Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2011 Пријави Подели Написано Јул 5, 2011 просто ми је невероватно да будиста и спиритуалиста имају више расуђивања него православни: Не веруј ни у шта само зато што си чуо. Не веруј ни у шта само зато што је речено и прича је многих. Не веруј ни у шта само зато што је нађено написано у твојим религиозним књигама. Не веруј ни у шта само на основу ауторитета твојих учитеља и старијих. Не веруј ни у традиције само зато што су пренесене са колена на колено генерацијама. Али после сагледавања и анализе, кад пронађеш да се било шта слаже са разумом и погодно је за добро и корист једног и свих, онда то прихвати и живи према томе. хинду принц Гаутама Сидарта, Буда, 563-483 пре Христа ---------------------------------------------------------- Кад одстраниш све што је немогуће, штагод да остане, колико год невероватно, мора бити истина. Шерлок Холмс, главни лик у књигама сер Артура Конана Дојла 1859–1930 после Христа клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2011 илити, колико је спреман православан да преиспитује себе - исто толико је способан и вољан да преиспитује и било који глас који чује или саслуша. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2011 моје запажање је да се то најочигледније преноси на схватање науке наспрам протестанстског фундаментализма који буквално тумачи Свето Писмо, схватање сексуалности, полности, поста, причешћивања, облачења, рађања, подизања деце, размишљања о себи, ближњем и Богу, размишљања о постигнућу у животу, ... додајте и сами нешто. утицај некритичког образовања, мислим на саобразност и раст, личности доводи до окидања маштања илузија у немогућности и недостатку жеље да се прихвате ствари и догађаји онакви какви јесу, а не каквим смо способни да их примимо. ако растемо укриво, криво ће нам бити и око и све ћемо криво и уносити у себе. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 драги, концентриши се на наслов теме, биће ти јасније шта пише и да нема везе ни са будизмом ни са спиритуализмом, који је уствари апстрактно размишљање о духовној димензији а у народу се популарно назива призивање духова. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Budizam je jedina religija bez bozanstva - tj.radije filozofija - prosto glorifikovanje i deifikovanje ljudskog razuma. Hriscanstvo je religija srca - filozofi ce ispitati razumom da li je nesto pravedno i logicno i na korist jednog ili sviju; a hriscanin mora srcem osjetiti da li je nesto pravedno; naravno ako mu je srce cisto, jer tek tad ce u njemu biti pravilan odraz stvari i bice mu i oko cisto, i misljenje cisto. Kriticko misljenje trebalo bi da bude pozeljno kao plod razuma koji je Boziji dar - ako ne odvede u misljenje radi misljenja usljed oholosti. Sad, ima tu nesto sto mi nije bas jasno - da su Adam i Eva prokleti i njima ljudski rod jer su spoznali dobro i zlo, tj.jer su poceli da misle, jer tek su tad postali sposobni za zlo. Tu je nesto sto ja ne razumijem, jer oni kao da su bili poput zivotinja nesvjesni prije, (tek tad vidje da je go itd.) a zivotinje nisu zle. I najkrvolocnije medju njima ubijaju samo kad su gladne. Mislim da si jako dobro postavio pitanje - a sta je sa ljudskom slobodom - da misli i postupa u skladu sa svojom savjescu. Jer apostol kaze: ako mislis da je necisto, onda je necisto, i to je valjda 'formula' i za post, i seksualnost, i sve druge formalne vanjske manifestacije vjere koje si nabrojao. Ali hajd' usudi se da mislis kriticki naspram crkvenog autoriteta, i da ti savjest bude cista, i da to ne bude samo gordost... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 просто ми је невероватно да будиста и спиритуалиста имају више расуђивања него православни: Ne bih ja rekao, Milane, da iz onog što si citirao slijedi taj zaključak: Не веруј ни у шта само зато што си чуо. Не веруј ни у шта само зато што је речено и прича је многих. Ovo je u redu, ne treba nikako biti lakovjeran. [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15488.msg477803#msg477803 date=1309908585] Не веруј ни у шта само зато што је нађено написано у твојим религиозним књигама. Ali ovo nikako NIJE u redu. Te "naše" (hrišćanske) religiozne knjige su knjige Svetog Pisma koje je prava Riječ Božja. A Bog se ne može prevariti. Misliti da se Bog može prevariti, misliti da ćemo mi svojim razmišljanjem "ispraviti" ili "popraviti" Riječ Božju - to je nešto naluđe i najnerazumnije što bismo mogli pomisliti. Tako se pokazuje da je takvo "vrlo kritično" i "razumno" razmišljanje zapravo nekritično i nerazumno. Dakle, mi hrišćani smo svakako u prednosti pred nehrišćanima, ne zato što smo mi pametniji ili svetiji od njih po svojim ljudskim sposobnostima, nego zato što smo dobili dar Božji kojega oni nisu upoznali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Једино хришћанство човека води ка надилажењу и превазилажењу своје пале природе, остали само ласкају тој палости. Уопште не могу да поредим хришћанство ни са једном религијом или филозофијом. Сви они ,наводно борећи се за слободу и критички поглед,стављају себи границе на ту слободу,говорећи"и да постоји Бог ми га не можемо схватити,препознати" и слично,дакле,сами су себи поставили границу.А зашто то раде? Како унапред знају да нешто не могу знати.Довољно ми је то контрадикторно да не могу да их поредим са вером која ми помаже да остварим слободу и мисли и дела,слободу коју осећам као своје нормално стање. Све што ми укида слободу ми је мрско,зато и не умем да прихватим ништа мање од хришћанства. Зашто не бисмо преиспитивали своју веру,ја верујем без сумње и то ми даје слободу да могу критички да посматрам сваки сегмент хришћанства. Хришћанин има искуство вере а то искуство се не може заменити са милион теорија. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 просто ми је невероватно да будиста и спиритуалиста имају више расуђивања него православни: Не веруј ни у шта само зато што си чуо. Не веруј ни у шта само зато што је речено и прича је многих. Не веруј ни у шта само зато што је нађено написано у твојим религиозним књигама. Не веруј ни у шта само на основу ауторитета твојих учитеља и старијих. Не веруј ни у традиције само зато што су пренесене са колена на колено генерацијама. Али после сагледавања и анализе, кад пронађеш да се било шта слаже са разумом и погодно је за добро и корист једног и свих, онда то прихвати и живи према томе. хинду принц Гаутама Сидарта, Буда, 563-483 пре Христа ---------------------------------------------------------- Кад одстраниш све што је немогуће, штагод да остане, колико год невероватно, мора бити истина. Шерлок Холмс, главни лик у књигама сер Артура Конана Дојла 1859–1930 после Христа Bravo! Znaci, treba biti agnostik! "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 илити, колико је спреман православан да преиспитује себе - исто толико је способан и вољан да преиспитује и било који глас који чује или саслуша. Човек који испитује себе,свакако ће испитивати све што долази до његовог увета или до његовог ока,то је неопходан труд не би ли се човек поправио промишљајући првенствено о себи па онда и о свету који је око њега.Није ми јасно зашто се не би преиспитивала и реч св.Отаца Цркве рецимо,свакако су и они били људи који су грешили,најчешће из незнања и ограничени временом и развитком науке у времену у којем су живели,али то их не чини мањем светим не одузима им се од светости јер светост од тога и не "зависи".Свети су јер су остали верни,свети јер су се уподобили Богу,али то ипак не значи да нису људски грешили у неким стварима.На крају и свето Писмо,ако се чита буквално,ако се тумачи буквално,без преиспитивања и промишљања,одна не знам куда би нас то одвело?У неко секташење вероватно. Сматрам да човек треба да преиспитује и испитује све да користи разум који му је ваљда и зато дат да би размишљао и расуђивао и да не би упао у замку да прихвата здраво за готово сваки глас и свако слово,које допре до њега.Потребно је преиспитавати своју веру и сваки део своје вере,а тиме испитујемо и сами себе сопствену веру,Хришћанство је жива вера,Живог Бога живих људи,не би требало да се претварамо у мумије. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 hm, tu se pravi pitanje koliko mi možemo da preispitujemo i svete oce i pismo, prije nego li smo se i naučili eto,koliko nas sa foruma pročita molitvu za razumijevanje svetog pisma i otvorenje uma,prije nego li i uzme pismo u ruke ili smo toliko avanzovali u kritičkom razmišljanju da umijemo samo da kritikujemo Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Budizam je jedina religija bez bozanstva - tj.radije filozofija - prosto glorifikovanje i deifikovanje ljudskog razuma. Hriscanstvo je religija srca - filozofi ce ispitati razumom da li je nesto pravedno i logicno i na korist jednog ili sviju; a hriscanin mora srcem osjetiti da li je nesto pravedno; naravno ako mu je srce cisto, jer tek tad ce u njemu biti pravilan odraz stvari i bice mu i oko cisto, i misljenje cisto. Kriticko misljenje trebalo bi da bude pozeljno kao plod razuma koji je Boziji dar - ako ne odvede u misljenje radi misljenja usljed oholosti. Sad, ima tu nesto sto mi nije bas jasno - da su Adam i Eva prokleti i njima ljudski rod jer su spoznali dobro i zlo, tj.jer su poceli da misle, jer tek su tad postali sposobni za zlo. Tu je nesto sto ja ne razumijem, jer oni kao da su bili poput zivotinja nesvjesni prije, (tek tad vidje da je go itd.) a zivotinje nisu zle. I najkrvolocnije medju njima ubijaju samo kad su gladne. Mislim da si jako dobro postavio pitanje - a sta je sa ljudskom slobodom - da misli i postupa u skladu sa svojom savjescu. Jer apostol kaze: ako mislis da je necisto, onda je necisto, i to je valjda 'formula' i za post, i seksualnost, i sve druge formalne vanjske manifestacije vjere koje si nabrojao. Ali hajd' usudi se da mislis kriticki naspram crkvenog autoriteta, i da ti savjest bude cista, i da to ne bude samo gordost... грешка из које су све твоје грешке настале: недостатак образовања и знања. не судим, већ освешћујем. прва грешка: причаш напамет о будизму, и самим тим ниси у праву. друга грешка: јеси ли некад прочитала сопственим очима било шта ИЗ будизма, а не неко да ти је саопштио О будизму? наравно, не читати јеретичке књиге без озбиљног саветовања са духовником/исповедником. трећа грешка: хришћанство не искључује разум, иначе не би имала потребе за њим, као ни за левом хемисфером мозга која се бави тиме. четврта грешка: одмах си упала у екстрем и самим тим се ограничила на исти, уместо да се бави целокупном сликом. пета грешка: прародитељи Адам и Ева нису проклети, него им је изречена последица њиховог чињења, пошто су упозорени да не једу плод са дрвета познања добра и зла јер ће умрети, а не што су Божју заповест о неједењу прекршили. шеста грешка: сви смо несвесни својих (зло)дела, како нас управо и оправдава Господ са Крста - опрости им јер не знају. седма грешка: погрешна перспектива прља савест, а не дело или оно што је унето у тело. што би рекло, погрешна перспектива изражава погрешан унутарњи порив, означава већ постојеће искривљење реалности, а не искривљује је додатно. тако да није у питању формалност, већ суштина. све природне ствари - дисање, храна и храњење, секс и приде, нису прљаве нити могу да се упрљају јер ђаво, као отелотворење греха, нема власт над Божјом творевином. значи да су такве ствари чисте, а савест је упрљана грехом који излази из срца, а не тим стварима и делима. осма грешка: управо је храброст бити хришћанин и чинити оно што треба и јесте па макар ширио саблазан међу неукима и невернима, а сам Апостол Павле каже да онај који лаже на Истину Божју, па макар и анђео био, је у погрешном трипу - ауторитет или не. е сад изброј реченице у својој поруци. 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 Једино хришћанство човека води ка надилажењу и превазилажењу своје пале природе, остали само ласкају тој палости. Уопште не могу да поредим хришћанство ни са једном религијом или филозофијом. Сви они ,наводно борећи се за слободу и критички поглед,стављају себи границе на ту слободу,говорећи"и да постоји Бог ми га не можемо схватити,препознати" и слично,дакле,сами су себи поставили границу.А зашто то раде? Како унапред знају да нешто не могу знати.Довољно ми је то контрадикторно да не могу да их поредим са вером која ми помаже да остварим слободу и мисли и дела,слободу коју осећам као своје нормално стање. Све што ми укида слободу ми је мрско,зато и не умем да прихватим ништа мање од хришћанства. Зашто не бисмо преиспитивали своју веру,ја верујем без сумње и то ми даје слободу да могу критички да посматрам сваки сегмент хришћанства. Хришћанин има искуство вере а то искуство се не може заменити са милион теорија. да је тема упоређивање осталих вера и хришћанства добила би значку за труд и леп покушај, овако ништа. поново прочитај наслов и моје поруке после прве у теми. 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15488.msg477803#msg477803 date=1309908585] просто ми је невероватно да будиста и спиритуалиста имају више расуђивања него православни: Ne bih ja rekao, Milane, da iz onog što si citirao slijedi taj zaključak: [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15488.msg477803#msg477803 date=1309908585] Не веруј ни у шта само зато што си чуо. Не веруј ни у шта само зато што је речено и прича је многих. Ovo je u redu, ne treba nikako biti lakovjeran. [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15488.msg477803#msg477803 date=1309908585] Не веруј ни у шта само зато што је нађено написано у твојим религиозним књигама. Ali ovo nikako NIJE u redu. Te "naše" (hrišćanske) religiozne knjige su knjige Svetog Pisma koje je prava Riječ Božja. A Bog se ne može prevariti. Misliti da se Bog može prevariti, misliti da ćemo mi svojim razmišljanjem "ispraviti" ili "popraviti" Riječ Božju - to je nešto naluđe i najnerazumnije što bismo mogli pomisliti. Tako se pokazuje da je takvo "vrlo kritično" i "razumno" razmišljanje zapravo nekritično i nerazumno. Dakle, mi hrišćani smo svakako u prednosti pred nehrišćanima, ne zato što smo mi pametniji ili svetiji od njih po svojim ljudskim sposobnostima, nego zato što smo dobili dar Božji kojega oni nisu upoznali. БРАВО БРАТЕ! 319.gif prstgore joooj најзад један хришћанин са критичким размишљањем prstgore додатно ми је драго што си осветлао образ римокатолицима, да увиде православни да се има штогод научити од вас 4chsmu1 с друге стране, морао бих додати да се твоје опажање односи само на догматске књиге, типа Свето Писмо, не и размишљања светитеља о одређеним питањима, јер се стално баца ново светло на старе списе. имајући то у виду, стално се враћамо на упадице разних неистинитих хипотеза, од науке типа да је Земља равна плоча, па до теологије и буквалних и/или тврдих тумачења Светог Писма која нису на спасење већ на осуду човека. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 hm, tu se pravi pitanje koliko mi možemo da preispitujemo i svete oce i pismo, prije nego li smo se i naučili eto,koliko nas sa foruma pročita molitvu za razumijevanje svetog pisma i otvorenje uma,prije nego li i uzme pismo u ruke ili smo toliko avanzovali u kritičkom razmišljanju da umijemo samo da kritikujemo dada dance67890https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15488.msg477806.html#msg477806 опет, треба да разликујемо критику од критизерства: критика је суд заслуге и мане рада или акције једног појединца од стране другог (критичар). критика не подразумева да се пронађу грешке, али реч се често узима да значи једноставан израз предрасуда или неодобравања (критизерство). други смисао критике је студија, процене и тумачења књижевности, друштвених покрета, филма, уметности, и сличне предмете и догађаје посматрања. циљ ове врсте критике јесте да разуме рад или догађај детаљније. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 6, 2011 Пријави Подели Написано Јул 6, 2011 hm, tu se pravi pitanje koliko mi možemo da preispitujemo i svete oce i pismo, prije nego li smo se i naučili eto,koliko nas sa foruma pročita molitvu za razumijevanje svetog pisma i otvorenje uma,prije nego li i uzme pismo u ruke ili smo toliko avanzovali u kritičkom razmišljanju da umijemo samo da kritikujemo Критика у овом наслову теме нисам доживела као буквалну критику нечега већ као расуђивање.Ако си прочитао мој пост нигде никог и ништа нисам критиковала,говорила сам о испитивању и расуђивању,испитивању прво самих себе па онда и онога што читамо,видимо или чујемо.Моје мишљење је да треба да испитујемо речи светих Отаца а не писмо,писмо само не треба буквално тумачити,као што сам имала прилику да видим да људи то раде,јер мислим д аје то погрешно. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука