Владан Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Папа: "Степинац је бранио Србе" Блаженство - Бенедикт XВИ у поздравном говору позвао блаженог Алојзија Степинца да помогне хрватском народу, а данас ће се, пред крај посете, и помолити на гробу проусташког надбискупа Позивањем блаженог Алојзија Степинца да помогне хрватском народу, али и величањем ближе и даље прошлости Хрвата и ставом да Хрватска припада Европи, а не Балкану, папа Бенедикт XВИ започео је јуче дводневну посету Загребу. СРДАЧАН СУСРЕТ... Премијерка Јадранка Косор и Бенедикт XВИ Председник Иво Јосиповић, који је папу дочекао на загребачком аеродрому „Плесо", нагласио је кључну политичку улогу Ватикана у признању независности Хрватске, иако је, уз осмех, казао да он није верник. Ватикан зауставио 'агресију' - Папин долазак пада у срећном тренутку када Хрватска слави 20 година успостављања савремене демократске државе, и који се поклапа са закључењем хрватских приступних преговора с Европском унијом. Ватикан је признао Хрватску као државу у тренуцима који су били пресудни не само за настанак него и за њен опстанак - казао је Јосиповић. - Снагу политичког и моралног ауторитета Ватикана и Католичке цркве следиле су многе државе, агресија на Хрватску је заустављена и наш је државни опстанак био обезбеђен. Претходно је, у авиону препуном новинара који је полетео из Рима, папа потцртао европску будућност Хрватске. - Хрватска културно одавно припада средњој Европи и дубоко је европски народ. Примањем у Европску унију она ће се наћи на месту којем је историјски и културно увек припадала - казао је Бенедикт XВИ. Папа је, по слетању, захвалио свима који су организовали његову посету. - Усташки режим наизглед је остварио хрватски сан о аутономији и самосталности, али то је била лаж. Кардинал Степинац то је добро схватио, па је бранио Србе, Јевреје, Роме. Показао је снагу истинског хуманизма - поручио је папа. Он ће се данас, око 17 часова, помолити на гробу загребачког надбискупа Степинца, ког су послератне власти осудиле за сарадњу са усташама, саветовање са „поглавником" Павелићем и покрштавање на десетине хиљада Срба. Верници падали у несвест После свечаности на аеродрому папа је са председником Ивом Јосиповићем разговарао у четири ока, а потом се сусрео са премијерком Јадранком Косор и њеном породицом. Томпсон на аудијенцији Главни јучерашњи догађај, ипак, био је папин сусрет са око 700 представника јавног и политичког живота у Хрватском народном казалишту. Ова је „аудијенција" изазвала контроверзе због листе званица, на којој се, рецимо, нашао проусташки певач Марко Перковић Томпсон, већ познат као велики „мецена" Римокатоличке цркве. Бенедикт XВИ поклонио је Јосиповићу копију „Кодекса музике" из Ватиканске библиотеке, а од председника Хрватске добио је реплику свирале с оргуља у Лепоглави. За време проласка колоне с поглаваром Римокатоличке цркве кроз центар града поздравио га је велики број грађана, а неки верници чак су и падали у несвест - да ли од врућине или од усхићења, још није познато. Мере безбедности у Загребу подигнуте су на највиши ниво, а ужи центар града скоро је потпуно блокиран. Папа је синоћ одржао бдење са око 20.000 младих који су добили улазнице, док су остали пратили мису на видео-биму испред загребачке катедрале. прес Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 поргријеши "Света столица" и укопа сваку помисао на дијалог 3 метра под земљу плус 300 година уназад па све на квадрат!!! Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Eto "nepogrešivog" i k vama, počnite učiti tekst, o blaženosti stepinca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Eto "nepogrešivog" i k vama, počnite učiti tekst, o blaženosti stepinca. послије овог врло тешко... моје мишљење Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Тешко ми је да не сумњам у "добронамерност" западне браће из врха РКЦ после оваквог криминалног извртања историјских чињеница. Не верујем да је папа, и Ватикан иза њега, толико неупућен у историју, тако да, понестаје ми могућности да поверујем у добру вољу РКЦ, колико год ја то желео... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Meni ovo često pomogne. Molitva S. Vladike Nikolaja Molitva za umnozenje ljubavi Gospode Boze, Stvoritelju i Svedrzitelju, koji si sazdao svet nevidljivi i vidljivi iz preobilja ljubavi, koji sve drzis jakom desnicom Tvojom, Tebi se molimo u ovaj dan uslisi nas, pomiluj i spasi. Ne molimo Ti se za sada, blagi Boze, samo za sebe i svoj narod, nego za sve narode i plemena sto ih drzi crna zemlja, a najvise za narode krstene, kod kojih se, od mnogih bezakonja, utulio oganj ljubavi, a razbuktao plamen mrznje. Molimo Ti se, Svemoguci Svemilostivi Tvorce i oce nas: pogasi pozar mrznje i zazezi oganj ljubavi u srcima svih naroda Tvojih. Umnozi, Gospode, ljubav na zemlji. Neka dodje carstvo ljubavi na zemlji kao sto je na nebu. Ozebli smo od mrznje-da se ogrejemo na suncu ljubavi. Molimo Ti se Gospode, uslisi nas i daruj nam ljubav Svetiteljsku! Da ne mislimo zlo i da ne zelimo osvetu. Boze, Oca naseg Svetog Save, koji se trudio za srecu svih naroda sa kojima se sretao iz prevelike ljubavi premaTebi i prema svim narodima Tvojim. Daj i nama takvu ljubav, da bi se smeli usuditi slaviti Te s'andjelima i pevati: Svjat, svjat, svjat Gospod Savaot. Amin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Meni ovo često pomogne. Molitva S. Vladike Nikolaja Molitva za umnozenje ljubavi Gospode Boze, Stvoritelju i Svedrzitelju, koji si sazdao svet nevidljivi i vidljivi iz preobilja ljubavi, koji sve drzis jakom desnicom Tvojom, Tebi se molimo u ovaj dan uslisi nas, pomiluj i spasi. Ne molimo Ti se za sada, blagi Boze, samo za sebe i svoj narod, nego za sve narode i plemena sto ih drzi crna zemlja, a najvise za narode krstene, kod kojih se, od mnogih bezakonja, utulio oganj ljubavi, a razbuktao plamen mrznje. Molimo Ti se, Svemoguci Svemilostivi Tvorce i oce nas: pogasi pozar mrznje i zazezi oganj ljubavi u srcima svih naroda Tvojih. Umnozi, Gospode, ljubav na zemlji. Neka dodje carstvo ljubavi na zemlji kao sto je na nebu. Ozebli smo od mrznje-da se ogrejemo na suncu ljubavi. Molimo Ti se Gospode, uslisi nas i daruj nam ljubav Svetiteljsku! Da ne mislimo zlo i da ne zelimo osvetu. Boze, Oca naseg Svetog Save, koji se trudio za srecu svih naroda sa kojima se sretao iz prevelike ljubavi premaTebi i prema svim narodima Tvojim. Daj i nama takvu ljubav, da bi se smeli usuditi slaviti Te s'andjelima i pevati: Svjat, svjat, svjat Gospod Savaot. Amin Hristos vaskrse Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Тешко ми је да не сумњам у "добронамерност" западне браће из врха РКЦ после оваквог криминалног извртања историјских чињеница. Не верујем да је папа, и Ватикан иза њега, толико неупућен у историју, тако да, понестаје ми могућности да поверујем у добру вољу РКЦ, колико год ја то желео... Драги Шијакињићу, за прво сам наслов тог чланка је "изврнут", Папа је рекао да је Степинац бранио Србе а не да их је ОДБРАНИО, он је уствари једва одбранио себе и католичку цркву и загребачки првостолни Каптол пред Павелићем који је чак на њега спремао атентат да га се ријеши и опозвао га у посљедњи час кад је схватио да би од тог има далеко више штете него користи. Најавио сам такођер објавити то све на једном мјесту рецимо на депозиторију хришћанских текстова Слава Христу а овдје оставим линк. Иначе сви свјетски познати историчари, дакле не писци памфлета и шовинистичких брошура, сврставају Степинца тамо гдје му је реално и мјесто - у највеће противнике нацизма и фашизма у Европи међу високим духовенством. До таквог заклључка се дошло компаративном анализом документације по цијелој Европи из те доби. Други је проблем што је острашћена и мржњом задојена према Цркви комунистичка пропаганда од њега и његове компромитације направила "партијски задатак" али дуго им то није издржало, у лажи су кратке ноге. А сасвим трећи проблем је што је то све тада ишло на руку и свим другим круговима по начелу "заједнички противник уједињава" па макар то били и комунсти. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Драги Шијакињићу, за прво сам наслов тог чланка је "изврнут", Папа је рекао да је Степинац бранио Србе а не да их је ОДБРАНИО неодржива теза, али из поштовања према теби брате Зајроне промијенићу назив теме, која опет пак неће бити ништа до гнусна неистина. сматрам да је овим Бенедикт сам себи потписао "одбијеницу" за Ниш. моје мишљење. не дао Господ да нас неко опет тако "брани"!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Цитат Драги Шијакињићу, за прво сам наслов тог чланка је "изврнут", Папа је рекао да је Степинац бранио Србе а не да их је ОДБРАНИО неодржива теза, али из поштовања према теби брате Зајроне промијенићу назив теме, која опет пак неће бити ништа до гнусна неистина. сматрам да је овим Бенедикт сам себи потписао "одбијеницу" за Ниш. моје мишљење. Ја теби сад кажем нешто што није гнусна неистина али историјски потврђена истина. Тавих тих интервенција гдје Степинац на било који начин директно код НДХ и Павелића птотестује против опхођења усташа на терену према Србима и против терора вршеног над њима или иниректно путем пастирских окружница - циркуларних писама и упутстава је више од самог њега за вријеме НДХ него кад би саставио и дао заједно такве сличне изјаве српског високог духовенства и владика гдје се они залажу за било који и било какав несрпски живаљ и интервенирају код тадашњих актуалних српских војних власти против терора над несрбима свеједно којим и каквим. И то од свих заједно у оба рата заједно и том од 1941. и том од 1991. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Зајроне боље немој да се запетљаваш овде са том причом. Зна се ко је и шта био Степинац. Ова изјава папе није проблематична што се тиче Ниша (уосталом, кога брига за то?) него што се тиче православно-римокатоличког дијалога уопште. Не постоји, дакле не постоји та варијанта у којој ће православни свет да прихвати "блаженство" тог зликовца. Овај потез је по мени, нажалост, нешто што ће тај "дијалог" (ма какав он био) не само да начини проблематичним, него ће у његовој основи да га минира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јун 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Dva dana nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske, 12. travnja Stepinac je posjetio Slavka Kvaternika, kako bi mu čestitao uspostavu nove države. Nekoliko dana kasnije, 16. travnja, primio ga je i Ante Pavelić. Oba ova posjeta zbila su se prije potpisivanja kapitulacije 17. travnja 1941. Tako je Stepinac prekršio svoju zakletvu vjernosti kralju. некарактерана особа и нечастан поступак Цитат Dana, 28. travnja Stepinac šalje kleru nadbiskupije okružnicu, u kojoj određuje, da se 4. svibnja po svim župnim crkvama održi svečani Te Deum povodom proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. радост Цитат Nakon nasilnih pokrštavanja i masovnih likvidacija Srba (vidi članak Srbi u NDH), Stepinac piše Paveliću: Svaka upotreba sile može donijeti katastrofalne posljedice ugledu Katoličke Crkve. Potrebno je uzeti u obzir sve mogućnosti, čak i slučaj, da Srbi iz prkosa odluče masovno prijeći na islam. Upravo zbog toga mislim da je nužno s osobitom pomnjom birati misionare koji će se poslati među Srbe, a ne povjeravati taj zadatak svećenicima ili redovnicima koji nisu razboriti i kojima bi u ruci bolje stajao revolver nego raspelo. можда је и био против клања, али је био вјерски нетолерантан јер ипак држи да се "међу Србе шаљу мисионари" ште се тиче рецимо јасеновца остало је записано у књизи др.Диане Будисављевић да је тражећи помоћ од Степинца прво добила да "не може ништа учитини" (није у могућности ?? ) а онда низ обећања која нису ништа донијела и нису спроведена. остаје ми да помислим да је он био надбискуп без надбискупије и клира кад је радио ко шта је хтио у шта ми је ипак тешко повјеровати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Цитат Тешко ми је да не сумњам у "добронамерност" западне браће из врха РКЦ после оваквог криминалног извртања историјских чињеница. Не верујем да је папа, и Ватикан иза њега, толико неупућен у историју, тако да, понестаје ми могућности да поверујем у добру вољу РКЦ, колико год ја то желео... Драги Шијакињићу, за прво сам наслов тог чланка је "изврнут", Папа је рекао да је Степинац бранио Србе а не да их је ОДБРАНИО, он је уствари једва одбранио себе и католичку цркву и загребачки првостолни Каптол пред Павелићем који је чак на њега спремао атентат да га се ријеши и опозвао га у посљедњи час кад је схватио да би од тог има далеко више штете него користи. Најавио сам такођер објавити то све на једном мјесту рецимо на депозиторију хришћанских текстова Слава Христу а овдје оставим линк. Иначе сви свјетски познати историчари, дакле не писци памфлета и шовинистичких брошура, сврставају Степинца тамо гдје му је реално и мјесто - у највеће противнике нацизма и фашизма у Европи међу високим духовенством. До таквог заклључка се дошло компаративном анализом документације по цијелој Европи из те доби. Други је проблем што је острашћена и мржњом задојена према Цркви комунистичка пропаганда од њега и његове компромитације направила "партијски задатак" али дуго им то није издржало, у лажи су кратке ноге. А сасвим трећи проблем је што је то све тада ишло на руку и свим другим круговима по начелу "заједнички противник уједињава" па макар то били и комунсти. Драги Зајроне, веома поштујем тебе из твог писања на форуму али сви подаци и дискусије на које сам ја налетао не говоре о Степинцу то што ти тврдиш. Али да не грешим душу, нисам стручно и дубље проучавао покојног Степинца тако да ако заиста изнесеш или ме неко упозна са чињеницама које бацају ново светло на ову тему, ја сам спреман да се извиним и променим мишљење. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Цитат Цитат Тешко ми је да не сумњам у "добронамерност" западне браће из врха РКЦ после оваквог криминалног извртања историјских чињеница. Не верујем да је папа, и Ватикан иза њега, толико неупућен у историју, тако да, понестаје ми могућности да поверујем у добру вољу РКЦ, колико год ја то желео... Драги Шијакињићу, за прво сам наслов тог чланка је "изврнут", Папа је рекао да је Степинац бранио Србе а не да их је ОДБРАНИО, он је уствари једва одбранио себе и католичку цркву и загребачки првостолни Каптол пред Павелићем који је чак на њега спремао атентат да га се ријеши и опозвао га у посљедњи час кад је схватио да би од тог има далеко више штете него користи. Најавио сам такођер објавити то све на једном мјесту рецимо на депозиторију хришћанских текстова Слава Христу а овдје оставим линк. Иначе сви свјетски познати историчари, дакле не писци памфлета и шовинистичких брошура, сврставају Степинца тамо гдје му је реално и мјесто - у највеће противнике нацизма и фашизма у Европи међу високим духовенством. До таквог заклључка се дошло компаративном анализом документације по цијелој Европи из те доби. Други је проблем што је острашћена и мржњом задојена према Цркви комунистичка пропаганда од њега и његове компромитације направила "партијски задатак" али дуго им то није издржало, у лажи су кратке ноге. А сасвим трећи проблем је што је то све тада ишло на руку и свим другим круговима по начелу "заједнички противник уједињава" па макар то били и комунсти. Драги Зајроне, веома поштујем тебе из твог писања на форуму али сви подаци и дискусије на које сам ја налетао не говоре о Степинцу то што ти тврдиш. Али да не грешим душу, нисам стручно и дубље проучавао покојног Степинца тако да ако заиста изнесеш или ме неко упозна са чињеницама које бацају ново светло на ову тему, ја сам спреман да се извиним и променим мишљење. Чим прије стгнем то и учиним, иначе је то дио из скоро 1000 странковог историјског рада о 2ww у Европи, више с те стране политичке гледано а који није доступан копирању па сам морао фотографисати читаве странице јер се једино тако то дало. А нећу их смјети објавити на енглеском оригиналу јер бих можда имао проблема с ауторским правима, дакле једино у преводу на наш, мислим да се на преводе тако строго не гледа, поготову кад су преводи само малог дијела књиге. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Цитат Ma Hrvatska je uvek branila Srbe Не бих да га браним али папа Бенедикт то и није рекао. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука