Jump to content

Vreme početka Liturgije

Оцени ову тему

Препоручена порука

Juče sa jednim bratom  vodih vrlo lep i poučan razgovor i između ostalog se dotaknusmo teme o početku i trajanju Liturgije.

U mom mestu, u mojoj crkvi Liturgija počinje u 8h i traje do 11h a ponekad i duže.

Sem o velikim praznicima crkva je poluprazna.

Brat mi reče da u Sremskim Karlovcima naprimer, Liturgija počinje u 9,30h.

Danas kada mnogi rade, i žene i muškarci, mnogi rade i nedeljom, kod privatnika, teško je uskladiti slobodne dane i slobodno vreme i doći svake nedelje na Liturgiju

pričasmo o tome da li bi u dogovoru sa mirjanima moglo da se promeni vreme Liturgije 319.gif

Da li bi nam tada crkve bile punije shok

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 53
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ма каки , ништа то не би променило. Када сам радио , мислим када сам радио у фирми , ако би био празник тај дана ја одем као по доручак и будем на литургији једно пола сата, толико колико могу да одвојим времена с посла.

А видео сам касније и друге ликове из суседне фирме и тако , ко хоће доћи ће па како тако а ко неће увек ће наћи оправдање.

Е сад и ја бих више волео да је литургија раније , јер ми онда остаје више времена у току дана.

А с тим се слаже и мој другар игуман једног намастира и он вели кад сам му реко да је код мене у село јутрење у 8 а литургија у 9 па до неких 11 аврса, вели млого брате па то је пола дана, зато они у намастиру све почму на време тако око 4 а клак, међутим неверујем да би у свету то функционисало , па би се могло наћи неко међувреме тако рецимо око 7 или 8 за почетак литургије.

То би мени лично више одговарало.

Што не значи да би и свима другима...

Подели на овим сајтовима

Vidi Željko ja radim u Beogradu a crkva mi je 30km, od Beograda, pola mog grada radi u Beogradu teško da možemo trknutiu za pausu 319.gif a pri tome za vreme pause ne smemo da napuštamo Kliniku tako da nema šanse da trknem ni do one koja mi je prekoputa

cele nedelje kuvam ručak danas za sutra, subota i nedelja su mi jedini dani kada mogu da skuvam ručak danas za danas i da spremim ona jela koja ne mogu danas za sutra

Dok sam radila po smenama dešavalo mi se da mi nedelja kao slobodan dan bude svaka5, a ako se desi da izađem iz dešžurstva, tj. da mi je prvi slobodan dan onda nema šanse da ostanem budna na Liturgiji

cele nedelje ustajem u 5h. subotom je obično generalno spremanje po kući, trka po pijaci kupiti sve za narednu nedelju, oprosti ali nedelja je jedini dan kada mogu bar malo da odmorim

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Оћеш да се свађаш , А!?  0104_cheesy

Ма говорио сам у своје име и чак сам то и нагласио , даклем има ги разнијех ситувација, ето на пример знам чоека који ради по том јевропском времену и он практично када год је литургија може да оде , јербо је код наске у некијем црквамау 8 а негде у 9 и тако он оде прво на службу па на посо.

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/eheej.gif 319.gif

shok

Pa i ja govorim samo u svoje ime, čisto razmena mišljenja i iskustva

da čujemo i druga mišljenja  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0409_feel.gif

Подели на овим сајтовима

U mojoj Crkvi, nedeljom i praznikom Liturgija pocinje u 9 i 30h, subotom u 9h. U ostalim Crkvama u gradu nedeljne sluzbe su u 9h, praznicima u toku nedelje u 8 i 30h, a subotom u 8h.

Meni sasvim odgovara 9 i 30h, lepo se naspavam, osvestim i bas mi je po taman. Do 11h se zavrsi Liturgija, potom malo se druzimo, popricamo, uvek sa necim pocastimo (neka pita, sok, sta su vec dobre zene spremile), i oko 12h idemo kuci. Savrseno prepodne...

Ja tu nista ne bih menjala dobrodosli

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

svima sam bio sve ne bi li koga pridobio za Hrista... siguran sam da bi bilo više ljudi da je liturgija malo kasnije... možda ne mnogo više ali više

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=1583.msg338741#msg338741 date=1294348352]

svima sam bio sve ne bi li koga pridobio za Hrista... siguran sam da bi bilo više ljudi da je liturgija malo kasnije... možda ne mnogo više ali više

хахаха брат иде и покреће маторе теме...легенда  pravopop  pravopop

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Јесте да волим да спавам, поготово недељом некада, али не би ми одговарало да литургија почиње касније.

Ако за посао могу да устајем ујутру 5, некад 6 дана у недељи, онда могу и још тај један.

Подели на овим сајтовима

У мом месту почиње у пола 9, а месту поред у 9.

Када је Света Литургија раније, човек се мора мало више потрудити, па начини на неки начин и својеврсну жртву. Поред тога, дан почне раније и има се више времена које се може посветити својој души и Богу. А можда неко може имати и проблема са глађу, уколико дан више одмакне. Ко зна...

Мир Божји!

Христос се роди!

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

живим близу Храма, па тамо је у пола осам Литургија а у малом храму 10 метара одатле у 9. а могу и верници да се распитају код својих пријатеља где има у близини касније или раније Литургија па да тамо одлазе по потреби и расположивом времену.

на капирам ни сталну потребу да се иде само у једну цркву у месту на Литургију, па и сам шетам по целом Београду и његовим црквама, а видим се са неким драгим људима и заједно причестимо и агапишемо тако.

организација је убица свих главобоља  0442_feel

Подели на овим сајтовима

Код мене у 8 почиње недељеом. Прерано!

За мене не, али многи неће у недељу кад се одмарају и то им је прилика да дуже спавају, да устану у 8 сати! Кад би била у 10 било би више људи, то гарантујем!

''Време долази када ће људи полудети, и када виде некога ко није полудео напашће га говорећи: ''Ти си луд, ти ниси као ми''.'' Ава Антоније Египатски

https://www.facebook.com/smrt.svetu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...