Srdjan Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Лаза Л. је одличан. Мало је написао, али оно што је саставио вреди више од злата. ---- Р. Тагоре: Сећам се једнога дана из свог детињства, када сам спустио чунић од хартије у јарак да плови. Био је влажан јулски дан; а ја сам био сам и усхићен игром својом. Пустио сам свој чунић од хартије у јарак да плови. Одједном су се почели гомилати бурни облаци, ветар је дувао на махове и киша је пљуштала. Поточићи прљаве воде јурнуше, речица набуја, и мој чунић потону. Горко сам мислио да је вихор једино дошао да разори моју срећу; сва његова пакост тицала се мене. Облачни јулски дан траје још и данас, и ја размишљам о свима играма у свом животу у којима сам губио. Стао сам да корим своју судбу за многе пакости, када ми на ум паде чунић од хартије што потону у јарак. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Tagore klapklap klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 ???? ?. ?? ???????. ???? ?? ???????, ??? ??? ??? ?? ???????? ????? ???? ?? ?????. ???? ????????? ?? ????? ?????????! Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 ???? ?. ?? ???????. ???? ?? ???????, ??? ??? ??? ?? ???????? ????? ???? ?? ?????. ???? ????????? ?? ????? ?????????! sta je na tebe ostavilo najveci utisak?? Kad je Lazarevic u pitanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 sta je na tebe ostavilo najveci utisak?? Kad je Lazarevic u pitanju? "?? ??????". ?? ???? "???? ??? ? ???? ?? ???????" ? "??????? ?????"... ?? ???? ? ??????... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 sta je na tebe ostavilo najveci utisak?? Kad je Lazarevic u pitanju? "?? ??????". ?? ???? "???? ??? ? ???? ?? ???????" ? "??????? ?????"... ?? ???? ? ??????... jeste, da.. nosi svoje ?ari... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 20, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2009 Volela sam ranije dela Danila .Posebno su mi u secanju ostali Rani jadi i Basta pepeo.Ostavili su dubok trag u meni...:smiley: Evo jednog odlomka iz dela PSALAM 44 Psalam 44 ...Seća se: čovek je iz gomile što je bila doterana u dvorište opštinske zgrade izdvojio najpre jednu prsatu devojku pegava nosa i naredio joj da pođe sa njim na "naknadni pregled", kako reče, no onda se pojavi i ta treća osoba, očigledno devojčin otac i reče da će i on da pođe s njima... "Valjda da nam držiš sveću!" reče onaj i ritnu ga u stomak a čovek se skljoka na kolena; onda pritrčaše dva civila i svališe ga batinama u sneg. Jedan mu stade nogom na vrat, a drugi mu zavi brkove oko prsta, zatim ih jednim trzajem otrgnu s lica a krv šiknu po snegu; čovek urliknu i pokuša da oslobodi vrat ispod čizme, no čovek mu se tada osloni celim telom na vrat; onda onaj prvi izvadi kratki bajonet što ga je nosio na remenu preko debelog civilnog kaputa koji mu je dopirao jedva do bedara i odseče čoveku nos, zatim baci krvavi odrezak pred gomilu: "To je opomena da ne turate nos svuda", reče. Onaj što je pograbio devojku već ju je dovukao do stepeništa sa kojih je bio uperen u gomilu mitraljez, i još su mogli da vide kako se devojka opire i grabi sneg, pa zatim kako već naga i iscrpena klonu kao onesvešćena, zatim, dok je čovek skidao opasač sa kaputa, kako ona vrisnu i polete ka gomili, no čovek zamahnu opasačem i prebaci joj ga preko glave: "Zar se nismo još pomirili", reče, "sasvim pomirili sa sudbinom": jednom joj je rukom stezao opasač oko grla, dok joj je drugom izvijao ruku, a bose noge pritiskao cokulom. Ona pokuša da oslobodi grlo iz omče no čovek pritegnu opasač i ona pade u sneg, zatim je prevrnu na leđa i s mukom joj razdvoji kolena kao kada se golim noktima otvara školjka; - i posle: kako se čovek uspravlja i priteže opasač preko kratkog sivog kaputa i kako kleknu pored devojke i vadi bajonet, i ono što nije videla ali je shvatila: kako joj levom rukom pritiska obraze dok joj se vilica nije razjapila i kako joj onda s dva poteza razreza usta s obe strane sve do ušiju i kako udara drškom po zlatnim kutnjacima dok ih ne istrese sebi u šaku: glava je zjapila kao kakva čudovišna riba-ljudožder; shvatala je i ono što nije videla: za minđuše nije bio potreban bajonet: kada se tkivo zamrzne postaje krto i lako puca. * U vitrinama logorskog muzeja bile su izložene tašne i novčanici od ljudske kože. Made in Germany. Uštavljena ljudska koža, kada se dobro isuši, naliči na pergament. A neispisani, beli list hartije, pogotovo pergamenta, draži ljudsku maštu, jer svaki je čovek umetnik i željan da ostavi traga na zemlji. Valjda je baš ta činjenica navela Ubermenscha da na sasvim anonimnoj i idealno beloj ljudskoj puti zabeleži svoje inicijale i da time u potpunosti osvedoči svoje umetničke naklonosti. Ars et artibus, umetnost i zabava, kako je to proklamovao još stari Horacije, to je oduvek bilo jedno od suštinskih obeležja svake iole valjanije umetničke tvorevine. A ljubav je, kao i uvek, samo stimulans. Zato se ne treba čuditi što je Ubermensch, u vidu nekog umetnički naklonjenog eses-oficira, izabrao baš damsku toalet-tašnicu za predmet svoga interesovanja. Pokloniti jednoj dami arijevske krvi toalet-tašnicu od ljudske kože - to znači dokazati dami bez mnogo cifranja da je ljudski život krajnje efemerna stvar i da ljudska koža nije ni tako skupa ni tako dragocena kao što se to misli. A još ako je na takvoj tašnici otisnut pečat umetnika (dakle čoveka kome nije metafizika strana) u vidu crteža ili akvarela koji predstavlja jednu kičersku i infantilnu jedrilicu čija jedra nadima vetar (simbol viših, metafizičkih sila) ili jedan šablonski krin (simbol nevinosti duše i tela) time je efekat u potpunosti postignut. Ubermensch trijumfuje u ljubavi i u umetnosti. Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рончица Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 Иван Цанкар, "Десетица". Ух, и сад се најежим кад се сетим, иако сам је читала давно. "С точке сваке погледај човјека, како хоћеш суди о човјеку - тајна чојку човјек је највиша. Твар је Творца човјек изабрана!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 Иван Цанкар, "Десетица". Ух, и сад се најежим кад се сетим, иако сам је читала давно.Да, јако тежак текст. Као и Пилипенда, Симе Матавуља. Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 1 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 "Винету", Карл Мај. То бијаше у шестом разреду основне. При крају треће књиге, главни лик умире. Од силног плакања, пар дана ми се мутило у глави. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рончица Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 Иван Цанкар, "Десетица". Ух, и сад се најежим кад се сетим, иако сам је читала давно.Да, јако тежак текст. Као и Пилипенда, Симе Матавуља."Пилипенда", наравно, одлична приповетка. "С точке сваке погледај човјека, како хоћеш суди о човјеку - тајна чојку човјек је највиша. Твар је Творца човјек изабрана!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 Najviše me potresla 0205_whistling kad sam imala 15 godina, 0205_whistling(давно беше!!!), књига од Štefana Cvajga "Pismo nepoznate žene". Postoji i istoimeni film sa slavnim Žerar Filpom. Kasnije su mi mnoge knjige izazivale suze ali ova je bila prva . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Септембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2010 Од песника ми емоције увек изазове Јесењин, Пушкин... ма руски песници и, шта да радим ударају ми у жицу. Најдража ми је песма Владимира Соловљева коју кад год читам плачем од туге и радости, поделићу је са вама , и надам се да ће је разумети и они који не знају руски 0205_whistling Не знам да подесим руску ћирилицу 0205_whistlingали ево овако на нашој ће те ипак схватити. ГОЛАС БОЖАНСТВЕНОЈ ЉУБВИ Бедниј друг истомил тебја пут Темен взор, и венок твој измјат Ти војди же ко мне отдохнут Потускнел; догораја закат. Где ти бил и откуда идеш Бедниј друг, не спрошу ја љубја Толко имја мое призовеш Нежна к сердцу прижму ја тебја Смерт и грех все царјат на земле Ти владиками их не зови Всјо, кружас, исчезает во мгле Неподвижно лиш солнце љубви Владимир Соловљев 18.09.1887 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Јован Николић ''Очи покојног јагњета'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZELJKO P. Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 nekada davno jos '80-tih godina sam citala knjigu "Svjetlo ugaslih ociju",autor Janko Matko...mnogo mi se svidjela,posebno jer je pisana po istinitom dogadjaju...da li je jos neko citao? mense0198626478946378946 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука