Jump to content

Препоручена порука

To što je kod monaha post pravilo ne odnosi se na nas ostale.

:drugarstvo:

Свако по својој вољи. Зато нам је и дата слободна воља.

Прва заповест у Рају била је Божји позив прародитељима на пост и уздржање: „Од дрвета познања добра и зла не једи” (1Мојс. 2, 17).

Адаму и Еви, заповеђено је да не једу са дрвета познања добра и зла, али им је остављена слободна воља да сами одлуче.

Правила поста за монахе разликују се од манастира до манастира (у складу са манастирским типиком) и у односу на мирјане пост монаха је ригорознији.

Узгред, примећујем да се на овој теми пост махом своди на храну као да је једење или не једење одређених врста хране једино што чини пост!

Подели на овим сајтовима

Da  se ti Veco nisi bavila aikidom? Evo i moj drug se bavio prilično baletanskim tekvandoom, treniro je u zvezdi i opet kad im je došo lik bivši dizač, naučio tehniku sve ih je pomeo masom (+ eksplozivnost koju dobiješ dizanjem tegova), i lepo čovek iskreno kaže: masa je zakon.

Da ne ulazimo u temu evolucija vs kreacionizam, ako i nismo srodnici, veoma smo slični.

I ja sam treniro u dane posta pa sam se ipovređivo.

Prva zapovest nije o postu, pogrešno si razumeo već o sexu.

A i to što smatraš prvom zapovešću nema veze sa postom ili uzdržanjem (to samo u glavama kaluđera), već sa Božijom željom da ljudi  ne umru (jer ako jedete s toga umrećete...), a sve ostalo mogu jesti koliko žele jer im je na život

I samo pričešće je jelo, ne pričešćujemo se mi umno ili duhovno kao anđeli.

Nemojte praviti od posta ono šta nije, on je samo jedan mali deo duhovnosti, ništa više.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Da  se ti Veco nisi bavila aikidom? Evo i moj drug se bavio prilično baletanskim tekvandoom, treniro je u zvezdi i opet kad im je došo lik bivši dizač, naučio tehniku sve ih je pomeo masom (+ eksplozivnost koju dobiješ dizanjem tegova), i lepo čovek iskreno kaže: masa je zakon.

Da ne ulazimo u temu evolucija vs kreacionizam, ako i nismo srodnici, veoma smo slicni

ti ako mislis da si slican majmunu,pa jos i veoma slican,kako kazes,samo izvoli winter   al' nemoj da koristis mnozinu,vecavjestica se lijepo izjasnila po tom pitanju winter  

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Мени се чини да смо сличнији китовима и делфинима.

Они су душевнији, нежнији.

Мајмуни су ко сивоње, груби, неотесани.

ma ja hocu da sam k'o golub eto 0212_rolleyes

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Vera se ili prihvati takva kakva jeste ili ne. Mislim da tu nema rasprave. U sklopu SPC postoji post takav kakav jeste. Mi možemo biti ili SPC ili RKC ili protestanti pa u sklopu toga i imati odnos prema postu. Postim koliko mogu i kad mogu i kad se osećam spremnim za to.

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...