve slicno i pitanju kako ko shvata post - samo tjelesno, ili ono vaznije - unutarnje? Bitno je da nam se vjera ne sastoji samo iz vanjskih formalnih obiljezja, i onda je ok...

0205_whistling .mislise. 0409_feel
Подели на овим сајтовима

Јеси ли кадгод видео Христа обријаног? Или патријархе или пророке јеси ли видео с бријачем у бради? Ако се сада свет брије, то је обичај преузет више од Римљана. Али Дачани, наши преци, не! И Руси ношаху браде, некадашњи Словени.

Sta lupa ovaj starac?

Niko ziv ne moze da ima pojma kako je Hrist izgledao, a kako mi se cini ovaj cika svoje zakljucke izvodi iskljucivo sa ikona a ikone nisu fotografije...

Valjda si svjestan na kome forumu se nalazis, i da ne bi trebao takve izraze da koristis. Nauci se malo respekta, inace nema osnove za razgovor. Inace isto tako mogu reci, da ti dosta gluposti pricas.

прво, претерујеш у реакцији јер човек није хулио, а то што ти сматраш старца неиспитивим и непогрешивим, само сведои о томе какав идолопоклонички менталитет гајиш према одређеним ауторитетима.

друго, у праву је мрачњак, сем тога што је старац Клеопа био крут није баш ни био образован за неке ствари.

све до 6. века нове ере, Христос је редовно безбрад иконописан и фрескописан, као и на мозаицима исто приказиван без браде а немамо ни живих или историјских сведочанстава о ношењу браде самог Богочовека, сем отиска лица на Торинском покрову за којег нисмо 100% сигурни да није фалсификат, мада је 99% аутентичан по последњим испитивањима.

Подели на овим сајтовима

Људи, хоће ли неко да ми објасни зашто треба да се правдам због сукње, кад ја ником не тражим да ми се правда због панталона?

Апсолутно не треба да се правдаш никоме ни за шта. Ни ултра либералима она која носи сукњу не треба да се правда, ни ултра ревнитељима она која носи панталоне/фармерке не треба да се правда. Чим неко нешто од некога тражи - претерује. Живимо и пуштамо друге да живе.

Мени је лично свеједно шта ко носи/облачи. Апсолутно ми је свеједно. Шта коме чини радост нека то и ради.

све се слажем, али сам и мишљења да је неопходно да знамо ЗАШТО нешто радимо, као и да ли неке формалности служе само да стигнемо до суштине, а не да се закуцамо на њима. .mislise.

Медо, одговорила сам ти, још синоћ, на постављена питања. Не знам да ли си видео.  0205_whistling

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

све се слажем, али сам и мишљења да је неопходно да знамо ЗАШТО нешто радимо, као и да ли неке формалности служе само да стигнемо до суштине, а не да се закуцамо на њима. 0203_cool

Медо, одговорила сам ти, још синоћ, на постављена питања. Не знам да ли си видео.  0205_whistling

јесам фала, одатле и мој коментар и теби и ратку 0409_feel .mislise.
Подели на овим сајтовима

Јеси ли кадгод видео Христа обријаног? Или патријархе или пророке јеси ли видео с бријачем у бради? Ако се сада свет брије, то је обичај преузет више од Римљана. Али Дачани, наши преци, не! И Руси ношаху браде, некадашњи Словени.

Sta lupa ovaj starac?

Niko ziv ne moze da ima pojma kako je Hrist izgledao, a kako mi se cini ovaj cika svoje zakljucke izvodi iskljucivo sa ikona a ikone nisu fotografije...

Valjda si svjestan na kome forumu se nalazis, i da ne bi trebao takve izraze da koristis. Nauci se malo respekta, inace nema osnove za razgovor. Inace isto tako mogu reci, da ti dosta gluposti pricas.

прво, претерујеш у реакцији јер човек није хулио, а то што ти сматраш старца неиспитивим и непогрешивим, само сведои о томе какав идолопоклонички менталитет гајиш према одређеним ауторитетима.

друго, у праву је мрачњак, сем тога што је старац Клеопа био крут није баш ни био образован за неке ствари.

све до 6. века нове ере, Христос је редовно безбрад иконописан и фрескописан, као и на мозаицима исто приказиван без браде а немамо ни живих или историјских сведочанстава о ношењу браде самог Богочовека, сем отиска лица на Торинском покрову за којег нисмо 100% сигурни да није фалсификат, мада је 99% аутентичан по последњим испитивањима.

Ubacujes mi rijeci koje nisam spominjao. Samo sam se izrazio protiv spustanja (ponizavanja) nasih pravoslavnih Otaca. Mogao je to drugacije reci, da se ne slaze.

Подели на овим сајтовима

Немам никаквих предрасуда без обзира да ли сам у градском превозу или сам у пролазу , што би се рекло , пешака обавезно се прекрстим поред Божијег храма без да ли је католички или православни . А када сам у иностранству и када прођем поред Синагоге ја се прекрстим . Несматрам то никаквим "помодарством " или било чему другом . По мени је то природна ствар у општењу са Богом било јавно на улици или у самоме себи искрено и чиста срца. Супруга ми је једанпут пре можда годину дане питала зашто се јавно крстим а мој одговор је , по мени био сасвим логичан тако се лепше осећам и потреба и да нема ништа страшно у томе . Верујте да се лепо осећам .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Samo sam se izrazio protiv spustanja (ponizavanja) nasih pravoslavnih Otaca. Mogao je to drugacije reci, da se ne slaze.

Pa sta? Sad samo zato sto je neko pravoslavni otac, treba da izigravam nesto i da se pravim da to sto je napisao nije glupost?

Ako kazes da je zemlja kockasta, mozes da budes patrijarh licno, ja cu da kazem da lupas gluposti i da nemas veze s mozgom...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ја се КРСТИМ кад год ми воља...па било у ауту, превози, авиону или у ресторану за ручком..

Ако коме смета нека иде у ЕУ или Кину!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Собзиром да је тема : Прекрстите се у градском превозу ? Ја написах да се крстим што незначи да се некрстим када сам сам или било где где осетим потребу за тиме . Немогу да замислим пре свега кад устанем из кревета да се не прекрстим и захвалим драгом Богу за нови дан а исто тако пред спавање предрстим се и прочитам молитву за миран и угодан сан .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Ја се прекрстим када пролазим поред цркве у којој сам се први пут причестио и у коју идем на Литургију. Зашто то чиним, не знам, али једноставно осећам потребу за тиме, па било да пролазим пешке, возим се градским аутобусом, колима... Што се тиче осталих ситуација, као што је већ неко написао, све према осећају и прилици у којој се налазим.

Подели на овим сајтовима

e, blago si ga nama kad su starci pocheli da lupaju, a Evandjelje nam propovedaju mrachnjaci.

Captain nije mogao bolji pasus da izabere da bi docharao sushtinu, ko je skontao, skontao , ja bolje od "strarca koji se nalupao" ne bih umela, nikako.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...