Jump to content

Da li je Hristos upozoravao Crkvu o opasnostima jeresi?

Препоручена порука

Зашто Христос није поучио своје ученике да има две природе, да има две воље, да је његова мајка Богородица и тиме заштитио Цркву од подела које су настале по овим питањима.Зар то није тако једноставно и за јединство цркве тако неопходно?

Подели на овим сајтовима

Koliko u Jevandjelju stoji, vidi se na nekoliko mesta, narocito nakon Vaskrsenja da je Hristos puno govorio sa njima o stvarima o kojima nista ne znamo, tj. nije zapisano. Tako da hipoteticki mi i ne znamo da li nisu o tome govorili.

Sa druge strane, posto je tema spekulativna tipa sta bi bilo da je bilo/ili kad bi bilo, mozda ni Sam Hristos nije osecao potrebu da o tome govori. Kao sto je mnogo toga ostavio pod zagonetku (npr. vreme suda kad ga ucenici pitaju).

Moje misljenje je da Bog nije govorio o tome na tako precizan nacin jer je vera u Sina tek pocinjala, da ne bi uticao na slobodu nekim slucajem, jer pitanje je koliko bi se Oci kasnije usavrsavali u Duhu da im je sve odmah bilo dato kao gotov udzbenik. Stoga postoji sinergija i produkt vremena koji ce kasnije pokazati plodove bogoslovlja u ciji trud smo i mi usli.

Подели на овим сајтовима

Баш тако Apex Twin!  facenew22222222

Ako je govorio a nije zapisano,znači da to nije bilo prioritet za zapisivanje,da nije neophodno takvo znanje za spasenje.Ali kada je u pitanju takav racep u crkvi i neredi kiji su ih pratili sigurno da bi to trebalo biti zapisano.Bog koji voli ljude i želi spasenje je sakrio te istine da bi se vernici delili ali je to nelogično.Pravoslavlje je jednostavno nastalo pojavom jeresi na koje je crkva odgovarala iznoseći svoje stavove.Da su ta pitanja bitna i neophodna za spasenje Hristos bi to jasno i rekao.To su drugorazredna pitanja koja su forsirana u crkvi i nametana kao primarna za spasenje.Crkva posle Konstantina je uzvisavala učenje do kojih je sama došla smatrajući ih primarnijim od Pisane Reči..

Подели на овим сајтовима

Jeste govorio, jer je rekao da ce "doci mnogi lazni ucitelji, i pokusace da prevare ako je moguce i izabrane"...

To je sasvim dovoljno, a nasa je duznost da se poucavamo u zdravoj nauci, da tako iskoristimo svoju volju... ne moze sve da bude sazvakano...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Баш тако Apex Twin!  facenew22222222

Ako je govorio a nije zapisano,znači da to nije bilo prioritet za zapisivanje,da nije neophodno takvo znanje za spasenje.Ali kada je u pitanju takav racep u crkvi i neredi kiji su ih pratili sigurno da bi to trebalo biti zapisano.Bog koji voli ljude i želi spasenje je sakrio te istine da bi se vernici delili ali je to nelogično.Pravoslavlje je jednostavno nastalo pojavom jeresi na koje je crkva odgovarala iznoseći svoje stavove.Da su ta pitanja bitna i neophodna za spasenje Hristos bi to jasno i rekao.To su drugorazredna pitanja koja su forsirana u crkvi i nametana kao primarna za spasenje.Crkva posle Konstantina je uzvisavala učenje do kojih je sama došla smatrajući ih primarnijim od Pisane Reči..

Ne vidim problem uopste.

Svaki sukob u istoriji Crkve nije nista drugo do proizvod slobodne volje a na nju Bog nikada nije hteo uticati. I nije Bog nista sakrio, nego su se postepenim uzrastanjem u Duhu otkrivale stvari koje Crkva nije mogla odmah da primi (Imam vam jos puno pricati ali sad ne mozete da primite, kaze Hristos ucenicima).

Ako je dolazilo do jeresi to je moglo paradoxalno dolaziti i po dobroj volji usled bogotrazenja jer nisu svi bili fanatici (npr. Origen).

I ne verujem da je Crkva razdvajala svoja ucenja vise od Pisane Reci nego je iz Nje Same donosila saborno ucenja (npr. Izvole se Duhu i nama, ili, npr. kako duboko sv. Maxim tumaci Jevandjelje).

Подели на овим сајтовима

Баш тако Apex Twin!  facenew22222222

Ne vidim problem uopste.

Svaki sukob u istoriji Crkve nije nista drugo do proizvod slobodne volje a na nju Bog nikada nije hteo uticati. I nije Bog nista sakrio, nego su se postepenim uzrastanjem u Duhu otkrivale stvari koje Crkva nije mogla odmah da primi (Imam vam jos puno pricati ali sad ne mozete da primite, kaze Hristos ucenicima).

Ako je dolazilo do jeresi to je moglo paradoxalno dolaziti i po dobroj volji usled bogotrazenja jer nisu svi bili fanatici (npr. Origen).

I ne verujem da je Crkva razdvajala svoja ucenja vise od Pisane Reci nego je iz Nje Same donosila saborno ucenja (npr. Izvole se Duhu i nama, ili, npr. kako duboko sv. Maxim tumaci Jevandjelje).

Apostolski sabor govori o osvedočenju svih a ne jedne grupe ili pojedinca na saboru,kakav je bio slučaj sa velikim brojem episkopa koji su bili protivna saborima.Izvoli sa nama i Duhu Svetom dokazuje da nije odlučivano većinskim glasanjem već su svi bili osvedočeni za razliku od ostalih saborskih odluka.

Подели на овим сајтовима

О онима преко којих су јереси напале Цркву говори свети Теофан Затворник у данашњем читању.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6992.0.html

Христос је рекао да ће доћи јереси и да морају да дођу како би се показали који су постојани. У вери наравно.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

О онима преко којих су јереси напале Цркву говори свети Теофан Затворник у данашњем читању.

Христос је рекао да ће доћи јереси и да морају да дођу како би се показали који су постојани. У вери наравно.

Ko su postojani ako ne oni koji u učenje crkve ne uvode novine,

Koji me veruje, kao što Pismo reče, iz njegova tela poteći će reke žive vode. Dali iz ovoga možemo zaključiti da je dovoljno za spasenje osloniti se na autoritet Pisma i apostolski autoritet?Sva kasnija dodavanja poput učenja o Bogorodici,kako je ona spasiteljica roda hrišćanskoga,posrednica kao ona koja je milostivija od Hrista,jer mi nemamo smelosti zbog mnogih naših sagrešenja pa sad treba Bogorodica da umilistivi svoga Sina deluje nelogično.

Подели на овим сајтовима

Koji me veruje, kao što Pismo reče, iz njegova tela poteći će reke žive vode. Dali iz ovoga možemo zaključiti da je dovoljno za spasenje osloniti se na autoritet Pisma i apostolski autoritet?Sva kasnija dodavanja poput učenja o Bogorodici,kako je ona spasiteljica roda hrišćanskoga,posrednica kao ona koja je milostivija od Hrista,jer mi nemamo smelosti zbog mnogih naših sagrešenja pa sad treba Bogorodica da umilistivi svoga Sina deluje nelogično.

Па јес нелогично ал је некако људима блискије.

Подели на овим сајтовима

Па јес нелогично ал је некако људима блискије.

a bliskije im je zato sto to i jeste tako. evo primer, zamislite dusu coveka punog postenja, smirenja, marljivosti, krotosti...itd, pa zar nece ta takva dusa svojom neodoljivom lepotom i silom svoje vrline umoliti Boga da sve cini za njega makar  taj to i ne trazio? zar nije logicnijo da takva dobrodeteljna dusa ima punu ¨slobodu¨ u Bozijem oku upravo tom svojom skromnoscu, i ako to ne trazi? i zar nije logicno da covek bez tih vrlina svestan svoje ne dostojnosti pred Bogom cesto bezi od pouzdanja u Boga ili trazi samo kad mu nesto treba? zar za takvog coveka nije spas upravo postizanje (¨zastupnistvo¨) takve dobrodeteljnosti koja ce ga ¨umilostiviti¨ u Bozijem oku makr on tog i ne bio potpuno svestan?

ja upravo u tom svetlu vidim Bogorodicu, da je ona dobrodeteljna i dobrorodna dusu coveka. nekog ko nije ¨bezgreno zacet¨ dakle jedan(a) je od nas, od krvi i mesa sto bi rekli, od praha zemljanog ali kao nekog ko uprkos svem ¨zemljanom¨ sazdanju, stanjem i lepotom svoje duse (¨nevinoscu¨), cepa oblake i neposredno ¨prevodi u raj¨ (radja Boga, odnosno ima neizmernu slobodu U Boga). nekoga ko i najgore gresnike moze tajanstveno prebacivati preko zida u raj (iz price o Bogorodici koja tajno puni raj gresnicima)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Па ето, баш та жива вода. Од кога је кроз кога је и за кога је?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Moje misljenje je da Bog nije govorio o tome na tako precizan nacin jer je vera u Sina tek pocinjala, da ne bi uticao na slobodu nekim slucajem, jer pitanje je koliko bi se Oci kasnije usavrsavali u Duhu da im je sve odmah bilo dato kao gotov udzbenik.

Zanimljivo da sam i ja došao do istog zaključka a napisao to slično tako u postu o "ženskom sveštenstvu"

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13225.msg413146.html#msg413146

Što se tiče "piva" ja sam ti već rekao da to nije bilo "slučajno" ja sam to tako "sredio" i htio, jednostavno te tamo nisam pozvao  a ti za to možda nikad ni ne saznaš da se to neko piivo taj dan, tu subotu gratis točilo a kamo li to zbog čega te pozvat nisam htio. Ukoliko ti sam ja to ne kažem. A otkud sad možemo biti sigurni da to isto tako nije bio Isusov zamjer da tako to s tom Pashalnom večerom ispadne a ne nikakva slučajnost. I ko nam garantuje da pri tom Isus žene nije smatrao dovoljno "podobnima" ili "pozvanima" da mu pri toj prvoj Evharistiji prisustvuju? Jer da ih je već tako "podobnima" ili "pozvanima" smatrao njemu nimalo teško ne bi bilo pozvati ih onda tu noć tamo s ostalim apostolima. Inače to je samo po sebi strašno velikim odstupanjem od hiljadugodišnjih židovskih tradicija gdje se Pashalna večera slavi UVIJEK ZAJEDNO, i muški i ženski da to stvarno BODE OČI koliko je to mimo i tadašnje i današnje uzuse i običaje i ne mogu barem ja zaista to protumačiti ničim drugim već kao simbolom koji ima principijalne, suštinske i direktne veze sa pitanjem, položajem i ulogom žena u Crkvi. Šta ako je Hrist namjerno to i htio samo naznačiti, blago nagovijestiti: "sapiens sat" - "pametnom dosta" a ne izreći taxativno kako ne bi suvišno recimo ražalošćivao srca žena i pri tom ne bi imale utisak kao da su u hrišćanstvu nečim ili nekim drugorazrednim?

Подели на овим сајтовима

Nijesu kasnija učenja o Bogorodici i nije nelogično

evo hint: svadba u Kani galilejskoj

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Jeste govorio, jer je rekao da ce "doci mnogi lazni ucitelji, i pokusace da prevare ako je moguce i izabrane"...

To je sasvim dovoljno, a nasa je duznost da se poucavamo u zdravoj nauci, da tako iskoristimo svoju volju... ne moze sve da bude sazvakano...

Јер ја ово знам да ће по одласку мом ући међу вас тешки вуци који неће штедети стада;

Дела Апостолска 20.29

Шта рећи? сем, вуци су ту међу нама!

Духовно развијен човек је представљен као дрво. А вуци се крију у шуми, Јел да?

Што ће рећи вуци су међу духовним учитељима!

Зато отворимо четворе очи!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...