Jump to content

Tolkin kao vernik

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zbog dijaloga koji sam slušao skoro o Tolkinu, palo mi je na pamet da uzmem i pročitam njegove knjige, ali ne znam kako ću. Jednom sam pokušao i počeo od Hobita, ali sam se smorio na polovini, pa ostale nisam ni hteo da počinjem.

U svakom slučaju Tolkin mi je interesantan kao lik.

Osvrnuću se na njega kao vernika.

Bio je posvećeni rimokatolik. Zahvaljujući njemu kolega K.S.Luis (Hronike Narnije) je postao od ateiste hrišćanin. I to ne bilo kakav hrišćanin nego pravi apologeta. Tolkin je naravno bio uznemiren ipak izborom svog prijatelja koji se odlučio radije za englesku varijantu hrišćanstva (anglikance) nego za rimokatolike.

Ono što me je toliko privuklo Tolkinu bilo je njegovo ponašanje u crkvi, nakon 2. Vatikanskog koncila. Tada je u engleskoj služba na latinskom jeziku zamenjena službom na engleskom. Po pričanju svog unuka, Tolkin bi kada bi svi pevali na engleskom, iz sveg glasa pevao na latinskom.  prstgore

Kupio me je svojim buntovništvom. Moraću ipak da se nateram i pročitam te prstene

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

батали хобита, читај прстенове да чујеш атмосферу хришћанског страдања.

што се тиче његовог поступка, мени се баш не свиђа што му нико није објаснио тројезичну јерес.

Подели на овим сајтовима

Он је макар остао веран РКЦ, а не као Мел Гибсон и њему слични којима је латински био узрок одласка из те цркве.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Tolkien je bio vidovit, kao i onaj kako se zove Orwel da

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ааааа,не дирај те ми Толкина.... 0304_smile4

Ако желите целу Толкинову причу, од постанка света до повратка краља, да савладате,онда се креће одавде:

Силмарилион silmarilion.jpg

можда и најбоља књига!

...па затим да проширите знање са акцентом на људе,иде ово...

Деца Хуринова deca-hurinova.jpg

...онда следи Хобит hobit.jpg

...па тек онда трилогија Господари прстенова gospodar-prstenova-3-bros.jpg

И на крају,кад схватите да вам је жао што нема више ништа, иде ово...

Незавршене приче nezavrsene-price.jpg

А  у паузи читања ,одгледа се филмска трилогија... :cheesy:

Пре отприлике месец дана,после дугих припрема,кренуло је снимање филма "Хобит"

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Zoske imas zahvalnicu od mene!!!

Inace. Tolkin je rodjen i krsten u anglikanskoj crkvi. Kada je otac umro, majka je nasla podrsku kod svestenika katolickog i presla je sa decom u Katolicanstvo. On pise o tom svesteniku u pismima prijateljima sa velikim postovanjem. Kasnije kada je odrastao i zaljubio se, to je bila jedna od prepreka da se venca sa svojom suprugom... Tek kasnije kada je ona krstena u katolickoj crvi, mogli su se vencati. ... To cekanje i njegovo ucestvovanje u prvom svetskom ratu su ga inspirirali da napise pricu o Bernu i Lutijeni!

Inace sta je jos interesantno. On je svojevremeno se sa bas sa K.S. Luisom i raspravljao oko toga da njegove Hronike o Narniji isuvise hriscanskih motiva u sebi sadrze....Alli dobro.

Inace...

Zoske... Zaboravio si decije pricice... Jest da je to neki drugi zanr... ali Tolkin je Tolkin...

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Зоске, свака част...  0110_hahaha

Само филм може баш и да прескочи, много одудара од књиге.

Силмарилион има елемената сличних Старом Завету, бар мени.  :)

А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника

којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију.

Подели на овим сајтовима

Tolkin je grandiozan pisac i mislioc.Svet koji je on stvorio i dubina i sirina poruke koju salje citaocu je zapanjujuca,a pogotovo za svakog onog koji prati tematiku o kojoj je rec i prepoznaje tragove koje Tolkin ostavlja svakom pazljivom i tragajucem srcu.Sto se tice pocetaka citanja,apsolutno preporucujem "Silmarilion", jer se bez njega uopste ne razumeju svi oni dogadjaji koji ce uslediti ,kao i dalekoseznost svega i njihov znacaj.Posle toga treba citati "Nezavrsene price",pa "Hobita",da bi kao kruna dosao LOTR i ispunjenje svega i svih obecanja koja su jos data u Silmarilionu i prilikom stvaranja sveta od strane Erua i njegovih Valara.Takodje,pazljivo citanje je neohodno jer je Tolkin pazljiv i dubok pisac koji odmah ne otkriva svoju misao, a cesto se sam smisao svega ucinjenog i recenog vidi tek kroz nekoliko stotina stranica...

Подели на овим сајтовима

Tolkin je grandiozan pisac i mislioc.Svet koji je on stvorio i dubina i sirina poruke koju salje citaocu je zapanjujuca,a pogotovo za svakog onog koji prati tematiku o kojoj je rec i prepoznaje tragove koje Tolkin ostavlja svakom pazljivom i tragajucem srcu.Sto se tice pocetaka citanja,apsolutno preporucujem "Silmarilion", jer se bez njega uopste ne razumeju svi oni dogadjaji koji ce uslediti ,kao i dalekoseznost svega i njihov znacaj.Posle toga treba citati "Nezavrsene price",pa "Hobita",da bi kao kruna dosao LOTR i ispunjenje svega i svih obecanja koja su jos data u Silmarilionu i prilikom stvaranja sveta od strane Erua i njegovih Valara.Takodje,pazljivo citanje je neohodno jer je Tolkin pazljiv i dubok pisac koji odmah ne otkriva svoju misao, a cesto se sam smisao svega ucinjenog i recenog vidi tek kroz nekoliko stotina stranica...

njamnjam calabrc

Boldovani deo obavezno poslusajte. Jer Silmarilion za ostatak vam je kao sv. Pismo za sv.otacku literaturu.

Подели на овим сајтовима

Svakako da je to jedan od nacina citanja Tolkina... Ali ne mora....

Za one koji pocinju u mladosti sa citanjem bi takav redosled tesko pao. Zato poceti sa Hobitom. Gospodarem pa kada se zaljubite i procitate Silmarilion i Nezavrsene price shvatite tezinu svega i jos se vise zaljubite...  stadaradim

Ko nije barem malo upoznat sa delom Tolkina moze Silmarilion kao pocetak da ga uplasi... Jer se pogubi...

Ali dobro to je moje misljenje....

E da... Filmovi su ok.. Ali definitivno su losi u odnosu na knjigu...

Svaka cast P.Jekson... Bas se potrudio....

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

0102_laugh

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...