obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Nisu to nikakve igre recima, nego do kraja ozbiljna pravoslavna teologija, na kojoj su mnogi vrsni teolozi doktorirali, ja samo prenosim ono sto sam kod tih vrsnih (pazi: i na Zapadu priznatih!) teologa naucio. Teologija je sama po sebi filosofija (= ljubav prema mudrosti) prve vrste, ona se uvek iskazuje bogatim recnikom, ne dozvoljava banalnost i neumesno uproscavanje. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Da u SPC može bit to slučaj. Kod nas u Katoličkoj Crkvi je to drugačije. amen. Jasno mi je da je drugacije, o tome se sve vreme i prica na ovoj temi. Pitanje je kako moze da bude toliko drugacije, kad jos od samih Apostola crkvena dogmatika, eklisiologija i sotiriologija jasno svedoce i govore da je Crkva Telo Hristovo, a On (= Hristos) je glava Crkvi. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Nisu to nikakve igre recima, nego do kraja ozbiljna pravoslavna teologija, na kojoj su mnogi vrsni teolozi doktorirali, ja samo prenosim ono sto sam kod tih vrsnih (pazi: i na Zapadu priznatih!) teologa naucio. Teologija je sama po sebi filosofija (= ljubav prema mudrosti) prve vrste, ona se uvek iskazuje bogatim recnikom, ne dozvoljava banalnost i neumesno uproscavanje. Vicarius Dei Filiii nije nikakva bahatost ni uprošćavanje već izraz toga čim je rimski episkop i poglavar katoličke Crkve za nas i za svakoga ko toj Crkvi pripada, želi pripadati i nikad se na tom ne promjeni ni JOTA a ni tim tvojim pisanjem, poigravanjem i ekvilibristikom riječima. Razumiješ? Naravno da za tebe može važiti sasvim nešto drugo, to je onda tvoja stvar, nije naša. Mi tj. neko od nas, ja na primjer - ti može samo izložiti zašto i kako to važi kod nas, ništa više ni manje. A to kod nas važi sasvim nezavisno na tome da li se ti ili bilo ko drugi s tim slažete ili ne slažete i na tome nikada ništa ne bude promjenjeno. Vi imate svoja objašnjenja zašto to ne važi, ne pije vode kod vas, mi isto tako imamo svoja objašjenja zašto to važi kod nas. I ne samo ova ali mnogo stvari je koje kod vas ne važe a kod nas važe, pomiri se s tim da je to tako, tvoje i bilo čije neslaganje na tom apsolutno ništa promjenit ne može. Kao ni moje s tim nekim stvarima kod vas, moje neslaganje s tim stvarima nikad ne promjeni vaš odnos prema njima. Od mene možeš zato čuti samo takva objašnjenja zašto nešto važi kod nas i nikakva druga isto kao i što od tebe ja mogu čuti samo takva objašnjenja zašto nešto važi samo kod vas. Ništa drugo. Jasna stvar. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Jasno mi je da je drugacije, o tome se sve vreme i prica na ovoj temi. Pitanje je kako moze da bude toliko drugacije, kad jos od samih Apostola crkvena dogmatika, eklisiologija i sotiriologija jasno svedoce i govore da je Crkva Telo Hristovo, a On (= Hristos) je glava Crkvi. Naravno da može biti drugačije, kako vidiš, to bez sumnje može. probllem je samo potom čija je interpretacija ispravna. Znači tvrđenje protiv tvrđenja, s obzirom na to da se obe strane pozivaju jednako na isto Sveto Pismo i Jevanđelje i vjeruju i proglašavaju da je ono baš upravo na njihovoj strani i da oni jedino autontično interpretiraju sveto Pismo. A ja jednostavno kažem da svako treba da se drži toga što smatra vjerodostojnim. Tačka. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Vicarius Dei Filiii nije nikakva bahatost ni uprošćavanje Nisi me razumeo - kad sam rekao banalnost (ne bahatost, to su dve potpuno razlicite reci) i uproscavanje, mislio sam na teologiju uopste, jer si par postova pre toga prigovorio da se bavim igrom recima... I ne samo ova ali mnogo stvari je koje kod vas ne važe a kod nas važe, pomiri se s tim da je to tako, tvoje i bilo čije neslaganje na tom apsolutno ništa promjenit ne može. Sto se ovog ostalog tice, nisma ja nistap potencirao, seti se - na prosloj strani ti si podigao ovu temu, i ponovio pitanje: "Ja nikako ne mogu shvatiti šta je to u tom titulu toliko neshvatljivo i čudno pravoslavnoj braći da se uvijek iznova moraju toliko tome čuditi i isčuđavati." https://www.pouke.org/forum/topic/12544-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%98%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D1%98%D0%B5%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D0%B8-vicarius-filii-dei/page__st__288 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Jasno mi je da je drugacije, o tome se sve vreme i prica na ovoj temi. Pitanje je kako moze da bude toliko drugacije, kad jos od samih Apostola crkvena dogmatika, eklisiologija i sotiriologija jasno svedoce i govore da je Crkva Telo Hristovo, a On (= Hristos) je glava Crkvi. Opet zamjena teza, ja stvarno trebam to da crtam ili šta. Da Isus Hrist je i za nas Glavom Crkve i mi Crkkvu smatramo Tijelom Hristovim i uz sve to imamo još poglavara crkve koji stoji i nad Saborom a ovlašten je govoriti u Hristovo ime a to je rimski biskup. dakle uz sve to je još i on. Poglavarom pomjesne crkve (po Hristu, poslije Hrista, nakon Hrista koji je glavom scijele Crkve, to se podrazumijeva i ne mora se milion puta ponavljati) je svaki episkop pa u katoličkoj Crkvi imamo takvih episkopa 5-6 hiljada, međutim nad svim tim episkopima, tih 5-6 hiljada pomjesnih katoličkih episkopa (koji su također svaki obrazem, ikonom Hristovom, i to se podrazumijeva a ni to se ne mora milion puta među upućenim hrišćanima ponavljati) je papa, rimski biskup koji je tim najviše glavnim, najglavnijim, prvim, čelnim, predsjedavajućim episkopom, šefom svima ostalima (koji su kako je rečeno svi ikonama Hristovim, samo što je on glavna ta ikona), ima pravo naređivat i zapovijedati im šta, kada, kako mogu i smiju raditi ili ne mogu i ne smiju. I u slučaju da se spor vodi među nekakvim episkopima on je posljednja instanca na Zemlji ovlaštena taj spor riješiti u ime Glave Crkve kojom je Hrist. Jel to sad ovako barem malo jasnije? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Naravno da može biti drugačije, kako vidiš, to bez sumnje može. probllem je samo potom čija je interpretacija ispravna. Znači tvrđenje protiv tvrđenja, s obzirom na to da se obe strane pozivaju jednako na isto Sveto Pismo i Jevanđelje i vjeruju i proglašavaju da je ono baš upravo na njihovoj strani i da oni jedino autontično interpretiraju sveto Pismo. A ja jednostavno kažem da svako treba da se drži toga što smatra vjerodostojnim. Tačka. Zato sam i rekao da ovo sto kazem nije nikakva igra recima, nego ozbiljna pravoslavna teologija, iza koje stoje vrsni bogoslovi i svetitelji Crkve, osvedoceni zivotom i delom. Problem je samo u tome sto tvrdjenje protiv tvrdjenja za vas katolike uglavnom znaci "mi smo u pravu, ma sta neko drugi pricao"... zato se tu mahom i zavrsavaju svi razgovori Istoka i Zapada - jer i nema pravog razgovora, nego samo bezvezni pokusaji da se i Istok privoli na pokornost ideologiji papstva. Dakle, nismo mi ti koji koche razgovor, nego bas naprotiv vi (ne mislim ti, licno, nego mislim rmk visoki predstavnici), upravo zbog potpunog odsustva samokriticnosti, bas sa vase rimokatolicke strane. Naravno, to mi ne smeta da se ovako druzimo, u nekim sasvim obicnim stvarima... 138999 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Poglavarom pomjesne crkve (po Hristu, poslije Hrista, nakon Hrista koji je glavom scijele Crkve, to se podrazumijeva i ne mora se milion puta ponavljati) je svaki episkop pa u katoličkoj Crkvi imamo takvih episkopa 5-6 hiljada, međutim nad svim tim episkopima, tih 5-6 hiljada pomjesnih katoličkih episkopa (koji su također svaki obrazem, ikonom Hristovom, i to se podrazumijeva a ni to se ne mora milion puta među upućenim hrišćanima ponavljati) je papa, rimski biskup koji je tim najviše glavnim, najglavnijim, prvim, čelnim, predsjedavajućim episkopom Jasno je meni sta ti pricas, ali ovo podvuceno jednostavno ne postoji nigde u predanju Crkve. Ckrva se zasniva na mitropolitanskom sistemu episkopovanja, odnosno na Saborima episkopa, koji kao ustanova sami po sebi ukidaju mogucnost postojanja necega kao sto je institucija pape. E, odo da doruckujem, ne mogu ovde da pisem gladan... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Zato sam i rekao da ovo sto kazem nije nikakva igra recima, nego ozbiljna pravoslavna teologija, iza koje stoje vrsni bogoslovi i svetitljei Crkve, osvedoceni zivotom i delom. Problem je samo u tome sto tvrdjenje protiv tvrdjenja za vas katolike uglavnom znaci "mi smo u pravu, ma sta neko drugi pricao"... zato se tu mahom i zavrsavaju svi razgovori Istoka i Zapada - jer i nema pravog razgovora, nego samo bezvezni pokusaji da se i Istok privoli na pokornost ideologiji papstva. Dakle, nismo mi ti koji koce razgovor, nego bas naprotiv vi (ne mislim ti, licno, nego mislim rmk visoki predstavnici), upravo zbog potpunog odsustva samokriticnosti, bas sa vase rimokatolicke strane. Naravno, to mi ne smeta da se ovako druzimo, u nekim sasvim obicnim stvarima... 138999 Ni meni ne smeta se družiti, shvatite samo da smo mi različiti svijet od vas, mi u crkvenim stvarima smo monarhisti i nikakvu republiku u Crkvi ni jednakost episkopa ne poznajemo. U tom je ta razlika. Svaki sistem ima svoje prednosti i nedostatke i monarhistički i republikanski. Mi se za svoj monarhistički pozivamo na Sveto Pismo a vi također na taj svoj republikanski. Znači tvrđenje protiv tvrđenja. Vrlo teško je nekog monarhistu preokrenut na republikanstvo ili obrnuto. Kod nas kako si stigao primjetiti ne važi vaše opravilo jednakosti epskopa, a kod vas kako sam stigao primjetiti ja ne važi to naše da je jedan episkop iznad svih jer naša vjera je Jedan Hrist, jedna Crkva, jedno Sveto Pismo, jedna vjera, jedno stado, jedan pastir. A po uređenju smo monarhistima, nikakva jednakost episkopa kod nas ne bude tako kako je imate vi kod vas. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Problem je samo u tome sto tvrdjenje protiv tvrdjenja za vas katolike uglavnom znaci "mi smo u pravu, ma sta neko drugi pricao"... zato se tu mahom i zavrsavaju svi razgovori Istoka i Zapada - jer i nema pravog razgovora, nego samo bezvezni pokusaji da se i Istok privoli na pokornost ideologiji papstva. Vi niste Istok, vi ste istorijsko nasljeđe Konstantinopoljske patrijaršije koja je slučajno bila istočno od Rima. Međutim ako si mislio na geografski istok onda tamo na svakog vašeg episkopa imamo 100 azijskih episkopai koji se smatra tim geografskim Istokom a koji našu interpretaciju hijerarhije u Crkvi smatraju sasvim ispravno izvedenom na temelju Jevanđelja i Svetog pisma. Na Istoku je najmanje 1000 episkopa koji ne dijele taj vaš nazor. A nniko im ne brani izaći iz katoličke Crkve i priglasiti se pravoslavnoj u slučaju da otkriju kako mi nismo u pravo već vi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 mi u crkvenim stvarima smo monarhisti i nikakvu republiku u Crkvi ni jednakost episkopa ne poznajemo. Jedinstvo i jednakost episkopa nema nikakve veze sa republikanstvom, naprotiv... vlast u Crkvi je episkopocentricna, nema demokratije, svaka eparhija ima jednog episkopa i to je to. Ali na nivou cele hriscanske vaseljene jedna je Glava, i nema mesta za drugu. U tome i lezi problem... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Нити је Ватикански конгломерат црква, нити је папизам хришћанство, то је нека друга религија, с елементима хришћанства... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Vi niste Istok, vi ste istorijsko nasljeđe Konstantinopoljske patrijaršije koja je slučajno bila istočno od Rima. Međutim ako si mislio na geografski istok onda tamo na svakog vašeg episkopa imamo 100 azijskih episkopai koji se smatra tim geografskim Istokom a koji našu interpretaciju hijerarhije u Crkvi smatraju sasvim ispravno izvedenom na temelju Jevanđelja i Svetog pisma. Na Istoku je najmanje 1000 episkopa koji ne dijele taj vaš nazor. A nniko im ne brani izaći iz katoličke Crkve i priglasiti se pravoslavnoj u slučaju da otkriju kako mi nismo u pravo već vi. Mislio sam Istok u onom obicnom zargonskom smislu... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Jedistvo i jednakost episkopa nema nikakve veze sa republikanstvom, naprotiv... vlast u Crkvi je episkopocentricna, nema demokratije, svaka eparhija ima jednog episkopa i to je to. Ali na nivou cele hriscanske vaseljene jedna je Glava, i nema mesta za drugu. U tome i lezi problem... Ja sam ti sad lijepo objasnio kako je to kod nas, ni kod nas nisu nikakve dvije glave već jedna jedina kojom je Hrist i jedan pastir kojim je rimski papa Benedikt XVI jel sad to jasnije? A njega pošto je pastir svima nama i glavnim episkopom među 5000-6000 episkopa zovemo poglavarom ili ako hoćeš glavom vojujuće Crkve, dakle te vidljive na zemlji - Ecclesia Militans, ne te nebeske koju sada ne vidimo jer smo još u materijalnom svijetu. Ne znam zašto onda dosljedno ne razviješ tu svoju tezu ili učenje o tom kako je svaki episkopom već ikonom Hristovom, pa ako je ikonom Hristovom koji je glavom Crkve tako onda proizlazi da je svaki episkop glavom crkve što i jeste, glavom svoje pomjesne Crkve. No prema našerm učenju i naučavanju je među svim tim episkopima primat ostavljen nasljedniku Svetog Petra koji je onda najglavnijom glavom Crkve a rimska episkopija najglavnijom pomjesnom episkopijom, ko tamo postane episkopom istovremeno postaje episkopom svih pomjesnih crkvi što postoje na svijetu od kojih svaka isto tako ima svoju glavi Crkve, svog episkopa koji je kako rekosmo ikonom Hristovom koji je glavom crkve i tu se krug zatvara. Dakle tu imamo sve što smo trebali i što trebati imamo: i Hrista kao glavu Crkve i pomjesne episkope kao glave pomjesnih Crkvi i rimskog episkopa kao glavu glava Crkvi (pomjesnih episkopima koji su kako već rekosmo ikonom Hristovom i glavama Crkve, tj. pomjesnih Crkvi u svojoj episkopiji) i na kraju tog jednog pastira jer i Hrist je jedan, Crkva je jedna, Sveto Pismo je jedno i vjera je jedna. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Нити је Ватикански конгломерат црква, нити је папизам хришћанство, то је нека друга религија, с елементима хришћанства... Naravno da svako može da nas naziva kako hoće a to nimalo i ni u čemu ne promjeni na nama ono čim jesmo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука