Jump to content

Sveti Josemaría Escrivá, osnivač Opusa Dei

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sveti Josemaría Escrivá (1902.-1975.) jedan je od vodećih svetaca Katoličke Crkve u 20. vijeku.

Poznat je kao osnivač Opusa Dei i još više kao "svetac svakodnevnog života".

Njegov blagdan slavi se 26.juna (tada sam bio zauzet, pa ovo pišem s desetak dana zakašnjenja).

Za početak prilažem jedan video o njemu, a kasnije ću, nadam se, dodati i neke druge priloge.

Подели на овим сајтовима

Дајте неке текстове, по могућству изворне радове Хоземарије Ескриве. Тако ћемо спречити узалудне дискусије које се темеље на документарцима са Виасат хисторија, Хисторија и сл.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Дајте неке текстове, по могућству изворне радове Хоземарије Ескриве. Тако ћемо спречити узалудне дискусије које се темеље на документарцима са Виасат хисторија, Хисторија и сл.

Djela ovog svetca dostupna u hrvatskom prijevodu imate ovdje:

http://www.verbum.hr/knjige/autor-escriva-josemaria/

"Put", najčitanije njegovo djelo, je na gornjem sajtu moguće listati.

Sam tekst "Puta", bez uvoda, u elektronskoj verziji je dostupan ovdje:

Jose Maria Escriva - PUT

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

u čemu je suština osnivanja dotičnih redova u okviru katoličke crkve... da li su različiti redovi slika i prilika različitog pristupa duhovnosti pa onda pojedinac može bolje da vidi koji red mu je blizak po senzibilitetu i doživljaju vere ili postoje i drugi razlozi

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ja sam svojevremeno bio vrlo privučen tom vrstom 'sekularne' ( ne u lošem smislu) duhovnosti Sv. Hozemarije. Pregledao sam skoro sve snimke koje sam mogao naći na youtube-u i drugde, i postaviću ovde samo jedan koji mi je i danas vrlo zanimljiv i čak potresan:

icono_san-josemaria.jpg?w=640

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Nekako mislim da to ima neke inspiracije u 'malom putu' male Terezije iz Lizijea. Da se akcenat stavi na to da ljudi mogu svoj poziv ostvariti u svetu, radeći čak i najbeznačajnije poslove, da ne moraju ići u manastire ili u pećine, već biti u svetu a ne od sveta. Da to bude kao neko ostvarenje hrišćanskog savršenstva u svakodnevnom životu - školi, porodici, poslu... to nije nova ideja, ali je Hozemarija mislio da je taj ideal 'svakodnevne svetosti' bio nekako zamro pa mu je u viziji bilo naređeno da ga sprovede u delo - Opus Dei, Delo Božje

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...