Jump to content

Muslimani pitaju hrišćane

Оцени ову тему

Препоручена порука

Може она да се уда за кога хоће. А клир се не жени, жене се кандидати за клир. Ако је неки лаик рукоположен пре него што се оженио више се не може оженити...

да, мирско (брачно) свештенству је услов да буду жењени пре рукополагања.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322329756' post='533846]да, мирско (брачно) свештенству је услов да буду жењени пре рукополагања.Не, услов за рукополагање је да није имао сексуалне односе пре брака. Може да буде и целибатни презвитер, а да не буде јеромонах...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Не, услов за рукополагање је да није имао сексуалне односе пре брака. Може да буде и целибатни презвитер, а да не буде јеромонах...

овај први део знам, ал нисам знао да може да буде целибатни свештеник.

откуд ти то?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322330553' post='533861]овај први део знам, ал нисам знао да може да буде целибатни свештеник. откуд ти то?Може, али тако нешто је доста ретко у данашње време...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Не, услов за рукополагање је да није имао сексуалне односе пре брака. Може да буде и целибатни презвитер, а да не буде јеромонах...

Šta znači rukopolaganje?

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Da li je uslov da bi se nekrščanka udala za krščanina prelazak te žene na krščanstvo?

Ако ће се венчати у Цркви онда је неопходно да је Хришћанка, мада мислим да је у првим хришћанским вековима било другачије.

Подели на овим сајтовима

Zar to ne predstavlja kršenje njenih osnovnih ljudskih prava? Zar to nije klasični vid prisiljavanja na prelazak u hriščanstvo?

Не. Ако жели да се венча у Цркви, мора бити хришћанка. Из простог разлога јер Црква венчава само хришћане. Иначе, чему венчање у Цркви ако ниси хришћанин? Каквог то смисла има?

Подели на овим сајтовима

Da li je krščaninu dozvoljeno da ženi nekrščanku.ako jeste pod kojim uslovima?A ako nije zašto nije?

Постоји могућност да се у Цркви венчају православни хришћанин и његов (или њен) брачни друг неке друге хришћанске конфесије (римокатолоичке или протестантске). Међутим, не постоји могућност да се у Цркви венча хришћанин и неко ко није хришћанин. Зашто? Зато што је брак у Цркви Света Тајна, а Свете Тајне у Цркви могу да примају само крштени људи, чланови Цркве. Значи то је разлог зашто не може, а не никако што Црква не воли или не подноси тамо неког нехришћанина. Исто као што ни ја не могу ући у Меку на ходочашће јер нисам муслиман, а не због тога што ме неко мрзи или не подноси.

Такође, нико хришћанину или хришћанки не може забранити, ако они то желе, да се венчају са ким хоће, па и са нехришћанима, у световним институцијама. Деца рођена у таквом браку, ако родутељи желе, или сма деца када одрасту изразе жељу, могу бити крштена без икаквих условљавања која су везана за брачни статус њихових родитеља.

Подели на овим сајтовима

Da li je biblija knjiga u kojoj se otvoreno vrši ponižavanje žene?

Da li bibilijski tekstovi koji možda na takvo nešto upučuju imaju neko značenje koje nehriščanin nerazumije?

Хришћани на Библију гледају ка на писано сведочанство о историји спасења људског рода. Библија никада за хришћане није била само некакав скуп божанских правила, као што је то Куран у исламу. Кључ разумевања Библије, када су хришћани у питању, јесте Христос и Јеванђеље. Да ли у Библији има примера понижавања жене и уопште понижавања људи. У Старом Завету, вероватно их има. Али, то је историја људског рода, људске свести. Не требамо да кријемо прошлост нити садашњост. Библија итекако описује недолична понашња многих људи. Но, то не значи да Библија људе соколи да тако нешто чине. Напротив. Такве сцене нам помажу да видимо колика је узвишеност Јеванђеља и коначног схватања мушкарца и жене.

Оно што ви не разумете јесте смисао Библије. Не толико тумачење Библије, колико одговор на питање: шта је Библија, ви не разумете. Више пута сам ти поновио: хришћани не разумевају Библију (питање шта је Библија) онако како ви разумевате Куран (питање шта је Куран).

Подели на овим сајтовима

Dobro ako ne razumijemo bibliju kao što je vi razumijete onda nam napišite biblijski bukvar da je razumijemo.Oprosti brate sam si rekao da biblija predstavlja svjedočanstvo o historiji spasenja ljudskog roda.Ali to svjedočanstvo dosta ima tekstova koje mi nerazumijemo i nemožemo se uvijek vaditi suština je ispravna a detalji nis bitni.Pitanje žene nemože biti detalj, to je pitanje pola ljudskog roda .I ako je ona koja predstavlja pola ljudskog roda ponižena i postoje tekstovi u kojima se poziva ona na ponižavanje(kažem ako postoje)onda sigurno to predstavlja problem koji zahtjeva veliko objašnjenje.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

pogledaj ovaj film da vidis ponizavanje

http://www.imdb.com/title/tt0335345/

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...