Jump to content

Muzika... duh stvaralaštva i duh vremena

Оцени ову тему

Препоручена порука

Za ovu temu me motivisao Meda sledećim rečima

си некад размишљао на тему да је Моцарт рођен у неко друго време, да би само начин, правац музике, који би искористио да се изрази био другачији а смисао, дело, и даље нетакнуто?

činjenica je da bi se 4chsmu1 zaista na drugi način izrazio u svom stvaralaštvu ali je pitanje da li bi taj način bio istog intenziteta jer tehnički gledano-ne verujem da bi bilo koji drugi pravac u muzici mogao da se vine do visina klasične muzike... naravno greengrin ne bi bio isti greengrin da se rodio u drugom vremenu pa samim tim ne bismo mogli da uporedjujemo-ali fiktivno posmatrano...

da uprostim ... da li može pevanje po Mokranjcu da izrazi emociju i suštinu koju izražava vizantijsko pojanje... meni ne,jer mi je vizantija bliža po duhu ali pre svega zato što vizantijsko pojanje ovaploćuje duh pravoslavnog hrišćanstva...

izgleda da se svodi na to-KO SLUŠA a ne KO KOMPONUJE...  šta mislite o ovome

a da,komentar koji je Meda postovao je bio ispod ovoga

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

питање је дошло из перспективе употребе алата, не толико конкретне личности. капирам да је личност, иако од спољашњих утицаја и у зависности од тога колико се оствари и даље потенцијално иста и да је чека потпуно остварење са друге стране огледала, у истини.

одатле и смисао истинитости и немогућност скривања у есхатону, ал да не ширим превише.

друго је што је Моцарт рођен баш тада и баш зато.

мислим да би на енглеском, немачком, латинском или српском била иста Литургија, иста суштина.

тако и правац музике, уствари језик изражавања.

суштина музике је увек иста.

сасвим је друго, као што си прецизно показао на свом примеру, преко чега ћемо ми доћи до слуха. већ дуже времена размишљам о нечему што сам прочитао, твоје или Оливерино не сећам се тачно, да човек кад крене са класиком да оглуви за све остало.

нисам схватио то ни буквално, али ме је подстакло да размишљам о пријемчивости.

мислим да је и отац Мојсије лепо то објаснио на сопственом примеру, да мало проширимо причу и са музике на егзистенцију:

као и рецимо пригодност оку, блискост једног најстаријег, потоњег и новијег израза:

копија спаљене дрвене статуе из 15. века

madonna_nera_di_loreto_ancona_italia_01.gif

17. век икона, образ из визије, Прибавление ума икона

27831.jpeg

20. век икона, копија Прибавление ума икона

001588.jpg

Подели на овим сајтовима

Моја омиљена сцена је ова:  0512_music

Што се питања тиче, ретки су музичари који могу да интерпретирају или компонују различите правце. То су веома различите професије. Претпостављам да Моцарт није био класичар, вероватно не би био музичар уопште.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=13971.msg438451#msg438451 date=1305318388]

ја реко, биће неких конкретних коментара  :bla:

4chsmu1 :krstix::)

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

ја реко, биће неких конкретних коментара  greengrin

4chsmu1 dada greengrin

ја се баш припремио да обухватим неку озбиљнију ноту, кад пређосмо на филм и омиљене сцене  7896634

филм је супер, а и Моцарт, ал некако ми измачиње да смо о томе започели причу  prstgore

Подели на овим сајтовима

проблем је пре свега техничке природе... јер Бог духа не даје на меру па би тако Моцарт имао духа и тада и сада... ухватио сам се за Моцарта јер ми је најлакше да стекнем слику... међутим,да ли би било која друга музика осим класике могла да изрази Моцартов стваралачки геније...

мислим да не би... сетите се игрица на комодору 64 и ПЕС фудбала -најновије верзије... у случају музике и техничких карактеристика -ово је нестручан израз ал ајде-класика је ПЕС а све остало је мање-више комодор 64

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=13971.msg438592#msg438592 date=1305323677]

проблем је пре свега техничке природе... јер Бог духа не даје на меру па би тако Моцарт имао духа и тада и сада... ухватио сам се за Моцарта јер ми је најлакше да стекнем слику... међутим,да ли би било која друга музика осим класике могла да изрази Моцартов стваралачки геније...

мислим да не би... сетите се игрица на комодору 64 и ПЕС фудбала -најновије верзије... у случају музике и техничких карактеристика -ово је нестручан израз ал ајде-класика је ПЕС а све остало је мање-више комодор 64

мисим, пример је  mocart prstgore dada

испаде да нико више не може да пише/слика/компонује као моцарт/рубљов/достојевски или неки други класичар. за мој појам, то је врло ограничен поглед на свет.

за било коју музику можеш да ставиш колико оћеш живих или електричних или електронских инструмената или извођача, тако да заиста не видим техничку нити изводљиву мањкавост нити једног изражаја. dada

чисто ради примера, не мерења са Моцартом, да се неки не упецају ...

оригинал, електроника

копија, живо извођење

или, можда другачији пример, за оне са поларисаним укусом

оригинал, метал

копија, јапанци на традиционалним инструментима

Подели на овим сајтовима

lepo si konstatovao da ko udje u svet klasike izgubi sluh za ostalo...ako već stavljaš-trebalo je da staviš džez ili bluz...to je jedino što bi moglo da se malo približi klasici... malo...

znam... zvuči glupo ali staviti u istu ravan sa klasikom bilo šta drugo (ne računajući tu vizantijske napeve) je za mene svetogrdje... pre svega mislim na Mocarta

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=13971.msg438627#msg438627 date=1305324924]

lepo si konstatovao da ko udje u svet klasike izgubi sluh za ostalo...ako već stavljaš-trebalo je da staviš džez ili bluz...to je jedino što bi moglo da se malo približi klasici... malo...

znam... zvuči glupo ali staviti u istu ravan sa klasikom bilo šta drugo (ne računajući tu vizantijske napeve) je za mene svetogrdje... pre svega mislim na Mocarta

нисам ја констатовао, већ ти или Оливера, па је мени пало на памет како да вам учиним нешто друго пријемчивим, а не да ''спустим'' критеријум на који сте навикли.

мислим да се може причати о адекватним примерима, али ми није до ''такмичења'' јер ми је то испразан ''дијалог'' већ да ставим у ванвременску или ван-алатну раван и да покушам да покажем да би таленат био таленат у било ком добу и изразу, само је питање пријемчивости или утиска који остави.

зато сам и кренуо од претпоставке да је Моцарт, кад се већ вртимо око човека као голубови око мрвица, баш тад и баш зато стављен на једно место. не зато што би био ограничен или нешто слично другде, већ зато што би се тамо остварио, не због бољег приступа класичној музици већ због утицаја који ће оставити у тој епохи.

не знам да ли сам баш јасан, ово је неко моје размишљање већ дуже времена претумбано по глави па реко да видим како то изгледа кад се стави на вивисекцију. 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...