w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 да,динабластер је дао лепу мисао...сад сам схватио шта је мислио... не би личност Христа тако поједноставио а мислим да Наташа није ни хтела да поједностави него је само илустровала примером... крајње је време да престанем да читам мисли... мислим да је обичан неспоразум у питању Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 pa jes, onda bi mogli da kazemo i da je planetarni superjunak kome nema ravna, mislim ako se razmisli malo onda moze da se shvati da je ta velicina van/iznad bilo kakvih kategorija Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 link=topic=15546.msg504692#msg504692 date=1313361880]да,динабластер је дао лепу мисао...сад сам схватио шта је мислио... не би личност Христа тако поједноставио а мислим да Наташа није ни хтела да поједностави него је само илустровала примером... крајње је време да престанем да читам мисли... мислим да је обичан неспоразум у питању Nisam nikako, samo sam izuzetno neraspolozena, izvinjavam se. Najbolje bi bilo da malo odspavam 1000000001010. Laku noc http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 pa jes, onda bi mogli da kazemo i da je planetarni superjunak kome nema ravna, mislim ako se razmisli malo onda moze da se shvati da je ta velicina van/iznad bilo kakvih kategorija jes al to ne znači da treba da ćutimo... svako će iz svoje klijeti izneti po nešto Nisam nikako, samo sam izuzetno neraspolozena, izvinjavam se. Najbolje bi bilo da malo odspavam 1000000001010. Laku noc spavanje1 što bi rekla pepa prase-noć,noć 0304_smile4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 1000000001010 0304_smile4 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 1000000001010 0304_smile4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 А зашто је по данашњим мерилима шовиниста? Према коме он то пропагира мржњу? žU odredjenim delovima se propagira robovlasništvo i da je žena niže biće. Tamo na ateizmu jedan čova je agapiju citirao neke za današnje uslove gnusne pouke iz biblije. Citat sa Ateisti 1. Timotiju 6. glava: 1 Robovi koji su god pod jarmom da pokazuju svaku čast svojim gospodarima, da se ne huli na ime Božije i na nauku. 2 A koji imaju krštene gospodare, da ne postaju nemarljivi za njih što su braća, nego još bolje da služe, jer su verni i ljubazni, zajedničari u blagodati. Ovo uči i savetuj. Poslanica Efezanima, 6. glava: 5 Sluge! Slušajte gospodare svoje po telu, sa strahom i drhtanjem, u prostoti srca svog, kao i Hrista; Onda dalje Isus podrzava i fizicko nasilje. Luka 12. glava 47 A onaj sluga koji zna volju gospodara svog, i nije se pripravio, niti učinio po volji njegovoj, biće vrlo bijen; Opet podrska robovlasnistvu, ovog puta Isus objasnjava da on veoma ceni vladajuci sloj pa ukorava one koji nalaze da je nepravedno biti rob. Poslanica Kolosanima, 4. glava 1 Gospodari! Pravdu i jednakost činite slugama znajući da i vi imate Gospodara na nebesima. 3. glava 22 Sluge! Slušajte u svemu svoje telesne gospodare, ne samo pred očima radeći kao da ljudima ugađate, nego u prostoti srca, bojeći se Boga, 23 I sve šta god činite, od srca činite kao Gospodu, a ne kao ljudima: 24 Znajući da ćete od Gospoda primiti platu nasledstva; jer Gospodu Hristu služite. Galatima, 4. glava 30 Ali šta govori pismo? Isteraj robinju i sina njenog; jer sin robinjin neće naslediti sa sinom slobodne. U ovim delovima se jasno propagira robovlasnitštvo npr. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Поента ових стихова није пропагирање робовског односа међу људима, већ порука крштеним душама (који без обзира на сталеж тадашњег световног, друштвеног уређења с у слободњаци, слободни), - ако су господари да буду праведни и једнакост чине онима који им служе, јер иако су домаћини или господари, властодршци... треба да се владају као Христове слуге, а ови други - да своје служење чине од срца, јер Христу служе. На другом месту је то појашњено од истих Апостола - прими одбеглог слугу свога назад, али не више као роба, него као брата. Робовско уређење и ропство као однос међу љидима, уништава Христос и Апостоли Његови, али не споља, дакле не насиљем, него изнутра - преображајем људи изнутра. "Видите како је у свету, а тако да не буде међу вама. Свако да служи другоме, а ко хоће да буде први свима да буде служитељ. И Господ не дође да му служе, него да служи." :завештање Христово у Еванђељу. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 А зашто је по данашњим мерилима шовиниста? Према коме он то пропагира мржњу? žU odredjenim delovima se propagira robovlasništvo i da je žena niže biće. Tamo na ateizmu jedan čova je agapiju citirao neke za današnje uslove gnusne pouke iz biblije. Citat sa Ateisti 1. Timotiju 6. glava: 1 Robovi koji su god pod jarmom da pokazuju svaku čast svojim gospodarima, da se ne huli na ime Božije i na nauku. 2 A koji imaju krštene gospodare, da ne postaju nemarljivi za njih što su braća, nego još bolje da služe, jer su verni i ljubazni, zajedničari u blagodati. Ovo uči i savetuj. Poslanica Efezanima, 6. glava: 5 Sluge! Slušajte gospodare svoje po telu, sa strahom i drhtanjem, u prostoti srca svog, kao i Hrista; Onda dalje Isus podrzava i fizicko nasilje. Luka 12. glava 47 A onaj sluga koji zna volju gospodara svog, i nije se pripravio, niti učinio po volji njegovoj, biće vrlo bijen; Opet podrska robovlasnistvu, ovog puta Isus objasnjava da on veoma ceni vladajuci sloj pa ukorava one koji nalaze da je nepravedno biti rob. Poslanica Kolosanima, 4. glava 1 Gospodari! Pravdu i jednakost činite slugama znajući da i vi imate Gospodara na nebesima. 3. glava 22 Sluge! Slušajte u svemu svoje telesne gospodare, ne samo pred očima radeći kao da ljudima ugađate, nego u prostoti srca, bojeći se Boga, 23 I sve šta god činite, od srca činite kao Gospodu, a ne kao ljudima: 24 Znajući da ćete od Gospoda primiti platu nasledstva; jer Gospodu Hristu služite. Galatima, 4. glava 30 Ali šta govori pismo? Isteraj robinju i sina njenog; jer sin robinjin neće naslediti sa sinom slobodne. U ovim delovima se jasno propagira robovlasnitštvo npr. То нису Христове речи, већ речи апостола Павла. Међутим, далеко од тога да апостол пропагира робовласништво као такво. Нешто је друго у питању. А где је то жена представљена као ниже биће? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 То нису Христове речи, већ речи апостола Павла. Међутим, далеко од тога да апостол пропагира робовласништво као такво. Нешто је друго у питању. А где је то жена представљена као ниже биће? propagira, zagovara i podržava. JHa ne znam šta tu nije jasno kad neko kaže dobro je biti rob, i rob treba da bude poslušan prema svom gospodaru, šta radi ako ne propagira i jasno podržava? Ne mogu sad da kopam za ženu ali sam poprilično siguran da ima i tih. Medjutim po u tom vremenu po njihovim standardima ovo je više nego ok. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 То нису Христове речи, већ речи апостола Павла. Међутим, далеко од тога да апостол пропагира робовласништво као такво. Нешто је друго у питању. А где је то жена представљена као ниже биће? propagira, zagovara i podržava. JHa ne znam šta tu nije jasno kad neko kaže dobro je biti rob, i rob treba da bude poslušan prema svom gospodaru, šta radi ako ne propagira i jasno podržava? Ne mogu sad da kopam za ženu ali sam poprilično siguran da ima i tih. Medjutim po u tom vremenu po njihovim standardima ovo je više nego ok. То ти је исто као када би данас људе учио да буду одани грађани своје државе, да поштују власт, Устав и Законе. Дакле, не ради се о вредновању система као система. Ако мало прочешљаш по историји, видећеш да је хришћанство дало итекакав допринос нестанку робовласништва. Црква је била прво место, прва институција, која је изједначила робове и господаре. Исти тај апостол каже: нема више Јеврејина ни Јелина, роба и слободњаке, већ сте сви једно у Исусу Христу. Друга ствар, роб-слуга у јеврејском друштву је био сасвим нешто друго од онога што ми обично мислимо о ропству. Роб-слуга је имао тачно одређено време служења свом господару. Није служио џабе. Чак, могао је и наследство да добије. Има примера где су те слуге одбијале да оду од својих гоподара када им је истекло законско време служења. Што се тиче жена, апостол Павле је изнео једнну од најлепших породичних поука: Ефесцима, глава 51. Угледајте се дакле на Бога, као љубазна дјеца, 3 Мој. 11:45, Мат. 5:45, Лука 6:36, Ефес. 4:32 2. И живите у љубави, као што је и Христос љубио нас, и предаде себе за нас у прилог и жртву Богу на слатки мирис. 1 Мој. 8:21, 3 Мој. 1:9, Јован 13:34 3. А курварство и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама, као што се пристоји светима; 4. Тако и срамотне и луде ријечи, или шале, што се не пристоји; него још захваљивање. Рим. 1:28 5. Јер ово да знате да ниједан курвар, или нечист, или тврдица (који је идолопоклоник), неће имати дијела у царству Христа и Бога. Откр. 22:15 6. Нико да вас не вара празнијем ријечима; јер овијех ради иде гњев Божиј на синове непокорности. Јер. 29:8, Мат. 24:4 7. Не бивајте дакле заједничари њихови. 2 Кор. 6:14 8. Јер бијасте негда тама, а сад сте видјело у Господу: као дјеца видјела живите; Иса. 9:2, Лука 16:8, Јован 8:12, 1 Јов. 2:9 9. Јер је род духовни у свакој доброти и правди и истини. 10. Истражујте што је Богу угодно. Псал. 19:7, Псал. 19:11, Рим. 12:2, Рим. 14:18, Филиб. 1:10, Јевр. 12:28 11. И не пристајте на безродна дјела таме, него још карајте. 3 Мој. 19:17, Јов 24:13, Јов 24:17 12. Јер је срамно и говорити шта они тајно чине. 13. А све за што се кара, видјело објављује; јер све што се објављује, видјело је; Јевр. 4:13 14. Зато говори: устани ти који спаваш и васкрсни из мртвијех, и обасјаће те Христос. Иса. 60:1, Језек. 37:4, Јован 5:25, Рим. 6:4, Ефес. 2:5 15. Гледајте дакле да уредно живите не као немудри, него као мудри; 16. Пазите на вријеме, јер су дани зли, 17. Тога ради не будите неразумни, него познајте што је воља Божија. Рим. 12:2, Кол. 4:5, 1 Сол. 4:3 18. И не опијајте се вином, у коме је курварство, него се још испуњавајте духом, 19. Говорећи међу собом у псалмима и појању и пјесмама духовнијем, пјевајући и припијевајући у срцима својијем Господу; Кол. 3:16, Јаков 5:13 20. Захваљујући за свашто у име Господа нашега Исуса Христа Богу и оцу; Јов 1:21 21. Слушајући се међу собом у страху Божијему. Филиб. 2:3 22. Жене! слушајте своје мужеве као Господа. 1 Мој. 3:16 23. Јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тијела. 24. Но као што црква слуша Христа тако и жене своје мужеве у свему. 25. Мужеви! љубите своје жене као што и Христос љуби цркву, и себе предаде за њу, 26. Да је освети очистивши је купањем воденијем у ријечи; Јован 3:5, Јован 15:3, Јевр. 10:22 27. Да је метне преда се славну цркву, која нема мане ни мрштине, или такога чега, него да буде света и без мане. 28. Тако су дужни мужеви љубити своје жене као своја тјелеса; јер који љуби своју жену, себе самога љуби. 29. Јер нико не омрзну кад на своје тијело, него га храни и грије, као и Господ цркву. 30. Јер смо уди тијела његова, од меса његова, и од костију његовијех. 31. Тога ради оставиће човјек оца својега и матер, и прилијепиће се к жени својој, и биће двоје једно тијело. 32. Тајна је ово велика; а ја говорим за Христа и за цркву. 33. Али и ви сваки да љуби онако своју жену као и себе самога; а жена да се боји својега мужа. Ефесцима, глава 61. Дјецо! слушајте своје родитеље у Господу: јер је ово право. Приче 23:22, Лука 2:51 2. Поштуј оца својега и матер: ово је прва заповијест с обећањем: 2 Мој. 20:12, 5 Мој. 5:16, Мат. 15:4 3. Да ти благо буде, и да живиш дуго на земљи. 4. И ви оцеви! не раздражујте дјеце своје, него их гајите у науци и у страху Господњему. 1 Мој. 18:19, Кол. 3:21 5. Слуге! слушајте господаре своје по тијелу, са страхом и дрктањем, у простоти срца својега, као и Христа; 6. Не само пред очима радећи као људима да угађате, него као слуге Христове, творећи вољу Божију од срца. 7. Драговољно служите, као Господу а не као људима, 8. Знајући да сваки што учини добро оно ће и примити од Господа, био роб или слободњак. Рим. 2:6 9. И ви господари, тако чините њима остављајући пријетње, знајући да је и вама самијем и њима господар на небесима, и он не гледа ко је ко. Кол. 4:1, 1 Пет. 1:17 10. А даље, браћо моја, јачајте у Господу и у сили јачине његове. 11. Обуците се у све оружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога: Рим. 13:12 12. Јер наш рат није с крвљу и с тијелом, него с поглаварима и властима, и с управитељима таме овога свијета, с духовима пакости испод неба. Јован 12:31, Рим. 8:38 13. Тога ради узмите све оружје Божије, да бисте се могли бранити у зли дан, и свршивши све одржати се. 1 Дн. 11:13 14. Станите дакле опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде, Иса. 59:17 15. И обувши ноге у приправу јеванђеља мира; Иса. 52:7 16. А сврх свега узмите штит вјере о који ћете моћи погасити све распаљене стријеле нечастивога; 1 Јов. 5:4 17. И кацигу спасенија узмите, и мач духовни који је ријеч Божија. Јевр. 4:12, Откр. 1:16 18. И сваком молитвом и мољењем молите се Богу духом без престанка, и уз то стражите са свакијем трпљењем и молитвом за све свете, Филиб. 1:4 19. И за мене, да ми се да ријеч кад отворим уста своја, да обзнаним са слободом тајну јеванђеља, 20. За које сам посланик у оковима, да у њему говорим слободно, као што ми се пристоји. 1 Сол. 2:2 21. А да и ви знате како сам ја и шта радим, све ће вам казати Тихик, љубазни брат и вјерни слуга у Господу, Дјела 20:4 22. Којега послах к вама за то исто да знате како смо ми, и да утјеши срца ваша. 23. Мир браћи и љубав с вјером од Бог оца и Господа Исуса Христа. 24. Благодат са свима који љубе Господа нашега Исуса Христа једнако. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Друга ствар, роб-слуга у јеврејском друштву је био сасвим нешто друго од онога што ми обично мислимо о ропству. Роб-слуга је имао тачно одређено време служења свом господару. Није служио џабе. Чак, могао је и наследство да добије. Има примера где су те слуге одбијале да оду од својих гоподара када им је истекло законско време служења. Sve je to mogao i u drugim sistemima. Naprimer u rimskom periodu robstva je mogao sve isto. Ne znam šta ti smatraš robstvom ali u skoro svim sistemima gde je postojalo klasično robstvo rob je mogao da dobije nasledje da bude na plati da ima privilegije, čak su svud postojale podele medju robovima. I reci ti meni: 22. Жене! слушајте своје мужеве као Господа.23. Јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тијела. 24. Но као што црква слуша Христа тако и жене своје мужеве у свему. Što bre žena mora da sluša svog muža kao da je bog otac? Jel ima superiorno znanje? Mudrost u odnosu na žene? Što neki muž ne bi slušao svoju ženu kao gospoda? To ti je definicija šovinizma par ekselans. Al je u skladu sa tim vremenom to je poenta. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тихон Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 @Iuris Питање поводом горе написаног: кад смо већ код равноправности - знаш ли шта је еманципација? И то рецимо у римском свету; јербо се Еванђеље, кад причамо о његовој историјској перспективи, мора разумевати у контексту јеврејског, грчко/хеленистичког и римског окружења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 @Iuris Питање поводом горе написаног: кад смо већ код равноправности - знаш ли шта је еманципација? И то рецимо у римском свету; јербо се Еванђеље, кад причамо о његовој историјској перспективи, мора разумевати у контексту јеврејског, грчко/хеленистичког и римског окружења. Znam odlično imam sedmicu iz rimskog prava. Jedno od tih pitanja mi je bilo na ispitu i to baš podela stvari u stvarnom pravu koja se izmedju ostalog deli na emancipovane i nemancimovane oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Друга ствар, роб-слуга у јеврејском друштву је био сасвим нешто друго од онога што ми обично мислимо о ропству. Роб-слуга је имао тачно одређено време служења свом господару. Није служио џабе. Чак, могао је и наследство да добије. Има примера где су те слуге одбијале да оду од својих гоподара када им је истекло законско време служења. Sve je to mogao i u drugim sistemima. Naprimer u rimskom periodu robstva je mogao sve isto. Ne znam šta ti smatraš robstvom ali u skoro svim sistemima gde je postojalo klasično robstvo rob je mogao da dobije nasledje da bude na plati da ima privilegije, čak su svud postojale podele medju robovima. I reci ti meni: 22. Жене! слушајте своје мужеве као Господа.23. Јер је муж глава жени као што је и Христос глава цркви, и он је спаситељ тијела. 24. Но као што црква слуша Христа тако и жене своје мужеве у свему. Što bre žena mora da sluša svog muža kao da je bog otac? Jel ima superiorno znanje? Mudrost u odnosu na žene? Što neki muž ne bi slušao svoju ženu kao gospoda? To ti je definicija šovinizma par ekselans. Al je u skladu sa tim vremenom to je poenta. Да, ако искључиш љубав. Ти ове апостолове речи пројектујеш у данашње егоистичне системе вредности. Парадокс данашњих ливералних феминиста јесте у томе што, тобож, борећи се за права жена, заправо претварају жену у мушкарца. Ето, обули су јој чизме и ставили војнички опасач, не знајући да је циљ: борити се да жена буде жена а не мушкарац. Зато ти све ово и личи на шовинизам. Муже је глава жени у љубави - то значи да је одговаран за њу у њен живот, да је дужан да подноси жртву у заједници љубави (да се преда за њу као што се Христос предао за Цркву - то подразумева највеће жртве). Треба да прочиташ цео контекст а не да кидаш цитате. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука