Михајло Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Уместо што брљавимо о Папи имамо много горих проблема... Наталитет важан само декларативно Нови Сад -- Наталитет у Србији на европском зачељу. Држава недовољно помаже програме подршке породиљама, који опстају захваљујући ентузијазму лекара који их спроводе. Данас се у Србији по једној жени рађа само 0,88% деце, каже статистика, па је Србија по броју живорођене деце последња у Европи. Упркос алармантним подацима из наше демографске политике, програми подршке женама у трудноћи и они којима је циљ да се подигне ниво здравствене културе трудница и породиља и даље не наилазе на потребну подршку државе. Програм "Беба долази", представља идеју да се путем порука преко мобилног телефона свакој трудници у Србији, која то жели, упуте најпотребније информације, савети и упозорења, зависно од недеље трудноће у којој се налази, пратећи трудноћу све до порођаја. Идејни творац пројекта је др Војислав Стојшин из Новог Сада, који каже да је програм осмишљен као систем обавештавања трудница о процесима који се дешавају у њима током трудноће. "Ако је она данас у 11 недељи она ће добити 3-5 СМС порука које говоре шта се дешава са њом, шта се дешава са бебом, како она расте у 11 недељи и која претрага и уопште шта је то од прегледа неопходно да би се унапредило здравље мајке и да би се родило једно здраво и весело створење, будући становник Србије", рекао је Стојшин. Пројекат је осмишљен још 2000. године, а на стручном уобличавању радио је тим врхунских лекара различитих специјалности. Мада су имали сва одобрења Министарства здравља и осталих институција, реализација је почела тек 2007. захваљујући подршци "Телекома". Трудницама информације веома корисне Студија задовољства је показала да чак 97,8 одсто трудница информације оцењују као веома корисне. Током 4 године, савете програма "Беба долази" користило је чак 10 000 трудница широм Србије, а већ годину дана уз подршку власти Војводине, реализује се у Дому здравља у Инђији, Руском Крстуру и Ади, а поруке су двојезичне - на српском и мађарском језику. Гинеколог акушер из Клиничког центра Војводине Тихомир Вејновић рекао је да је циљ овог пројекта "омасовљење информација које су везане за здравље, трудноћу и за порођај". "Значајна предност је и то што се смањује број компликација како код трудница, код порођаја и код новорођене бебе. Нама је у интересу да овој ери ниског наталитета код нас у Србији и поготово у Војводини помогнемо и на овај начин", рекао је Вејновић. По жељи породиља, активиран је и програм "Дете расте" који пружи важне савете о исхрани, хигијени, календару вакцинације, развоју детета. И за идеју и за квалитет информација ови програми су добили високу оцену и Светске здравствене организације. Упркос томе, у Србији изостаје конкретна подршка, а програми опстају само захваљујући великом ентузијазму аутора програма и екипе лекара. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=24&nav_category=12&nav_id=508199 Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Имали смо и ми те такве расправе овдје у Чешкој, ако Чешка није баш посљедња онда је сигурно међу 5 посљедњих у Европи. С једне стране ако неко неће дјецу а може да их има, мислим прије свега материјално, онда ту најмање помаже некакав тај мотивацијски систем "награда" пореским бонусима и ванредним дотацијама кроз социјалну мрежу путем разних форми једнократне помоћи или "кажњавања" порезом и вишом пореском стопом по ледичне, слободне и саме. С друге стране да морам стајати у реду за старе, бајате векне јер за друге немам тешко да бих жудио за тим каквим "абрахамовском благословом" од 5-10 дјеце. 1500_baby 1502_baby spavanje1 dada womens.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> tanning 301 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Уместо што брљавимо о Папи имамо много горих проблема... 0110_hahaha Држава недовољно помаже програме подршке породиљама Ајој, само немој она да "помаже" са "програмима". Много боље би било да помогне тако што ће да се смањи са својим министарствима и јавним предузећима за 95% јер би тада животни стандард сам по себи скочио због економског раста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Април 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Мислим када би Срби имали шансу да раде...и они који раде да буду плаћени за рад....само би се решило.... Држава нека брине о економији због чега је и плаћамо.... Али ће видимо....ко зна..... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 ja sam 1. jula 2010. otisla na trudnicko bolovanje, a porodila se 20. novmebra.jos uvek ni dinar nisam dobila od tih plata dok sam bila trudnica. zvala sam milion puta RZZO i filijalu u mom gradu. rekose mi:" nemate srece sto zivite u unutrasnjosti. da zivite u bg, plata bi vam stizala redovno, to ovde ne kasni. na kraju, porodjaj vam nije stigao iznenada. sto niste stedeli na vreme?" .eeeeeeej!!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 ja sam 1. jula 2010. otisla na trudnicko bolovanje, a porodila se 20. novmebra.jos uvek ni dinar nisam dobila od tih plata dok sam bila trudnica. zvala sam milion puta RZZO i filijalu u mom gradu. rekose mi:" nemate srece sto zivite u unutrasnjosti. da zivite u bg, plata bi vam stizala redovno, to ovde ne kasni. na kraju, porodjaj vam nije stigao iznenada. sto niste stedeli na vreme?" .eeeeeeej!!!!! prstgore klapklap 0102_laugh Сачувај нас, Боже... страшно 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 сваке године Срби УБИЈУ по једно Ужице prstgore klapklap 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 26, 2011 Пријави Подели Написано Април 26, 2011 Ајој, само немој она да "помаже" са "програмима". Много боље би било да помогне тако што ће да се смањи са својим министарствима и јавним предузећима за 95% јер би тада животни стандард сам по себи скочио због економског раста. prstgore klapklap 0102_laugh "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Mi stim nemamo problema. Allah opskrbu daje.Svake druge godine beba dolazi. Neka djece. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Мислим када би Срби имали шансу да раде...и они који раде да буду плаћени за рад....само би се решило.... Држава нека брине о економији због чега је и плаћамо.... Kako to da radi kada joj branite da saradjuje sa evropskom unijom? Kako mislis da sprovede kvalitetnu ekonomsku politiku kada zbog toga sto nema povlastice kao ostale zemlje evrope niko nece da investira? Kako drzava da brine o ekonomiji kada bi ljubili u noge rusiju kojoj smo ekonomske krave muzare ( sto nije tesko provereti) a pljujemo evropu koja ulaze u nas i obedjeju nam te investicije plate i radna mesta. Imas li ikakvu ideju? Kako da privuces investicije u Srbiju? Pa ja sam i zato za Eu, zato sto vidim Ekonomski boljitak za nas. Vidim vise poslova vise para. NIje tesko da se skapira, investicija donosi poslove, firme donose poslove. Ja od vas kriticara EU nisam cuo nijedan drugi plan za razvoj ekonomije. Ali nigde nijedan. pritom ne zaboravi da su ti uvoz i izvoz jako bitni. Veci uvoz - manji izvoz = losija ekonomija, slabiji dinar, slabije plate, manje posla. Ne mozes samo unutar zemlje izmedju sebe trgovati. ja sam 1. jula 2010. otisla na trudnicko bolovanje, a porodila se 20. novmebra.jos uvek ni dinar nisam dobila od tih plata dok sam bila trudnica. zvala sam milion puta RZZO i filijalu u mom gradu. rekose mi:" nemate srece sto zivite u unutrasnjosti. da zivite u bg, plata bi vam stizala redovno, to ovde ne kasni. na kraju, porodjaj vam nije stigao iznenada. sto niste stedeli na vreme?" .eeeeeeej!!!!! I posle mnogo godina.... idalje ista prica.... Srbija radi Beograd se gradi.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука