Jump to content

Додавање при јектенијама "Пресвета Богородице, спаси нас"- да ли је исправно?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мени је ипак ближе схватање да је она својом Богомајчинском улогом само помогла да до спасења дође.

Nije šija nego vrat. pa šta je to onda. Objasni to onda tako nekom sudiji kad te budu sudili zbog saučešća u nekoj oružanoj pljački a ti se budeš branio kako nikako ne možeš biti saučesnik jer ti si samo pomogao da do krađe dođe!

Подели на овим сајтовима

Ja sam to objasnio kako je to s tim, ali ako tebe više zabavlja izvrtati svaku moju riječ samo tako se zabavljaj i dalje, na taj način se ne vodi razgovor. A tvrditi da je okruglo pa na ćoše nešto što je sasvim jasno je šta onda, da nije to također izrugivanje. Da li je okruglo pa na ćoše da je Marija Bogomaterom? Da li je okruglo pa na ćoše da je majkom Crkve? Da li okruglo pa na ćoše da je ona bila tom koja je svojim odgovorom dala pristanak svjesno i voljno uključiti se u taj plan spasenja. To je sve bilo okruglo pa na ćoše. Imam dojam da ti smeta ili ne razumiješ tom našem nazivu Bogorodica Majka Crkve. Pa dokaži da Majkom Crkve nije. U čemu je problem. Ne boj se, nikad mi nismo postavili Gospu na mjesto Presvete Trojice, ovdje je upravo rasprava radi toga jer to činite vi tj. ti vaši pojci pa makar formalno ako ne i bitno, esencijalno a ne mi, niti naši pojci, ni mirjani a ni klirici. Znači plačeš na pogrešnom grobu, ne postoji ni jedna molitva u katoličkoj Crkvi u kojoj bi se mi Bogorodici obraćali riječima spasi nas a nikada ni neće postojati, tako da se "madonolatrije" ne moraš kod nas pribojavati. Pa više osnova za takva pribojavanja ima kod vas kad već tako i pri liturgiji u jektenijama pjevate "spasi nas" iako i vi i mi znamo da to tako bukvalno ne mislite.

Зајроне брате, још једном понављам да ми није била намера ни да ти се изругујем, нити изврћем сваку твоју реч.

Округло, па на ћоше је што ти покушаваш да оправдаш свој став на тај начин што ћеш користити један став који никако не стоји (о Богородичиној патњи и саосећању са Сином), чињеницу да је она Мајка Цркве, што и сам мислим, са чињеницом да је свесним пристајањем да роди Христа омогућила да се и ми спасемо, искомпиловати, узети од свега помало, а ништа цело и то као треба да држи воду. Проблем је што мени изгледа да је такво учење код католика прво настало, па му се тек онда покушавало пронаћи утемељење. Зато и изгледа овако.

Ја не негирам да је Дјева Марија Богоматера. Да је она Мајка Цркве сведочи још свети Кирило Јерусалимски, будући да је родила тело Богочовека, које је Црква. Тако да ниси у праву. Оно што је мени било чудно је што си придавање божанских атрибута Богородици покушао да објасниш тиме што је она мајка Богочовечанске установе.

О томе што се у код нас у богослужењу и молитвеницима врло често може наћи "Пресвета Богородице, спаси нас" можеш видети у мојој првој поруци на овој теми, као и то да ме врло подсећа на то римокатоличко учење. Због тога што ми је то стално парало уши и доводило ме у забуну, то јест није ми се чинило складно учењу Свете наше Цркве одлучио сам да и прочитам овај текст на који сам случајно налетео желећи да отворим тему баш о том питању!

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Nije šija nego vrat. pa šta je to onda. Objasni to onda tako nekom sudiji kad te budu sudili zbog saučešća u nekoj oružanoj pljački a ti se budeš branio kako nikako ne možeš biti saučesnik jer ti si samo pomogao da do krađe dođe!

Надам се да нећу морати бранити себе, већ неког другог. :) Саучесници су и подстрекач и саизвршилац и помагач, али та три појма нису иста, већ се врло јасно разликују. Али да не пеглам даље о праву...

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Problem bi bio kad bi mi tvrdili da je Bogorodica "ravnospasiteljica", "ravnootkupiteljica" ili "ravnospasiteljka", "ravnootkupiteljka" slično kako se to obično govori za solunsku svetu braću da su ravnoapostolima. Ne, mi Mariji tu nikakve Božije atribute ne dajemo, te koje ona zaista ima su svi već sadržani u tim njenim titulima Bogomajke i Majke Crkve. nazivamo je Velikom Orodovnicom ljudskog roda, tom po čijoj je zasluzi Hrist došao na svijet kao jedan od nas i otvorio nam dveri spasenja, dakle jedino i samo Hrist ne ona. Ona je bila samo ta koja je svojim poniznim - pokornim pristankom sve to omogućila. ustvari svaki čovjek ukoliko želi da bude spašen individualno mora u tome da surađuje s Bogom, nijednog čovjeka Bog neće krstiti na silu i bez njegovog pristanka. znači svaki čovjek je u djelu spasenja odgovoran za sebe i za par svojih bližnjih oko sebe, svoju braću i sestre, svoju ženu, djeci i neke svoje rođake. A Marija je u tom momentu dok je stajala pred arhanđelom Gabrijelom osim za sebe samu bila odgovorna i za cijeli ljudski rod, ne samo za sebe. Naravno da Bog kao Bog u nekim hipotetičkim pričama, šta bi bilo kad bi bilo, da je odbila to ona mu ne bi bio problem pronaći neku drugu podobniju ženu za taj zadatak. Ali to je dosta smiješna pretpostavka jer on kao Bog je znao da je za takav zadatak sposobna jer ju je sam izabrao i na taj zadatak pripremao i prije nego što je Marija bila rođena a to generacijama. To je razlog zašto se na početku Jevanđelja pojavljuje i cijeli Isusov rodoslov. Dakle mi ne tvrdimo da je bila "ravnospasiteljka" kao što nam to imputiraš ti, već da je na Božiji poziv na saradnju u tom djelu spasenja odgovorila pristankom na tu saradnju. Sarađivala je s Bogom isto tako kao što je svaki od nas pozvan da sarađuje s Bogom ako želi da bude spašen jer Bog iako nas je spasio sad nas neće na silu pokrštavati, ni u Crkvu za ruku voditi, ni na redovno primanje Svetih tajnih tjerati i na molitvu i post prisiljavati. Znači tu je još nešto to što niko ne može a ni neće učiniti umjesto nas, neće to raditi ni anđeli naši čuvari pa ni Bog sam koji bi to mogao. Naravno da mu ne bi bio problem učiniti to drugačije ali zato što Bog poštuje našu slobodu i slobodnu volju onda to nikako ni ne može biti drugačije nego obako, Bog nas poziva da se spasimo tako što svaki za svoje individualno spasenje treba još z Bogom da aktivno sarađujemo. Nije dosta što je Bog ustvari svojom Žrtvom na Krstu spasio cijeli ne svijet već svemir, tako to ne bi bilo potrebno onda da se iko krsti kad bi bilo to dovoljno. Još je potrebno na tom svom spasenju i nešto uraditi i to svaki čovjek za sebe i ispred sebe a to je to suudioništvo u tom djelu spsenja koje je sveopšte i proširuje se na cijeli ljudski rod. Samo Marijina saradnja iako u biti ista kao naša se od te naše dosta razlikuje jer je imala nesporedivo drugačiju poziciju, mi smo pozvani da spasimo samo sebe a ne da još i pri tom odlučujemo o rođenju Hrista Spasitelja kao što je to morala ona. I zato je ta njena drugačijost poslanja i saradnje bila tako opisana, titulirana i označena. Ona nije suotkupiteljka samo same sebe kao što smo mi, Hrist reče, prijateljima vas zovem, ne slugama koji ne zna šta njegob gospodar namjerava - čitaj dakle saradnica u Božijem djelu spasenja kao što smo saradnici ili nesaradnici svaki od nas već je imala i nosila tada odgovornost i za sudbinu svih nas. Nju nije trebalo zanimati, a ni nas, šta bi bilo da je ona rekla NE! Bitno za nas je to da je rekla DA a tim postala saradnica božija u Božijem djelu spasenja kao što su to bili mnogi proroci i oci naroda izraelskom generacijama prije nje same. Dakle o kakvom to atributu Božijem koji smo ni Mariji dali ili koji ona nezasluženo nosi je riječ? Pa kud ćeš veće od te kad je zasluženo i s pravom nazivamo Bogomajkom i majkom Crkve. koja bi sad to bila još veća. Suotkupiteljica je manja od te bogomajke jer to smo i mi, suotkupitelji samih sebe, svaki je pozvan da bude tim suotkupiteljom, sarađuje s Bogom i nešto učini za svoje spasenje, dakle sradnikjom u Božijem planu i djelu spasenja. Marni je svaki plan Božiji da se spasimo ako ne postoji naš odgovor i volja za saradnjom. Bez tog je sasvim svejedno da li je Bog spsio svijet, svemir ili nekoliko univerzuma istovremeno ako na to mi nismo reagovali ili odgovorili našom saradnjom. cijela povijest Božijeg spasenja je velika i preduga priča o Božijoj i ljudskoj raspoloživosti za saradnju i njihovoj uzajamnoj saradnji i nesradanji jer je Bog na to uvijek bio spreman i uvijek je htio ali čovjek je nekad imnao neke svoje "važnije stvari". Hajde pokušaj i ti tako da se spaseš, da u crkvu na liturgiju ne hodaš, da se ne moliš, da svete tajne ne primaš, da se Božijih zapovijesti ne pridržavaš i da si pri tom misliš, šta ja imam tu radit i surađivati kad je ti Bog "odradio" svoje! "Veliko" bi to tvoje takvo spasenje bilo. Ponavljam opet, niko od nas ne tvrdi da je marija ravnospasiteljkom ili ravnootkupiteljkom kao Hrist ali samo takvom Božijom službenicom koja je sarađivala s Bogom u Božijem djelu spasenja kada je to trebalo a na ispravan način. isto kao što i mi možemo ili ne moramo, to je sve na našoj slobodnoj volji ali njena služba koju nam je tim prokazala a i zasluga je neusporedivo veća od naše koji eventualno možemo htjeti spasiti samo sebe a ni to nam se ne mora povesti za rukom. Pa isus sam govori na više mjesta kako je potrebno prihvatiti njegova učenja, njegove riječi i sprovesti ih u život, pridržavati ih se, promjeniti način života, ponašanja i mišljenja i povjerovati mu ako želimo biti spašeni. O ničem drugom Jevanđelje i nije već najviše o tom što nam Isus pripominje od stranice do stranice da spašeni ne možemo biti ako mu ne povjerujemo, ne priznamo za Jaganjca Božijeg, Sina Svevišnjeg i Hljeb koji je s neba sišao, ako ne odgovorimo na njegov poziiv i ne sarađujemo s njim aktivno. Učesnici u saobraćaju smo svi - i šofer koji na primjer vozi tramvaj i baka koja u tom tramvaju sjedi i čita novine i radnik koji vraćajući se s posla u tom tramvaju spava. Svi sjedimo u istom "vozilu" i idemo istim snjerom, samo svaki od nas s tu ponaša drugačije i radi sasvim nešto drugo ili ima drugu neku svoju ulogu. A tako je i s crkvom kojom smo članovi zajedno i sa Bogorodicom, svaki u njoj je imao i ima drugačije to neko svoje individualno poslanje i poziv. Samo je ralika što smo mi to tako definisali i napisali šta i ko je Marija i kakva i koliko velika saradnica s Bogom je to bila i njeno mjesto u Crkvi nam je jasno i zato se niko pred njom ne moli ni ne pjeva "spasi nas". Ali vi koji u tome imate sve jasnije od nas i bez potrebe da išta o tom napišete i tako to rasčlanite i analizirate se onda k njoj obraćate tako kako je to napisano u naslovu teme riječima "spasi nas". Prije bih onda rekao da s tim imate problem vi a ne mi a da li je to zato što vi to niste tako smatrali shodnim račlaniti i proanalizirati kao mi, e to je neki drugi problem a na taj si morate odgovoriti sami kako bi vaše "orthodoxis" bilo istovremeno i "orthopraxis".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...