Jump to content

Бенедикт XVI : Степинац је бранио Србе

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат
Блаженство - Бенедикт XВИ у поздравном говору позвао блаженог Алојзија Степинца да помогне хрватском народу, а данас ће се, пред крај посете, и помолити на гробу проусташког надбискупа

Овдје је изнијета теза да је надбискуп Степинац био "проусташки" надбискуп. Историјски документи из те доби то тако не говоре, из њих је видјет не само то да никаквим "проусташким" надбискупом није био већ чак и директно "антиусташким" за разлику од рецимо "патријарха" тадашње такозване ХПЦ Гермогена који је као православац био врло проусташки оријентиран и заузет. То је већ тај прави примјер историјски доказаног и доложеног "проусташког патријарха или архиепископа" ако баш неког таквог хоћете навести.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
Блаженство - Бенедикт XВИ у поздравном говору позвао блаженог Алојзија Степинца да помогне хрватском народу, а данас ће се, пред крај посете, и помолити на гробу проусташког надбискупа

Овдје је изнијета теза да је надбискуп Степинац био "проусташки" надбискуп. Историјски документи из те доби то тако не говоре, из њих је видјет не само то да никаквим "проусташким" надбискупом није био већ чак и иректно "антиусташким" за разлику од рецимо "патријарха" тадашње такозване ХПЦ Гермогена који је као православац био врло проусташки оријентиран и заузет. То је већ тај прави примјер историјски доказаног и доложеног "проусташког патријарха или архиепископа".

зајроне немој да подмећеш!

Гермоген је био рашчињен и од тада расколничке заграничне Руске ПЦ.... када је ступио на "трон" усташко основане "ХПЦ"..

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Овдје је изнијета теза да је надбискуп Степинац био "проусташки" надбискуп. Историјски документи из те доби то тако не говоре, из њих је видјет не само то да никаквим "проусташким" надбискупом није био већ чак и иректно "антиусташким" за разлику од рецимо "патријарха" тадашње такозване ХПЦ Гермогена који је као православац био врло проусташки оријентиран и заузет. То је већ тај прави примјер историјски доказаног и доложеног "проусташког патријарха или архиепископа".

Гермоген је био рашчињен и од тада расколничке заграничне Руске ПЦ.... када је ступио на "трон" усташко основане "ХПЦ"..

Тим још горе, Степинац је значи за разлику од њега који је био лажним проусташким православним јерархом био истинским католичким антиусташким надбискупом

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Овдје је изнијета теза да је надбискуп Степинац био "проусташки" надбискуп. Историјски документи из те доби то тако не говоре, из њих је видјет не само то да никаквим "проусташким" надбискупом није био већ чак и иректно "антиусташким" за разлику од рецимо "патријарха" тадашње такозване ХПЦ Гермогена који је као православац био врло проусташки оријентиран и заузет. То је већ тај прави примјер историјси доказаног "проусташког патријарха или архиепископа".

Дај Зајроне, немој. Ево прочитај овај текст од једног православног епископа, тада јеромонаха, Атанасија из 1979. који је настао као одговор једном чланку тадашњег Гласа концила из Загреба, дакле у сред "златног доба" комунистичке тираније:

http://www.rastko.rs/kosovo/istorija/kosovo-jadovno_c.html#odgovor

Само ми немој рећи да текст није резултат обимног истраживања што се види из директних цитата разне документације тог времена, укључујући и својеручна писма кардинала Степинца.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Овдје је изнијета теза да је надбискуп Степинац био "проусташки" надбискуп. Историјски документи из те доби то тако не говоре, из њих је видјет не само то да никаквим "проусташким" надбискупом није био већ чак и иректно "антиусташким" за разлику од рецимо "патријарха" тадашње такозване ХПЦ Гермогена који је као православац био врло проусташки оријентиран и заузет. То је већ тај прави примјер историјси доказаног "проусташког патријарха или архиепископа".

Дај Зајроне, немој. Ево прочитај овај текст од једног православног епископа, тада јеромонаха, Атанасија из 1979. који је настао као одговор једном чланку тадашњег Гласа концила из Загреба, дакле у сред "златног доба" комунистичке тираније:

http://www.rastko.rs/kosovo/istorija/kosovo-jadovno_c.html#odgovor

Само ми немој рећи да текст није резултат обимног истраживања што се види из директних цитата разне документације тог времена, укључујући и својеручна писма кардинала Степинца.

Ви изгледа мене не разумијете шта ја сада питам вас: Колико је таквих сличних протеста или критика српских владика упућених српским политчким или војним круговима против таквих сличних незаконитости провоћених над несрбима свеједно којим, каквим и када, у ратовима од 1941. или 1991. Само то двоје можемо успоређивати, једино тако можемо доћи до некаквог смислу пуног и објективног закључка, не можемо успоређивати трактор и формуулу 1, гљиве и шљиве, бабе и жабе. Можемо упоређивати само упоредиве ствари. Дакле високи духовници су и једни и други, Степинац је протестовао истина с врло малим или никаквим успјехом а гдје су сад примјери с ваше стране па макар били исто с никаквим или врло малим успјехом?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Тим још горе, Степинац је значи за разлику од њега који је био лажним проусташким православним јерархом био истинским католичким антиусташким надбискупом

изврћеш чињенице. гермоген је рашчињен и анатемисан од  канонске ПЦ а чак и од ресколничке (чији је члан био) када је ступио на тзв "трон ХПЦ" ...усташе су оформиле "ХПЦ" и она са православљем нема ништа !!!

Подели на овим сајтовима

Зајроне немој човече. Наш српски патријарх (дакле еквивалент загребачког надбискупа) је био заточеник у Немачком логору Дахау! Какви црни "протести", човек је био нацистички сужањ! Српски народ је први у европи повео први устанак против немачке окупационе политике. О чему ти причаш? Да ли си прочитао текст који сам горе поставио? Ко прича о "протестима", текст износи документа о деловању тадашњег кардинала и надбискупа Степинца.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

изврћеш чињенице. гермоген је рашчињен и анатемисан од и од канонске ПЦ а чак и од ресколничке када је ступио на тзв трон ХПЦ ...усташе су оформиле "ХПЦ" и она са православљем нема ништа "!!!

Па то сам ја и написао, шта је сад изврнуто? Гермоген је према теби био лажним православним јерархом, то сам и ја написао да је лажним. Био је такођер проусташки оијентираним, да није не би прихватио да га хиротонишу тамо  Загребу. И написао сам да је за разлику од њега који је бо лажним али проусташким православним јерархом Степинац био истинским католичким и антиусташким надбискупом. О том даје врло оштро протестовао код Павела баш због терора усташа над Србима већ у мају и јулу 1941. и да је тада због тога на смрт осуђен његов лични савјетник један од каноника загребачког првостолног Каптола, дакле зог антисуташке "промичбе" сам овдје већ једном писао. И да су му једва некако успјели ту смртну казну промјенити на 20 године робије. Наведите ми српског патријарха или владику коме се десило нешто слично, да му је његов лични савјетник, рецимо протосинђел био осуђен српским пријеким ратним судом на смрт јер је био послан неком политичиару или генералу протестовати против незаконитсти чињеним спским оружаним снагама: војницима или полицијом над било којим и каквим несрпским живљем у било којем од ратова.

Подели на овим сајтовима

Zayron, Немци су 1942. наредили обустављање исељавања Срба са подручја НДХ.

Хрватском поглавнику Павелићу било је стало да пред страном јавношћу сада покаже како он и НДХ-а нису против Православне Цркве. То је изнео и у говору на Хрватском сабору те 1942. године.

У натпису "ХПЦ-агентура окупатора", који је излазио у Вјеснику, Светозар Лазо и Миленко Додер су истакли да је са немачке стране био Ханс Хелм, уз подршку Адалберта Кунгела (родом из Панчева), лице које је Павелићу дало идеју о стварању тако зване ,,Хрватске православне цркве" (нешто исто као основана тзв. Црногорска православна црква, подржавана од режима у Црној Гори).

По уставу НДХ из 1942. тзв. Хрватска православна црква требала је да има ранг патријарсшие са седиштем у Загребу. Епископе и свештенике плаћа држава. Радила је по упутствима државне власти НДХ.

За челника тзв. Хрватске православне цркве,  Ханс Хелм са Албертом Кунгелом пронашли су, преко Милоша Оборкнежевића (био србин!), Гермогена (Кога је 1942. Руски загранични синод ставио под забрану свештенодејства!).

5. јуна 1942. Гермоген је положио заклетву Павелићу и НДХ и свечано је уведен у дужност 6. јуна.

Успели су да нађу и потребног кандидата за Сарајевску епархију, бившег православног свештеника Спиридона Мифку, који је напустивши жену лутао по манастирима, а потом отишао у иностранство,

а затим из Немачке дошао у НДХ.

Познато је да и Папа није протестовао против, нити је показао било какво незадовољство због оснивања тзв. Хрватске православне цркве, јер је знао да је под утицајем Павелића, и да од њега добијају плату.

Када је Гермоген стао на чело тзв ХПЦ  држава НДХ му је доделила сарадника Савића Марковића Штедимлију,

српског регента из Црне Горе,

који се сам изнајмио усташама,

иако је био познат као комуниста(!). Штедимлија је издао часопис "Глас Православља" и "Православни календар за 1943. годину". У тој тзв. цркви поставили су свестештенике из редова бивших свештеника СПЦ који су по казни од раније престали то бити и од несвршених богослова СПЦ.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

гдје  је оно  за вријеме рата био владика Николај Жички? шта је било са Владиком +Платном Бањалучким,  чији је клирик био Филиповић крвник? све и да јесте тако као што ти пишеш, данас смо свједоци гдје рецимо многи војници одговарају јер су за нешто наводно крви и "по командној одговорности", дакле и да јесте тако као што ти кажеш крив је јер није за оно што  му ради свештенство, коље и покрштава ножем и на силу. а не можемо рећи да није знао шта  раде, дакле, да се озбиљно успротивио и да је га је стварно занимала злоносна судбина Срба у НДХ, ишао би до краја, јавно осудио и забранио свештенусву усташку активност, али тада би вјероватно платио главом, што се из историје да видјети да није желио и није хтио да страда за друге што опте намеће чињеницу да није имао искрену жељу већ само да тим писмима спријечи негативну слику о РКЦ у евентуалној побједи или поразу НДХ....

Подели на овим сајтовима

Цитат

Зајроне немој човече. Наш српски патријарх (дакле еквивалент загребачког надбискупа) је био заточеник у Немачком логору Дахау! Какви црни "протести", човек је био нацистички сужањ! Српски народ је први у европи повео први устанак против немачке окупационе политике. О чему ти причаш? Да ли си прочитао текст који сам горе поставио? Ко прича о "протестима", текст износи документа о деловању тадашњег кардинала и надбискупа Степинца.

Но кад већ хоћеш поредити онда ћемо поредити и то али није била ријеч о томе. Избјегавате ми стално одговорити на моје питање који су се српски владике заузели за несрбе тако као Степинац за Србе.

Имали смо ми и бискупе у концентрационим логорима, наравно, католичке бискупе, минхенског и неког пољског колико сам на брзину видио и то само у Дахау. Дакле ни ту се рађе не би требали успоређивати. Ево онда само података за Дахау, дакле само за један тај такав логор, без осталих у којма је такођер било даљих католичких свештеника на стотине и хиљаде а изгледа и још и других бискупа. И не само њих већ и протестантских пастора и бискупа је тамо било такођер.

Dachau became the camp where 2,720 clergymen were sent, including 2,579 Catholic Priests. The priests at Dachau were separated from the other prisoners and housed together in several barrack buildings in the rear of the camp. There were 1,780 Polish priests and 447 German priests at Dachau. Of the 1,034 priests who died in the camp, 868 were Polish and 94 were German. Source: "What was it like in the Concentration Camp at Dachau?" by Dr. Johannes Neuhäusler.

http://www.scrapbookpages.com/dachauscrapbook/KZDachau/DachauLife3.html

Подели на овим сајтовима

Један од коментара на фејсу :

Цитат
КОМЕНТАР НА ПАПИН КОМЕНТАР О СТЕПИНЦУ "ХУМАНИСТИ КОЈИ ЈЕ СПАСАВАО СРБЕ:

- ПАПА БЕНЕДИКТ XVI "МИ СМО У КОНТИНУИТЕТУ СА ИНКВИЗИЦИЈОМ"

- ПАПА ПИУС ТРИ ПУТА БЛАГОСИЉАО НДХ И ТРИ ПУТА ОПРОСТИО СВЕ ГРЕХЕ ПАВЕЛИЋУ (ПРВИ ПУТ УНАПРЕД...),

...И ПОСРЕДСТВОМ СТЕПИНЦА ПРИМИО 200 "ШКРИЊА" ПУНИХ БЛАГА И ОПЉАЧКАНОГ ЗЛАТА СКИНУТОГ СА УМОРЕНИХ ИЛИ ПОЛУЖИВИХ СРБА (ЗЛАТНЕ ЗУБЕ, КРВАВЕ МИНЂУШЕ И ПРСТЕЊЕ)

- ПАПА ВОЈТИЛА СЕ БОРИО У НАЦИСТИЧКОМ "ХИТЛЕР-ЈУГЕНДУ"....

-РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ СТЕПИНАЦ ЛИЧНО БЛАГОСИЉАО ПРЕКО 300 КАТОЛИЧКИХ СВЕШТЕНИКА УСТАША, КОЈИ СУ "СВОЈЕРУЧНО" КЛАЛИ НЕВИНЕ СРБЕ И СРПСКУ ДЕЦУ НОЖЕМ "СРБОСЈЕКОМ", ЧИЈИ ЈЕ "ДИЗАЈН" ЛИЧНО ОДОБРИО УСТАШКИ ПОГЛАВНИК ПАВЕЛИЋ.

-РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ СТЕПИНАЦ ЈЕ НАРЕДИО И СПРОВОДИО НАСИЛНО ПОКРШТАВАЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА У КАТОЛИЧАНСТВО- ПО ПАВЕЛИЋЕВОЈ ФОРМУЛИ (ТРЕЋИНУ СРБА ПОБИТИ, ТРЕЋИНУ ПОКРСТИТИ, ТРЕЋИНУ ПРОТЕРАТИ- ДА БИ САМИ ПАВЕЛИЋ И СТРЕПИНАЦ ТУ ФОРМУЛУ ПРЕФОРМУЛИСАЛИ У "СВЕ СРБЕ ПОБИТИ"- ВИДЕЛИ СМО ТО НА ПРИМЕРУ НЕОНДХ У "ОЛУЈИ").

-РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ АЛОЈЗИЈЕ СТЕПИНАЦ ЈЕ ЛИЧНО НАДГЛЕДАО ЈЕДИНИ КОНЦЕНТРАЦИОНИ (УСТАШКИ) ЛОГОР "ЈАСТРЕБАРСКО" (НА ПЕРИФЕРИЈИ ЗАГРЕБА) У НАЦИСТИЧКОЈ ЕВРОПИ ЗА ДЕЦУ- ГДЕ ЈЕ ЗВЕРСКИ УМОРЕНО ВИШЕ ХИЉАДА ПРЕДШКОЛСКЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ И БЕБИ- УГЛАВНОМ "РУКАМА" ХРВАТСКИХ (БЕШ)ЧАСНИХ СЕСТРИ...

Expand  
Подели на овим сајтовима

Draga, braćo, Pravoslavna i nepravoslavna,

imam jedan predlog.

Čuli ste za Viktora Novaka, rim.kat. svećenika koji je napisao knjigu,

Magnum crimen, negde u arhivi imam i link te knjige,

skenirana knjiga, i ako bilo ko sumnja u iskrenost ljudi o kojima je

riječ, ili ih smatra "blaženima" neka se uvjeri na licu mjesta.

Kad je ta knjiga izišla, onda se rim.kat. crkva potrudila da sve komade otkupi i uništi, ali nije sve.

tamo ćete sve naći, šta vas zanima.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Draga, braćo, Pravoslavna i nepravoslavna,

imam jedan predlog.

Čuli ste za Viktora Novaka, rim.kat. svećenika koji je napisao knjigu,

Magnum crimen, negde u arhivi imam i link te knjige,

skenirana knjiga, i ako bilo ko sumnja u iskrenost ljudi o kojima je

riječ, ili ih smatra "blaženima" neka se uvjeri na licu mjesta.

Kad je ta knjiga izišla, onda se rim.kat. crkva potrudila da sve komade otkupi i uništi, ali nije sve.

tamo ćete sve naći, šta vas zanima.

Драги брате или сестро православна или неправославна! Магнум Кримен Виктора Новака није никаквом историјском или истоиографском књигом већ обичним антикатоличким памфлетом над којим ниједан озбиљан историчар не утроши ни пет минута времена. Таквих памфлета су на свијету стотине, вјероватно и хиљаде на скоро свим свјетским језицима а нико од историчара их не узима озбиљно ни за њ.

Подели на овим сајтовима

Највећи злочини од кад се Црква поделила тј. од кад је настала римокатоличка црква, су се догодили са благословом или прећуткивањем Ватикана.

Хрвати су у три наврата начинили такве злочине над Србима да ја стварно не знам како небо ово гледа и трпи.

Управо је епископ Данило рекао једну реченицу:"Шта је крива тамо нека бакица у Шпанији што се Богу моли, шта ради папска курија".

То је и мој став такође.

Сачувај нас Боже!!!

брате овај пут сам ти цензурисао поруку, немој се понаваљати. не желим да помислиш да неко некога овде заступа и брани, лично мислим да је боље да се држимо достојанствено и хришћански у сваком тренутку без обзира на искушења и увреде које трпимо од других. вук

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...