Jump to content

Шта је приоритет - лична или заједничка молитва?

Препоручена порука

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

0110_hahaha

Литургија.

Ух, не тако брзо. 0102_laugh

Шта ћемо онда са подвижницима? Пустињаци, столпници, итд...

Шта ћемо са личним ван-литургијским молитвама кућног карактера?

Рецимо, Шмеман у својим дневницима истиче да се никад није молио.

Подели на овим сајтовима

Да, могуће је да сам дао исхитрен одговор.

Ал паде ми на памет "где су двоје или троје сакупљени у име Моје, ту сам и Ја посред њих" (Мат. 18. 26)"... што опет не значи да Господ није ту кад се сами молимо (поготово подвижници пустињаци)...

...а опет кад мало боље анализирам своје тренутно духовно стање (запоставио сам јутарње и вечерње молитве, не рачунајући Исусову...) онда ми је лакше било да кажем да је заједничка важнија...

Хммм  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Ал паде ми на памет "где су двоје или троје сакупљени у име Моје, ту сам и Ја посред њих" (Мат. 18. 26)"...

...а опет кад мало боље анализирам своје тренутно духовно стање (запоставио сам јутарње и вечерње молитве, не рачунајући Исусову...) онда ми је лакше било да кажем да је заједничка важнија...

Хммм  0102_laugh

Али на личној молитви нема "двоје или троје у Моје Име".... 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

...ako moram da biram onda licna,jer bez nje ne mogu,pa i molitva na Liturgiji je na neki nacin licna molitva,a opet sa svima,za sve...

Лична? 0110_hahaha

Литургија је саборна али опет.... 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Ал паде ми на памет "где су двоје или троје сакупљени у име Моје, ту сам и Ја посред њих" (Мат. 18. 26)"...

Хммм  0102_laugh

Али на личној молитви нема "двоје или троје у Моје Име".... 0110_hahaha

да, да исправио сам се

Подели на овим сајтовима

Mislim da je lična molitva veoma važna i čak neophodna,možda više nego zajednička ( samo se "plašim" da me neko pogrešno ne razume),jer čoveku je molitva potrebna svakodnevno,kada je radostan,ali naročito kada je tužan ili ga brige ovog sveta pritisnu,pa vapi ličnom molitvom ka Bogu,ka utesi,pomoći,ili kao zahvalnost Bogu.Lična molitva je prioritet u smislu da možemo da se molimo i van Liturgije,van zajednice,jer Bog nam je svakog momenta potreban,a mi sa Bogom i "razgovaramo"  putem molitve.Lična molitva i lični doživljaj upotpunjuju zajedničku molitvu,jer mi svi lično sebe unosimo u Liturgiju.Zajednička molitva ( Liturgija) je takođe neophodna jer smo na njoj sabrani u molitvi  u Njegovo ime živim osećajem da smo svi u Hristu jedno,Pričeščivanjem iz istog,jednog Putira,radošću da svi zajedno učestvujemo u Evharistiji.Gledano ovako,mislim da lična molitva ima malo veći prioritet.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...