Jump to content

Црква ће почети да говори на обновљеном језику (РПЦ)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Црква ће почети да говори на обновљеном језику

1271066942_d1e23efd6c_o.jpg

21.06.2011

Језик богослужења Руске Православне Цркве (РПЦ) ће постати разумљивији. У Московској патријаршији се спрема нацрт документа о реформи црквенословенског језика. Предлаже се да се многе речи и изрази замене еквивалентима, који ће савременим верницима бити јаснији.

Сами свештеници адаптацију текстова богослужбених канона називају врло важним и неопходним кораком. То неће бити корисно само с тачке гледишта односа између Цркве и друштва, већ и за чување традиције, убеђен је први заменик предедника образовног комитета РПЦ архимандрит Кирил Говорун.

Документ одражава забринутост већине помесних Православних Цркава за то на који начин се традиционална начела Цркве могу пренети модерном човеку. То је врло сложено питање. Јер, с једне стране све Цркве су носиоци традиције и вековне историје, која представља огромну вредност. С друге стране, то богатство на неки начин треба пренети савременом друштву.

Црквенословенски језик, чију азбуку су створили хришћанска браћа-проповедници Кирил и Методије у руском Православљу се од самог почетка сматрао сакралним језиком богослужења, као на пример, латински за Свети престо. Главна особеност таквих језика састоји се у томе што се на њима не говори, то значи да се они не развијају и да са временом већина престаје да их схвата. У енглеској говорној средини ово питање је решено уз помоћ многобројних превода, укључујући и такозвану Simple English Bible, у којој се користи свега 3.000 речи. Ватикан је наишавши на сличан проблем 1962. године званично дозволио да се богослужбени чин с латинског преведе на различите националне језике. Неке помесне Православне Цркве, на пример Српска и Бугарска, такође су решиле да иду путем најмањег отпора и дозволили су да се у неким храмовима служба одвија на савременим дијалектима. У Русији се први превод Библије на руски језик појавио тек у 19. веку. Уосталом, својеврсно упроштавање црквенословенског језика одвијало се током развоја Православља наставља архимандрит Кирил Говорун.

Чим су прве књиге биле преведене на црквенословенски језик и доспеле на наше тле већ су почеле да се мењају. Књиге су морале да се умножавају, а то је значило да су их пре штампања књига преписивали живи људи. Из древних времена нема ниједног рукописа који би био стопроцентно идентичан са својим оригиналом. Процес преписивања рукописа представљао је жив процес адаптације језика.

Први пример савремене адаптације црквенословенског језика биће поновно издавање једне од најважнијих црквених књига „Триода“. То је зборник текстова богослужења предпасхалног, пасхалног и послепасхалног периода. Управо ове празничне службе се сматрају једним од главних. Треба додати да је било планирано да се ова књига адаптира поједностављеним језиком још пре револуције 1917. године. Под руководством тадашњег митрополита Сергија Страгородског, који је касније постао Патријарх Московски и целе Русије створена је цела комисија у коју су ушли водећи руски богослови и филолози. Међутим, сви радови су прекинути због револуције. Садашње обновљено издање „Триода“ засниваће се на научним истраживањима и биће допуњено савременим коментарима.

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

• Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

fmqmtx fmqmtx 0110_hahaha 0110_hahaha :cheesy2: :cheesy2: smej.gif smej.gif 4chsmu1 :) smej.gif smej.gif 4chsmu1 :) slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3

Боже, Боже, просто не знам да ли да се радујем ил да кукам што није неком раније грунуло да ово најзад среди како треба  fmqmtx

Подели на овим сајтовима

Боже, Боже, просто не знам да ли да се радујем ил да кукам што није неком раније грунуло да ово најзад среди како треба  0102_laugh

Ма дај Боже да не дође опет до побуна и раскола какви смо тупави. Невероватно, кад смо дошли до тога да се веселимо да се Јеванђеље проповеда на језику који људи разумеју... Ваљда би то требало да се подразумева.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Oво је заиста дивна вест! Мада, навикне се човек...То је велики проблем за младе и људе који не разумеју  језик којим се проповеда. То би увек требало да иде укорак са развојем језика, с тим да се много мора пазити да превод буде исправан, у духу савременог језика. nasznak9877777777777777777

Подели на овим сајтовима

Како да не, има сад омладина да нагрне у цркве к'о овце на солило... ne_shvata greengrin Па што су онда малтеретирали Кочеткова, кад на крају прихватају његову праксу? Некоме лекције из блиске историје заиста нису довољне...

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Како да не, има сад омладина да нагрне у цркве к'о овце на солило... leteti 0442_feel Па што су онда малтеретирали Кочеткова, кад на крају прихватају његову праксу? Некоме лекције из блиске историје заиста нису довољне...

Ma da, baš će nagrnut, sve će u redovima čekat da uđu u crkvu. Ko i kod nas poslije drugog Vatikanskog. Borite se da ostane crkvenoslavenski barem na velike blagdane i u sabornim hramovima. Sad će se i Rusi uvalit u isti taj cirkus koji mi imamo danas s novoorditama i tridentincima. Što se ne poučite od nas dok to još možete.

facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Како да не, има сад омладина да нагрне у цркве к'о овце на солило... algabacaju algabacaju Па што су онда малтеретирали Кочеткова, кад на крају прихватају његову праксу? Некоме лекције из блиске историје заиста нису довољне...

Ma da, baš će nagrnut, sve će u redovima čekat da uđu u crkvu. Ko i kod nas poslije drugog Vatikanskog. Borite se da ostane crkvenoslavenski barem na velike blagdane i u sabornim hramovima. Sad će se i Rusi uvalit u isti taj cirkus koji mi imamo danas s novoorditama i tridentincima. Što se ne poučite od nas dok to još možete.

algabacaju

ne_shvata

Изгледа да свака нова генерација мисли да ће избећи грешке претходних поколења тиме што ће их понављати. То ми никако није било јасно. Исто тако и наши литургијски/језикословни реформатори и тумачи канона "по историјском контексту", имају за пример судбину руског обновљенаштва двадесетих година и старокалендарски раскол у Грчкој, али упркос томе дувају у исту свиралу. Ја бих заиста, али заиста волео да сазнам да су за то добили паре од Ватикана, ЦИА-е, масона, или не знам кога већ - било би ми лакше. Међутим, авај, све ми говори да тзв. реформатори по правилу делају побуђени искључиво сопственим комплексима, сујетом да "оставе траг иза себе", каткад и глупавом наивношћу и самоувереношћу (као пратиљама полу-образованости и квазинаучности). Дакле, безмездно и самовластно урушавају Цркву, изазивајући разумљиве реакције како умерених, тако и екстремних конзервативних снага. И онда им рогати крив...или Артемије.

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Изгледа да свака нова генерација мисли да ће избећи грешке претходних поколења тиме што ће их понављати. То ми никако није било јасно. Исто тако и наши литургијски/језикословни реформатори и тумачи канона "по историјском контексту", имају за пример судбину руског обновљенаштва двадесетих година и старокалендарски раскол у Грчкој, али упркос томе дувају у исту свиралу. Ја бих заиста, али заиста волео да сазнам да су за то добили паре од Ватикана, ЦИА-е, масона, или не знам кога већ - било би ми лакше. Међутим, авај, све ми говори да тзв. реформатори по правилу делају побуђени искључиво сопственим комплексима, сујетом да "оставе траг иза себе", каткад и глупавом наивношћу и самоувереношћу (као пратиљама полу-образованости и квазинаучности). Дакле, безмездно и самовластно урушавају Цркву, изазивајући разумљиве реакције како умерених, тако и екстремних конзервативних снага. И онда им рогати крив...или Артемије.

ne_shvata, algabacaju итд.

Подели на овим сајтовима

Ја бих заиста, али заиста волео да сазнам да су за то добили паре од Ватикана, ЦИА-е, масона, или не знам кога већ - било би ми лакше.

ЦИА снајка, ЦИА... Упропастили су пола света...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја бих заиста, али заиста волео да сазнам да су за то добили паре од Ватикана, ЦИА-е, масона, или не знам кога већ - било би ми лакше.

ЦИА снајка, ЦИА... Упропастили су пола света...

То, то... 1405_love 0442_feel prstgore

Подели на овим сајтовима

Људи Божији! Читајте мало боље! Нико није рекао да ће Руси превести богослужење на руски језик! Не радујте се прерано. Они само желе да "реновирају" црквенословенски, тј. да га приближе савременом руском

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...