Jump to content

Da li ce religija da izumre

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дођи и види, јер без непосредног искуства и са твоје тачке гледишта ништа нећеш схватити. Моје остварење неслућених размера јесте у сагледавањеу онога што сам био и онога што сам постао током активног живота у Цркви.

Подела о којима говориш за нас нису ништа страшно, јер имамо историјску свест од два миленијума. И знамо да онај који нас мрзи највише нас напада, јер у нама види највећег непријатеља. Пад је свакоме могућ и ми нисмо безгрешни. Догоди се и ружна реч, цинизам или нешто друго, али суштина је да ми никога не мрзимо да кога год увредимо свесно или несвесно молимо за опроштај и кајемо се због наношења бола. Ми тежимо да постанемо као Бог, а то је трка до краја живота и може се пасти и пред циљем. Суштина је да у љубави и слободи ми никоме наше нећемо наметати, али нећемо ни дозволити пљување по светињи. Безазлени смо као голубови, али мудри као змије.

Sagledavanje samog sebe nikako ne moze da se svrsta medju "ostvarenja neslucenih razmera"

Ostatak posta je cista generalzacija i to netacna (gledano po iskustvu)... jer evo srbija je (po poslednjem popisu) zemlja u kojoj zivi 98% pravoslavaca... po onoj tvojoj teriji ljubavi i slobode, Srbija bi trebalo da bude jedna od najsrecnijih drzava na planeti... raj na zemlji... pa? Jeli tako?

Ниси пажљиво читао. Не сагледавање себе, већ сагледавањем онога шта је било и шта је сад и више је него остварење неслућених размера у мом случају.

Хахаха! А ви нас оптужујете за веровање у бајке! Наравно да није тако, јер сваки покушај остварења раја на Земљи се заврши стварањем пакла (Карл Попер).

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

A ja mislio da ima ≈1% pravoslavaca u Srbiji  0442_feel ?

Зависи од тога шта треба доказати... smej.gif

haha true!  0110_hahaha

Kad ste u diskusiji sa ateistima onda ima 98% pravoslavaca  Srbiji... kad se medjusobno koljete po temama onda kazete da pravih pravoslavaca nema ni 5%

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

A ja mislio da ima ≈1% pravoslavaca u Srbiji  0442_feel ?

Зависи од тога шта треба доказати... smej.gif

haha true!  0110_hahaha

Kad ste u diskusiji sa ateistima onda ima 98% pravoslavaca  Srbiji... kad se medjusobno koljete po temama onda kazete da pravih pravoslavaca nema ni 5%

Тотално  је идиотски и марксистички доказивати било шта квантитетом...

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Чињеница јесте да се преко 90% људи у Србији изјашњава да су православни верници и то је "у дискусији са атеистима" сасвим валидан аргумент јер ви сте у огромној мањини. Са друге стране, људи који су активни верници и заиста долазе у Цркву је веома мало, то је друга ствар.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Бескрајно наивна глорификација материјализма. Материјализам и плитки банални емипиризам не могу да победе, зато што су противни човековој природи.

Материјализам и ''плитки банални'' емпиризам итекако побеђују јер ЈЕСУ део човекове природе, и то њен најбољи део. Потрага за истином, разум и објективност... ће на дуже стазе увек победити мрак, страх, незнање, сујеверје,  глупост и шарлатанство, иначе би смо ми и дан данас били у пећинама и јели корење и живели 30 година у просеку.

Ево један занимљив текст из политике.

Зев.

Plodovi prosvetiteljstva

Мислим да већ знам где ово иде, а нисам ни словце прочитао: Превише разума једнако Хитлер. Јел сам погодио? Онда кад су људи, ПРЕВИШЕ разумни, ПРЕВИШЕ објективни, ПРЕВИШЕ критични се деси Хитлер? Много сте ми предвидљиви ви мрачњаци људске душе, без увреде правом Мрачњаку. Ваша јарост и завист према свему што је добро не превазилази границе.

Kao veliki kulturni i društveni pokret, prosvetiteljstvo je značajno unapredilo ljudsku misao, nauku, a pojedincu donelo ljudska prava i političke slobode. Ali, da bi čovek mudro umovao, prvo mora duboko da oseća i hrabro da mašta

Лепо вала, ја сам увек говорио. Религија је смрт маште.

Karl Gustav Jung

Њега сте нашли. Мистик који је од сасвим респектабилне младе науке психологије направио потпун

псеудонаучни бућкуриш.

Prosvetiteljska misao se radikalno suprotstavila tradicionalnom, pre svega crkvenom, ali i svakom dogmatskom mišljenju zalažući se za sekularizaciju društvenog i kulturnog života. Bila je to revolucija u domenu ljudske misli, filozofske, naučne i političke.

Umesto bezuslovnog poštovanja tradicionalnog autoriteta (Boga, Crkve, kralja itd.), prosvetitelji se srčano zalažu za kritički stav prema svakom spolja nametnutom autoritetu. Umesto slepog prihvatanja dogme i zabrane sumnje, oni se bore za kritičko preispitivanje svih „svetih istina” od strane razuma. Kantov poklič: Sapere aude („Usudi se da budeš mudar”), postao je krilatica prosvetiteljstva, u kojoj su bila sažeta sva njegova intelektualna i politička stremljenja. „Osmeli se da znaš!” bio je poziv na slobodno i kritičko ispitivanje, na borbu protiv mraka neznanja.

Управо тако, вала, УПРАВО ТАКО! Али предосећам да ће следећи пасус да почне са неким великим ''Али...''. Ајд да видимо ми то ''Али''!

Ali, odajući mu priznanje, ne sme se zaboraviti da je prosvetiteljski racionalizam, čiji je sveti cilj bio oslobođenje ljudskog uma od dogmi i lanaca iluzija, već u 19. veku postao zarobljenik sopstvene dogme – bezuslovne vere u moć razuma i mita o neprekidnom progresu (društvo se nezaustavljivo kreće od varvarstva ka civilizaciji, od neznanja ka znanju, od nerazumnog ka razumnom, od nesreće ka sreći)!

О не! Безусловна догма!!! Мон дју! Морамо се одмах отарасити те ''безусловне догме'' да ако се човек потруди може да унапреди човечанство и такође догме да разумом можемо да откријемо понешто о свету око нас. То мора да је од ђавола! Сил ву пле, упишите ме одмах на неки егзорцизам да неко из мене изагна ове нечисте силе!

Uporedo sa procvatom prosvetiteljske ideologije, javljaju se osporavanja.

Неко ОСПОРАВА просветитељство? Јадан ја его ми је толико крх, шта ћу сад?

Romantičari nasuprot razumu naglašavaju moć mašte, snagu osećanja i pronicljivost intuicije. Čovek osim „logike uma” i suvoparnog razuma ima i „logiku srca”, vrednosti, nagone i iracionalne strasti. Živ čovek se mora, upozoravaju kritičari, čuvati od prosvetiteljstva, „tog ružnog kostura bez mesa i krvi”.

Просветитељство је РУЖАН костур БЕЗ МЕСА И КРВИ??? (Па доврага ако је костур, наравно да је без меса и крви!)  Учитељице... безобразни романтичари ми се РУГАЈУУУУУУУУУУ!!!!!! Дакле сви аргументи против просветитељства су за сад на нивоу ''Мој тата може да пребије твог тату''.

Imanuel Kant: Danas su jasno vidljive sve „tamne strane”, svi gorki plodovi prosvetiteljstva:

То сам чекао... хајде да видимо АРГУМЕНТЕ... хајде да видимо КОЈЕ су то лоше стране просветитељства... КОЈИ су то ''горки плодови''?...

slepa vera u progres, u trijumf razuma i tehnologije, obogotvorenje logosa.

Вала неко овде мене баш зеза... слепа вера у прогрес горак плод? Море, јесте ли ви који читате ово уопште свесни колико СВИ ми (и верници и атеисти) данас ЗДРАВО ЗА ГОТОВО узимамо идеју технолошког  развоја... да ћемо за 10 година бити технолошки напреднији него сад, а за 100 година ВИДНО напреднији, а за 1000 година напреднији изван онога што и најлуђи СФ писац може да замисли. Пре просветитељства идеја људског напретка НИЈЕ ПОСТОЈАЛА! Читаве генерације су живеле ИДЕНТИЧНИМ животима.

Тријумф разума и технологије горак плод? Речи не постоје да се опишу шта мислим о људима који верују у ово... тојест постоје али би био банован оне секунде када бих их написао. Који то део тријумфа разума и технологије је горак плод? Медицина, пољопривреда, електрична енергија, компјутер на коме сад пишеш? Који?

Обоготворење логоса горак плод? Ум... јел то како ви верници кажете... да је разум обрисао патос религијским мистицизмом? Хиљаде мајки се хиљадама година молило разним боговима, укључујући и православном, искрено, са очима пуним суза да им деца буду излечена од свакојаких смртоносних болести, и ... бог и богови су остајали неми, а деца су умирала... а онда су чике у белом капуту дошле и излечиле велики део њих, те вас сад малкице пецка завист?

Sve je to uticalo na preteran razvoj intelekta, logosa, a na štetu erosa, emocija, strasti i duhovnih stremljenja.

Апсолутна будалаштина. Напротив, мало ти емоције отупе кад мораш да радиш тежак физички рад од јутра до сутра само да би преживео... а и не верујем да је либидо док ти крче црева баш и неки. А ''духовним стремљењима'' су до врло недавно могли да се баве само најнајбогатији јер су сви остали радили да би преживели, без пара да купе и једну једину књигу, а камоли ишта више.

Zbog svog neumerenog optimizma i precenjivanja moći razuma, ova ideologija je potcenila snagu iracionalnog i previdela seme zla u ljudskoj prirodi.

Дакле проблем просветитељства је што је подценио снагу идиота и зликоваца који покушавају да га униште на сваком кораку, као на пример оваквом бесомучном пропагандном кампањом, чији је овај чланак више него репрезентативан пример?

Hladni, bezlični razum može se upotrebiti i za građenje gradova, ali i za izradu nuklearne bombe;

Вау... а шта треба да се употреби да би ту бомбу бацио на невине цивиле? Разум? Дакле, кад неки идиот учини неко тешко зло... рационалност је прва адреса на коју се треба жалити, а не ИРАЦИОНАЛНОСТ?

razum može biti temelj demokratskog ali i totalitarnog društva

''Разум'' може бити део тоталитарног друштва? Немој ми рећи? У ком је то тоталитарном друштву разум царовао? Е видиш да не би испао да се користим ''ниједним правим Шкотом'' наравно да многи покрети и државе ПРЕТЕНДУЈУ да се служе разумом, али гле чуда ти УПРАВО тим разумом можеш и да откријеш и разобличиш оне који се праве да се њиме служе али не испуњавају стандарде. Није ли разум дивна ствар?

(to svedoči 20. vek sa logorima i racionalnom tehnologijom masovnog ubijanja ljudi).

Па каква је ово јадноћа? ''Рационална'' технологија масовног убијања људи??? Шта то уопште значи... која би била разлика у односу на неку претпостављам  ''ирационалну'' технологију масовног убијања људи. Мислим то је као кад би сад рекао ''хришћанско дављење слатких мачића и кучића''... јадни и нимало суптилан покушај дискредитације. Нисам ни знао да саме ТЕХНИКЕ толико самосвесне имају атрибуте ''рационалности'' и сл., осим ако ниси мислио у смислу ''рационално коришћење електричне енергије'' у ком случају реч ''рационално'' наравно има сасвим друго значење.

И узгред... ево нам те хитлеровске референце, додуше индиректно.

Jednostrano, neumereno favorizovanje intelekta i tehnike preseklo je vitalnu vezu sa onim što je suštastveno u ljudskom biću, sa osećanjem, maštom, vizijama, idealima, nesvesnim, slutnjom i doživljajem numinoznog, ukratko – sa dušom.

Ма какви! Напротив… ако човек не гледа правилно и трезвено спољашњи свет, како ће да правилно гледа и развија свој унутрашњи? Не да не може него нема теоретске шансе. Неко ко има отклон од стварности а претендује да је ''духован'' је као математичар који тврди да је 2+2=5.

To je sjajno izrazio Gete u „Faustu”: „Sva teorija, dragi prijatelju, siva je, a zlatno drvo života je zeleno”.

А ''теорија'' се овде односи само на ''сиве'' научне теорије просветитеља, а никако на ''теорије'' организованих религија, познатије као ДОГМЕ? Има ли ишта сивље и одузето од стварног живота од религијских догми? Теорије у физици, ма колико сувопарне биле барем претендују да објасне то ''златно дрво живота''.

Pokušaj iskorenjivanja afekata, nagona, simbola, stvaralaštva, fantazija i mitskih slika je rizičan poduhvat.

Него шта него да јесте. Кад нормалне сексуалне нагоне учиниш патолошким и достојним стида, кад уместо милијарде могућих симбола наметнеш пастви ЈЕДАН ЈЕДИНИ, кад се сво стваралаштво, фантазија и машта усесређује на ЈЕДНУ ЈЕДИНУ причу (и то не нарочито интресантну) о ЈЕДНОМ ЈЕДИНОМ човеку (и то човеку не нарочито вредном дивљења), и онда на крају покушаш да искорениш све који мисле другачије илити ''јеретике'' и ''невернике''...све је то врло ризичан подухват.

Jer, kada čoveku oduzmemo dušu, kada on izgubi uverenje da njegov život ima značaj,

Религије ЦЕЛУ СВОЈУ ЕНЕРГИЈУ троше на то да убеде човека да он није значајан, већ неки тамо Бог и ЊЕГОВА воља, а не човекова. Мислим стварно... како то да се већ не подавите у бујици сопственог лицемерја.

onda ga pretvaramo u neljudsko biće, u poslušan automat ili opasnog monstruma.

У преводу кад дамо човеку слободу да САМ мисли и уређује свој живот ми... од њега стварамо или послушног аутомата или опасног монструма... и зато... ми треба да га створимо послушног аутомата у некој организованој религији или... опасног монструма који верује да ће у рају добити 72 девице ако се разнесе или да ''педере'' који шетају градом треба песницама васпитати?

Дакле, писац овог текста врло танком линијом аргумената оптужује просветитељство да ће човека довести тамо где га религија без најмање дилеме, документовано и систематски води, ако не све људе, оно свакако више него солидан проценат!?

Upravo zato je mit potreban i savremenom čoveku jer „on je u stanju da podnese i najveće teškoće kada veruje da imaju smisla; uništen je kada mora da prizna, povrh svih svojih nevolja, da učestvuje u ’besmislenoj priči nekog idiota’”, kaže Jung.

Вала... што сам дуже на овом форуму све више се тако осећам.

Prastari mitovi imaju šta da kažu današnjem neurotičnom, pometenom i nesrećnom pojedincu,

Без увреде, али био сам у више цркава на литургијама и гледао у више верника док се моле и гледао у неке од оних мало ''ревноснијих'', и да будем искрен по покретима начину понашања изразу лица, многи од њих ми уопште не делују ни прилагођено ни срећно.

jer oni arhetipskim predstavama i simbolima, „jezikom duše” pripovedaju o večitim ljudskim problemima, o neprestanom traganju za istinom, za ljubavlju, identitetom i potpunošću, kao i o razočaranjima i porazima na tom putu.

Сва срећа па можемо да бацимо све оне старе митове у канту за отпатке кад Дививијеви свих 5 серијала ''Звезданих Стаза'' могу да се купе. Плус, много су бољи костими и специјални ефекти!

Jung, From, Frankl, Hilman, Mur i drugi moderni psiholozi govore o masovnim neurozama, osobenim za savremenu, materijalistički i scijentistički orijentisanu kulturu Zapada. Današnje neuroze, kao i tipična društvena patologija (alkoholizam, vorkoholizam, narkomanija, anomija, anhedonija, samoubistva)

Врло промућурна и дубока анализа свих данашњих бољки. Све је вала то потекло од кад је човек рекао не религији... до тад је све било бајно зар не?

ne nastaju više usled potiskivanja nagona, već pre usled gušenja emocija, religijskih i duhovnih potreba, usled gubitka jasnih orijentira i putokaza, do kojeg je došlo zbog dominacije racionalističkog, redukcionističkog, pozitivističkog i ateističkog pogleda na svet.

Јао не! Шта ћемо ми без ''јасних оријентира и путоказа''... морали би смо да... ОДРАСТЕМО и узмемо одговорност за наше животе  у наше руке... О ТЕМПОРА О МОРЕС!

Мислим, све те жалопојке о ''просветитељству'', ''модерном добу'' и сл. се буквално своде на ово.

Kako kaže Jung, nesumnjivo je da „određeni broj neuroza u prvoj liniji počiva na tome što se npr. religijski zahtevi duše više ne opažaju zbog detinjaste sumanosti prosvetiteljstva”.

Просветитељство... детињасто сумануто... човек научи нешто ново сваки дан.

Mnogi savremeni pravci, od egzistencijalizma, neosimbolizma do postmoderne, arhetipske i pozitivne psihologije, neumorno ukazuju da ako pojedinac želi da povrati izgubljenu duševnu ravnotežu i celovitost ličnosti, on onda mora da se oslobodi tiranije razumа

Распкалаћу се! Кад чујем размажена деришта која цео свој комфор а највероватније и голи живот дугују тој ''тиранији разума'' како са толико емоције и набоја причају о истој, не може а да ми не потекне сузица.

i da obnovi vezu sa svojim najdubljim emocijama, strastima, imaginacijom i stvaralačkim potencijalima duše. Jer, da bi čovek mudro umovao, prvo mora duboko da oseća i hrabro da mašta.

Кад је неко ко верује дубоко осећао то да неће више постојати и суочио се са тим? Па читава религија се заснива управу на потискивању страха од смрти.

Кад је неки верник могао да замисли да можда није у праву и његова визија света није истинита?  У томе је поента. Нема ту ни м од маште.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Кад је неко ко верује дубоко осећао то да неће више постојати и суочио се са тим? Па читава религија се заснива управу на потискивању страха од смрти.

Ово ти није тачно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ово ти није тачно.

Хммм... да да. Видети текст доле... СА ОВЕ ТЕМЕ... Мислим стварно докле ће верници да говоре очигледне неистине о сопственој религији? Или ти смета реч ''читаво'' коју сам употребио као очигледну хиперболу. Ево кориговаћу...

84,35% религије се заснива управо на потискивању страха од смрти.

Човек је биће крхко, рањиво, смртно. И свет око њега је исти такав, пролазан и смртан. Бића у свету настају, трају и нестају. То је ритам природе, ритам створене природе. Али, само је човек због тога тужан. Тужан је зато што једини зна да ће умрети. Он је једини свестан своје беде. Човек, зато што је највећи, зато је и најтужнији. Разум је његова моћ и његов крст. И слобода је његова моћ и његов крст.

Коликогод био понесен радошћу живљења, човек се сети ове своје беде. Човек је биће које се сећа смрти и биће које чека смрт. Зна човек да смрт није страшна. Страшно је знање да ће она доћи, страшно је чекати смрт. Сама смрт није страшна, смрт је гадна, како каже наш Јован Дучић. Ругоба смрти обесмишљава постојање, животну радост. Она тера човека на очај, на жалосни одговор на питање које му нико не поставља, без он сам себи: „Чему?“ Човек сам себи у очајању каже: „Ово је најгори свет од свих могућих светова.“ Зашто то човек каже? Зато што је ово постојање, које има свој крај, лаж и привид постојања. Човек хоће истину, не лаж и привид, хоће да вечно постоји. Но, то је недосањани сан, јер смрт је непремостива гранична ситуација преко које се не може. Све што човеку остаје јесте да осмисли умирање, да улепша своју ругобу, потискујући тако свој очај. То управо и јесу философија и религија: осмишљавање смрти, шминкање очајања, лагање себе самога.

Нема излаза из тог круга смрти, из очајања, па макар га нашминкали нејлепшим бојама. Човек умире, а смрт је ружна, очајно ружна. Бог је једино светло у том ружном и мрачном тунелу. Познање Бога је једини пут за истинско осмишљавање људске егзистенције. Јер, Он је једини кадар да да оно за чим човек чезне: живот, постојање, вечност. Он је једини кадар да покаже и створи смисао.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Molim? A ovaj deo citata?

Koja od ovih religija ima budućnost, a koje će otići u drugi plan:

1. Jednoboštvo

2. Mnogoboštvo

3. Ateizam

4. NekaNovaReligija

To nisam ni primetio... i na to se odnosi ono sto sam napisao... logicno. A ako aludiras na to da je ovo napisao jedan ateista... pa sta? TO je samo potvrda onoga sto sam pricao... u ateizmu svako ima pravo da ima svoje misljenje, samo potvrdjuje individualizam kao konstantu u ateizmu...

MAda licno, ne mislim da XIO dozivljava ateziam kao religiju i mogao bih da se opkladim da je u pitanju lapsus, ili neko metaforcno znacenje... pitaj ga. Meni sve jedno, ja sam individualista :DDD

АЛО, то је неко други писао а мој ОДГОВОР на његово ПИТАЊЕ је испод тога!

XIO

Подели на овим сајтовима

Ниси ти то разумео добро.

facenew22222222

Их ја будала... ја мислио да све те приче о ВАСКРСЕЊУ, ПОБЕДОМ НАД СМРЋУ И ВЕЧНИМ ЖИВОТОМ нешто значе...

XIO

Подели на овим сајтовима

Сигурно не значе "потискивање страха од смрти".

Да, да... сигурно не значе...

facenew22222222

XIO

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...