Jump to content

Како се борите против самољубља?

Препоручена порука

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

prepoznavanjem drugog do sebe kao bližnjeg,stajanje pred njegovom ikoničnošću koja je kadra da se nadgradjuje podobijem Hristovim,zanemarivanje koliko je to moguće individualističkog u sebi - razapinjanje strasti,kompleksa...

Ugledanjem na djecu koja žive,za koje je život ustvari jedan veliki događaj,njihovu smjernost da zatraže oproštaj da budu autentična,njihovu slobodu da zaplaču i da se raduju.

Pokušajem da zavolim drugog,jer čim samoljubujem onda i zavidim i gnijevim se na one koji narušavaju moje bludničenje sa sopstvenim Ja ... Ja koje se zakucalo u ogledalu sosptvene egocentričnosti i čiji lik postaje samo njemu lijep - najljepši,do te mjere da drugi postaje nevidljiv,a tu je - diše,živi...

Sagledavanjem dubina našeg postojanja u kojoj smo kao trske koje se lelujaju na vjetru i koje danas jesu a sjutra nisu...Osjećajem da sam živ,da živim u neponovljivom trenutku i da u tom trenutku oko sebe susrećem isto tako neponovljive ličnosti,žedne saznanja o svom naznačenju o svom biću.Radost pred Ovaploćenim koji postade jedan od nas,i čijom svjetlošću Vaskrsenja se osvjetli tajna ljudske prirode,tajna ljudske ličnosti.

Подели на овим сајтовима

Погледам се у огледало и видим стомак  joooj

:) 0102_laugh ne_shvata

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је све теже у данашње време да се људи боре против самољубља....Гледам рекламе,цртане филмове на немачкој ТВ и видим као да се форсира самољубље и егоцентричност,деца се уче да воле себе,на онај најсебичнији начин....То сам баш приметио,кроз рекламе,видео клипове,којекаве филмове или кратке,али убитачне реченице на билдбордима.....свуда се форсира самољубље,али баш очигледно!И како се борити против тода,питам се ја???

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

Из Википедије, слободне енциклопедије

Самољубље је некритичко обожавање себе самог. Самољубље се разликује од егоизма, којем је циљ корист, а не задовољење сујете. Према Е. Фрому, љубав према себи није исто што и самољубље, јер човек који воли себе у стању је да воли и друге људе. Напротив, личност код које је развијено самољубље не познаје себе, своје аутентично Ја, није у стању да воли ни друге ни себе, већ је заљубљена у своју идеализовану слику, а други људи су му потребни само да би га обожавали и хранили његово самољубље. У психоанализи, овом појму делимично одговара појам нарцизма.ж

Овај чланак, или један његов део, је изворно преузет из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада“ уз одобрење аутора. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%99%D1%83%D0%B1%D1%99%D0%B5

Подели на овим сајтовима

...Свети оци уче да је основа свих грехова самољубље. Међутим, и овде можемо да нађемо духовни аналог. Обично се самољубље човека поистовећује с његовим телом и тежњи ка задовољењу његових страсти и инстинката. Оно се показује у жељењу богатства и власти, у тежњи ка комфору, понекад у прекомерној, ненормалној бризи за своје здравље, која подсећа на бригу фараона за мумифицирање свог тела у нади да ће себи обезбедити земаљску бесмртност и томе слично.

Међутим, постоји правилно самољубље: то је поистовећивање човека пре свега не с телом, већ с духом и брига за стање духа, ову искру вечности. Дух налази себе и открива своје силе у богоопштењу, због тога правилна љубав према себи не противречи љубави према Богу, већ се стиче у њој. Обично самољубље држи човека у стању непрекидног конфликта с људима који га окружују. Овај конфликт може да поприма различите форме: од отворених свађа до скривених противречности, кад логорска ватра која тихо тиња и испуњава атмосферу димом. Самољубље, засновано на страстима, условљава сукоб са страстима и претензијама других људи, рађа лаж и насиље и претвара живот људи у међусобну борбу. Духовна љубав је слободна од подела на своје и туђе; где је она, тамо нема ни освајања туђег, ни губитка свог. Удео ове љубави је Бог, Који је јединствен и нераздељив. Онај ко је стекао благодат, самим својим постојањем помаже другима, већ самим својим присуством уноси небески мир у метеж који влада на земљи. Зато онај ко воли себе, своју душу, често постаје супарник и противник другима, а онај ко воли свој дух, постаје проводник, као зрак Божанске светлости - њихов доброчинитељ. Духу припада оно што је вечно, а души оно што је пролазно...    АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/UmeceUmiranja/UmeceUmiranja23.htm

Подели на овим сајтовима

Egoizam je majka svih grehova ali takođe bolest od koje pati svaki čovek!

Наравно. И нема победе над њима, једино остаје да се "умре на том путу" (борбе) као што рече мрав у оној причи.

Мени је занимљиво ово питање и због велике опасности од борбе са самољубљем, која вреба почетнике у вери...

Подели на овим сајтовима

Kako se borim? Teško se borim, koristim se svim dozvoljenim sredstvima, teško, ali ne odustajem  bliss jeeee

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...