Jump to content

Мудрац

Оцени ову тему

Препоручена порука

dobrica.jpg

Политика

Интервју: Добрицa Ћосић (3)

Боримо се за препород Србије и све радости живота

Ако хоћемо да променимо своју судбину, морамо најпре да променимо себе. А то је најтеже у историјској кризи опстајања једног народа

Немам снаге за нови роман: Добрица Ћосић (Фото Жељко Јовановић)

Супротставили сте се Милошевићевом режиму, а у време његовог хапшења и испоручивања Хагу били сте потресени и изразито против тог чина. Како из данашње перспективе видите Милошевићев крај?

Нас двојица нисмо успели да остваримо сарадњу неопходну тадашњем положају СР Југославије. Међу нама су постојале значајне идеолошке и стратешке разлике у схватању националне и државне политике. Он и Шешељ сменили су ме пучем, на моје задовољство. Али се о Слободану Милошевићу више не може говорити на пропагандним стереотипима усташке, муџахединске, словеначке и Тачијеве политике, њихових иностраних заштитника и домаће страначке, владине и невладине сатрапије. Те „деведесете године” морају се трезвено анализовати и као сваки историјски период Србије објективно и критички просудити. Милошевић је имао одлучујућу улогу у две деценије српске политике. И није све рђаво што је радио. Ја имам негативно искуство у сарадњи са њим и лоше процене његовог државништва; додуше, у најтежем спољнополитичком положају Србије. А те околности се потцењују. Најтежи недостаци његове политике су спора и неодлучна детитоизација и демократизација Србије, југословенске заблуде и покушај ратне одбране Југославије, неразумевање и потцењивање спољних фактора, дуго подржавање максималистичке политике книнских Срба, па после шуровања са Туђманом препуштање српског народа у Хрватској „домовинском” геноцидном злочину Туђманове солдатеске.

Дакле, у целини његово државништво сматрам неуспелим и трагичним за српски народ. Међутим, Милошевићево достојанствено, патриотско, поштено држање у хашкој судници оцењујем као људски подвиг који српска и европска историја не може да прећути.

Шта сматрате најзначајнијим догађајем у култури и јавном животу у последњим месецима?

Објављивање књиге „Мемоари II” Душана Биланџића, хрватског историчара и академика. Он је 2006. године објавио своје мемоаре под насловом „Повијести изблиза” у којима је, како каже, изоставио „државне тајне” и разговоре у четири ока са политичарима из свих република и покрајина. Вероватно га је савест историчара приморала, што заслужује поштовање, да овога пролећа објави „Мемоаре II” – и „Титово управљање процесом распадања СФРЈ”. Биланџићева књига доноси нова документа из партијских записника који, колико ми је познато, шира јавност сазнаје први пут; реч је о неким битним истинама о земљи „братства и јединства”. Тим документима се доказује да су Тито и Кардељ били спроводници Коминтернине концепције разбијања Југославије. Цитираћу само неколико реченица из Биланџићеве књиге.

„Тито је прикривао своју политику према Србији...” и том вештом мимикријом заједно са Кардељем и Бакарићем „управљао процесом разбијања Југославије”, што Биланџић доказује записницима са састанака партијског вођства Југославије. А Кардељ је 1971. изјавио Доганџићу као високом партијском функционеру: „Повијесно гледајући, пројекат о стварању Југославије био је промашај... Зато је Четврти конгрес КПЈ од 1928. одржан у Дрездену прихватио концепцију Коминтерне да руши Југославију као ’тамницу несрпских народа’. Тај пројекат је био реалан и повијесно остварив, а не онај о обнављању Југославије... Што се тиче будућности Југославија се мора раздружити, јер не може опстати.”

Ако и после Биланџићевих „Мемоара II” тужиоци Србије и даље настављају да је оптужују за разбијање Југославије, онда они остају у простору профитабилне србофобије.

У књизи сте записали изванредне есеје о протицању живота, суштини српског бића, опсервирате и свој лични живот, захваљујете својој ћерки на преданој помоћи. Шта би из ове перспективе била Ваша порука српском народу?

Својим савременицима саветујем да не верују да српском народу никад није било теже но данас. У историјском бивствовању српског народа било је више и тежих времена од садашњег. Али су се српски људи борили да опстану и изнад својих могућности. И опстали су. Тај српски хибрис превасходно је узрокован геополитичким положајем земље на којој живимо и нагоном да будемо слободни и своји. Ако хоћемо да променимо своје садашње несрећно стање, морамо променити и политичку структуру Србије. Промишљено, еволутивно, али са јасним циљем: стварањем заиста демократске, правне, социјалне државе која има кондицију да се достојанствено усаглашава с Европом и савременим светом. Ако, дакле, хоћемо да променимо своју судбину, морамо најпре да променимо себе. А то је најтеже у историјској кризи опстајања једног народа. Данас морамо више знати, више и боље радити, бити поштенији и пожртвованије служити општем добру. Морамо се борити! Морамо се борити за препород Србије и све радости живота.

Записали сте да је дневник самоспознаја себе и реалности у којој живи писац, под условом да је спонтан и искрен, те да пишете за своје савременике. Шта је са судом историје?

Ја сам од првог романа писао за своје савременике. Јер ме занимала и мучила истина њихове судбине. Људе 21. века не познајем и нисам себе замишљао као писца 21. века. Више пута сам рекао да сам ја човек двадесетог људоломног века. Ако моје књиге заслуже читање млађих и потоњих нараштаја, бићу награђен ретком славом. А ти замисливи читаоци можда ће у мојим романима и књигама пронаћи неке опште људске истине које могу њима нешто значити.

Пишете ли нови роман?

Са другом књигом „Време власти” завршио сам свој романсијерски циклус. Немам снаге за нови роман.

И последње интимно питање: шта Вам је данас најтеже?

Тешко подношење старости.

Крај

Душица Милановић

објављено: 31.05.2011.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Borimo-se-za-preporod-Srbije-i-sve-radosti-zivota.sr.html

sFun_bat

Подели на овим сајтовима

Зар ово  може  бити  бљак?

''Морамо се борити! Морамо се борити за препород Србије и све радости живота.''

Слоба га је и довео о одвео зато што је он био  Добрица Ћосић, и пре Слобе.

t4431

Подели на овим сајтовима

ма дај молим те, пусти ме глорификовања празних демагогија.

човек је лепо показао шта и колико уме за време слобе, дела далеко више говоре.

а ова подгревања пред смрт разних слобиних зомбија ми се уопште не свиђају, поготово кад то новине попут политике раде.

Подели на овим сајтовима

Не слажем се,  треба да будемо  информисани  и хомогени, заправо не одбацивати априори

некога што је био,и да ли је био ово и оно, ако поседује мудрост битну за национални препород.

Шта би могли да кажемо за  Дачића, тому, и остало друштво?  Ништа, гласали их људи, бирачи.

Па неко је гласао и Добрицу и Панића у своје време. greengrin

Ја  нисам, да не мислиш да сам навијачица... greengrin

Подели на овим сајтовима

Не слажем се,  треба да будемо  информисани  и хомогени, заправо не одбацивати априори

некога што је био,и да ли је био ово и оно, ако поседује мудрост битну за национални препород.

Шта би могли да кажемо за  Дачића, тому, и остало друштво?  Ништа, гласали их људи, бирачи.

Па неко је гласао и Добрицу и Панића у своје време. greengrin

ја их не би одбацио, лежали би ми сви затвор, по могућству у некој рупи где не допире светло, ионако су ко гљивице па им и не треба, пошто су се тако мрачно запатили над овим народом.

ал ми је такође фасцинантан народ који гласа и/или допушта крађу гласова целу деценију и стране држављане који преко ноћи постану председници да би се обогатили. greengrin

знаш, и после другог светског рата су нацисти поседовали ''мудрост'' напретка, па су неки добили вернера фон брауна као првог директора НАСА, а човек је био одговоран за четворогодишње бомбардовање Лондона, да не помињем хубертуса стругхолда којег је израел потраживао скоро 50 година да га убије или депортује у матицу на суђење јер је био у НАСА први међу докторима на експериментима са људима за аеро и свемирску медицину а у конц логорима био надлежни јозефу менгелеу ...

дотле доводе таква гљивична обољења у облику људи, после се питамо што је 50 година касније нечија политика монструозна.

то баш сведочи у корист рехабилитације оваквих умирућих ''мудраца'', јелте?  :)joooj

Подели на овим сајтовима

Не  знам  заиста  ко  може  да  упоређује  Добрицу  Ћосића  са  монструмима.

За мене је он био и остаће мудрац, а коме  ово смета нека се не качи ове теме. greengrin

Подели на овим сајтовима

Не  знам  заиста  ко  може  да  упоређује  Добрицу  Ћосића  са  монструмима.

За мене је он био и остаће мудрац, а коме  ово смета нека се не качи ове теме. 4chsmu1

паз да ти не тражим и благослов да размишљам  prstgore 0110_hahaha 0110_hahaha

тако и треба, никад преиспитати, бити веран на сваку реч која помене патрију и нацију - никад мозга, само клањање сенима  joooj joooj joooj

па сваком је јасно зашто је био постављен и још кад се назива ''мудрацем'' а ништа корисно, чак је само штетно урадио за ту фамозну србију и србе за које се наводно залаже.

нема ништа горе него болећивости на политику и политичаре, па макар се облачили привремено у књижевнике и државнике.

поготово рехабилитанте попут гљивице дачића, томе гробара и овог ''добрице''.

знаш, неко памти дуже од једног сунчаног полукруга на небу шта се радило за време деведесетих и у које и чије се име на шта позивало и радило, прало и освећивало.

Подели на овим сајтовима

Dobrica Ćosić je jedan od eksperimenata kako od komunista napraviti demokratu. Taj eksperiment nikad ne može uspeti, ali eto može ubediti druge da je uspeo. Naravno da je tako nešto slično pokušaju da se od repe napravi lubenica, ali eto svašta će ljudi da isprobavaju.

Da li uopšte može neko ko je bio partizan i komunista da bude kasnije demokrata...

U najboljim godinama od 1945-1968 (pad Rankovića) Ćosić je bio poslanik u skupštini SFRJ, kada iz skupštinske prelazi u fotelju akademika SANU i na mesto vrlo profitabilnog disidenta.

Ja sam pročitao 3,5 knjige njegove. Prvu kao osnovac jer je bila lektira. Daleko je sunce. Druge dve u nekim zrelijim godinama, Grešnik i još jednu koju ne mogu da se setim. Ne sećam se ničega iz tih romana. Znam samo da je se radilo o porodici Katić i da je to njegov lajt motiv. Katići kroz 20. vek.

Njegova knjiga o Kosovu je bila šamar svakom ko je iole mislio o Ćosiću kao o državniku.

O Ćosiću mogu da zaključim...ima tu nekog svetla koje tinja (ipak je on romanopisac), ali ne bih želeo da na tom svetlu se opismenjava moj narod. Neka ga u bibliotekama pa da se neki istoričari muče, a moj narod može da se opismenjava i na Nikolaju ili Branku Kockici... Bolje je.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Не  знам  заиста  ко  може  да  упоређује  Добрицу  Ћосића  са  монструмима.

За мене је он био и остаће мудрац, а коме  ово смета нека се не качи ове теме. greengrin

паз да ти не тражим и благослов да размишљам  greengrin greengrin greengrin

тако и треба, никад преиспитати, бити веран на сваку реч која помене патрију и нацију - никад мозга, само клањање сенима  :) prstgore kisa

па сваком је јасно зашто је био постављен и још кад се назива ''мудрацем'' а ништа корисно, чак је само штетно урадио за ту фамозну србију и србе за које се наводно залаже.

нема ништа горе него болећивости на политику и политичаре, па макар се облачили привремено у књижевнике и државнике.

поготово рехабилитанте попут гљивице дачића, томе гробара и овог ''добрице''.

знаш, неко памти дуже од једног сунчаног полукруга на небу шта се радило за време деведесетих и у које и чије се име на шта позивало и радило, прало и освећивало.

Па рецимо  ова  тема  је  постављена да нешто ипак и  преиспитујемо.

Ми не знамо, да ли се он,Добрица, кајао и покајао.Нисмо му држали свећу.

Чињеница је да је он многе надживео и да сигурно много зна, јер је био и учесник историје.

А пошто овај текст није плод мог идолопоклонства и уобразиље,већ  је интервју из данашњег

новинског издања, мало смо и обратили пажњу, јер ваљда су данас неке нове године неког новог

века и нове идеологије. Која слови за бољу...

Подели на овим сајтовима

Dobrica Ćosić je jedan od eksperimenata kako od komunista napraviti demokratu. Taj eksperiment nikad ne može uspeti, ali eto može ubediti druge da je uspeo. Naravno da je tako nešto slično pokušaju da se od repe napravi lubenica, ali eto svašta će ljudi da isprobavaju.

Da li uopšte može neko ko je bio partizan i komunista da bude kasnije demokrata...

U najboljim godinama od 1945-1968 (pad Rankovića) Ćosić je bio poslanik u skupštini SFRJ, kada iz skupštinske prelazi u fotelju akademika SANU i na mesto vrlo profitabilnog disidenta.

Ja sam pročitao 3,5 knjige njegove. Prvu kao osnovac jer je bila lektira. Daleko je sunce. Druge dve u nekim zrelijim godinama, Grešnik i još jednu koju ne mogu da se setim. Ne sećam se ničega iz tih romana. Znam samo da je se radilo o porodici Katić i da je to njegov lajt motiv. Katići kroz 20. vek.

Njegova knjiga o Kosovu je bila šamar svakom ko je iole mislio o Ćosiću kao o državniku.

O Ćosiću mogu da zaključim...ima tu nekog svetla koje tinja (ipak je on romanopisac), ali ne bih želeo da na tom svetlu se opismenjava moj narod. Neka ga u bibliotekama pa da se neki istoričari muče, a moj narod može da se opismenjava i na Nikolaju ili Branku Kockici... Bolje je.

Да, само  је  проблем што се народ данас уопште не описмењава. Николаја проучава врло мало

људи, а Бранко Коцкица је заборављен у данашњици  бесмислених обичаја, где рецимо родитељи

шаљу своју децу  на прославе  у част изласка из вртића и уписа у први разред основне школе,

да не говорим даље...а тек да неко  брине о књижевном  квалитету  Д.Ћосића.

Но, ваљда ће све стати на своје, једнога дана...

Подели на овим сајтовима

Извини сестро што смо сви антипротивни, али ето... algabacaju

Не свиђа ми се као лик уопште. Типичан пример стерилног комформисте без икакве квалитетне идеје због каквих смо страдали све ове деценије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да, само  је  проблем што се народ данас уопште не описмењава.

како да се и описмени, кад су овакви ''мудраци'' на гласу  algabacaju

изгледа да док таквима перманентно не смркне, осталима неће сванути. :group111:

Подели на овим сајтовима

Извини сестро што смо сви антипротивни, али ето... :cheesy:

Не свиђа ми се као лик уопште. Типичан пример стерилног комформисте без икакве квалитетне идеје због каквих смо страдали све ове деценије.

Да вала брате, да кажем по женски, из какве је кухиње изашао...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...