Leontijev Написано Јун 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 marko_13 šta da se radi brabe sve sam pročitao šta ste napisali , nismo svi isti ali da se preterava u nečemu , ma koliko mi o nekome nešto mislili , evo čistog primera u ovom postu se vidi ... Ko zna ko će još sve biti na frskama po Pravoslavnim crkvama aman može se desiti da i neke zvjeze youtuba budi ikonopisane, jer je za svetost ključan ontološki kriterij spam red bi bilo a i ljudski je da pored neumesnih šala ne blatimo i ostale čestite Božije ugodnike... Izvinjavam se ako sam zvučao sarkastično, ali najiskrenije mi nije jasan taj kriterij svetosti koji se svodi na ontologiju. A, odmah se potom obično doda da u Pravuslavlju nije svetost juridičkog karaktera kao kod Katolika(izgleda da ništa ne može proći bez njih) Nije mi jasno, jer onda i Hitler je možda svet. A, "po plodovima će te ih prepoznati" i "vjera bez dijela je mrtva". Zbog prošlih i još nekih citata ne mogu da se složim sa Vašim poimanjem svetosti. Oprostite, ako sam bio pregrub, nije mi bila namjera. Poštujem sve svece. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Kako sumnjam u odluku Crkve? Otkad mi ucimo da Sinod/Sabor ne moze da pogresi? Тврдиш да одлука по којој су канонизовани светитељи није истинита. И штавише тврдиш да то није требало урадити јер постоји јака опозиција у Црној Гори, као да Црква треба да мари о томе шта мисле они који је мрзе. А на почетку си рекао да немаш појма о 2. Светском рату. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 11, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 marko_13 šta da se radi brabe sve sam pročitao šta ste napisali , nismo svi isti ali da se preterava u nečemu , ma koliko mi o nekome nešto mislili , evo čistog primera u ovom postu se vidi ... Ko zna ko će još sve biti na frskama po Pravoslavnim crkvama aman može se desiti da i neke zvjeze youtuba budi ikonopisane, jer je za svetost ključan ontološki kriterij spam red bi bilo a i ljudski je da pored neumesnih šala ne blatimo i ostale čestite Božije ugodnike... Izvinjavam se ako sam zvučao sarkastično, ali najiskrenije mi nije jasan taj kriterij svetosti koji se svodi na ontologiju. A, odmah se potom obično doda da u Pravuslavlju nije svetost juridičkog karaktera kao kod Katolika(izgleda da ništa ne može proći bez njih) Nije mi jasno, jer onda i Hitler je možda svet. A, "po plodovima će te ih prepoznati" i "vjera bez dijela je mrtva". Zbog prošlih i još nekih citata ne mogu da se složim sa Vašim poimanjem svetosti. Oprostite, ako sam bio pregrub, nije mi bila namjera. Poštujem sve svece. Nema problema, zato sam majo pre napisao ono upozorenje, ako možete u normalnom duhu da pričate - OK , a ako ne onda bolje da polako prekidate a i da ostavite nešto za drugi put , tj. već danas... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 marko_13 šta da se radi brabe sve sam pročitao šta ste napisali , nismo svi isti ali da se preterava u nečemu , ma koliko mi o nekome nešto mislili , evo čistog primera u ovom postu se vidi ... Ko zna ko će još sve biti na frskama po Pravoslavnim crkvama aman može se desiti da i neke zvjeze youtuba budi ikonopisane, jer je za svetost ključan ontološki kriterij spam red bi bilo a i ljudski je da pored neumesnih šala ne blatimo i ostale čestite Božije ugodnike... Izvinjavam se ako sam zvučao sarkastično, ali najiskrenije mi nije jasan taj kriterij svetosti koji se svodi na ontologiju. A, odmah se potom obično doda da u Pravuslavlju nije svetost juridičkog karaktera kao kod Katolika(izgleda da ništa ne može proći bez njih) Nije mi jasno, jer onda i Hitler je možda svet. A, "po plodovima će te ih prepoznati" i "vjera bez dijela je mrtva". Zbog prošlih i još nekih citata ne mogu da se složim sa Vašim poimanjem svetosti. Oprostite, ako sam bio pregrub, nije mi bila namjera. Poštujem sve svece. Ово у опште није тачно. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Јун 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 marko_13 šta da se radi brabe sve sam pročitao šta ste napisali , nismo svi isti ali da se preterava u nečemu , ma koliko mi o nekome nešto mislili , evo čistog primera u ovom postu se vidi ... Ko zna ko će još sve biti na frskama po Pravoslavnim crkvama može se desiti da i neke zvjeze youtuba budi ikonopisane, jer je za svetost ključan ontološki kriterij red bi bilo a i ljudski je da pored neumesnih šala ne blatimo i ostale čestite Božije ugodnike... Izvinjavam se ako sam zvučao sarkastično, ali najiskrenije mi nije jasan taj kriterij svetosti koji se svodi na ontologiju. A, odmah se potom obično doda da u Pravuslavlju nije svetost juridičkog karaktera kao kod Katolika(izgleda da ništa ne može proći bez njih) Nije mi jasno, jer onda i Hitler je možda svet. A, "po plodovima će te ih prepoznati" i "vjera bez dijela je mrtva". Zbog prošlih i još nekih citata ne mogu da se složim sa Vašim poimanjem svetosti. Oprostite, ako sam bio pregrub, nije mi bila namjera. Poštujem sve svece. Ово у опште није тачно. Možeš li mi to onda pojasniti? Ali,molimte bez tvojih demagoških antagonizama , već samo ako hoćeš i ako znaš teološki da mi interpretiraš što to tačno znači "Svetost je ontološka, a ne juridička kategorija"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Када су Синод и Сабор у питању Зебеде, у којем случају, тј. у вези са којим светитељем су погрешили? Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Јун 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Када су Синод и Сабор у питању Зебеде, у којем случају, тј. у вези са којим светитељем су погрешили? mogu li ja odgovoriti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Kako sumnjam u odluku Crkve? Otkad mi ucimo da Sinod/Sabor ne moze da pogresi? Тврдиш да одлука по којој су канонизовани светитељи није истинита. И штавише тврдиш да то није требало урадити јер постоји јака опозиција у Црној Гори, као да Црква треба да мари о томе шта мисле они који је мрзе. А на почетку си рекао да немаш појма о 2. Светском рату. Ne izvrci moje reci ; kako ti uspe da to uradis pet puta u tri recenice. Nisam rekao da odluka nije istinita. Rekao sam da nije trebalo pozurivatio ukoliko postoje ikakve sumnje u nijihovu nevinost. Da li ti mislis da svako ko je protiv ove odluke odmah u strartu mrzitelj crkve. Ja konkretno ne znam da Misa Janketic mrzi Crkvu; ako imas neke dokazi prezentoraj ih. Nisam rekao da ne znam nista o drugom svetskom ratu; stavise znam mnogo vise od tebe i slicnih obrazovaca. Rekao sam da ne znam nista o desavanjima u Pljevljima; a rekao bih posle svega sto si napisao; da ni ti ne znas nista. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 marko_13 šta da se radi brabe sve sam pročitao šta ste napisali , nismo svi isti ali da se preterava u nečemu , ma koliko mi o nekome nešto mislili , evo čistog primera u ovom postu se vidi ... Ko zna ko će još sve biti na frskama po Pravoslavnim crkvama može se desiti da i neke zvjeze youtuba budi ikonopisane, jer je za svetost ključan ontološki kriterij red bi bilo a i ljudski je da pored neumesnih šala ne blatimo i ostale čestite Božije ugodnike... Izvinjavam se ako sam zvučao sarkastično, ali najiskrenije mi nije jasan taj kriterij svetosti koji se svodi na ontologiju. A, odmah se potom obično doda da u Pravuslavlju nije svetost juridičkog karaktera kao kod Katolika(izgleda da ništa ne može proći bez njih) Nije mi jasno, jer onda i Hitler je možda svet. A, "po plodovima će te ih prepoznati" i "vjera bez dijela je mrtva". Zbog prošlih i još nekih citata ne mogu da se složim sa Vašim poimanjem svetosti. Oprostite, ako sam bio pregrub, nije mi bila namjera. Poštujem sve svece. Ово у опште није тачно. Možeš li mi to onda pojasniti? Ali,molimte bez tvojih demagoških antagonizama , već samo ako hoćeš i ako znaš teološki da mi interpretiraš što to tačno znači "Svetost je ontološka, a ne juridička kategorija"? Пре свега то не значи да је непотребно чинити добра дела, већ да она нису предуслов за спасење. Добра дела су "продукт" начина живота. Суштина је у чињењу добрих дела као пројаве моје љубави, а не као предуслова за светост. Дакле, не чине добра дела човека добрим, већ добар човек чини добра дела. Мислим да је ово јасно. То да је онтолошка а не јуридичка категорија сведочи оно претходно написаног. По јуридици, ја треба да се понашам по закону, нормама, да испуњавам зацртано, "дајем десетак од свега што имам, постим два пута у седмици" и тако ћу постићи светост. А онтолошка категорија подразумева да се не морам придржавати закона већ кроз богомдану слободу и љубав ја у свом животу пројављујем закон љубави и тако постижем светост. Када је у питању канонизација - то значи да није Црква та која некога проглашава светим, јер је то јуридичко схватање, већ констатује оно што је Бог већ "пресудио" и почиње саборно прослављање неког светитеља. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Kako sumnjam u odluku Crkve? Otkad mi ucimo da Sinod/Sabor ne moze da pogresi? Тврдиш да одлука по којој су канонизовани светитељи није истинита. И штавише тврдиш да то није требало урадити јер постоји јака опозиција у Црној Гори, као да Црква треба да мари о томе шта мисле они који је мрзе. А на почетку си рекао да немаш појма о 2. Светском рату. Ne izvrci moje reci ; kako ti uspe da to uradis pet puta u tri recenice. Nisam rekao da odluka nije istinita. Rekao sam da nije trebalo pozurivatio ukoliko postoje ikakve sumnje u nijihovu nevinost. Da li ti mislis da svako ko je protiv ove odluke odmah u strartu mrzitelj crkve. Ja konkretno ne znam da Misa Janketic mrzi Crkvu; ako imas neke dokazi prezentoraj ih. Nisam rekao da ne znam nista o drugom svetskom ratu; stavise znam mnogo vise od tebe i slicnih obrazovaca. Rekao sam da ne znam nista o desavanjima u Pljevljima; a rekao bih posle svega sto si napisao; da ni ti ne znas nista. Смешан си дечко. Дакле, мрзитељи Цркве су комунисти који покушавају да поново измисле непостојеће доказе о њиховој погрешности. О њиховој невиности не постоје никакве сумње и није се пожурило јер би ти мрзитељи Цркве увек нашли нешто што им не одговара. Као у случају Светог Николаја Жичког. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 11, 2011 Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Када су Синод и Сабор у питању Зебеде, у којем случају, тј. у вези са којим светитељем су погрешили? mogu li ja odgovoriti? С обзиром на то да по сопственом признању не разумеш начин канонизације не видим како би могао одговорити. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Јун 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Пре свега то не значи да је непотребно чинити добра дела, већ да она нису предуслов за спасење. Добра дела су "продукт" начина живота. Суштина је у чињењу добрих дела као пројаве моје љубави, а не као предуслова за светост. Дакле, не чине добра дела човека добрим, већ добар човек чини добра дела. Мислим да је ово јасно. То да је онтолошка а не јуридичка категорија сведочи оно претходно написаног. По јуридици, ја треба да се понашам по закону, нормама, да испуњавам зацртано, "дајем десетак од свега што имам, постим два пута у седмици" и тако ћу постићи светост. А онтолошка категорија подразумева да се не морам придржавати закона већ кроз богомдану слободу и љубав ја у свом животу пројављујем закон љубави и тако постижем светост. Када је у питању канонизација - то значи да није Црква та која некога проглашава светим, јер је то јуридичко схватање, већ констатује оно што је Бог већ "пресудио" и почиње саборно прослављање неког светитеља. "Ne čine dobra dijela čovjeka dobrim, već dobar čovjek čini dobra dijela", "...Dobra dijela nisu preduslov za spasenje" -To sam i mislio. Nisu potrebna dobra dijela, ali je potrebno da je čovjek dobar. A, da li je čovjek doabr to ćemo saznati po njegovim dijelima, jer "po plodovima njegovim će te ih prepoznati", a također "vjera je mrtva bez dijela". jasno mi je zašto je kriterij svetosti kod vas sveden na ovo.Morali ste tako, jer kako opravdati dosta tog... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Јун 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2011 Mislim da je ovo kolizija. Jer može li se za nekoga reći da je dobar, a ne čini dobra dijela, već radi zlo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Mislim da je ovo kolizija. Jer može li se za nekoga reći da je dobar, a ne čini dobra dijela, već radi zlo? Видиш не разумеш суштину. Добар човек ће чинити добро, а не зло због своје доброте. Једино место неразумевања је што ти мислиш да су дела превасходна, а ми биће, тј. онтолошки принцип. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Kako sumnjam u odluku Crkve? Otkad mi ucimo da Sinod/Sabor ne moze da pogresi? Тврдиш да одлука по којој су канонизовани светитељи није истинита. И штавише тврдиш да то није требало урадити јер постоји јака опозиција у Црној Гори, као да Црква треба да мари о томе шта мисле они који је мрзе. А на почетку си рекао да немаш појма о 2. Светском рату. Ne izvrci moje reci ; kako ti uspe da to uradis pet puta u tri recenice. Nisam rekao da odluka nije istinita. Rekao sam da nije trebalo pozurivatio ukoliko postoje ikakve sumnje u nijihovu nevinost. Da li ti mislis da svako ko je protiv ove odluke odmah u strartu mrzitelj crkve. Ja konkretno ne znam da Misa Janketic mrzi Crkvu; ako imas neke dokazi prezentoraj ih. Nisam rekao da ne znam nista o drugom svetskom ratu; stavise znam mnogo vise od tebe i slicnih obrazovaca. Rekao sam da ne znam nista o desavanjima u Pljevljima; a rekao bih posle svega sto si napisao; da ni ti ne znas nista. Боље остани при том ставу да ништа не знаш и веруј онима који су добро простудирали читав случај и ништа нису донели на пречац, као што Црква никада није у случајевима канонизације. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука